24. 10. 2013

Analýza mapovala UNB v roku 2011, SME ju prekrútilo na súčasnosť

Analýza mapovala UNB v roku 2011,
 
SME ju prekrútilo na súčasnosť


Analýza BCG, na ktorej denník SME postavil v dnešnom vydaní sériu článkov a komentár o hospodárení Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB), mapuje rok 2011, keď nemocnicu viedol nominant vtedajšieho ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH). Tento podstatný fakt sa v žiadnom z piatich uverejnených textov nenachádza. Naformulované sú tak, že ide o hospodárenie nemocnice v súčasnosti, čo je zavádzanie čitateľov. Väčšina publikovaných zistení je dnes už neaktuálna, nemocnica preukázateľne zlepšuje hospodárenie, o čom svedčia aj verejne známe údaje.
Súčasné vedenie prebralo UNB v apríli 2012, len pár mesiacov po oddlžení s dlhom na úrovni 60 miliónov eur. Za deväť mesiacov roka 2013 znížila UNB stratu o 55,17 % v medziročnom meradle. Šetrí vo všetkých nákladových položkách, okrem mzdových, ktoré vyplývajú z legislatívy. Na liekoch ušetrila za 12 mesiacov 2,5 milióna eur, na energiách 600 tisíc eur, radikálne skrátila čakacie lehoty na operácie (podľa analýzy HPI je UNB "skokan roka"), zlúčila kliniky, znížila počet systemizovaných pracovných miest a lepšou efektivitou práce šetrí na nadčasoch. Tieto výsledky hospodárenia UNB zverejňujú viaceré slovenské médiá, okrem SME. Zo stanoviska, ktoré denníku poskytla UNB k analýze BCG, publikovalo SME len minimum.
Denník SME preukázal zverejnením série článkov o starej analýze a spôsobom napísania novinárskych textov neprofesionalitu, manipuláciu s faktami a neobjektivitu.
Novinári Veronika Folentová a František Múčka spôsobom podania informácií o UNB uviedli čitateľov do omylu.
UNB vyjadruje poľutovanie nad takouto formou informovania verejnosti denníkom SME.

Petra Stano Maťašovská, hovorkyňa UNB