3. 9. 2013

Denník Plus 1 Deň je nešťastný z pomoci vlády paraglajdistom

Denník Plus 1 Deň je nešťastný
 
 z pomoci vlády paraglajdistom

 Denník Plus 1 Deň je zjavne nešťastný z toho, že vláde SR sa podarilo úspešne vyriešiť komplikovanú situáciu slovenských občanov v Iráne. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a Slovenská informačná služba v ostatných týždňoch a mesiacoch vyvinuli maximálne úsilie pre záchranu paraglajdistov, ktorí boli zadržaní v Iráne. Konkrétnu úlohu v tomto procese zohral aj predseda vlády SR, do ktorého zodpovednosti pôsobenie SIS aj rezortu zahraničia patrí. Z tohto dôvodu je obraz údajnej politizácie udalosti zo strany vlády viac ako absurdný.
Pozoruhodné na účelovom a scestnom vykreslení témy denníkom Plus 1 Deň je to, že keď sa v ktoromkoľvek vládnom rezorte udeje niečo negatívne, vždy je udalosť spájaná priamo s predsedom vlády, a to aj v prípade, keď na vec nemal žiadny priamy dosah. Ako však dnes denník predviedol, ak sa udeje niečo pozitívne, predseda vlády s tým nemôže mať nič spoločné už z princípu.
Fakt, že denník si ako "nezávislých" hodnotiteľov k téme prizval dvoch jasne pravicovo orientovaných politológov, z ktorých jeden, G. Mesežnikov bol priamo, prostredníctvom kontraktu na Úrade vlády SR zaviazaný vláde I. Radičovej, len dokresľuje úbohú snahu hrubo politizovať tému, samozrejme v neprospech predsedu vlády.
Bezpečnosť a ochrana vlastných občanov, ktorí sa ničím neprevinili, a to aj za hranicami svojej krajiny, je základnou úlohou štátnych orgánov krajiny. Zodpovedné zložky Slovenskej republiky v tejto situácii svoju úlohu splnili. V tomto zmysle je kŕčovitá snaha denníka Plus 1 Deň postaviť v tejto téme predsedu vlády do negatívneho svetla vskutku obludná. Vláda SR sa chce teda denníku Plus 1 Deň ospravedlniť za to, že pomohla slovenským občanom, ktorým hrozili v Iráne výnimočné tresty. Zároveň je nám ľúto, že dotknutí paraglajdisti boli denníkom Plus 1 Deň zatiahnutí do takejto účelovej politizácie danej udalosti. Súčasne oceňujeme vecný tón a prístup, s ktorým k téme pristúpili ostatné médiá.

Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR