1. 8. 2013

Vyjadrenie predsedu NS SR k článku denníka SME „Úžernícka krajina“


Vyjadrenie predsedu NS SR k článku 

denníka SME „Úžernícka krajina“ 


 Na úžernícke praktiky nebankoviek, verejné dražby s praktikami hodné mafie upozornili ako prví v roku 2006 na Slovensku niektoré médiá, konkrétni novinári a reportéri televízií TA3, JOJ a Markízy, z periodík Nový čas, Plus jeden deň, Život, Slovenka, ktorých nenechali osudy podvedených ľudí ľahostajných.
      Politický denník Sme spoločne s ďalšími pravicovo ladenými periodikami túto tému ľudských tragédií úspešne bojkotoval a poskytoval priestor tým, ktorí legislatívne opatrenia z obdobia prvej vlády Roberta Fica označovali za praktiky z minulého režimu.
      Dnešné články denníka Sme a komentár "Úžernícka krajina" preto nechcú pomenovať vinníkov, ktorí tento stav vniesli do legislatívy. Bola to práve dvojica vedenia ministerstva spravodlivosti Lucia Žitňanská a Daniel Lipšic, ktorým patrí éra "nekresťanských úrokov" bez akýchkoľvek obmedzení. Bolo to ich obdobie, kedy polícia dokonca asistovala pri takýchto nezákonnostiach.
      "Práve príbeh z televízie TA3 o mladej rodine s chorým maloletým dieťaťom z Trnavy, ktorá prišla mafiánsky cez dobrovoľnú dražbu o byt, odštartoval po nástupe do funkcie ministra spravodlivosti môj boj s nelegálnymi praktikami úžerníkov," vysvetlil predseda Najvyššieho súdu Slovenskej republiky Štefan Harabin.
      Podľa jeho slov detailnou analýzou sa zistilo, že právny stav práve vďaka zákonom z dielne pravicových politikov a právnikov, ktorí poskytovali svoje služby nebankovkám, umožnil legálnu úžeru.
      Denník Sme pri tejto téme ignoruje tieto ľahko overiteľné skutočnosti. Harabinom zriadená Komisia na posudzovanie podmienok v spotrebiteľských zmluvách na ministerstve spravodlivosti sa stala oporným bodom boja proti nelegálnej úžere. Bol zriadený legislatívny tím na čele, ktorého Harabin menoval sudcu Petra Straku. Ten je autorom noviel zákonov a opatrení, ktoré začali boj s nelegálnou úžerou.
      Celý čas bol prítomný obrovský negatívny mediálny tlak zo strany týchto nebankových spoločností, ktorým najväčší priestor "asi náhodou" dával práve denník Sme.
      "Denník Sme chce dnes prepísať históriu, ale súkromno- rozhodcovské súdy dostali krídla a zelenú na okrádanie dôchodcov práve za Žitňanskej, túto objektívnu skutočnosť nemajú ako poprieť," dodal Harabin.
Kancelária predsedu NS SR