20. 11. 2013

Kamera 2013

Kamera 2013

Bratislavské Kino Lumiére sa dnes večer stalo centrom filmárov a zvlášť slovenských kameramanov. Tí si prišli vypočuť výsledky tvorivej súťaže o najlepší kameramanský výkon v rôznych druhoch a žánroch audiovizuálnych diel, ktorú po šiesty raz usporiadala Asociácia slovenských kameramanov (ASK). Na slávnostnom udeľovaní ocenení Kamera 2013 si cenu za celoživotné dielo prevzal kameraman Ján Ďuriš, ktorý "svojou tvorbou a umeleckým výkonom výrazne prispel k rozvoju slovenskej kinematografie a audiovizuálnej tvorby".
"Je to veľké vyznamenanie, dostal som sa do klubu takých dobrých slovenských kameramanov, ako je Stanislav Szomolányi alebo Dodo Šimončič," povedal pre TASR Ján Ďuriš s tým, že ocenenie výboru ASK chápe aj ako "jemné upozornenie": "Aby som uvoľnil miesto mladšej generácii, čo, samozrejme, s radosťou urobím, lebo všetko sú to moji študenti, a možno ešte si niečo natočím."
Hlavnú cenu Kamera 2013 za hranú filmovú tvorbu získal Tomáš Juríček za snímku Kandidát. Spomínaný Dodo Šimončič zvíťazil v kategórii televízny film za snímku Čas grimás. V dokumentárnom a krátkom filme uspel Ján Meliš, porota ho odmenila za kameramanský výkon v dokumente Kauza Cervanová. "Som rád, že sa tento film aj vďaka mojej zásluhe dostal pred širokú verejnosť, ľudia si ho môžu pozrieť a môžu si spraviť svoj vlastný názor, to je najväčšie ocenenie pre mňa," uviedol pre TASR Ján Meliš, ktorý snímku Kauza Cervanová natáčal s režisérom Robertom Kirchhoffom sedem rokov. "Z kameramanského hľadiska to bolo zložité v tom, že sme aj menili technológie. Začalo sa to robiť na film, ale postupne, ako odumieral, museli sme prejsť na digitál. Bolo to náročné dať dohromady, aby to pôsobilo ako jednotný celok," vysvetlil.
Najlepšieho kameramana vyberala päťčlenná porota zostavená z odborníkov v oblasti audiovizuálnej tvorby tiež v kategórii reklama a videoklip, prvenstvo v nej získal Tomáš Stanek za videoklip World Citizen. Ivo Miko zvíťazil v kategórii študentský film, porotu zaujal jeho kameramanský výkon v snímke Ja som baník, kto je viac...
Do Kamery 2013 bolo celkovo prihlásených 47 kameramanských prác, z toho 11 hraných filmov, ktoré boli vytvorené za posledné tri roky. "Nastupuje nová silná generácia mladých kameramanov, slovenská kamera sa konečne začína ukazovať ako veľmi silná a výrazná. Nová generácia prináša nové výrazové prostriedky, ktoré v slovenskej kinematografii doteraz neboli - iný štýl svietenia, komponovania, dĺžky záberov, rakurzy, všetko je modernejšie, súčasnejšie," zhodnotil pre TASR šiesty ročník súťaže Richard Žolko, predseda ASK, ktorá podujatie zorganizovala v spolupráci s Literárnym fondom a s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu.

Copyright © TASR 2013