20. 11. 2013

BONANO NEWS 11

BONANO NEWS 11

Vydavateľstvo Ringier Axel Springer bude v kauze právnického stretnutia v kaviarni Bonanno v Rajeckých Tepliciach čeliť ďalšej, v poradí deviatej žalobe. Aj túto žalobu považuje vydavateľstvo za útok na slobodu tlače.
Žalobu na ochranu dobrého mena a náhradu nemajetkovej ujmy vo výške milión eur podalo tentoraz občianske združenie (OZ) Justičný Oskar, ktoré v Bonnane usporiadalo pre svojich členov na jeseň 2010 ustanovujúcu schôdzu.
"Potvrdzujem, že v kauze právnického stretnutia v kaviarni Bonanno v Rajeckých Tepliciach bola v júni 2013 na Vydavateľstvo Ringier Axel Springer podaná v poradí už deviata žaloba. Žalobcom je občianske združenie Justičný Oskar, ktoré okrem ospravedlnenia v novinách žiada aj náhradu škody vo výške milión eur. Podľa žaloby takáto škoda vznikla občianskemu združeniu tým, že osoby, ktoré prisľúbili žalobcovi finančné plnenia na podporu činnosti združenia, v dôsledku zverejnenia článkov o afére stratili dôveru v združenie a už nemali záujem prispievať na jeho činnosť. Táto žaloba je však špecifická v tom, že kým v ostatných prípadoch žiadajú účastníci stretnutia nemajetkovú ujmu len od vydavateľstva, teraz o náhradu škody žalujú aj redaktorku Nového Času. Žalobca tiež požiadal súd o oslobodenie od platenia súdnych poplatkov, ktoré však Okresný súd zamietol. Vydavateľstvo aj túto žalobu považuje za útok na slobodu tlače a tiež za určitý nátlak na svoju redaktorku a mieni sa proti tomu brániť všetkými zákonnými prostriedkami," uviedol dnes pre TASR právny zástupca Ringier Axel Springer Róbert Bános. Ako zdôraznil, považujú za "nemysliteľné, aby v demokratickej spoločnosti boli médiá postihované za odhaľovanie závažných káuz, hlavne ak je článkami naplnený verejný záujem".
O ďalšej žalobe TASR v utorok 19. novembra informoval aj podnikateľ a organizačný manažér združenia Justičný Oskar Štefan Comorek. Žalobu združenie podalo na Okresný súd Bratislava II. Podľa jeho slov veľa osôb a organizácií, ktorým malo združenie poskytovať právne poradenstvo v občiansko-právnych sporoch napokon poradenstvo odmietlo, a to na základe negatívnych informácií, ktoré odzneli na margo OZ Justičný Oskar v súvislosti s uvedeným stretnutím v kaviarni. Malo ísť o poskytovanie poradenstva v sporoch vedených s médiami za uverejnenie nepravdivých informácií. "Združenie týmto prišlo o nemalé finančné prostriedky, a to rádovo v státisícoch eur," zdôraznil ďalej Comorek.
Ringier Axel Springer čelil doteraz dovedna ôsmim žalobám na ochranu osobnosti od právnikov, ktorí sa mali zúčastniť na stretnutí členov OZ Justičný Oskar v októbri 2010. Medzi nimi sú štyria sudcovia Najvyššieho súdu SR a bývalý zastupujúci šéf prokuratúry Ladislav Tichý. Žaluje aj podnikateľ Comorek a v jeho prípade Okresný súd Bratislava II za dva roky nevytýčil ani jedno hlavné pojednávanie. Spolu žiadajú náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 940.000 eur. Žalobu podal aj právnik Tibor Péchy, ktorý má na zverejnených fotografiách modré slúchadlá a atrapu samopalu. Tým údajne nápadne pripomína a zosmiešňuje Ľubomíra Harmana, ktorý v lete 2010 zavraždil v bratislavskej Devínskej Novej Vsi sedem ľudí. Všetky žaloby pojednávajú rozliční sudcovia Okresného súdu Bratislava II.
Na tomto nižšom bratislavskom súde v pondelok 18. novembra pokračoval proces, v ktorom žaluje vydavateľstvo Ringier Axel Springer sudca Najvyššieho súdu SR Štefan Michalík, ktorý požaduje náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 100.000 eur. Najbližšie by sa malo v kauze Bonanno pojednávať vo štvrtok 21. novembra. Na tento deň je naplánovaný proces pred Okresným súdom Bratislava II, v rámci ktorého žaluje vydavateľstvo exnámestník generálneho prokurátora Tichý.

Copyright © TASR 2013