11. 9. 2013

Zomrel Tibor Huszár

Zomrel Tibor Huszár




Dnes v skorých ranných hodinách zomrel vo veku 61 rokov umelecký fotograf Tibor Huszár. TASR to potvrdil Václav Macek zo Stredoeurópskeho domu fotografie v Bratislave.
      Slovenský fotograf Tibor Huszár bol neprehliadnuteľný postavou i tvorbou, slobodne si vyberal témy a slobodne tvoril pozoruhodné hodnotné knihy.
      Z jeho voľnej tvorby je známy cyklus Cigáni. Fotografovaniu tohto etnika sa venoval viac ako 15 rokov. Venoval sa aj portrétovaniu osobností svetového umenia a kultúry a tiež slovenských spisovateľov. Absolvoval študijné fotografické cesty v Japonsku, Číne, v bývalom Sovietskom zväze. Fotografoval vzbury v slovenských väzniciach v Leopoldove, Ilave, Novej Dubnici. Pochádzajú od neho aj cykly New York, Indiáni, Drevené kostoly. Okrem voľnej tvorby tvoril aj v oblasti dokumentárnej fotografie, napríklad v roku 1990 zdokumentoval cesty vtedajšieho prezidenta ČSFR Václava Havla. Fotografoval divadelnú tvorbu a podieľal sa aj na reklamných a politických kampaniach a audiovizuálnych projektoch.
      Absolvoval viaceré autorské výstavy a jeho fotografie sa nachádzajú v stálych expozíciách galérií nielen na Slovensku, ale aj vo svete.
      Tibor Huszár sa narodil 16. júna 1952 v obci Reca. Absolvoval pezinské gymnázium, v rokoch 1976 až 1983 študoval v Prahe na Filmovej fakulte Akadémie múzických umení (FAMU) na katedre umeleckej fotografie. Potom pôsobil v americkom New Yorku ako hosťujúci umelec. V roku 2003 vyučoval fotografiu na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave. V roku 2004 učil na Akadémii dramatických umení v Banskej Bystrici predmet Dokumentárna fotografia a bol zvolený za predsedu Akademického senátu. V rokoch 2004 až 2005 absolvoval doktorandské štúdium na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave. V roku 2006 habilitoval na docenta. Na Bratislavskej vysokej škole práva pracoval na fakulte masmédií.
      Fotograf Tibor Huszár bol držiteľom rôznych ocenení, napríklad v roku 1983 dostal Zlatú plaketu na Medzinárodnom trienále divadelnej fotografie vo vtedajšej Juhoslávii, v roku 1984 získal Cenu Fondu výtvarných umelcov. Ocenenie Najkrajšia kniha roka za publikáciu Koloman Sokol dostal v roku 1999. Cenu Ministra kultúry Slovenskej republiky za knihu New York – mesto tolerancie dostal v roku 2001. Pamätnú plaketu Kolomana Sokola mu udelilo mesto Liptovský Mikuláš v roku 2002. Fotografom roka sa Tibor Huszár stal v roku 2007. Európsku kultúrnu cenu Trebbia za podporu umenia, tvorivú činnosť a prínos k dialógu kultúr získal Tibor Huszár v Prahe v roku 2011.
      Na medzinárodnom festivale Art Film Fest v Trenčianskych Tepliciach v júni 2012 uviedli o ňom dokumentárny film Tibor Huszár – návrat späť.
      Bol jedným z nominantov na prestížne ocenenie Krištáľové krídlo 2012.

Copyright © TASR 2013