6. 9. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Hlavní protagonisti jednej z najnovších mexických telenoviel prežívajú lásku, zradu i rodinné problémy - typickú dejovú líniu tohto populárneho žánru. Výnimkou je len skutočnosť, že to robia v starobylom jazyku - po maysky.
"Baktun je prvá v Mexiku vysielaná telenovela, ktorá je celá v mayskom jazyku v rámci úsilia zachrániť tento jazyk pred zánikom," citovala agentúra AP autor scenára Hilaria Chi Canula. "Jazyk nie je stratený. My, ktorí ním, hovoríme, sme tí stratení," dodal.
Režizér a producent Bruno Carcamo uviedol, že telenovela, ktorú vysielajú so španielskymi titulkami, maysky hovoriacim Mexičanom umožní vidieť a počuť samých seba. Carcamo zároveň vyjadril nádej, že seriál povzbudí obyvateľov mayských komunít v tom, aby hovorili svojím rodným jazykom, píše AP.
Dej sa týka života mladého muža, ktorý opustil svoju rodnú dedinu na polostrove Yucatán a šiel za prácou kuchára do New Yorku, kde sa odcudzil od svojej rodiny a prestal hovoriť po maysky. Okamžite po svojom návrate domov si uvedomuje význam svojej kultúry i jazyka, keď so svojím bratom začne súperiť o svoju lásku z detských čias.
Telenovelu Baktun, v ktorej hrajú amatérski herci, začali vysielať v auguste na kanáli štátnej televízie v mexickom štáte Quintana Roo, kde sa nachádza aj letovisko Cancún.
Baktun je výraz pre jednotku času u Mayov. Jeden baktun predstavuje 394 rokov.
Caramo spresnil, že pri nakrúcaní sa pohyboval v prostredí skutočných domov v maysky hovoriacich mestách, aby poukázal na to, ako žijú moderní Mayovia. Dej obsahuje aj skutočné mayské slávnosti.
Tzv. yucatéckym mayským jazykom hovorí v súčasnosti približne 800.000 Mexičanov



Hovorcom českej vlády zostáva Jan Hrubeš, ktorý však už nie je riaditeľom Tlačového odboru Úradu vlády ČR. O ďalšej personálnej zmene na úrade informoval internetový server Aktualne.cz.
Podľa neho sa novým riaditeľom tlačového odboru stal doterajší Hrubešov zástupca Jakub Stadler, ktorý však nie je vymenovaný do tejto funkcie, ale zatiaľ iba poverený jej vykonávaním.
Samotný Hrubeš zostáva hovorcom kabinetu premiéra Jiřího Rusnoka, avšak bez postavenia riaditeľa a po novom zaradený pod Odbor informácií a analýz.
Jan Hrubeš vystriedal vo funkcii hovorcu vlády ČR Michala Schustera po jeho dobrovoľnom odchode z postu v apríli 2013. Už predtým sa však stal riaditeľom tlačového odboru, vo funkcii hovorcu ho až následne schválil vtedajší kabinet premiéra Petra Nečasa. Po páde českej vlády a nástupe novej zostal Hrubeš až doteraz v oboch funkciách.

Riadnu spravodajskú reláciu odvysielal dnes večer po prvý raz od júnového zrušenia gréckej štátnej televízie a rozhlasu (ERT) provizórny verejnoprávny televízny kanál Ellinikí Dimósia Teleórasi (EDT). Ten vysiela z malého štúdia na frekvenciách zrušenej ERT od polovice júla. V jeho programovej štruktúre figuroval doteraz iba ranný magazín a núdzový mix filmov, dokumentárnych relácií a hudobných programov.
Grécka vláda hovorí v tejto súvislosti o dočasnom riešení, pripomenula tlačová agentúra DPA.
V nadchádzajúcich mesiacoch by v Grécku mala začať vysielať menšia štátna televízia a rozhlas pod názvom NERIT.
Po zrušení ERT sa bez práce ocitlo všetkých 2500 zamestnancov inštitúcie. Odvtedy viacerí z nich okupujú televíznu budovu, ale protesty sa objavujú aj na internete.

Copyright © TASR 2013




Britský hudobný magnát Simon Cowell prezradil, že plánuje zanechať celý svoj majetok charite. Cowell, ktorý momentálne čaká dieťa s Laurou Silverman, vraj nesúhlasí s odkazovaním peňazí deťom. "Svoje peniaze zanechám charite, pravdepodobne deťom a psom. Neverím v odovzdávanie majetku z jednej generácie na druhú," povedal Cowell v rozhovore pre pánsky magazín Esquire. "Ak budem môcť, budem pracovať aj ako 80 či 90-ročný. Veľa ľudí, ktorí idú do dôchodku, neznáša svoju prácu, proste sa im páči, že už nebudú pracovať. To mňa desí," vysvetlil. "Keď zostarnete, môžete byť cool iba ak ste úspešní, alebo sa vám darí zapadnúť medzi mladých ľudí," pokračoval. Zároveň dodal, že úspech nikoho na monštrum nezmení, iba mu túto zmenu umožní.
Simon Cowell sa stal verejne známym najmä ako porotca v súťažiach Pop Idol, The X Factor, Britain's Got Talent a American Idol. Okrem toho je aj vlastníkom televíznej spoločnosti Syco TV, ktorá stojí za projektmi X Factor a Got Talent. Je manažérom medzinárodnej opernej pop-vokálnej skupiny Il Divo, ktorú aj vytvoril. Magazín The Hollywood Reporter ho vo svojom zozname najmocnejších ľudí v televíznom priemysle za rok 2009 zaradil do prvej 50-tky a v rokoch 2004 a 2010 nechýbal v stomiestnom zozname najvplyvnejších ľudí podľa magazínu Time. Podľa magazínu Forbes je najlepšie platenou televíznou osobnosťou, keďže si za uplynulý rok na svoje konto pripísal až 95 miliónov dolárov.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.