25. 10. 2013

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Slovenská národná strana (SNS) vyjadruje znepokojenie nad manipuláciou so slovenskou spoločnosťou, nad zvyšovaním kontroly "nepohodlných ľudí", neschopnosťou alebo neochotou vyšetriť kauzy a aféry. "V štáte sa rozmáhajú praktiky, ktoré začínajú pripomínať praktiky minulého režimu," povedal pre TASR predseda SNS Andrej Danko s tým, že reaguje na najnovšiu kauzu ohľadom odpočúvania novinára Toma Nicholsona.
"Nejde však len o túto kauzu – ďalších podobných a oveľa väčších afér zažilo Slovensko v ostatnom čase neúrekom. Nejde ani o to, že SIS tvrdí, že 'nahrávka z odpočúvania spomínaného v pôsobnosti SIS nevznikla'. Odpočúvanie je povolené za istých pravidiel, a po týchto tvrdeniach to znamená, že povolené buď nebolo, alebo opäť ktosi čosi zahmlieva," vyhlásil Danko.
"V každom prípade bol porušený zákon a jeho porušenie by sa malo dôkladne vyšetriť. SNS dlhodobo apeluje na určenie jasných pravidiel a navrhuje presunúť kompetencie ohľadom odpočúvania pod Národný bezpečnostný úrad," zdôraznil.
SNS sa podľa neho obáva, že tak, ako iné aféry a kauzy, aj táto a ďalšie v budúcnosti, budú zamietnuté pod koberec. "Tak ako napríklad škandál s odpočúvaním novinárov bývalým ministrom obrany. Je tiež čudné, že ani v kauze kúpy odpočúvacích zariadení počas bývalého ministra vnútra nebola doteraz vyvodená žiadna zodpovednosť," upozorňuje Danko.
Dodal, že to nie sú "dobré znamenia" ani pre slovenských občanov, ani pre zahraničie, že Slovenská republika je demokratický a právny štát. "Občania nedôverujú ani polícii, ani justícii, sú presvedčení že v ich radoch je priveľa korupcie. Sú presvedčení, že svojich práv sa ťažko dovolajú a že sa často s dôkazmi manipuluje v prospech silnejšieho," tvrdí predseda SNS. "Za veľký problém považujú vymožiteľnosť práva a fakt, že na miestach, kde by mali sedieť nezávislí a morálne čistí odborníci, sedia politickí nominanti, ktorí rozhodujú podľa farby straníckeho trička. Vzhľadom na to, že neexistuje mechanizmus účinnej kontroly, že zákonodarná, výkonná a súdna moc nie sú oddelené, že neexistuje tzv. systém bŕzd a protiváh, tak sa stále veselo rozhoduje 'stranícky farebne'. Ale je to na úkor občanov, na úkor poškodených," konštatoval.
SNS sa podľa neho nevie zbaviť dojmu, že Slovensko po roku 1989 zastalo na polceste v riešení vzájomných vzťahov a prepojenosti jednotlivých inštitútov, že sa čoraz viac vracia k "metódam sledovania a aj zastrašovania ľudí, akého sme boli kedysi svedkami".

Copyright © TASR 2013