25. 10. 2013

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Krajské periodiká by šéfovia a politici vyšších územných celkov nemali zneužívať na svoju predvolebnú kampaň. Na tento neetický trend upozorňuje šéf mimovládnej organizácie Transparency International Slovensko Gabriel Šípoš. Pridáva sa k nemu aj podpredseda Medzinárodného tlačového inštitútu IPI Pavol Múdry, ktorý dodáva, že i keď je jednostranná propagácia predsedov bežná, stále je reč o použití niečoho, čo im nepatrí.
Transparency International Slovensko (TIS) zostavilo rebríček otvorenosti krajských samospráv. Jedným z indikátorov v hodnotení bol aj stav tlačovín krajskej úrovne. Celkovo sa ukázalo, že takzvané župné periodiká fungujú skôr ako PR a reklama pre jednotlivých predsedov vyšších územných celkov, a to nielen v predvolebnom období. Obyvatelia sa z nich dozvedia viac-menej výlučne pozitívne informácie a len málokedy sa v nich vyskytne kritika. Podľa mimovládky sú periodiká krajov výrazne spolitizované. Aby sa situácia zlepšila, mali by dávať oveľa väčší priestor názorovej opozícii. Okrem toho TIS odporúča, aby sa v krajmi platených periodikách zaviedli pravidelné diskusné dvojstrany a zrušili akékoľvek pravidelné príhovory politikov. Raz za rok by mal kraj poslancom predložiť správu o pluralite v médiách, meranej napríklad počtom zmienok o jednotlivých politikoch regiónu v článkoch či fotkách.
Múdry sa novinárom pracujúcim v týchto periodikách čuduje, že pristupujú na takúto filozofiu. Zákon síce neporušujú, je to však podľa neho skôr etický problém. Šípoš hovorí, že v ideálnom prípade na toto netreba žiadne špeciálne prostriedky. "Nemôžete prikázať, aký presný priestor by mala mať župa, kedy má vystúpiť opozičný poslanec. To je jednoducho niečo, čo dobrý novinár vie," konštatuje riaditeľ TIS. Múdry zase hovorí, že takéto správy sa dotknú najmä tých čitateľov, ktorí konzumujú správy v tej podobe, v akej im ich médiá ponúknu.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.