12. 9. 2013

Zomrel Otto Sander

Zomrel Otto Sander

V hercovi Ottovi Sanderovi, ktorý zomrel dnes v Berlíne vo veku 72 rokov, stratila nemecká divadelná scéna i kinematografia jednu z renomovaných osobností.
Rodák z Hannoveru bol vďaka charakteristickému hlasu aj umelcom, ktorého vyhľadávali realizátori dabingu, či producenti audiokníh.
Umelec, ktorý dlho bojoval s rakovinovým ochorením, bol takmer celé 70. roky minulého storočia súčasťou legendárneho divadelného súboru Berliner Schaubühne, kde si zahral po boku takých kolegov ako napríklad Bruno Ganz alebo Jutta Lampeová a v réžii Petera Steina. Popri hlavnom meste Nemecka a Düsseldorfe, kde svojho času debutoval, však jeho kumšt mohli obdivovať aj divadelní nadšenci napríklad vo Viedni alebo Bochume.
Aj slovenskí diváci ho mohli vidieť popri celom rade televíznych produkcií v časti jeho bohatej filmografie, ktorú tvorí celkove 130 filmových a televíznych produkcií, vrátane snímok ako oscarový Plechový bubienok režiséra Volkera Schlöndorffa, Ponorka, ktorú nakrútil režisér Wolfgang Petersen, Nebo nad Berlínom, jeden z kultových filmov Wima Wendersa alebo Krabat: Čarodejníkov učeň.
Otto Sander bol dvojnásobným nositeľom titulu Herec roka (1979, 1999), pripomenula tlačová agentúra DPA.
Spoluúčasť blízkym zosnulého dnes vyjadrili a umelecký prínos Otta Sandera ocenili spolkový prezident Joachim Gauck, primátor Berlína Klaus Wowereit i štátny minister kultúry Bernd Neumann.

Copyright © TASR 2013