22. 10. 2013

Czech Press Photo 2013

Czech Press Photo 2013



Momentka bývalého stredočeského hajtmana, exposlanca Davida Ratha, na ktorej fotoreportér zachytil z korupcie obvineného a väzneného politika vo výťahu budovy Krajského súdu v Prahe, keď prichádza v auguste na hlavné pojednávanie, sa stala fotografiou roka v 19. ročníku fotografickej súťaže Czech Press Photo. Jej autorom je Michal Kamaryt. Informovali o tom české médiá.
O laureátovi ocenenia, ktorý získava sklenenú plastiku Krištáľové oko a navyše odmenu 120.000 Kč, rozhodla medzinárodná odborná porota, v ktorej malo v osobe Mariána Pauera zastúpenie aj Slovensko.
V súťaži o ceny v ôsmich kategóriách zápolilo 3580 fotografií celkove 294 autorov s trvalým bydliskom v ČR a SR. Po prvý raz boli medzi účastníkmi súťaže aj 38 autori celkove 56 súťažných videí.
Aj tentoraz sú medzi ocenenými viacerí slovenskí autori, dvaja z nich Milan Illík a Matúš Zajac ovládli kategórie Umenie a zábava, respektíve Príroda a životné prostredie. Ocenení boli však aj ich ďalší krajania, vrátane Martina Bandžáka a Manuela Štraucha.
Grant Prahy dotovaný rovnakou sumou ako hlavná cena získala práca Eduarda Erbena Je nám 80 a viac a stále žijeme športom, ilustrujúca projekt pre seniorov.
V kategórii Aktualita si palmu víťazstva odniesli snímky Jana Venhodu z protirómskych pochodov a demonštrácií pred zábermi z júnových protivládnych protestov v Istanbule Jana Šibíka a nemocnice v sýrskom Aleppe Victora Breinera. Čestné uznanie udelili momentke Michala Šulu z povodní v Českom Krumlove.
Zábery Michala Jaroša, z istanbulského námestia Taksim ovládli kategóriu Reportáž. Ďalšie priečky patria Stanislavovi Krupařovi za snímky z výpadku elektriny v sýrskom Aleppe a sérii fotografií Slováka Martina Bandžáka venovanej detským obetiam sexuálneho násilia v Konžskej demokratickej republike. Čestné uznanie patrí Ladislavovi Křivanovi za fotografie z dovolenky prezidenta Miloša Zemana na Vysočine.
V kategórii Ľudia, o ktorých sa hovorí, triumfovala snímka roka, momentka Davida Ratha pred sériou fotografií Martina Divíška o ceste Miloša Zemana na Pražský hrad a fragmentmi z predvolebnej kampane jeho neúspešného súpera Bohuslava Sobotku z dielne Lukáša Bíbu. Čestné uznanie, ktoré získal Karel Cudlín, sa viaže tiež k fotografiám z predvolebnej kampane, a to Jana Fischera.
Športovú kategóriu vyhral Petr Wagenknecht za snímky z lyžiarskych pretekov Jizerská 50-ka pred dramatickými fotografiami Romana Vondrouša z jazdeckých pretekov a snímkami z pretekov psích záprahov Jana Ježdíka.
Cyklus prác Verejné súkromie Zdeňka Vajnera zvíťazil v kategórii Každodenný život pred snímkami o prvom vojnovom veteránovi v novodobej histórii ČR z dielne Petra Tomana a zábermi Petra Bureša zo Sevastopoľu. Čestné uznanie udelili Janovi Vermouzkovi za zábery z Kaliningradskej oblasti a Jane Ašenbrennerovej za fotografie z Konžskej demokratickej republiky.
Prvenstvo v kategórii Portrét si odniesol Lumír Schulz za záber z kastingovej agentúry v Londýne pred portrétom politického väzňa Františka Záhradku Petra Tomana a snímkami psychicky chorého muža Ludvíka, prácami Filipa Jandourka. Čestné uznanie získal za portréty bezdomovcov Manuel Štrauch.
Cyklus o živote zvierat v zajatí Slováka Matúša Zajaca zvíťazil v kategórii Príroda a životné prostredie. Ďalšie priečky v nej obsadila fotografia vypúšťania priehrady Nehranice pri júnových povodniach - práca Miloša Štáfeka a zábery Jany Ašenbrennerovej o prevencii cholery v Konžskej demokratickej republike. Lukáš Tofan za cyklus Krakonošovo a Michael Fokt, ktorý zachytil dôsledky povodní v pražskej ZOO, získali čestné uznania.
Kategóriu Umenie a zábava ovládol vďaka cyklu Crew Teens fotograf Milan Illík, rodák z Bratislavy. Druhá priečka patrí Michaelovi Hankemu za zábery národného cirkusu Jo-Joo počas turné v ČR, kým tretia Romanovi Vondroušovi za cyklus z pražských nočných klubov. Zábery z nakrúcania nového televízneho seriálu Cirkus Bukowsky vyniesli Dagmar Vyhnálkovej čestné uznanie.
Cena ČEZ patrí za momentku z lyžiarskeho maratónu Dolomitenlauf Martinovi Sidorjákovi.
Cenu UNHCR získal za fotografiu z utečeneckého tábora v Jordánsku Petr Topič.

Copyright © TASR 2013