26. 8. 2013

Sarajevo Film Festival

Sarajevo Film Festival


Sarajevské srdce, hlavnú trofej 19. ročníka medzinárodného filmového festivalu v hlavnom meste Bosny a Hercegoviny, si odnášajú tvorcovia gruzínskeho súťažného filmu s anglickým distribučným názvom In Bloom (V rozkvete).
Na prehliadke, ktorá sa začala 16. augusta a vyvrcholila počas víkendu, premietli tentoraz viac ako 240 filmov v 11 sekciách, z toho deväť si zmeralo sily v hlavnej súťaži festivalu. O laureátoch rozhodla medzinárodná odborná porota pod vedením renomovaného bosnianskeho režiséra Danisa Tanoviča. Práve tento oscarový filmár prezradil, že porotcov gruzínska produkcia očarila a že len ťažko dokázali uveriť tomu, že ide o debutovú snímku filmárov.
Hlavnou trofejou ocenená snímka dvojice Nana Ekvtimišvili-Simon Gross je príbehom dvoch dievčat zo začiatku 90. rokov, keď sa Gruzínsko odčlenilo od sovietskeho impéria a regiónu hrozila vojna a násilie. Obe hlavné predstaviteľky Lika Babluani a Mariam Bokeria si z dejiska festivalovej prehliadky odnášajú i cenu za najlepší ženský herecký výkon.
Podobné ocenenie za najlepšiu mužskú kreáciu udelila medzinárodná porota srbskému hercovi Bogdanovi Diličovi za výkon v snímke chorvátskeho filmára Boba Jelčiča Obrana i zaštita s anglickým distribučným názvom A Stranger (Cudzinec), ktorá získala aj osobitnú cenu poroty.
Laureátmi prestížneho honorárneho Sarajevského srdca sťaby osobitného ocenenia za zásluhy o rozvoj filmového umenia sa v tomto roku stali výkonný riaditeľ Eurimages, fondu Rady Európy na podporu kinematografie, Roberto Olla a medzinárodne rešpektovaný maďarský režisér Béla Tarr. Pred nimi sa rovnakej pocty dostalo okrem iných aj riaditeľovi Berlinale Dieterovi Kosslickovi, režisérom Mikeovi Leighovi alebo Džafarovi Panahimu, či herečke Angeline Jolieovej.
Organizátori však rozdali aj celý rad ďalších ocenení tvorcom krátkometrážnych a dokumentárnych filmov, a to z Bulharska, Grécka, Rakúska, Rumunska či Srbska.

Copyright © TASR 2013