30. 11. 2013

RTVS WEATHER NEWS

RTVS WEATHER NEWS

Projekt komplexnej spolupráce RTVS a SHMÚ podliehal dlhodobým a precíznym prípravám. „Nejde len o nové televízne počasie, ale hlavne o začiatok novej éry spolupráce dvoch prirodzených partnerov,“ povedal šéf spravodajstva RTVS Lukáš Diko. Počasie dostane úplne novú grafiku, ktorá však nebude len efektným doplnkom predpovedí, ale bude hlavne zrozumiteľná. Keďže je pripravovaná v spolupráci s meteorológmi, bude zaručená jej vysoká profesionálna úroveň. Nová grafická podoba počasia nadväzuje na súčasnú vizuálnu stránku Správ RTVS a tiež Gólov – bodov – sekúnd a bola pripravená výlučne v interných kapacitách RTVS. Kreatívnu stránku projektu zastrešili Milan Prekop, Róbert Poór, Ján Drobný a Petra Jurgošová. Na projekte dlhodobo pracoval taktiež tím spravodajstva a vývoja RTVS v zložení Katarína Kozinková a Alexander Kmeť.
„Z našej spolupráce bude profitovať najmä široká verejnosť, pretože prostredníctvom seriózneho partnerstva jej môžeme odovzdať informačne najkvalitnejší súbor údajov o počasí. Ako jediní na Slovensku totiž ponúkame produkty priamo z vlastného zdroja. Spolu s rozsiahlou medzinárodnou spoluprácou to vytvára predpoklad bohatého spektra kvalitných informácií o počasí, o ktoré sa obyvatelia Slovenska zaujímajú,“ povedal generálny riaditeľ SHMÚ Martin Benko.
Nové počasie RTVS prináša niekoľko zásadných inovácií. Medzi nové prvky napríklad patrí pocitová teplota, ale aj najpodrobnejšia regionálna predpoveď počasia na Slovensku. Meteorológovia SHMÚ budú pokračovať v predpovediach počasia aj prostredníctvom rozhlasových služieb RTVS, v prípade výnimočných situácií dokonca aj v Dopravnom servise Zelenej vlny RTVS. Nezabudlo sa ani na sociálne médiá. Spolu s Počasím bude začiatkom decembra spustená spoločná fanúšikovská stránka Počasie SHMÚ/RTVS na Facebooku, ktorá bude prinášať nielen aktuálne informácie o počasí, ale hlavne umožní interakciu s divákmi.
Nové počasie RTVS budú od 1. decembra pripravovať odborníci – meteorológovia SHMÚ. Mení sa tak doterajšia koncepcia moderovania počasia, keďže ho budú mať na starosti ľudia, ktorí predpovede profesionálne pripravujú a odborne garantujú. Navyše sú zamestnancami najdôležitejšej národnej autority v oblasti meteorológie. Novými moderátormi od 1. decembra budú meteorológovia Pavol Beránek, Tomáš Púčik, Pavol Zaujec a Marcel Macko. „Aj touto cestou by som sa rád poďakoval našim doterajším moderátorom Danovi Kováčovi a Lucii Palšovičovej za ich profesionálnu prácu, ktorú pre končiaci formát počasia RTVS vykonali,“ uzavrel Lukáš Diko.