18. 11. 2013

Kto v RTVS rozhodol o zázname ?

Kto v RTVS rozhodol o zázname ?

Na avizovanej dnešnej diskusii s protikandidátom na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Vladimírom Maňkom (Smer-SD, KDH, SMK, SMS, ĽS, HZD, Strana zelených) v RTVS sa Marian Kotleba (ĽSNS) rozhodol nezúčastniť, nakoľko mala byť odvysielaná zo záznamu. Uviedol to na dnešnej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici.
"S vysielaním zo záznamu máme tie najhoršie skúsenosti, aké človek s médiami môže mať – zostrihané vyjadrenia, zostrihané moje vystúpenie tak, že som sa nespoznal, vystúpenie s prestrihmi kadejakých hailujúcich skinhedov, bitky na futbalových štadiónoch. Toto naozaj nepotrebujeme," povedal Kotleba. Pripomenul, že ĽSNS je legálnou politickou stranou zaregistrovanou Ministerstvom vnútra SR a on je legálnym kandidátom na predsedu v druhom kole volieb do samosprávnych krajov.
Súčasný predseda BBSK Maňka totiž minulý týždeň (14.11.) na tlačovej konferencii uviedol, že absolvuje jedinú predvolebnú diskusiu so svojím protikandidátom. Mala sa pôvodne konať dnes vo verejnoprávnom RTVS. Verejne tak reagoval na výzvu Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a niektorých ďalších organizácií na to, aby s Kotlebom odmietol akékoľvek návrhy na priame diskusie. Ako Maňka v zaslanom vyjadrení 15. novembra dodal, súhlasí s priamym televíznym i rozhlasovým prenosom.
Kotleba je podľa vlastných slov pripravený ísť do živého vysielania s Maňkom kedykoľvek. Podľa jeho informácií pripravovaná relácia v ďalšej televízii TA3 sa má vysielať v stredu pred druhým kolom volieb. Hoci sa Kotlebovi zdá zbytočné alebo smiešne ísť do súboja, v ktorom sa súper dopredu vzdal, napriek tomu, ak Kotlebovi TA3 ponúkne možnosť vystúpiť pred druhým kolom volieb aj bez jeho protikandidáta, túto možnosť prijme. "Na druhej strane, ak z dôvodu politických tlakov, ktoré tu dnes vidíme, aj sociálnych aj mediálnych, túto možnosť mi televízia neponúkne, tak to v plnej miere pochopím a budem to akceptovať," povedal Kotleba.
Kotleba pripomenul, že TA3 odvysielala naživo pred prvým kolom volieb diskusiu, v ktorej vystúpil aj on. "Tí, čo ste ju mali možnosť vidieť, ste mohli posúdiť, že tá diskusia, myslím si, bola na úrovni, bez nejakých invektív, v podstate to bola predvolebná debata, na základe ktorej si mohli voliči spraviť názor, kto je kto, kto má aké názory, kto aké hodnoty prezentuje a potom sa podľa toho rozhodnúť." Niečo podobné podľa slov Kotlebu očakávali aj pred druhým kolom, najmä po tom, ako sa k nim dostala informácia, že TA3 chystá takúto diskusiu vysielanú naživo.
"Na tlačovej konferencii, ktorú pán Maňka zvolal, v podstate verejne oznámil, že on so mnou do žiadnej živej diskusie nepôjde a zdôvodnil to vyhláseniami nejakých nepodstatných organizácií a tým, že mi nechce vytvárať mediálny priestor," povedal Kotleba. Na margo tohto Kotleba uviedol, že on si svojich voličov váži, za ich dôveru im ďakuje, určite ich nechce sklamať a preto by si také niečo nedovolil spraviť. "Veľmi rád by som privítal možnosť stretnúť sa s mojím protikandidátom na pôde niektorej z televízií v živej diskusii. Po tomto však vidím túto možnosť ako nereálnu, keďže na diskusiu treba dvoch," dodal Kotleba.
Myslí si, že pre rozhodovanie voličov je omnoho lepšia alternatíva, keď môžu kandidátov vidieť naživo, kto si za čím stojí a aký má názor. "Ja nemám problém môj program a moje názory obhajovať kedykoľvek, kdekoľvek. Mojou jedinou podmienkou je, že televízne debaty musia byť vysielané naživo," dodal Kotleba.

Copyright © TASR 2013