20. 8. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 

Americká speváčka Lady Gaga sa dostala do konfliktu so známym blogerom Perezom Hiltonom. Obvinila ho totiž z toho, že si chce kúpiť byt v rovnakej manhattanskej budove, v akej žije ona, aby ju mohol sledovať. Hilton, ktorý sa so speváčkou kedysi priatelil, jej tvrdenia odmieta. Podľa jeho slov si len hľadá nový byt a pri obhliadke netušil, že v dome žije aj Lady Gaga. "Bolí ma srdce z toho, že moja bývalá dobrá priateľka Lady Gaga, osoba, ktorú som zvykol nazývať svojou "ženuškou" a precestoval som s ňou svet, ma na Twitteri verejne a nepravdivo obviňuje. Je pre mňa stále veľmi bolestivé podrobne opisovať, prečo som sa rozhodol, že už nebude súčasťou môjho života. Som kritikom, nie sliedičom, a obvinenia z toho, že ju sledujem, sú úplne nepravdivé a urážlivé a zjavne ma ohrozujú," uviedol pre magazín The Hollywood Reporter bloger, ktorému sa vraj speváčkini fanúšikovia vyhrážajú zabitím. Hilton v ostatných dňoch speváčku rozčuľoval aj poukazovaním na slabé umiestnenie jej nového singla Applause v rebríčkoch. Gaga tiež vyhlásila, že keď pre problémy s bedrovým kĺbom nemohla chodiť, poslal jej obrázok s nápisom karma, na ktorom sedí na vozíčku a popová kráľovná Madonna na ňu mieri zbraňou. Lady Gaga, vlastným menom Stefani Joanne Angelina Germanotta, pochádza z New Yorku a preslávila sa skladbami Just Dance a Poker Face z debutového albumu The Fame (2008). Na svojom konte má päť Grammy, pričom dve z nich si vyslúžila vďaka skladbe Bad Romance pochádzajúcej z EP The Fame Monster (2009). Zo zatiaľ posledného albumu Born This Way, ktorý vyšiel v roku 2011, pochádzajú single Born This Way, Judas, Edge Of Glory, You And I a Marry The Night. Celosvetovo predala približne 23 miliónov kópií albumov a 64 miliónov kópií singlov. Magazín Forbes ju označil za najvplyvnejšiu celebritu roka 2011 a v roku 2012 ju zaradil medzi najmocnejšie ženy sveta. Nová štúdiovka, ktorá dostala názov ARTPOP, spolu so špeciálnou aplikáciou vyjde 11. novembra. Práve z nej pochádza singel Applause.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
 

Britské úrady údajne upovedomili svojich amerických kolegov predtým, ako zatkli Davida Mirandu, partnera novinára Glenna Greenwalda, ktorý po prvý raz podal správu o tajných materiáloch Edwarda Snowdena, bývalého spolupracovníka americkej Národnej bezpečnostnej agentúry. Oznámil to v pondelok Biely dom, ktorý citovala tlačová agentúra Reuters.
Americkí vyšetrovatelia však nepožiadali britské úrady o to, aby Mirandu vypočúvali, uviedol Washington. "Toto rozhodnutie učinili sami," povedal hovorca Bieleho domu Josh Earnest na brífingu s novinármi. V akom predstihu britské úrady upovedomili USA o plánovanom zatknutí, však neuviedol.
V čase zatknutia sa Miranda nachádzal v tranzitnej zóne letiska Heathrow - bol totiž na ceste z Berlína do brazílskeho Ria de Janeiro. V nemeckej metropole sa Miranda stretol s režisérkou Laurou Poitrasovou, ktorá pracuje s Greenwaldom na reportážach opierajúcich sa o informácie poskytnuté Snowdenom.
Brazílčana Mirandu zadržiavali takmer deväť hodín na základe protiteroristických zákonov, potom ho prepustili bez akéhokoľvek obvinenia, oznámila britská polícia.



Bližšie nešpecifikovaný počet pevných diskov pochádzajúcich z pracovne redaktora britského denníka Guardian zničili tamojší agenti v snahe zabrániť tomu, aby sa tajné informácie, ktoré unikli prostredníctvom Edwarda Snowdena, dostali do rúk čínskych špiónov. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.
Alan Rusbridger to tvrdí v článku uverejnenom na webovej stránke denníka, pričom dodáva, že do jeho kancelárie prišla dvojica expertov z britského Vládneho komunikačného ústredia (GCHQ) so zámerom uskutočniť toto bezpečnostné opatrenie.
Novinár presne neuviedol, prečo agenti požadovali zničenie materiálov, naznačil však, že zásah bol nariadený so zámerom predísť ich získaniu zo strany "čínskych agentov v blízkosti". Takisto nie je úplne jasné, kedy k udalosti došlo.
Rusbridger uviedol, že sa tak stalo približne v júli. Hovorca denníka Gennady Kolker odmietol udalosť komentovať. Oficiálne stanovisko zatiaľ neposkytlo ani GCHQ, napísala agentúra.


Ekvádorský prezident Rafael Correa pohrozil, že všetky printové noviny v krajine budú vychádzať výlučne v digitálnej podobe. Ako v pondelok informovala tlačová agentúra AP, opatrenie súvisí so snahou o šetrenie papiera.
Correa má však dlhoročne nedobré vzťahy s tamojšími opozičnými novinami a jeho vyjadrenie na sociálnej sieti Twitter je odvetným úderom médiám, ktoré podporujú navrhované referendum o zastavení ťažby ropy v nedotknutom národnom parku Yasuní.
Prezident minulý týždeň oznámil, že požiada kongres o podporu výstavby vrtných veží v zmienenej lokalite. Bohaté štáty už odmietli financovať jeho plány s cieľom ochrany druhovo rozmanitej amazonskej rezervácie ako preventívne opatrenie proti globálnemu otepľovaniu.
Correa napísal, že v prípade, ak sa vyzbiera dostatok podpisov a uskutoční sa referendum, navrhne, aby všetky ekvádorské noviny museli vychádzať iba v digitálnej podobe. "Zníži sa tak spotreba papiera a vyhneme sa aj nerozvážnemu výrubu stromov," podotkol.


Egyptského novinára pracujúceho pre štátne noviny al-Ahrám zastrelili v pondelok večer po začiatku zákazu vychádzania bezpečnostné sily na kontrolnom stanovišti v delte Nílu. Ďalšieho jeho kolegu z iného média zranili, informovala dnes s odvolaním sa na denník tlačová agentúra DPA.
      Obaja novinári sa vracali zo stretnutia s guvernérom provincie Buhajra niekoľko hodín po začiatku zákazu vychádzania o 19.00 h miestneho času, uviedli noviny al-Ahrám. Zdôraznili pritom, že novinári a ďalší pracovníci médií majú oficiálnu výnimku z uplatňovania zákazu vychádzania.
      Bezpečnostné sily v reakcii uviedli, že na auto novinárov spustili streľbu po tom, ako napriek výzvam nezastavilo na armádnom kontrolnom stanovišti.


Copyright © TASR 2013