9. 8. 2013

Zomrel Jiři Krejčík

Zomrel Jiři Krejčík

 


 

Vo veku 95 rokov zomrel vo štvrtok v pražskej nemocnici scenárista a režisér Jiří Krejčík. ČTK o tom informovala režisérova rodina. Krejčík začínal pri filme za druhej svetovej vojny ako štatistov na Barrandove a s réžiou potom u krátkometrážnych snímok. Medzi jeho najznámejšie filmy patrí napríklad Vyšší princíp, Svadba ako remeň, Penzión pre slobodných pánov či Božská Ema.
Prvým Krejčíkovým hraným filmom bol nerudovský Týždeň v tichom dome (1947), ale väčšiu pozornosť vzbudil v roku 1960 protektorátnom drámou Vyšší princíp. Krejčík sa podieľal aj na obľúbenej  dvojdielnej komédii Cisárov pekár a Pekárov cisár ako spoluautor scenára a režisér, ale film nakoniec režíroval Martin Frič. V neskorších rokoch si vyskúšal aj herectvo, keď sa objavil v menších rolách v Menzelových Slávnostiach sněžek ako mäsiar, ktorý "všetko zožerie", alebo ako lekár v Hřebejkových Pelíšcích.
Za svoju filmovú tvorbu dostal niekoľko ocenení. Okrem Českého leva z roku 1999 za dlhodobý umelecký prínos českému filmu, prevzal tiež napríklad v roku 2001 medailu Za zásluhy a o dva roky neskôr na karlovarskom festivale Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos svetovému filmu.

 
Copyright © ČTK 2013