6. 8. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Spoločnosť Washington Post Co. v pondelok (5.8.) večer SELČ informovala, že súhlasí s predajom svojho hlavného denníka Washington Post Jeffovi Bezosovi, zakladateľovi a výkonnému šéfovi internetového obchodu Amazon.com. Agentúra Sin-chua dodáva, že Bezos zaplatí za denník 250 miliónov USD (188,58 milióna eur) v hotovosti a tým sa skončí kontrola periodika rodinou Grahamovcov, ktorá výrazne pôsobila v oblasti masmédií v Spojených štátoch počas štyroch generácií.
Spoločnosť Amazon, ktorej centrála sa nachádza v Seattli, nebude účastníkom transakcie. Bezos kupuje denník so všetkým, čo k nemu patrí, ako súkromná osoba. Jeho majiteľom by sa mal stať do 60 dní.
Spoločnosť Washington Post Co. dostane nový názov, o ktorom sa zatiaľ nerozhodlo a bude pokračovať ako verejná obchodná spoločnosť.
Denník Washington Post bojoval viac ako desať rokov s finančnými problémami, s ktorými zápasili aj ďalšie tlačené americké periodiká. Vyvolalo ich masívne rozšírenie internetu a epochálne zmeny prechodu od printových technológií k digitálnym. Tým sa vytvorila silná konkurenčná vlna, ktorá začala pôsobiť na tradičné spravodajské spoločnosti. Prišli o veľkú časť čitateľov a inzerentov. Vydavateľstvá novín a časopisov sa začali zlučovať, ale mnohé skrachovali.
Bezos v informácii pre zamestnancov Washington Post uviedol, že "hodnoty Washington Post netreba meniť". Úlohou denníka "zostane slúžiť čitateľom a nie súkromným záujmom jeho majiteľov".
Bezos nebude riadiť noviny denne. Súčasne vedenie denníka súhlasilo, že bude pokračovať vo svojej práci.

Copyright © TASR 2013