5. 9. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Kolumbijská herečka Sofía Vergara je podľa magazínu Forbes najlepšie zarábajúcou ženskou hviezdou americkej televízie. Od júna 2012 do júna 2013 zarobila podľa odhadov 30 miliónov amerických dolárov (v prepočte približne 22,78 milióna eur), čím zopakovala minuloročné prvenstvo v tomto rebríčku. Štyridsaťjedenročná herečka za to vďačí predovšetkým úlohe v úspešnom seriáli Taká moderná rodinka (2009) a reklamným zmluvám s rôznymi spoločnosťami. Jej ďalším zdrojom príjmov je aj jej vlastná kolekcia oblečenia a domácich potrieb.
Na druhej priečke sa umiestnila hviezda seriálu Zákon a poriadok: Špeciálna jednotka (1999) Mariska Hargitay, ktorej sa za 12 mesiacov podarilo pripísať si na konto 11 miliónov dolárov (približne 8,35 milióna eur). Väčšina z tejto sumy pochádza práve z účinkovania v spomínanom seriáli. Rovnakú čiastku si za uplynulý rok pripísala aj Kaley Cuoco, známa najmä zo seriálu Teória veľkého tresku (2007). Okrem toho, že za každú jeho epizódu inkasuje 300-tisíc dolárov (zhruba 228 tisíc eur), sú zdrojom jej príjmov aj reklamné zmluvy. O štvrtú priečku sa so zárobkom zhruba 10 miliónov dolárov (približne 7,59 milióna eur) delia Tina Fey, Bethenny Frankel, Melissa McCarthy, Ellen Pompeo a sestry Kourtney, Kim a Khloé Kardashian.

Informácie pochádzajú z webstránky www.forbes.com.

Najlepšie zarábajúce ženské hviezdy americkej televízie:
1. Sofía Vergara - 30 miliónov dolárov
2. Mariska Hargitay - 11 miliónov dolárov
- Kaley Cuoco - 11 miliónov dolárov
4. Tina Fey - 10 miliónov dolárov
- Bethenny Frankel - 10 miliónov dolárov
- Melissa McCarthy - 10 miliónov dolárov
- Ellen Pompeo - 10 miliónov dolárov
- Kourtney Kardashian - 10 miliónov dolárov
- Khloé Kardashian - 10 miliónov dolárov
- Kim Kardashian - 10 miliónov dolárov


 


Dve medzinárodné tlačové agentúry sa dostali pod paľbu kritiky za cenzurovanie nelichotivej fotografie francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda. Záber spravil jeden z fotografov francúzskej agentúry AFP, ktorá ju zverejnila na svojej stránke a ponúkla na odber svojim klientom doma i v zahraničí. Fotografia vznikla v utorok počas prezidentovej prítomnosti na diskusii v jednej zo škôl v deň začiatku školského roka.
Nástupca Nicolasa Sarkozyho je naj zachytený s "hlúpym" úškľabkom na tvári a za ním je na tabuli v preklade kriedou napísané: Dnes sa vraciame späť do školy. Neskôr sa však namiesto textu fotografie objavil text: "Prosíme vás o stiahnutie fotografie z vašich systémov. Ospravedlňujeme sa za spôsobené problémy a ďakujeme za spoluprácu". Agentúra Reuters podnikla podobný krok a upozornila klientov, aby záber nepoužívali.
Fotografiu si však niektoré médiá ponechali a neskôr sa dostala na sociálne siete. AFP, najstaršia tlačová agentúra na svete so sídlom v Paríži, sa po rozhodnutí fotografiu stiahnuť dostala pod paľbu kritiky. Vedenie AFP však odmietlo, že by ju na to vyzvala prezidentskej kancelária, informoval v stredu portál britského denníka Daily Telegraph

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Egyptský televízny kanál Mubašír Misr, ktorý patrí katarskej mediálnej skupine al-Džazíra, mieni podať žalobu na súčasný egyptský režim za snahy brániť mu vo vysielaní a jeho novinárom v kritickom hodnotení postupu bezpečnostných zložiek voči islamistom.
Katarská mediálna skupina oznámila toto svoje rozhodnutie formou komuniké v stredu večer.
Na základe záverov odborných analýz, ktoré si dala urobiť al-Džazíra, egyptské úrady podľa všetkého nariadili rušiť príjem vysielania jej staníc na troch miestach východne od Káhiry a na štvrtom na západe metropoly. Komuniké podotýka, že tri z objektov, z ktorých rušenie vychádza, slúžia súčasne pre potreby egyptskej armády.
Mediálna skupina al-Džazíra je v Egypte vystavená nepriateľskej kampani, ktorá spochybňuje profesionalitu jej novinárov i dôveryhodnosť a objektívnosť jej správ. V komuniké nespresňuje súdnu inštanciu, na ktorú sa v Egypte so svojou žalobou mieni obrátiť.
Káhirský súd v utorok nariadil zastavenie vysielania štyroch televíznych staníc. Okrem spomínanej egyptskej spravodajskej televízie patriacej panarabskej, Katarom financovanej televíznej stanici al-Džazíra, súd zakázal vysielať aj stanici Ahrar 25, napojenej na Moslimské bratstvo, ktorá nahradila kanál Misr 25 - jeho prevádzku úrady zastavili krátko po Mursího zosadení.
Súdne rozhodnutie sa týka aj jordánskej televíznej stanice al-Jarmúk a televízie al-Kuds, ktorá je prepojená s palestínskym islamistickým hnutím Hamas.
Súd vo svojom utorkovom verdikte uviedol, že televízne stanice ohrozujú národnú bezpečnosť, "vysielajú lži, očierňujú egyptské ozbrojené sily, porušujú profesionálny (novinársky) kódex a štvú cudzie štáty proti Egyptu".
Obvinil televízne stanice, že vysielajú vyfabrikované informácie, pričom napríklad o záberoch nakrútených v Sýrii tvrdia, že ide o udalosti z Egypta. Súd im vyčítal aj to, že zosadenie Mursího označujú za prevrat a popierajú fakt, že proti jeho zotrvaniu vo funkcii protestovali v uliciach egyptských miest milióny Egypťanov.
Katarská mediálna skupina s odvolaním sa na závery nezávislých odborníkov zasa obviňuje súčasné egyptské vedenie zo zámerného rušenia vysielania režimu nepohodlných televíznych staníc. Odborníci dokonca lokalizovali miesto, kde sa v Káhire nachádza rušička. Televízne stanice tak boli v uplynulých týždňoch nútené niekoľkokrát meniť vysielacie frekvencie, aby diváci mohli sledovať ich spravodajské relácie a športové prenosy.
Agentúra AP v stredu informovala, že v Egypte aj naďalej vysiela regionálna al-Džazíra a pokračuje aj Al-Jazeera English. Jej prácu však úrady môžu obmedziť, dôkazom čoho je aj prípad z nedele, keď po viac ako týždni zadržiavania deportovali z krajiny troch zamestnancov stanice Al-Jazeera English so zdôvodnením, že nemali pracovné povolenie.
Agentúra AP uviedla, že súdne rozhodnutie o zastavení vysielania štyroch televíznych kanálov je súčasťou kampane vlády proti médiám, vnímaným ako podporovateľov islamistov a Moslimského bratstva. Médiá, vrátane al-Džazíry, však odmietajú obvinenia vlády, že sú na strane islamistov, a tvrdia, že sú obeťou represií za kritiku súčasnej dočasnej vlády.

Copyright © TASR 2013