16. 10. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký novinár Glenn Greenwald, ktorý priniesol prvé články o rozsiahlom špionážnom programe americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA), v utorok vo vyhlásení oznámil, že odchádza z britského denníka Guardian.
Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.
Greenwald označil svoju spoluprácu s Guardianom za "výnimočne plodnú a napĺňajúcu" a uviedol tiež, že sa ujíma novej príležitosti v žurnalistike. Nespresnil však, o akú príležitosť ide.
Denník Guardian označil Greenwalda za "pozoruhodného" novinára a zaželal mu veľa šťastia v budúcnosti.
Greenwald písal zoširoka o tajných sledovacích programoch NSA, pričom vychádzal z materiálov, vyzradených bývalým spolupracovníkom amerických špionážnych služieb Edwardom Snowdenom.
Správu o odchode Greenwalda z Guardianu priniesla ako prvá webová stránka BuzzFeed.

Twitter v 3. štvrťroku zdvojnásobil tržby. Z dôvodu zvýšených investícií sa strata spoločnosti strojnásobila. Informovali o tom agentúra AP a portál nemeckého týždenníka Der Spiegel.
Tržby prevádzkovateľa známej sociálnej siete sa podľa správy pre burzový dohľad v trojmesačnom období od júla do konca septembra medziročne viac než zdvojnásobili na 169 miliónov USD (125 miliónov eur). Strata spoločnosti vyskočila takmer na 65 miliónov USD z približne 22 miliónov USD v rovnakom období vlani. To je najvyššia strata Twitteru za uplynulé tri roky.
Počet aktívnych užívateľov Twitteru na konci septembra dosiahol 232 miliónov oproti 218 miliónom na konci júna. Približne 100 miliónov ľudí prakticky z celého sveta používa službu denne. Denne napíšu okolo 500 miliónov tweetov - krátkych správ obmedzených na maximálne 140 znakov, ktoré môžu obsahovať aj odkazy na fotografie, videá alebo internetové stránky.
Narastajúce straty môžu utlmiť optimizmus ohľadom vstupu spoločnosti na burzu, ktorý bude najdôležitejším od debutu Facebooku. Primárna emisia akcií (IPO) Twitteru by sa mala zrealizovať v polovici novembra. Podľa televízie CNBC a denníka New York Times sa budú akcie Twitteru prvý raz obchodovať na newyorskej burze NYSE 15. novembra.
Twitter chce z prvotnej emisie získať 1 miliardu USD. Analytici odhadujú trhovú hodnotu spoločnosti na 10 miliárd USD, niektorí až na 15 miliárd USD. Hlavným zdrojom (až 87 %) príjmov spoločnosti je reklama, pričom takmer dve tretiny z reklamných príjmov pripadá na mobilné zariadenia. Dôvodom strát sú vysoké výdavky na počítačové centrá, nové produkty a marketing.


Tržby aj zisk Yahoo v 3. štvrťroku 2013 klesli. Dôvodom je 7-% zníženie cien reklám, ktoré sú zdrojom príjmov spoločnosti. Informovala o tom agentúra AP.
      Internetový koncern, ktorý sa nachádza v kríze, zarobil za trojmesačné obdobie od júla do konca septembra 297 miliónov USD (220,1 milióna eur) oproti 3,16 miliardy USD v rovnakom období vlani. Zisk spoločnosti vtedy nafúkol príjem vo výške 2,8 miliardy USD z predaja podielu v čínskej firme Alibaba. Tržby klesli na 1,081 miliardy USD z 1,089 miliardy USD.
      "Som veľmi spokojná s naším výkonom, predovšetkým s tým, že sme pokračovali v investovaní a posilňovaní našich kľúčových aktivít," uviedla šéfka Yahoo Marissa Mayerová. Dodala, že Yahoo má v súčasnosti viac než 800 miliónov užívateľov mesačne, čo znamená, že odkedy Mayerová nastúpila do čela spoločnosti pred 15 mesiacmi, ich počet sa zvýšil o 20 %.


Copyright © TASR 2013

Najlepšie zarábajúcim televíznym hercom je Američan Ashton Kutcher. Tridsaťpäťročný herec sa na vrchol rebríčka, ktorý zostavil magazín Forbes, dostal najmä vďaka účinkovaniu v seriáli Dva a pol chlapa (2003), kde stvárňuje Waldena Schmidta. Podľa odhadov spomínaného periodika Kutcher v období od júna 2012 do júna 2013 zarobil 24 miliónov dolárov.
Druhé miesto obsadil jeho kolega zo seriálu Dva a pol chlapa Jon Cryer so zárobkom 21 miliónov dolárov. Dvadsaťročný Angus T. Jones, ktorý v tomto seriáli stvárňuje Jakea Harpera, sa vďaka sume 11 miliónov dolárov nachádza na siedmom mieste.
Tretím najlepšie zarábajúcim televíznym hercom je podľa Forbes Ray Romano, ktorý si za spomínané obdobie na konto pripísal 16 miliónov dolárov a to aj vďaka účinkovaniu v seriáli Parenthood (2010). Výrazné zisky mu stále prináša aj seriál Raymonda má každý rád (1996 - 2005) a dobre ho živí aj rozprávanie mamuta Mannyho vo filmoch, televíznych rozprávkach a videohrách Doba ľadová.
O štvrté miesto na delia herci Mark Harmon a Neil Patrick Harris, pričom každý z nich zarobil 15 miliónov dolárov. Harmon si k tomu dopomohol seriálom NCIS - Námorný vyšetrovací úrad (2003) a 40-ročný Harris zas účinkovaním v komediálnom seriáli Ako som spoznal vašu mamu (2005).


Zoznam 10 najlepšie platených televíznych hercov podľa magazínu Forbes:
1. Ashton Kutcher - 24 miliónov dolárov
2. Jon Cryer - 21 miliónov dolárov
3. Ray Romano - 16 miliónov dolárov
4. Mark Harmon - 15 miliónov dolárov
Neil Patrick Harris - 15 miliónov dolárov
6. Patrick Dempsey - 13 miliónov dolárov
7. Tim Allen - 11 miliónov dolárov
Angus T. Jones - 11 miliónov dolárov
9. Michael C. Hall - 10 miliónov dolárov
Charlie Sheen - 10 miliónov dolárov

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.