5. 8. 2013

RTVS NEWS

RTVS NEWS

 


Rozhlas a televízia Slovenska sa posúva bližšie k veľkému investičnému plánu – rekonštrukcii a modernizácii televíznych štúdií. V otvorenej súťaži v júli získala dodávateľa na 15 kusov HDTV štúdiových kamerových reťazcov pre štúdiá MD1 a MD2 v bratislavskej Mlynskej doline. Zákazku na vyše 700 tisíc eur na obstaranie a rozšírenie počtu štúdiových kamerových reťazcov pre televízne štúdiá Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), Slovenskú televíziu získala v júli TRACO Systems, a.s z Bratislavy, vyplýva to z údajov vestníka verejného obstarávania z 19. júla.
RTVS uzavrel s TRACO Systems rámcovú zmluvu v hodnote 700 087 eur s DPH. V otvorenej súťaži s kritériom najnižšej ceny a využitím elektronickej aukcie prijal RTVS len jednu ponuku, pričom elektronicky neprijal žiadnu. Prvotná predpokladaná celková hodnota zákazky bola 585 900 eur bez DPH (703 080 eur s 20-percentnou DPH). Zmluva nepredpokladá subdodávky.
Rekonštrukcia štúdiového komplexu MD1 a MD2 je dlhodobým zámerom RTVS a jasnejšie kontúry dostala po zverejnení predbežného oznámenia o rekonštrukcii vo vestníku verejného obstarávania 7. júna. Rekonštrukcia má zabezpečiť modernizáciu technologických procesov a zmenu výrobného formátu štúdiového komplexu z SD 4:3 na HD 16:9 v rozlíšení 1080/50i. Hodnota plánovanej zákazky je 1,15 milióna eur. "Rekonštrukcia MD1, 2 je súčasťou investičného plánu RTVS na rok 2013 a je aj súčasťou kapitálových výdavkov zmluvy so štátom," uviedla po zverejnení predbežného oznámenia pre agentúru SITA Dominika Šulková z marketingu a komunikácie s verejnosťou RTVS. Cieľom je nanovo postaviť komplex MD1,2, aby verejnoprávna televízia mohla vysielať spravodajstvo zo zrekonštruovaných priestorov HD technológiou. RTVS predpokladá ukončenie rekonštrukcie prvej časti komplexu MD1,2 a začatie vysielania v marci 2014. Na predbežné oznámenie nadviazalo 21. júna vyhlásenie verejného obstarávania na 1. etapu rekonštrukcie štúdiového komplexu MD1 a 2. Súťaž s kritériom najnižšej ceny a použitím elektronickej aukcie je na spomínanú sumu 1,15 milióna eur a RTVS predpokladá, že jej víťaz zákazku uskutoční od začiatku októbra do polovice januára 2014. Štúdií MD1 a MD2 sa týka aj verejné obstarávanie zverejnené 16. júla vo vestníku verejného obstarávania. RTVS v ňom hľadá firmu na úpravu interiéru štúdiového komplexu. Zákazka na stavebné práce je na štyri mesiace a v predpokladanej hodnote 150 tisíc eur bez DPH.
Rozlohou najmenšie štúdio MD1 vypli v roku 2005 a dodnes nie je v prevádzke, štúdio MD2 Slovenská televízia rekonštruovala naposledy v roku 1996. V štúdiu MD2 sa vlani v novembri stala havária režijného obrazového zariadenia. "Video réžiu vymenili pracovníci techniky za novú, avšak bez periférií a výmeny ostatných zariadení. Štúdio MD2 tak zostalo naďalej v havarijnom stave, ale ako jediné v prevádzkyschopnom stave, dokonca vo formáte HD," uviedla pre SITA Dominika Šulková. Nevyhnutné je vymeniť monitorovú stenu, nadväzujúce obrazové zariadenia, záznamy, merací systém - všetko v HD, ako aj zvukový stôl s príslušenstvom. Ako zdôraznila, "cieľom rekonštrukcie je postaviť nanovo komplex MD1,2 tak, aby bolo možné skončiť výrobu a vysielanie spravodajských formátov v súčasnom komplexe, tzv. UTD a začať vysielať spravodajstvo zo zrekonštruovaných priestorov s novou modernou digitálnou HD technológiou". Rekonštrukciou sa spojí technika štúdií MD1 a MD2 a vznikne jeden technologický celok MD1,2. Rekonštrukcia obsahuje dodávku a montáž nových celkov, ako je osvetľovací systém štúdia, úprava interiéru štúdia a réžie, vybudovanie klimatizovaného priestoru pre technológiu, výmena a doplnenie rozvodov energetiky, inštalácia prepojovacieho, monitorovacieho a meracieho systému, kamier, statívov s elektronikou pre určovanie polohy, grafický systém, serverový systém pre nahrávanie a prispievanie, video réžia, audio systém, dorozumievanie. Výmena a inštalácia zariadení je súčasťou niekoľkých výberových obstarávaní.

 

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané