27. 11. 2013

RTVS CHRISTMAS NEWS

RTVS CHRISTMAS NEWS

Rozprávkové, ľudové aj tradičné programy uvedie na televíznych obrazovkách verejnoprávna Jednotka a Dvojka Rozhlasu a televízie Slovenska počas tohtoročných vianočných sviatkov. Na dnešnom stretnutí a médiami ich prezentoval manažment RTVS.
V programe Rozprávkové Vianoce si najmladší diváci nájdu na Jednotke animované filmy Planéta 51, Cesta na mesiac, hrané snímky Kliatba mesačného údolia, Dvanásť mesiačikov, Z pekla šťastie a Pávie pierko. Nebude chýbať klasika v podobe známeho a populárneho seriálu Sváko Ragan, dnes už klasické filmy z éry československej produkcie Snežienky a machri či Utekajme už ide. Z novej tvorby je v ponuke slovenský film Legenda o lietajúcom Cypriánovi, z americkej produkcie bude päťdielna dokumentárna miniséria Biblia. Premiéru bude mať nový večerníčkový seriál Mimi a Líza.
Slovenské, ľudové a tradičné budú Vianoce na Dvojke. Priestor dostane slovenská klasika Kubo, Rysavá jalovica, Ženský zákon, Na skle maľované, V slovenskom betleheme aj Kronika komika, program k 50. výročiu založenia Radošinského naivného divadla. Projekt Slovensko 2013 Advent ponúkne na Dvojke od 2. do 20. decembra 15 živých koncertov v 15-tich slovenských mestách. Prvým bude live koncert známej prešovskej skupiny IMT Smile zo sály Čierneho orla v Prešove. Ďalšími interpretmi sú Kandráčovci, Zuzana Smatanová s Milom Suchomelom, Peter Michalica, Lucia Šoralová, Otto Klein, Peter Lipa, Sima Martausová, Janko Lehotský, skupiny Lavagance, Korben Dallas, AMO, Para aj orchester Cigánski diabli.
V televíznej silvestrovskej a novoročnej ponuke figurujú filmy svetovej klasiky Muž so železnou maskou či Gróf Monte Christo, Silvestrovský zábavný program, pripravený spolu s Českou televíziou, špeciálne vydanie programu Nikto nie je dokonalý, slovenská klasika v podobe filmov Tisícročná včela či Majster kat. V cykle Európske kino to budú filmy Nedotknuteľní a Majster šarkanov.
Slovenský rozhlas na Rádiu Slovensko uvedie počas vianočných sviatkov príbehy ľudskosti Človek človeku, Vianočný koncert Českého a Slovenského rozhlasu, Fíčer o svätom Františkovi z Assisi, Polnočná omšu aj prenos Urbi et Orbi z Vatikánu. Rádio Regina ponúkne program Zvony a zvonice, Rádio Devín uvedie pod názvom Najkrajšie od najlepších hudobno-slovné relácie o najkrajších svetových a slovenských vianočných dielach a fíčre o výnimočných osobnostiach a udalostiach.
„Dovolím si povedať, že pre nás sú Vianoce vrcholom a že si ich programovo trocha prisvojujeme. Budú odlišné od ostatných televíznych staníc na Slovensku atmosférou aj výberom programov. Je to mix toho tradičného, nových premiérových vecí. Uvediem dva okruhy dôležitých oblastí, jednou je detská tvorba a premiérovo večerníček Mimi a Líza a potom Biblia, ktorá bude rezonanciou celého vianočného vysielania,“ povedal pre TASR generálny riaditeľ RTVS Václav Mika.
„Tento rok sme hudobne viac orientovaní na klubovú scénu a menšinové žánre, nechýba klasika, folklór, ale aj stredný prúd. Minulý rok sme sa venovali veľkým nadáciám, tento rok to budú menšie nadácie, ktoré častokrát pracujú v náročnejších podmienkach, ich záber je veľmi široký, od životného prostredia, ekológie až po sociálne odkázaných,“ uviedol pre TASR k hudobnej dramaturgii programu Slovensko 2013 Advent riaditeľ sekcie programových služieb STV Tibor Búza.

Copyright © TASR 2013