21. 12. 2013

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Verejnoprávnej televízii a rozhlasu rok 2014 prinesie menej príjmov, program to však neohrozí. Z finančného hľadiska Rozhlasu a televízii Slovenska (RTVS) na lepšie časy nesvitá. Pre rok 2013 dostal RTVS zo zmluvy so štátom 28 miliónov eur, v 2014 to je 24,5 milióna eur. “V tejto súvislosti môžem povedať, že budúci rok vieme prežiť takým spôsobom, aby sme významným spôsobom nezasiahli do kontinuity budovania štruktúry programu, v televízii na Jednotke a Dvojke a v rozvoji programových služieb v prúdovom vysielaní a umeleckých programoch rozhlasu,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. Priznal zároveň, že rozpočet roka 2014 zasiahne investície. “Dôležité pre nás je dobehnúť všetky rozbehnuté investície, ktorých je naozaj dosť veľa“.
Podľa dodatku k zmluve so štátom na rok 2014 dostane RTVS 19 miliónov eur na program v televíznej časti, tri milióny na program rozhlasu, jeden milión sú účelové prostriedky na šírenie zahraničného vysielania Rádia Slovakia International (RSI) a jeden a pol milióna je vyhradených na investície. Spolu je to 24,5 milióna eur. Medziročne je to v programe porovnateľné, pokles tri a pol milióna je ale v investíciách.
Mika tvrdí, že RTVS sa aj s tri a pol miliónovým znížením príspevku od štátu a s predpokladom o pol milióna menej vo výbere koncesií podarí dokončiť rozbehnuté investície. Je to možné preto, že v roku 2013 si vedenie RTVS uvedomilo, že rozpočet nasledujúceho roka bude zložitý. Kontinuitu dosiahli s úsporou prostriedkov z roka 2013. “Veľký projekt nerozbehneme žiaden,“ doplnil Mika. Zároveň upozornil, že ak sa v roku 2014 nepodarí zmena financovania, tak v roku 2015 sa o novom programe - rozvoji programových služieb už hovoriť nebude. Aj keď sa RTVS porovnáva s porovnateľnými verejnoprávnymi médiami v Európe, je podfinancovaná. Presvedčiť divákov, poslucháčov, ale aj odborníkov, či politikov o tom, že má dostať viac, nebude ľahké, ale bude to nevyhnutné tvrdí Mika.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.