15. 12. 2013

Zomrel Peter O'Toole

Zomrel Peter O'Toole

Dnes vo veku 81 rokov zomrel Peter Seamus O'Toole ( 2. august 1932 ) ,írsky herec , osemkrát nominovaný na Oscara , držiteľ čestného Oscara , víťaz Emmy , Zlatého glóbusu .
Začínal ako divadelný herec v Bristole . V divadle pôsobí po celý život . Televízny debut si odbil v roku 1954 , filmový o päť rokov neskôr . Zlom v jeho kariére nastal , keď bol Davidom Lean vybraný do role TE Lawrence vo filme Lawrence z Arábie . Tento jeho výkon mu vyniesol prvý z ôsmich nominácií na Oscara a magazín Premiere ho označil za najlepší herecký výkon všetkých čias .
Je tiež jedným z hŕstky hercov , ktorí boli nominovaní na Oscara za rovnakú úlohu vo dvoch rôznych filmoch ; zahral si kráľa Henricha II . vo filmoch Becket a Lev v zime . Za rolu v minisérii Johanka z Arku získal v roku 1999 Emmy . Zahral si tiež kráľa Priama v komerčnom letnom trháku Trója . V roku 2006 získal svoju zatiaľ poslednú nomináciu na Oscara za rolu vo filme Venuša . Svoj hlas tiež prepožičal postave Antona Ega v animovanom filme Ratatouille .