23. 11. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

V uzbeckých väzniciach a na policajných staniciach často dochádza k mučeniu osôb, pričom sa pri vypočúvaní používa i sexuálne násilie, uviedla dnes komisia OSN pre boj proti krutému zaobchádzaniu, odvolávajúc sa na "početné a neutíchajúce obvinenia" zo strany zadržaných osôb. Niektoré prípady sa končia aj smrťou, píše agentúra Reuters.
Komisia vyzvala vládne úrady, aby bezodkladne prijali nápravné opatrenia a začali vyšetrovanie, ktoré povedie k potrestaniu zodpovedných ľudí. Uzbecký prezident Islam Karimov bude musieť v priebehu jedného roka predložiť správu o pokroku v procese odstraňovania krutých metód vypočúvania a väznenia osôb, medzi ktorými sú najmä ľudskoprávni aktivisti a novinári.
Na povrch prenikli i podložené správy o nútených sterilizáciách uzbeckých žien, ktoré porodili dve alebo viac detí, a to najmä vo vidieckych oblastiach, dopĺňa kontrolný orgán. Karimov, ktorý v 30-miliónovej stredoázijskej krajine vládne vyše dve desaťročia, netoleruje žiaden disent. Prezident komisiu obvinil, že bola podplatená "určitými mimovládnymi organizáciami".



Abdelhakima Dekhara, podozrivého z tohtotýždňového streleckého vyčíňania v Paríži, dnes formálne obvinili z niekoľkých pokusov o vraždu, ako aj z únosu a nezákonného väznenia. Informovali o tom francúzske úrady, na ktoré sa odvoláva tlačová agentúra DPA.
Dekhar je obvinený zo streľby v redakcii francúzskeho ľavicovo-liberálneho denníka Libération a pred bankou Société Générale, pričom neskôr nakrátko uniesol auto s vodičom. Pripisujú mu aj podobný incident z minulého piatka v spravodajskej televízii BFM-TV, kde so zbraňou ohrozoval novinárov.
Muža zatkli v stredu 20. novembra v podzemnej garáži na parížskom predmestí Bois-Colombes. Polícia ho tam našla napoly pri vedomí po upozornení od človeka, u ktorého nedávno býval. Odviezla podozrivého do nemocnice, pretože sa pokúsil o samovraždu predávkovaním liekmi.
Zanechal list, ktorý sa našiel pri zatýkaní. Obvinil v ňom médiá, že napomáhajú "fašistickému sprisahaniu".

Copyright © TASR 2013