9. 8. 2013

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

 


Rádio VIVA krachuje, spoločnosť Rádio VIVA, a.s. podala na Okresnom súde Trnava návrh na vyhlásenie konkurzu. Vyplýva to z dnes zverejnených údajov v Obchodnom vestníku. Z vestníka ďalej vyplýva, že trnavský okresný súd vyhovel návrhu a rozhodol o tom, že začína konkurzné konanie voči dlžníkovi Rádio VIVA, a.s. Existuje však aj spoločnosť VIVA Production House, s.r.o. a obe spoločnosti sú v spore.

Pre Radu pre vysielanie a retransmisiu (RVR) zatiaľ z rozhodnutia súdu nič záväzné nevyplýva. “Rada totiž podľa zákona môže odňať vysielateľovi licenciu, ak bol na majetok vysielateľa vyhlásený konkurz,“ povedala v reakcii na vyhlásenie konkurzu na Rádio VIVA pre agentúru SITA tlačová tajomníčka RVR Lucia Jelčová. Zdôraznila, že rada tak urobiť “môže“, čo neznamená, že aj musí. Rada zatiaľ podľa Jelčovej informácie o konkurze nemá oficiálne k dispozícii, vecou sa bude zaoberať, keď ich získa oficiálne. Upozornila, že vlastníkom licencie je z pohľadu RVR spoločnosť Radio VIVA, a.s. Rade sa s ňou komunikuje komplikovanejšie ako v iných prípadoch, lebo spoločnosť pravidelne mení konateľov. Prevádzku rádia zabezpečuje spoločnosť VIVA Production House, s.r.o.
Rozhodnutie súdu je dostupné na: https://justice.gov.sk/PortalApp/ObchodnyVestnik/Formular/FormularDetail.aspx?IdFormular=670061.
Situácia okolo Rádia VIVA je nejasná. Upozornila na to aj Rada pre vysielanie a retransmisiu, ktorá 2. júla rozhodla o prerušení konania o pridelení frekvencií, na ktorých v súčasnosti vysiela Rádio VIVA Pritom rádio má povolenie vysielať na frekvenciách do 21. decembra. Licenčná rada však v prvom rade čaká na rozhodnutie Ústavného súdu SR. Dôvodom tohto rozhodnutia licenčnej rady je predbežná otázka, "ktorou je rozhodnutie Ústavného súdu SR vo veci sťažnosti spoločnosti Corporate legal, s.r.o. voči rozsudku Najvyššieho súdu SR, ktorým bolo zrušené rozhodnutie rady o pridelení frekvencií tejto spoločnosti".
Dôvodov spomalenia rozhodovania o frekvenciách VIVA je viac a RVR o nich podrobne informovala médiá 12. júna. Predseda licenčnej rady Miloš Mistrík 12. júna na tlačovej besede povedal, že rada v rozhodovaní o tom, kto bude od 22. decembra tohto roka vysielať na 28 frekvenciách rádia VIVA musí počkať na už spomínané rozhodnutie Ústavného súdu SR. RVR však zároveň skúma žiadosť o odňatie licencie na vysielanie Rádiu VIVA ktorú rade doručila spoločnosť Rádio VIVA a.s. Keď vysielateľ požiada o odňatie licencie, nemôžeme ho nútiť, aby o to nežiadal, upozornil Mistrík. Problém je ale podľa šéfa licenčnej rady skôr v tom, že rada musí preskúmať, či Rádio VIVA a.s. je subjektom oprávneným podať takúto žiadosť. Existuje totiž aj spoločnosť VIVA Production House, s.r.o. a obe spoločnosti sú v spore. Kým toto rada nepreskúma, nemôže potvrdiť, že odoberá licenciu, zdôraznil predseda RVR a pripomenul, že licencia pre VIVA na jej frekvencie platí do 21. decembra.
O tom, či od 22. decembra bude na frekvenciách Rádia VIVA ticho, alebo rozhlasové vysielanie, rozhodne rýchlosť, s akou sa témou bude zaoberať Ústavný súd SR. Na ústavnom súde napadla 5. júna spoločnosť Corporate Legal, s.r.o. rozsudok Najvyššieho súdu SR, ktorým 27. marca zrušil rozhodnutie rady z 15. mája 2012 o pridelení vysielacej licencie na 28 frekvencií Rádia VIVA spoločnosti Corporate Legal. Rada vlani totiž rozhodla, že spomínané frekvencie pridelí spoločnosti Corporate Legal, s.r.o. a zamietla ich prideliť spoločnosti VIVA Production House, s.r.o. Oba spory teda rade značne komplikujú situáciu. RVR pôvodne chcela rozhodnúť o frekvenciách Rádia VIVA 18. júna.

 
©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.