5. 8. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 


 

Filmové štúdio Dreamworks Animation SKG Inc., ktoré okrem iného vytvorilo animované filmové série Shrek, Madagaskar a Kung-Fu Panda, je v súčasnosti najaktívnejšou spoločnosťou v zábavnom priemysle z pohľadu akvizícií a rozširovania aktivít. "Určite budeme robiť ďalšie obchody. Za tých 19 rokov, čo pôsobíme v branži, som nikdy nevidel viac príležitostí na budovanie našej značky," povedal v rozhovore generálny riaditeľ Dreamworks Jeffrey Katzenberg.
Spoločnosť za uplynulý rok kúpila kanál AwesomenessTV na internetovej sieti YouTube, ktorý je určený tínedžerom, získala spoločnosť, ktorá vlastní práva na slávne filmové postavy ako sú Lassie alebo duch Casper. Štúdio tiež kúpilo práva na značku hračiek Troll, bude vyrábať exkluzívny seriál pre videostreamingovú službu Netflix a s čínskymi partnermi stavia zábavný park za 3 mld. USD, ktorý by sa mal otvoriť v roku 2016 v Šanghaji.
Predstavitelia spoločnosti Dreamworks veria, že séria akvizícií jej pomôže rozšíriť svoje populárne značky aj za hranice strieborného plátna, do sveta televízie, hračiek a turistických atrakcií. Podobná stratégia zmenila na najväčší mediálny konglomerát sveta spoločnosť Walt Disney Co, ktorej filmové štúdiá Katzenberg do roku 1994 viedol a ktorá má dnes trhovú hodnotu 118 mld. USD. Dreamworks je v porovnaní s tým so svojou hodnotou 2,3 mld. USD drobnou firmou.
Investori Katzenbergovu diverzifikačnú stratégiu vítajú a hodnota akcií spoločnosti za posledný rok stúpla o polovicu. Analytici tiež predpokladajú, že vďaka akvizíciám bude tento rok približne 45 % obratu Dreamworks pochádzať z aktivít, ktoré nie sú priamo spojené s produkciou filmov. Zvyšná časť by mala naďalej plynúť z filmovej produkcie, pričom ide najmä o zisky z predaja starších filmov na DVD a podobných nosičoch.

Na motívy snímky Fargo (1996) bratov Coenovcov vznikne seriál, pričom hlavnú úlohu získal jeden z dvorných hercov slávnej filmárskej dvojice Billy Bob Thornton. V cenami ovenčenej snímke si zahrala Frances McDormand, ktorá stvárnila odhodlanú tehotnú policajtku na stope dvoch zločincov. Za túto rolu získala Oscara, ktorého si odniesli aj bratia Coenovci za pôvodný scenár. Desaťdielny seriál bude mať nový scenár aj postavy. Thornton stvárni Lornea Malva, "manipulatívneho muža, ktorý stretne poisťovacieho agenta a dostane ho na cestu skazy". Nakrúcať sa bude v Kanade a seriál by mali začať vysielať na budúcu jar. Coenovci sa zhostia úlohy výkonných producentov.
Krimitriler Fargo, ktorý nominovali na celkovo sedem Oscarov, Americký filmový inštitút zaradil do svojho zoznamu 100 najlepších amerických filmov. Okrem spomínanej McDormand si v ňom zahrali William H. Macy, Steve Buscemi či Peter Stormare. Snímka, ktorú režíroval Joel Coen a spolu s bratom napísal jej scenár, má na konte aj šesť Independent Spirit Awards, jednu WGA Award a štyri nominácie na Zlatý glóbus. Joel Coen tiež získal cenu pre najlepšieho režiséra na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes.
 

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.