17. 9. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Moderátor diskusnej relácie na ruskej štátnej televízii Rossija 1 pozval do svojho programu amerického senátora Johna McCaina. Prívrženec politiky prezidenta Vladimira Putina Vladimir Solovjov na svojom konte na sociálnej sieti Twitter v nedeľu napísal, že v mene vysielateľa a jeho samého pozýva prominentného politika do svojej šou Duel. Neskôr vysvetlil, že motiváciou jeho konania bolo dať McCainovi "príležitosť povedať všetko, čo si myslí o vzťahoch medzi Ruskom a USA a o možnostiach, ako sa vyhnúť vojne v Sýrii". V relácii sa pritom neobjavujú ani predstavitelia ruskej opozície a už vôbec nie cudzinci. Podľa Solovjovových slov bude mať republikán a kritik Putina príležitosť "priamo osloviť Rusov". Potvrdil však, že odpoveď od neúspešného prezidentského kandidáta z roku 2008 ešte nedostal.
Ponuka štátnej televízie sa prekrýva s ponukou ruského portálu Pravda.ru, ktorý oslovil McCaina s možnosťou písať pre ich stránku. Portál, ktorý nemá nič spoločne s kedysi vplyvným komunistickým denníkom Pravda, v nedeľu potvrdil, že McCain súhlasil. Pôjde tak o nepriamu reakciu na článok, ktorý minulý týždeň zverejnil americký denník New York Times. Jeho autorom bol prezident Putin a varoval v ňom USA pred dopadmi útoku na Sýriu.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Organizátori súťaže krásy Miss World dnes oznámili, že finálové kolo sa bude konať na indonézskom ostrove Bali, lebo sa im nepodarilo vyrokovať konanie súťaže v Sentule, satelitnom meste južne od indonézskej metropoly Jakarta. Informovala o tom agentúra DPA.
      "Všetky povolenia týkajúce sa podujatí v Jakarte a Sentule boli pozmenené a presunuté na Bali. Dnes nám to úrady potvrdili," uviedol hovorca organizátora.
      Organizátori chceli v Jakarte usporiadať charitatívnu večeru a v Sentule 28. septembra finále súťaže.
      Indonézska vláda sa rozhodla presunúť finále Miss World zo Sentulu na prevažne hinduistický ostrov Bali obľúbený u dovolenkárov, pretože islamistické skupiny niekoľko dní protestovali proti súťaži krásy.
      Islamistické skupiny argumentovali, že podujatie porušuje islamskú náuku a predstavuje ženy ako tovar.
      "Ešte musíme rozhodnúť o presnom mieste konania tejto súťaže. Zvažujeme niekoľko možností," dodal hovorca organizátora.
      Organizátori uviedli, že presun podujatia na Bali bude tvrdým logistickým orieškom, keďže hotely na ostrove sú rezervované na stretnutie ministrov financií APEC-u (Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria) 17.-20. septembra a pred stretnutiami lídrov APEC-u, naplánovanými na prvý aj druhý októbrový týždeň.



 Osem mužov a jednu ženu obvinili českí kriminalisti po piatkovej razii v sídle tlačiarne Europrint v pražskej štvrti Košíře. Obvinení sa mali trestnou činnosťou obohatiť o najmenej 780 miliónov Kč, nimi spôsobená škoda však podľa polície môže činiť až štyri miliardy Kč. Informáciu priniesol dnes internetový server Novinky.cz s odvolaním sa na hovorcu protikorupčnej polície Jaroslava Ibeheja.
      Obvineným hrozia tresty vo výške do desiatich rokov väzenia. Na troch z nich uvalili väzbu.
      Podľa jeho slov skupinu podozrivých polícia začala sledovať v lete minulého roka a postupne získavala poznatky o ďalších osobách a organizátoroch rozsiahleho daňového úniku. Páchatelia pôsobili vo viacerých firmách a mali po vzájomnom dohovore sústavne, opakovane a nezákonne vylákať nadmerný odpočet DPH z niekoľkých nimi ovládaných spoločností. V ich daňových priznaniach, predkladaných Finančnému úradu pre Prahu 5, boli nepravdivé údaje.
      Spomínaných 780 miliónov Kč finančný úrad vyplatil, podľa polície však mohlo prísť k vyplateniu hoci troch-štyroch miliárd Kč neoprávnených daňových odpočtov.
      Medzi trojicou uväznených je aj istý advokát, ktorého skupina využívala, okrem iného na umiestňovanie písomností do priestorov advokátskej kancelárie, aby sa tak sťažil prístup k nim.
      Hovorca dnes uviedol, že policajná akcia, ktorá sa začala už vo štvrtok 12. septembra, sa netýkala ani vydavateľstva Mladá fronta, ani novinárskej práce. Zároveň poznamenal, že v objekte došlo aj k účelovému odstráneniu alebo pozmeneniu označenia kancelárií, čo znamenalo, že zasahujúci policajti vnikli aj do priestorov, ktoré sa netýkali prípadu. Hneď po tom, čo to zistili, ich však opustili. Osoby na mieste napriek výzvam na spoluprácu súčinnosť s policajnými orgánmi neposkytli.

Copyright © TASR 2013