27. 11. 2013

Zomrel Arik Einstein

Zomrel Arik Einstein


Vo veku 74 rokov zomrel v utorok popredný izraelský spevák, skladateľ a herec Arik Einstein. Podľa agentúry Reuters skonal v telavivskej nemocnici po tom, ako utrpel masívne vnútorné krvácanie. Jeho hudobné hity aj úlohy na filmovom plátne si získali obľubu u niekoľkých generácií Izraelčanov.
"Piesne, ktoré zložil a spieval, sú soundtrackom Izraela. S veľkým smútkom sa lúčime s gigantom našej kultúry," uviedol premiér Benjamin Netanjahu v reakcii na umelcovu smrť. Einsteinova verzia skladby Cry for You sa v roku 1995 stala neoficiálnym rekviem za zavraždeného premiéra krajiny Jicchaka Rabina.
Einstein začal svoju kariéru v armádnom umeleckom súbore, začiatkom 60. rokov sa stal členom popovej skupiny. Zažiaril však až po tom, ako nastúpil na plodnú sólovú dráhu. Vo svojej tvorbe spájal klasický folk s rockom, za ktorého priekopníka sa v Izraeli považuje. Spolupracoval i s mnohými ďalšími interpretmi.
Úspech zaznamenal takisto v oblasti herectva. Účinkoval v mnohých kultových izraelských filmoch a televíznej satirickej šou. V roku 2005 obsadil 22. priečku 200-miestneho rebríčka najvýznamnejších Izraelčanov všetkých čias, ktorý zostavila internetová stránka Ynet na základe prieskumu verejnej mienky v krajine.
Zanechal po sebe družku, herečku Simu Elijahuovú, a štyri deti, dopĺňa agentúra AP s odvolaním sa na miestne médiá.

Copyright © TASR 2013