30. 12. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

V relácii britskej televízie BBC objavili neznámy obraz flámskeho maliara Anthonyho Van Dycka zo 17. storočia. Portrét sudcu, pôvodne zakúpený za 400 libier (v prepočte približne 480 eur), považujú za prípravu pre umelcovu sériu portrétov z roku 1634. Po identifikácii autora maľby jej hodnota vzrástla na približne 400-tisíc libier (v prepočte približne 480-tisíc eur).
Moderátorka relácie Fiona Bruce je podľa vlastných slov z objavu nadšená. Ide o najcennejšie dielo, ktoré sa objavilo počas 36-ročnej histórie tejto relácie. Rovnako nadšený je aj samotný majiteľ obrazu, Otec Jamie MacLeod, ktorý teraz uvažuje obraz predať a za získané peniaze kúpiť nové kostolné zvony.
Anthony Van Dyck bol hlavným maliarom na dvore anglického kráľa Karola I. Odborníci ho zaraďujú k majstrom umenia 17. storočia. O objav v televíznej relácii Antiques Roadshow sa postarali tvorcovia dokumentu venovaného tomuto umelcovi. Autora obrazu potvrdili až odborníci po jeho zreštaurovaní.
Informácie pochádzajú z webovej stránky www.bbc.co.uk.


© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané


Britský denník The Times označil dnes ruského prezidenta Vladimira Putina za medzinárodnú osobnosť roka. Podľa novín šéf Kremľa vrátil tento rok Moskvu späť na vrchol medzinárodnej scény.
Podľa The Times Putin (61), držiteľ čierneho pásu v džude, zdolal amerického prezidenta Baracka Obamu v prípade sýrskeho konfliktu, Európsku úniu položil na lopatky v otázke Ukrajiny, domácej opozícii nastavil nohu a zachránil slabších tímových hráčov ako je sýrsky prezident Bašár Asad či Edward Snowden, bývalý spolupracovník tajných služieb USA, ktorý dostal v Rusku azyl.
Ani séria najnovších teroristických útokov na juhu Ruska, len niekoľko týždňov pred zimnými olympijskými hrami v Soči, zrejme nepošramotí Putinovu reputáciu, domnieva sa britský denník.
"Očakáva sa, že prezident využije bombové útoky na zhromaždenie ruskej a medzinárodnej podpory na predolympijské záťahy proti islamským radikálom v regióne, najmä v Dagestane," citovala z denníka ruská agentúra RIA Novosti.
V októbri označil Putina za najmocnejšieho muža na planéte americký časopis Forbes. Podľa neho šéf Kremľa preukázal svoju dominanciu v diplomatickom manévrovaní počas medzinárodnej krízy súvisiacej s vojnou v Sýrii. V každoročne zverejňovanom rebríčku skončil Barack Obama na druhom mieste.
Za osobnosť roka označil Putina v roku 2007 aj americký časopis Time, dodala RIA Novosti.
.

Copyright © TASR 2013