5. 11. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Maďarský parlament schválil dnes sprísnenie trestného zákonníka, podľa ktorého bude možné trestať odňatím slobody autorov a šíriteľov vykonštruovaných zvukových alebo obrazových záznamov, ktoré sú určené na kompromitovanie iných osôb. Informovala o tom agentúra MTI, podľa ktorej návrh úpravy zdôvodnili vládne strany Fidesz a Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP) kauzou videa z doplnkových volieb v juhomaďarskej Baji.
V pondelok v rozprave k návrhu opoziční poslanci na schôdzi ústavného výboru parlamentu vyjadrili názor, že prijatie takéhoto zákona bude znamenať koniec investigatívnej žurnalistiky.
Za návrh úpravy, ktorý prerokoval zákonodarný zbor v skrátenom legislatívnom konaní, dnes hlasovalo 207 poslancov vládnych strán a opozičného Hnutia za lepšie Maďarsko-Jobbik, šesť nezávislých poslancov bolo proti a osem zákonodarcov sa zdržalo hlasovania.
V zmysle prijatej úpravy trestného zákonníka za tvorbu skonštruovaného obrazového alebo zvukového záznamu, vhodného na kompromitovania iných osôb, bude autor stíhaný odňatím slobody v dĺžke do jedného roka. Za zverejnenie a šírenie takéhoto záznamu bude možné odsúdiť páchateľov na trest odňatia slobody do dvoch, v závažných prípadoch až do troch rokov.
Voľby v Baji z 22. septembra vyhral kandidát Fideszu. V októbri zverejnili videozáznam, ktorý mal svedčiť o tom, že voľby boli zmanipulované. Okolo kauzy je dodnes množstvo nejasností - polícia zistila, že záznam nie je autentický.
Po vypuknutí kauzy sa postu šéfredaktor týždenníka Heti Világgazdaság vzdal Gábor Gavra, ktorý videozáznam prevzal od komunikačného šéfa Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Balázsa Dériho. Ten napokon zo svojej pozície tiež odstúpil. MSZP však tvrdí, že s nakrútením videozáznamu nemá nič spoločné.


Skupina 150 francúzskych vojakov pricestovala dnes do mesta Kidal na severe ako posila pre tam pôsobiaci francúzsky kontingent.
      Ich vyslanie súvisí so sobotňajšou vraždou dvoch francúzskych novinárov, ktorých zatiaľ neznámi páchatelia uniesli a zavraždili neďaleko Kidalu - bašty tuarégskych povstalcov.
      Útok na novinárov - Ghislaine Dupontovú a Clauda Verlona - vyvolal vo Francúzsku o to väčší šok, že k nemu došlo len tri dni po euforických scénach, ktoré sprevádzali návrat štyroch Francúzov oslobodených po troch rokoch zadržiavania islamistami zo severu Mali.
      Prezident Francois Hollande, ktorý vtedy vítal bývalých rukojemníkov, sa dnes pridal k príbuzným zavraždených novinárov čakajúcim na parížskom letisku Charla de Gaulle na prílet lietadla s rakvami s ich telesnými pozostatkami, informovala agentúra DPA. 
      Minister zahraničných vecí Laurent Fabius, ktorý sa na smútočnom akte zúčastnil tiež, pred novinármi spresnil, že 150 francúzskych vojakov v Kidale bude posilou pre asi 200 tam pôsobiacich francúzskych vojakov. Okrem nich je v Kidale dislokovaných aj 200 príslušníkov mierových zborov OSN a 200 malijských vojakov.
      Ghislaine Dupontová a Claude Verlon, novinári rozhlasovej stanice Radio France Internationale, sa stali obeťami únosu krátko po tom, ako urobili interview s jedným z vodcov tuarégskeho povstaleckého Národného hnutia za oslobodenie Azawádu (MNLA). Priamo spred jeho domu ich uniesli údajne štyria muži.
      Agentúra DPA dnes informovala, že predstaviteľ MNLA okamžite spustil poplach, ale francúzski vojaci, ktorí sa vydali po stopách únoscov, dorazili neskoro.
      Francúzskymi jednotkami vedená vojenská intervencia začiatkom tohto roku pomohla vytlačiť väčšinu islamistických povstalcov napojených na teroristickú sieť al-Káida z Mali, ale sobotňajšia vražda novinárov opäť poukázala na veľké bezpečnostné riziká, ako aj na fakt, že francúzske a malijské jednotky nemajú situáciu v krajine plne pod kontrolou.
      Neistá bezpečnostná situácia podľa DPA môže oddialiť stiahnutie zvyšku francúzskych jednotiek z tejto bývalej francúzskej kolónie. Prezident Hollande totiž avizoval, že do konca roka sa počet francúzskych vojakov v Mali zníži z 2900 na asi 1000.
      Vzhľadom na obavy, že francúzske jednotky by mohli v Mali uviaznuť, dnes minister Fabius zdôraznil, že "všeobecný harmonogram na prítomnosť a zníženie počtu príslušníkov francúzskych ozbrojených síl v Mali nebol spochybnený," a to ani vyslaním posíl v podobe 150 vojakov. Ich misia spočíva v prvom rade v boji proti terorizmu.

Copyright © TASR 2013