25. 8. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký nezávislý fotograf Matthew Schrier utiekol sýrskym islamistom, ktorí ho zajali v decembri minulého roka a ešte stále zadržiavajú jeho amerického spoluväzňa. Informovala o tom  agentúra Reuters s odvolaním sa na denník New York Times.
Schrier povedal, že jeho únoscovia z organizácie Džabhat an-Nusrá, militantnej skupiny spojenej s al-Káidou, ho obvinili, že je špiónom tajnej služby CIA. Vo vojnovej zóne bol prvý raz a nevyslalo ho tam žiadne médium. Militanti ho zajali, keď autom odchádzal z Aleppa.
Fotografovi sa 29. júla sa podarilo vykĺznuť cez dieru v pivničnom okne, ktorú vytvoril rozpletením drôtenej sieťky, ale jeho krajan, ktorého meno denník neuviedol, sa z cely nedostal. Schrier šiel pešo, až kým nestretol iných vzbúrencov, ktorí ho dopravili k tureckým hraniciam.
Oboch Američanov ich väznitelia občas bili a vystavovali elektrošokom. Keď ich obliekli do väzenských kombinéz, aké sa nosia v americkej väznici na Guantáname, nakrútili s nimi videozáznam, na ktorom sa museli sa na priznať, že sú špióni. Schrier uviedol, že okrem iného ho bili po chodidlách, pričom kľačal v pneumatike od auta.
Schrierov únos, o ktorom médiá doteraz neinformovali, bol od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii jedným z viacerých únosov občanov západných krajín na rebelmi ovládanom území. Schrierovi únoscovia maskovali jeho trápenie tým, že odosielali e-maily z jeho konta. Zároveň prenikli do jeho účtu elektronického bankovníctva a z konta na portáli eBay nakupovali počítače a náhradné diely na autá. Vypočúvali ho ľudia, ktorí hovorili plynule po anglicky. Domnieva sa, že to boli Kanaďania.
Niekoľkokrát ho presťahovali z miesta na miesto a často ho väznili so Sýrčanmi obvinenými z ozbrojenej podpory Asadovho režimu. Schrier povedal, že ho istý čas väznila iná skupina vzbúrencov nazývaná Ahrár aš-Šám .
Situácia sa mierne zlepšila, keď konvertoval na islam a dostal anglický preklad Koránu.

Copyright © TASR 2013