2. 10. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká internetová spoločnosť Google svojím upraveným návrhom lepšie zareagovala na obavy Európskej komisie (EK) z poškodzovania hospodárskej súťaže. Vyhlásil to v utorok európsky komisár pre hospodársku súťaž Joaquín Almunia. Druhú ponuku, ktorú predložil Google v snahe zastaviť protimonopolné vyšetrovanie komisie, označil za "kľúčový moment", ktorý umožní zúčastneným stranám pracovať na dohode. Konečné rozhodnutie v prípade by mala komisia oznámiť na jar budúceho roka, uviedol ďalej Almunia v Európskom parlamente (EP).
Európske regulačné úrady začali vyšetrovať Google v novembri 2010 na základe podnetu konkurentov, vrátane technologického gigantu Microsoft, ktorí firmu obvinili zo zneužívania dominantnej pozície v oblasti vyhľadávania na internete. Predmetom vyšetrovania komisie boli okrem iného podozrenia, že internetový prehliadač Google môže zvýhodňovať iné služby tejto spoločnosti alebo kopírovať materiály z iných stránok bez povolenia autora.
V návrhoch pre EK sa Google v apríli zaviazal, že vo výsledkoch vyhľadávania oddelí svoje služby od produktov konkurencie a poskytne odkazy na aspoň tri konkurenčné prehliadače, komisia však v júli návrhy zamietla ako nedostatočné. Prijatie nového návrhu od internetovej firmy komisia potvrdila v septembri.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Počet obetí znásilnenia v Británii, ktoré sa odhodlali zdôveriť o svojej skúsenosti, vzrástol v minulom roku o približne 40 percent, čo odborníci dávajú do súvislosti s rozsiahlou medializáciou prípadov sexuálneho násilia páchaného niekdajšou hviezdou televíznych obrazoviek Jimmym Savileom.
Vyplýva to z údajov, ktoré dnes zverejnila organizácia Rape Crisis prevádzkujúca tiesňovú linku pre obete sexuálneho násilia i lokálne centrá pomoci obetiam v celej Británii.
"Z odozvy, ktorú máme, sa pod to podpísala medializácia prípadu, ktorá v istom ohľade vôbec po prvýkrát postavila do popredia obete a ich hlas," uviedla podľa agentúry Reuters hovorkyňa krízového centra Katie Russellová.
Vlani zaznamenala Rape Crisis 78.000 telefonátom, oproti 55.000 z predošlého roku. Väčšina pritom nahlasovala udalosti, ku ktorým došlo pred troma rokmi a viac.
"Pozitívny dopad vlaňajších udalostí je aspoň v tom, že mnoho obetí bolo vypočutých, verí sa im a nabrali odvahu vyhľadať pomoc, pričom je to často prvýkrát, čo sa niekomu zdôveria," konštatovala Russellová.
Podľa údajov štatistického úradu zverejnených v januári tohto roka bolo v uplynulých rokoch znásilnených každoročne 85.000 žien v Británii, pričom sexuálne motivovanému útoku bolo vystavených 400.000 žien. Len okolo 15 percent z nich sa obrátilo na políciu, napísala agentúra Reuters.


Novovytvorená webová stránka Thefacesoffacebook.com (tváre Facebooku) prichádza s unikátnym projektom umožňujúcim prezrieť si galériu fotografií každého z vyše miliardy užívateľov sociálnej siete Facebook. Informoval o tom dnes internetový spravodajský portál Yahoo News.
Ojedinelá aplikácia združuje všetky profilové fotografie do jedinej obrovskej, neustále sa rozširujúcej mozaiky, ktorú je možné priblížiť ovládacou myšou počítača a zamerať sa na jednotlivé tváre. Aplikácia zároveň ukazuje aktuálnu štatistiku narastajúcej komunity tejto celosvetovo najpoužívanejšej sociálnej siete.
Facebook má momentálne takmer 1,3 miliardy užívateľských profilov, pričom ich počet - ako ukazuje počítadlo na zánovnej stránke - rapídne narastá každou sekundou.
Za projektom stojí technologička Natalia Rojasová, podľa ktorej v žiadnom prípade nedochádza k porušovaniu zásad týkajúcich sa ochrany súkromia užívateľov Facebooku. "Neuchovávame nikoho osobné údaje, fotografie či mená. Ide len o aplikáciu, ktorá organizuje facebookové profilové fotografie," uviedla.

Copyright © TASR 2013