8. 10. 2013

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Vládny Smer-SD podľa vzoru Viktora Orbána vylúčil verejnú kontrolu pri rozhodovaní Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) o prideľovaní "digitálnych" licencií televíziám. Vládni poslanci na dnešnom rokovaní parlamentného Výboru pre kultúru a médiá schválili pozmeňujúci návrh Petra Fitza (Smer-SD), ktorý utajuje rokovania a zápisnice RVR. Pre TASR to dnes vyhlásili poslanci OĽaNO Jozef Viskupič a Igor Hraško.
"Výzva verejnosti na transparentné konanie pri udeľovaní licencií pre televízie a rádia pred licenčnou radou bola nielen hrubo odignorovaná, ale režim utajenia sa rozšíril aj na licencie pre digitálne vysielanie. Občania teda nebudú môcť sledovať, ako rada platená z ich daní rozhoduje, kto a prečo ovládne rádiové a televízne vysielanie na Slovensku," uviedli obaja poslanci OĽaNO vo vyhlásení.
Podľa predsedu výboru Dušana Jarjabka (Smer-SD) sa obaja vo svojom hodnotení mýlia. "Je to nezmysel a úplná hlúposť. Pán poslanec Viskupič veľmi dobre vie, že Smer nikdy nemal žiadny vplyv na médiá," konštatuje Jarjabek. "Jediný, kto s médiami pracuje, je pán Viskupič a pán Matovič cez svoje mediálne kanály. Toto je odpútavanie pozornosti od seba samého," vyhlásil Jarjabek.
Podľa Viskupiča Fitzov návrh smeruje k ovládnutiu súkromných elektronických médií. "Vládni poslanci dnes potichu prijali absolútne nehorázny návrh. Rozhodovanie o udeľovaní digitálnych licencií bude v úplnom utajení, bez akejkoľvek verejnej kontroly a pod vedením straníckych nominantov zastúpených v RVR," tvrdí. "Čo ich oprávňuje k tomu, aby občan, ale aj poslanec mediálneho výboru nedostal informáciu, kto a na základe čoho rozhodol o pridelení licencie finančnej skupine, lobistovi alebo spriaznenému podnikateľovi?" pýta sa Viskupič. "Je to zmena zbabelo schovaná do pozmeňujúceho návrhu o veci, s ktorou vôbec nesúvisí," tvrdí Viskupič. "Na utajenie zápisníc neexistuje žiadne rozumné odôvodnenie. Nahráva to jedine strane Smer a jej straníckym kšeftom. Obávam sa, že by opäť vyhrali lobisti, ktorých už nikto neodhalí," doplnil Viskupiča jeho kolega z poslaneckého klubu OĽaNO Igor Hraško.
Podľa Jarjabka boli rokovania RVR neverejné aj doteraz, práve z dôvodu ochrany členov rady pred nátlakom rôznych lobistov. "Sú neverejné rokovania a hlasovania, aby na členov rady nevyvíjali nátlak rôzne osoby, ktoré majú záujem o licencie," povedal. "V zákone je aj dnes neverejné rokovanie, len zápisnica bola verejná, čo je nelogické. Ako môže byť z neverejného zasadania verejná zápisnica?" pýta sa Jarjabek. Pozmeňujúci návrh Petra Fitza podľa neho len spresňuje znenie zákona v tom zmysle, že nielen rokovanie je neverejné, ale aj zápisnica z neho. "RVR ostáva podriadená tým istým kontrolným mechanizmom ako doteraz," zdôraznil Jarjabek.


Spoločnosť Slovenská produkčná, a.s., ktorá prevádzkuje televízne stanice TV JOJ, PLUS, WAU a SENZI, má nových akcionárov. Jedným z nich je generálny riaditeľ JOJ GROUP František Borovský, ďalším výkonný a finančný riaditeľ JOJ GROUP Marcel Grega a tretím Roland Kubina, riaditeľ spravodajstva JOJ GROUP. K zmene akcionárskej štruktúry došlo v pondelok 7. októbra.
Borovský je predseda predstavenstva spoločnosti Slovenská produkčná, a.s., s desaťpercentným podielom na základnom imaní, Grega je člen predstavenstva s 2,5-percentným podielom, rovnaký podiel má Kubina. "Zvyšných 85 percent ostalo naďalej v rukách Richarda Flimela, ktorý kontroluje Slovenskú produkčnú, a.s., prostredníctvom spoločnosti JOJ MEDIA HOUSE, a.s.," informovala PR manažérka JOJ GROUP Lucia Kulihová s tým, že detaily transakcie sa akcionári rozhodli nezverejňovať.
Slovenská produkčná, a. s., je jediným majiteľom spoločnosti MAC TV, s.r.o., ktorá je držiteľom licencií na televízne vysielanie TV JOJ, PLUS, WAU a SENZI. Slovenská produkčná tieto televízne stanice prevádzkuje a zabezpečuje ich vysielanie a výrobu programov.
Okrem televíznych staníc Slovenská produkčná, a.s., ďalej prevádzkuje internetové portály JOJ.sk, huste.tv, noviny.sk, tipsportextraliga.sk, topstar.sk a videoportal.sk.


Cieľom informačného portálu slovensko.sk, ktorý je prezentačnou časťou Ústredného portálu verejnej správy, je zabezpečiť centrálny a jednotný prístup k akejkoľvek elektronickej službe štátu. Integruje informácie a služby zo serverov jednotlivých rezortov a poskytuje ich používateľovi prehľadnou a prístupnou formou.
Vývoj centrálneho riešenia, ktoré by občanom Slovenskej republiky sprostredkovalo elektronické služby a zjednodušilo komunikáciu s úradmi, siaha už do roku 2002. Lídrom tímu, ktorý rozvinul riešenie s podobnou ambíciou, ako mal portál Obcan.sk, je Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES). Vzhľadom na predchádzajúce pozitívne skúsenosti bola pre tento projekt zvolená práve technológia spoločnosti Microsoft.
Hlavnými prínosmi riešenia sú:
- vytvorenie vstupnej brány pre všetkých občanov pre kontakt so štátom; - prehľadné a dostupné informácie z verejnej správy; - jednoduchá navigácia občanov k relevantným službám a pomoc pri riešení ich životných situácií súvisiacich s verejnou správou. "Sme radi, že naše technológie sa stali súčasťou inovatívneho riešenia, ktoré bude prospešné pre slovenských občanov. Svedčí o tom aj fakt, že riešeniu bolo udelené ocenenie Finalist v kategórii Najlepšia aplikácia pre štátnu správu, samosprávu a akademický sektor v rámci súťaže zákazníckych riešení Microsoft Industry Awards 2013," uviedol Gabriel Fedorko, obchodný riaditeľ pre verejnú správu, Microsoft Slovakia.
"Vytvorením informačného portálu slovensko.sk sa nám podarilo vybudovať centrálne miesto, ktoré umožňuje prístup všetkých občanov k potrebným informáciám a všetkým elektronickým službám štátu. Som presvedčený, že sa nám spoločne s naším partnerom, spoločnosťou Millennium, podarilo naplniť naše predstavy a portál slovensko.sk sa vďaka svojej kvalite čoskoro stane počiatočným zdrojom informácií pri riešení jednotlivých životných situácií našich občanov," uviedol Ivan Ištvánffy, generálny riaditeľ Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby.

Copyright © TASR 2013