23. 10. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Lídri desiatich českých politických subjektov s najväčšími šancami na úspech v blížiacich sa predčasných voľbách do Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR sa včera z iniciatívy denníka MF Dnes a internetového serveru iDNES.cz zišli v Ballingovej sieni Národnej technickej knižnice v Prahe na predvolebnej diskusii.
Moderátormi akcie, na ktorej sa zúčastnili Bohuslav Sobotka (ČSSD), Karel Schwarzenberg (TOP 09), Jana Bobošíková (Hlavu hore), Miroslava Němcová (ODS), Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), Vratislav Mynář (SPOZ), Tomio Okamura (Úsvit priamej demokracie), Andrej Babiš (ANO), Vojtěch Filip (KSČM) a Ondřej Liška (Strana zelených), boli šéfredaktor MF Dnes Robert Čásenský a jeho zástupca Jiří Kubík.
V prvej časti diskusie si politici kládli otázky vzájomne, v druhej odpovedali na otázky moderátorskej dvojice a v tretej reagovali na podnety prítomných divákov i otázky zaslané čitateľmi.
Paleta tém bola veľmi široká, hovorilo sa napríklad o sponzoroch hnutia Hlavu hore i Strany práv občanov-Zemanovci (SPOZ), o politickej budúcnosti Miroslavy Němcovej, Karla Schwarzenberga či Andreja Babiša alebo Vratislava Mynářa. To isté platí aj o politickej zodpovednosti vedúcich predstaviteľov ODS, TOP 09, ale aj ČSSD za "hriechy minulosti". Medzi témami sa však objavilo aj prípadné obmedzenie právomocí hlavy štátu, cirkevné reštitúcie, otázky, týkajúce sa riešenia dôchodkovej problematiky, či prebehlíctva v radoch poslancov.
ČSSD ústami Bohuslava Sobotku deklarovala, že by si želala mandát, ktorý postačí na zostavenie vlády po siedmich rokoch strávených v opozícii, líder to špecifikoval ako viac ako 30 percent hlasov.
Predseda KSČM Vojtěch Filip potvrdil pripravenosť na rokovania so všetkými úspešnými subjektmi, spokojný bude, ak sa zvýši počet hlasov i počet mandátov pre jeho stranu.
Karel Schwarzenberg (TOP 09), ktorý by bol podľa vlastných slov spokojný so ziskom 20 percent hlasov, si posťažoval, že vidí iba veľmi málo strán, s ktorými by bolo možné uzavrieť koalíciu. Osobne by si ju dokázal predstaviť s ČSSD, ktorej to však podľa jeho slov údajne zakázal prezident Miloš Zeman.
Relatívne minimalistický cieľ - 40 poslaneckých mandátov - prezentovala volebná líderka ODS Miroslava Němcová, ktorá deklarovala, že si neželá ústavnú väčšinu ČSSD a KSČM. Blízkym jej strane zostáva TOP 09, spoluprácu si dokáže predstaviť aj s KDU-ČSL.
Andrej Babiš (ANO) vyjadril spokojnosť s tým, že na mítingy jeho zoskupenia chodia tisícky ľudí. V priebehu diskusie dal najavo, že sa nechystá na vstup do vlády, ale chce chod vecí ovplyvňovať z parlamentu, čo dokáže zladiť s pôsobením na čele Agrofertu. O štyri roky však chce stáť na čele víťaznej strany volieb.
SPOZ i Strana zelených budú považovať za úspech prekonanie hranice zvoliteľnosti, KDU-ČSL by rada získala šesť až osem percent hlasov, Úsvit priamej demokracie Tomia Okamuru bude vnímať ako úspech zisk, ktorý mu umožní napĺňať časť programu, kým hnutie Hlavu hore by rado hovorilo do zostavenia novej vlády a ako prvé by požiadalo exprezidenta Václava Klausa, či by sa neujal jej zostavenia.


Verejnoprávny Český rozhlas má problémy so svojimi webovými stránkami, ktoré nie sú v niektorých internetových prehliadačoch dostupné. Stránka totiž hlási varovanie, že daná adresa je útočnou a môže byť nebezpečná pre užívateľa. Vyplýva to z informácíí internetových serverov Novinky.cz a iDNES.cz.
Zodpovední v Českom rozhlase teraz skúmajú, či ide o dôsledok hackerského útoku alebo zlyhanie technického faktora.
Hovorkyňa Českého rozhlasu Zora Karmazín Blümlová potvrdila, že internetové stránky inštitúcie nie sú dostupné kvôli falošnému poplachu. Osobne zatiaľ nevie, kedy dôjde k náprave a chybné hlásenie bude patriť minulosti.
Český rozhlas však zdôraznil, že bezpečnosť jeho systému nie je ohrozená a že jeho webové stránky žiadny škodlivý kód neobsahujú.





Čínsky denník New Express dnes vydal titulnú stranu s výzvou polícii, aby prepustila jedného z jej novinárov po tom, ako ho zadržali pre písanie článkov o údajných finančných zločinoch vo veľkej spoločnosti zaoberajúcej sa stavebnými strojmi. Informovala o tom agentúra AP.  Podľa denníka neexistujú dôkazy o tom, že by novinár Čchen Jung-čou spáchal zločin. Potrestali ho za písanie článkov, v ktorých preskúmal financie spoločnosti Zoomlion. Polícia v Čchang-šane, hlavnom meste provincie Chu-nan, oznámila na svojom oficiálnom mikroblogu, že Čchen Jung-čoua zatkli za údajné "poškodenie obchodnej povesti".  Spoločnosť Zoomlion je druhý najväčší výrobca stavebných strojov v Číne. Jej najväčším akcionárom je regionálna vláda provincie Chu-nan.


Americké ministerstvo zahraničných vecí v utorok oznámilo, že získalo informácie o plánovaných únosoch západných novinárov informujúcich o občianskej vojne v Sýrii. Tých, ktorí sa do krajiny chystajú, varovalo, aby podnikli bezpečnostné opatrenia.
      V správe, ktorú zverejnilo na stránke amerického veľvyslanectva v sýrskom hlavnom meste Damask, ministerstvo napísalo, že "má informácie, že existuje sprisahanie zamerané na západných novinárov cestujúcich do strednej a južnej Sýrie". Oznámenie s nadpisom "Riziko potenciálnych únosov západných novinárov," ktoré je datované na pondelok, neobsahuje podrobnejšie informácie.
      Ministerstvo zopakovalo svoju výzvu občanom USA, aby okamžite Sýriu opustili. Tých, ktorí napriek tomu ostanú, napádalo k vysokej bdelosti. Predpokladá sa, že v Sýrii už uniesli niekoľkých novinárov zo západných krajín, vrátane najmenej jedného Američana a štyroch Francúzov.

Copyright © TASR 2013