4. 9. 2013

Zomrel Frederik Pohl

Zomrel Frederik Pohl

Vo veku 93 rokov skonal v pondelok v chicagskej nemocnici americký spisovateľ Frederik Pohl. Príčinou úmrtia autora sci-fi príbehov boli problémy s dýchaním. Ako prvá o tom informovala jeho vnučka, spisovateľka Emily Pohl-Weary prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twiter. "Pokojný odpočinok môjmu starému otcovi Frederikovi Pohlovi, ktorý mi príkladne ukázal, ako sa stať spisovateľkou," napísala. Správu potvrdila aj manželka Elizabeth Hull.
Newyorský rodák Frederik George Pohl Jr. po prvý raz publikoval v roku 1937, keď mu v americkom magazíne Amazing Stories vyšla báseň s názvom Elegy to a Dead Satellite: Luna. Medzi jeho najznámejšie diela patrí kniha, ktorá vyšla v češtine pod názvom Obchodníci s vesmírem (1953) a na ktorej sa podieľal aj už zosnulý spisovateľ Cyril M. Kornbluth. Ďalším výrazným počinom bola kniha Gateway (1977), za ktorú v roku 1978 získal Hugo Award v kategórii Najlepší román. Počas života pracoval aj ako knižný editor či literárny agent, ktorý zastupoval napríklad Fritza Leibera, Johna Wyndhama či Isaaca Asimova. Poslednému menovanému pomohol s vydaním jeho prvej knihy, ktorá v slovenčine vyšla ako Okruhliak na oblohe (1950). V roku 2009 založil The Way the Future Blogs, kde písal o svojom živote, o sci-fi komunite, ale aj o vede a politike. Posledný román s názvom All the Lives He Led vydal v apríli v roku 2011. Pohl po sebe zanechal spomínanú manželku Elizabeth Hull, s ktorou žil 29 rokov, syna, tri dcéry a niekoľko vnúčat a pravnúčat.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.