21. 8. 2013

Štefan sa našiel ?

Štefan sa našiel ?


Vydavateľstvo PERFEKT dnes prevzalo z tlačiarne knižnú novinku pôvodných slovenských rozprávok autora Štefana Nižňanského "O dvanástich trpaslíkoch". Knižka sa dostane do predaja v týchto dňoch a čitatelia mladšieho školského veku si v nej, okrem 20-tich fantazijných príbehov, nájdu aj niekoľko zaujímavých prekvapení. Napr. kreslenú mapu regiónu, kde sa rozprávkové príbehy odohrávajú, pesničku o najznámejšom Záhorákovi Macejkovi, pre zručných chlapcov vystrihovačku Habánskeho domu, pre šikovné dievčatá recepty na Skalický trdelník i kapustník zo Stupavy. Do jesenného krstu knižky by mala byť v hudobnej dielni Mariána Čekovského stvorená špeciálna pesnička o Záhoráckych permoníkoch... Multimediálny projekt autora ráta v blízkej budúcnosti tiež s rozhlasovým aj animovaným spracovaním diela vo forme pôvodného večerníčkového seriálu.

Stručne z obsahu:
Záhorácku osadu Tomky už po stáročia obklopujú husté borovicové lesy, ktoré sa stali známou a obľúbenou hubárskou lokalitou. Tu sa odohrávajú príbehy obyvateľov tajuplného kráľovstva. Cap Gregor Veľký - ako panovník kráľovstva - prichýlil 12 permoníkov, ktorí ušli z Kremnických baní pred hrozným panovníkom čierneho podsvetia. Spolu obývajú rozprávkovú záhradu. Okolie prekvapujú a tešia huncútstvami, no postupne vytvoria a osídlia pod Záhorím veľkú podzemnú ríšu "Dutániu". Z nej ovplyvňujú životy všetkých rozprávkových bytostí, ríšu zvierat, no tiež pôvodných starousadlíkov i víkendových chalupárov žijúcich v kraji od Stupavy po Skalicu.
Detský čitateľ sa z veselých dobrodružstiev postupne dozvie, kde sa ráno zobúdza slnko, ako vznikla dúha i kukučkové hodiny. Ako, kde a prečo rastú hríby, kto a kedy vymyslel žiarovky, prečo chodia niektorí paštikári v lesoch pri Studienke s prázdnymi hubárskymi košíkmi... No aj o liečivých účinkoch zelá. Malým aj veľkým čitateľom prinesú vzrušenie príbehy o bosorákoch, záhoráckych ježibabách, súbojoch vladára borovicových lesov Bora s najväčším panovníkom podsvetia, tajomným a pochmúrnym černokňažníkom Krakom.
Nad rozprávkovým kráľovstvom sa objaví hrozba osudovej kliatby príchodom dvoch Mokrkov. Naplní sa kliatba, alebo ju magické bytosti Borinka, prekrásna kňažná Skalica, južný vánok Senica či bylinkárka Stupava dokážu odvrátiť?