13. 10. 2013

Medzinárodný festival horských filmov

Medzinárodný festival 

horských filmov

Medzinárodný festival horských filmov v Poprade pozná víťazov svojho 21. ročníka. Cenu Grand Prix získal film Hrebeň – Pura Vida od režisérov Pabla Iraburu a Miqueltxa Molinu zo Španielska. „Tento film sme sa rozhodli oceniť za jeho filmárske spracovanie i za humánny odkaz a inšpirujúce posolstvo,“ uviedol člen poroty Šťepán Rusňák z Českej republiky.
Tento film podľa neho úplne vytŕčal spomedzi všetkých filmov, ktoré mohla porota vidieť. Odráža totiž múdrosť generácií horalov domácich i zahraničných, ktorí nechodia hory porážať, ale chodia k nim s pokorou, keďže im vrchol umožní pozrieť sa na svet zhora a s nadhľadom. „Je to príbeh ľudí, ktorí sa dokázali zomknúť, aby pomohli svojmu kamarátovi, a tým diváka inšpirujú, aby dokázal niečo nové a posunul sa vo svojom živote ďalej. Inšpirujú ho k tomu, aby mal silu neodkladať svoje sny, nemal strach, že je niečo nemožné, aby dokázal pokračovať, aj keď dosiahne vrchol a dokázal sa s tým podeliť aj s ostatnými,“ upozornil Rusňák.
Do súťaže sa prihlásilo celkovo 56 filmových snímok z 18 krajín sveta. Pri vzhliadnutí všetkých z nich, strávila porota v zložení Šťepán Rusňák, Pavol Pekarčík a Wojtek Kukuczka celkovo 31 hodín. Na cene Grand Prix sa zhodli po zmysluplnej diskusii, pričom viacero filmov bolo na rovnakej úrovni, avšak vo víťaznej snímke najviac zapôsobil humanizmus.
Porota ocenila aj ďalších päť filmov, pričom cenu poroty získal film Erhard Loretan – nadýchnuť sa vône oblohy od režiséra Benoita Aymonta zo Švajčiarska, a to za fenomenálne podanie základných otázok zmyslu horolezectva. Cenu za autentické zobrazenie vzťahu dvoch ľudí udelili porotcovia filmu Dvaja na K2 od Dariusza Zaluskieho z Poľska, a to za mimoriadne spojenie filmárskeho a športového kameramanského výkonu v extrémnych podmienkach. Ďalším spomedzi ocenených filmov bola snímka Kto dohliada na hory od Allison Otta z USA, pričom autorovi sa podarilo zobraziť charizmatickú a vitálnu osobnosť, ktorá je fenoménom pozadia svetového horolezectva.
Cenu za inšpiratívny príbeh človeka si odniesol film Slepá dôvera od slovenského režiséra Rastislava Hatiara, ktorý prináša obrovský inšpiratívny príbeh človeka, ktorý vďaka entuziazmu a tímovej spolupráci odoláva svojmu osudu. Snímka Naprieč ľadom od Justina Jonesa z Austrálie porota ocenila za humorné a autentické filmové spracovanie témy s filmárskym nadhľadom a originálnym zakončením. Čestné uznanie získala snímka Pavla Barabáša Stopy na hrebeni, a to za zobrazenie extrémneho športového výkonu na domácej pôde.
Diváci mohli vidieť spolu cca 1700 minút filmového materiálu, návštevnosť bola o čosi vyššia ako minulý rok. „Porota mala tento rok veľmi ťažkú úlohu pri rozhodovaní, pretože bolo veľa kvalitných filmov a niektoré z nich, hoci by si to aj zaslúžili, nemohli byť ocenené. Musím zhodnotiť, že úroveň filmov bola tento rok určite vyššia,“ zhodnotila riaditeľka festivalu Mária Hámorová, ktorá mala viacero favoritov avšak s laureátom ceny Grand Prix filmom Hrebeň sa plne stotožňuje.

Copyright © TASR 2013