2. 3. 2013

Český lev

Český lev




Filmom roka, ktorý dnes večer v pražskej Lucerne získal celkom deväť ocenení Český lev, sa stala detektívka Davida Ondříčka Ve stínu. Píše o tom spravodajský portál idnes.cz.
Dobová detektívka z 50. rokov išla do galavečera s jedenástimi nomináciami a nakoniec uspela vo všetkých hlavných kategóriách: film roku, réžia aj scenár.
"Ďakujem štábu a všetkým, ktorí filmu verili. A ospravedlňujem sa tým, ktorí ho museli prerábať," povedal ocenený Ondříček. V prejave spomenul producenta Kryštofa Muchu za to, že mu film pomohol dať dokopy a herca Ivan Trojana, ktorý si v ňom zahral hlavnú úlohu. "Mať takého herca je snom každého režiséra," povedal o Trojanovi. Vďačnosť vyjadril aj svojim blízkym, konkrétne partnerke Marthe a svojmu otcovi "za to, že ma všetkému naučil a ja tu teraz môžem stáť".
Trojan si podľa očakávaní vyslúžil sošku za najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe. "Ďakujem vám a ďakujem aj za vašu priazeň, ktorú som od vás získal," povedal pri preberaní ceny.
O zvyšných levov sa pre film Ve stínu zaslúžili zvukári Pavel Rejholec a Jakub Čech, autori výtvarného riešenia architekt Jan Vlasák, kostýmová výtvarníčka Jarmila Konečná a umelecký maskér Lukáš Král. Najlepším strihačom vlaňajška sa stal Michal Lánský. "Mám taký podnet. Strihač je zodpovedný za to, aby mal film spád, takže nabudúce by som vyhodil strih. Aj tak to ľudí najviac nudí. My už to máme, takže nabudúce by som to vynechal," vtipkoval Lánský so soškou v ruke.
Konkurentov za sebou nechali aj autori hudby Michal Novinski a Jan P. Muchow, ako aj kameraman Adam Sikora. "Ďakujem Davidovi Onříčkovi. Je to skvelý človek a skvelý režisér," povedal po anglicky.
Medzi herečkami kraľuje Gabriela Míčová za výkon vo filme režiséra Jana Hřebejka Odpad-město-smrt. Najlepšou herečkou vo vedľajšej úlohe sa stala Klára Melíšková. "Chcela by som poďakovať Markovi Šáchovi, ktorý nám v Čtyřech sluncích hral. Raz by som si želela hrať tak, ako ty," povedala.
Najlepšou mužskou vedľajšou postavou za minulý rok sa nečakane stal Ondřej Vetchý.
Dokumentom roku je portrét bezdomovcov z pražského cintorína s názvom Láska v hrobě od Davida Vondráčka.
Jubilejné dvadsiate odmeňovanie sa nezaobišlo bez bilancovania. Počas programu odznelo, že za 20 rokov existencie hlavnej filmovej ceny v Českej republike bolo rozdaných 316 Českých levov a natočilo sa 543 filmov.
Tento rok bol za celoživotné dielo ocenený architekt Karel Černý.

Copyright © TASR 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




 
Aktivisti hnutia Stop cenzúre z radov novinárov si včera na výročnej tlačovej konferencii ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča nasadili masky s jeho portrétom, aby tak protestovali proti cenzúre a jeho autoritárskemu spôsobu vládnutia. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.
Po Janukovyčovom úvodnom príhovore si niekoľko novinárov prítomných v sále nasadilo masky s prezidentovým portrétom. Tlačová konferencia však pokračovala ďalej bez prerušenia a bez incidentov.
Na dnešnú tlačovú konferenciu sa akreditovalo vyše 400 domácich a zahraničných novinárov. Ide o Janukovyčovu prvú veľkú tlačovku od decembra 2011.
Pôvodne na júl minulého roku naplánované stretnutie s novinármi musela prezidentská kancelária na poslednú chvíľu zrušiť kvôli protestom opozície v blízkosti Ukrajinského domu - dejiska konania tlačovej konferencie. Opozícia vtedy od Janukovyča žiadala, aby nepodpísal jazykový zákon, lebo v súlade s ním by ruština vo viacerých regiónoch Ukrajiny získala status oficiálneho jazyka.
Dňa 25. februára uplynuli tri roky odvtedy, ako sa Janukovyč stal prezidentom, pripomenula agentúra RIA Novosti. Za tento čas si cez ústavný súd vymohol vrátenie väčšiny odňatých prezidentských právomocí. Pre jeho pôsobenie v úrade je charakteristické zhoršenie vzťahov s EÚ a USA, ktoré spôsobilo je trestné stíhanie viacerých vodcov opozície.


Francúzsky mienkotvorný denník Le Monde bude mať po prvý raz v histórii periodika šéfreaktorku. Na dnešnom valnom zhromaždení podporilo kandidatúru Natalie Nougayrede 79,4 percenta prítomných novinárov, informujú tamojšie médiá.

Predchodcom 46-ročnej žurnalistky v tejto funkcii bol od januára 2011 Erik Izraelewicz, ktorého vlani v novembri postihol na pracovisku infarkt myokardu, na následky ktorého skonal počas prevozu do nemocnice.
Absolventka Inštitútu politických vied v Štrasburgu študovala neskôr žurnalistiku v Paríži. Od roku 1990 pracovala v zahraničnopolitickej redakcii denníka Libération a pre britskú BBC.
Nová šéfredaktorka francúzskeho denníka je považovaná za odborníčku na bývalý Sovietsky zväz a krajiny stredovýchodnej Európy. Ako spolupracovníčka Le Monde sledovala reformné procesy v postkomunistických štátoch, pôsobila ako externá spravodajkyňa v Kyjeve a v rokoch 2001-2005 vyslaná spravodajkyňa v Moskve.
Za seriál reportáží o krvavej rukojemníckej dráme v Beslane jej v roku 2004 udelili prestížnu novinársku cenu Prix Albert Londres


Copyright ©TASR 2013

Seriál 90210: Nová generácia (2008) sa skončí piatou sériou, ktorej záverečnú epizódu odvysielajú 13. mája. Prezident televízie CW Mark Pedowitz sa už poďakoval hereckému obsadeniu, producentom i štábu "za ich ťažkú prácu a oddanosť". Dôvodom zrušenia je zrejme nízka sledovanosť.
Voľné pokračovanie populárneho seriálu Beverly Hills 90210 (1990 - 2000), ktorý sa odohrával predovšetkým v prostredí strednej školy West Beverly High, sa na obrazovke po prvý raz objavilo 2. septembra 2008. Herecké obsadenie tvoria Shenae Grimes, Rob Estes, Jessica Lowndes, Matt Lanter, Lori Loughlin, AnnaLynne McCord, Tristan Wilds či Jessica Stroup, pričom v seriáli sa ukázali aj hviezdy pôvodného Beverly Hills Jennie Garth, Shannen Doherty, Tori Spelling, Ann Gillespie alebo Joe E. Tata. Epizódne postavy stvárnili okrem iných Ne-Yo, Billy Ray Cyrus či Taio Cruz a v pripravovaných častiach sa ukáže napríklad britský spevák Olly Murs či najstarší syn Michaela Jacksona Prince Michael.
Informácie zverejnili webstránky www.digitalspy.co.uk a www.usmagazine.com.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


TO JE TV !

TO JE TV !





PRIESKUM MEDIAN SK

PRIESKUM MEDIAN SK





Najpočúvanejšou rozhlasovou stanicou na Slovensku je naďalej súkromné Rádio Expres. Od 29. októbra do 9. decembra minulého roka a od 7. januára do 3. februára tohto roka si ho aspoň raz za týždeň naladil takmer každý tretí Slovák (33,3 %). To predstavuje 1.490.000 poslucháčov. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti MEDIAN SK, ktorý sa konal v uvedenom termíne na vzorke 3398 respondentov vo veku 14 až 79 rokov.
Na druhom mieste skončilo Rádio Slovensko, ktoré si aspoň raz za týždeň v sledovanom období naladilo 27,5 percenta opýtaných, čo je 1.229.00 ľudí. Zhruba každý štvrtý Slovák (24,2 %) si aspoň raz za sedem dní naladí Fun rádio. Pod 20-percentnou hranicou skončili Jemné melódie (17,3 %), Rádio Europa 2 (14,8 %), Rádio Regina (12,1 %) a Rádio Viva (9,4 %).
Rovnako si prvé tri priečky podelili rozhlasové stanice aj v parametri podielu na trhu. Rádio Expres dosiahlo trhový podiel 22,6 percenta, Rádio Slovensko 19,7 percenta a Fun Rádio 14,3 percenta.

Copyright © TASR 2013

1. 3. 2013

RTVS odmieta politické tlaky

RTVS odmieta
 politické tlaky


Vedenie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) absolútne odmieta akékoľvek tvrdenia o politických tlakoch. V reakcii na dnešné vyjadrenie Juraja Hrabka, ktoré odznelo v relácii Rádia Slovensko Z prvej ruky to pre agentúru SITA uviedol hovorca RTVS Richard Šümeghy. Podľa informácií portálu O médiách.com sa Hrabko dnes na poludnie v relácii rozlúčil s poslucháčmi so slovami: “Chcem poďakovať za priazeň všetkým poslucháčom, ktorú relácii Z prvej ruky venujú. A ktorí z nej urobili jednu z najsledovanejších relácií nielen Slovenského rozhlasu, ale politických diskusií vôbec. Vedenie rozhlasu však neodolalo politickým tlakom. A bez takejto garancie už nemôžem pre neho ďalej pracovať.“ Bližšie politické tlaky nekonkretizoval.
Hrabko na stretnutí s vedením rozhlasu a spravodajstva RTVS - Ľubošom Machajom, Lukášom Dikom, Branislavom Dobšinským, Vincentom Štofaníkom a Borisom Koreňom “tento svoj pocit nepodložil žiadnymi faktickými tvrdeniami“, uviedol ďalej pre SITA hovorca RTVS Richard Šümeghy. Dodal, že “RTVS mrzí, že chyba v komunikácii vyústila do zneužitia éteru. Nestrannosť a nezávislosť sú základné hodnoty, na ktorých budujeme spravodajstvo a publicistiku v RTVS.“

See You in Hell

See You in Hell


Dobrý deň,


dovoľujeme si protestovať proti tomu aby RTVS venovala neprimerane veľa priestoru náboženskej téme v súvislosti s abdikáciou pápeža. Vzhľadom na poslanie RTVS, podľa ktorého poskytujú jej programy:
"vo svojom celku VYVÁŽENÉ a pluralitné informácie o dianí v Slovenskej republike i v zahraničí na slobodné utváranie názorov, rozvíjajú kultúrnu identitu obyvateľov Slovenskej republiky bez ohľadu na pohlavie, rasu, farbu pleti, jazyk, vek, vieru a NÁBOŽENSTVO, politické či iné zmýšľanie, národný alebo sociálny pôvod, príslušnosť k národnosti alebo etnickej skupine, majetok, rod alebo iné postavenie tak, aby tieto programy odrážali ROZMANITOSŤ NÁZOROV, politických, NÁBOŽENSKÝCH, filozofických a umeleckých smerov a aby podporovali rozvoj vedomostnej spoločnosti, utvárajú podmienky na spoločenskú dohodu vo veciach verejných s cieľom posilniť vzájomné porozumenie, toleranciu a podporovať súdržnosť rozmanitej spoločnosti."
si dovoľujeme vyjadriť názor, že plánovaná zmena programu a zvýšená zameranie len na jednu náboženskú tému je v rozpore s poslaním RTVS.

S pozdravom
Ivan Hamráček
Spoločnosť Prometheus, Klub mladých


SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

 

 

Reklama na alkohol by sa nemala na televíznych obrazovkách objaviť skôr ako pred polnocou. Dnes ju možno vysielať od 22.00 h. Nezaradenému poslancovi Alojzovi Hlinovi sa to zdá priskoro, keďže ju vtedy ešte môžu vidieť deti, ktoré reklama povzbudzuje v pití. Navrhuje preto rozšíriť zákaz vysielania reklamy a telenákupu na alkohol namiesto doterajšieho času od 6.00 h do 22.00 h na čas od 6.00 h do 24.00 h. Parlament sa má návrhom zaoberať na marcovej schôdzi.
Zákaz sa rovnako ako doteraz nemá týkať reklamy na pivo a víno. Poslanec chce svojim návrhom prispieť k zníženiu spotreby alkoholu a k ochrane detí a mládeže pred negatívnym vplyvom reklamy na alkohol. Hlina upozorňuje na problémy, ktoré vznikajú kvôli alkoholu. Ten ničí zdravie a spôsobuje aj škody spoločenské. "Ako zvýšená kriminalita, nefunkčné rodiny," uviedol Hlina. Poukázal aj na prostriedky, "ktoré ľudia vynaložia najmä v spojitosti s bolesťou, utrpením či stratou života v dôsledku zločinnosti, sociálnych a zdravotných škôd spôsobovaných požívaním alkoholu".
Hlina upozorňuje, že neustále klesá vek, kedy sa ľudia začínajú zoznamovať s pitím. Podľa poslanca tu zohráva svoju úlohu reklama. "Podľa viacerých prieskumov má reklama najväčší vplyv na deti a mladých ľudí. Podľa niektorých prieskumov školáci, ktorí sú vystavení reklamám na alkoholické nápoje, pijú o 50 percent častejšie ako ich vrstovníci, ktorí sa s takouto reklamou nestretávajú," pripomína poslanec. Hlina je presvedčený, že marketing má veľmi veľký vplyv na mladých ľudí, ktorých povzbudzuje v pití alkoholu. Poslanec sa nazdáva, že obmedzenie reklamy môže znížiť škody napáchané alkoholom.

 
Copyright © TASR 2013

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA




„Pápež mal do činenia s podstatne dôležitejšími témami ako pedofília medzi duchovnými. Dbal o to, aby ľudia žili v súlade s božími prikázaniami. To je podstatne vážnejšia úloha, ako potlačenie pedofílie, ktorá vždy jestvovala a jestvovať bude. Žiadna sila nezabráni človeku, aby využil isté možnosti, ktoré mu dáva slobodná vôľa a do ktorých ho ženie vášeň.Veľmi sa ospravedlňujem, ale svet nezmeníme."
Tadeusz Pieronek, niekdajší generálny tajomník Poľskej biskupskej konferencie

"Cirkev zrejme pristupuje k pedofílii ako k fenoménu tradícií".
Wanda Nowická podpredsedníčka poľského Sejmu


"Je to zvláštne, pretože pred troma rokmi, pred tým, než sme sa rozhodli, že si to vymeníme, som mal hrať Margaret Thatcher. A Meryl Streep bola Stevenovou  voľbou číslo jedna na Lincolna. Veľmi rád by som si pozrel túto verziu. Steven ma nemusel presviedčať, aby som hral Lincolna, ale ja som musel presviedčať jeho, že ak ho teda budem hrať, tak by to možno nemal byť muzikál."
Daniel Day-Lewis 

"Všetci teraz stojíte iba preto, že sa cítite zle, že som spadla a to je naozaj trápne, ale ďakujem vám. Je to šialené."

Jennifer Lawrence

„My máme úžasný vzťah a keby sa niečo dialo, tak by som to asi musela vedieť. Žena to vycíti. Nič sa tu v žiadnom prípade nedeje.“
Sisa Lelkes Sklovská
 
  
„Režisér Pepe Majeský mi říkal, že máme super sledovanost Superstar. Dokonce největší za poslední roky! "
Ondřej Soukup

„ Ľudia sa niekedy čudujú, prečo americký najvyšší súd povolí jednej alebo druhej skupine demonštráciu, aj keď je to tá najprovokatívnejšia vec na svete. Dôvodom je, že ide o slobodu, slobodu vyjadrovania. V Amerike máte právo byť hlúpi - ak chcete.“
John Kerry

Zomrel Jaroslav Celba

Zomrel Jaroslav Celba








Vo veku 88 rokov zomrel hudobný skladateľ Jaroslav Celba. Diváci poznali jeho dielo z desiatky filmov, vrátane večerníčkov Kremienok a Chocholúšik Rozprávky z machu a papradia, O makovej bábike a Motýľ Emanuel alebo Štaflík a Špagetka. Uviedol to server iDNES.cz. 88 rokov.
Celba bol autorom hudby k dvadsiatim štyrom snímkam a seriálom. V 60. rokoch sa náhodou zoznámil s výtvarníkom Zdeňkom smotanou, s ktorým spolupracoval na filme Jediná radosť. Ako skladateľ sa potom sústredil práve na animovaný film. Jeho hudba zaznela teda tiež v snímkach Drôtovať, fľakovať, Supermyš, Všehochlup alebo Prak darebák či Had je mašinka.
Úspechy ale neoslavoval len doma. Vlani v júni ho vyhlásil Ochranný zväz autorský najúspešnejším domacim autorom v zahraničí v roku 2011.
Celba bol veľkým priaznivcom jazzovej hudby, v mladosti sa stal dokonca členom študentskej kapely, ktorú viedol Škvorecký. Práve jeho neskôr spisovateľ využil k predlohe gitaristu Harýka v Zbabelcoch.
Ku koncu 40. rokov skladateľa zatkla tajná polícia. Označila ho za tajného agenta nepriateľských štátov a navrhli pre neho trest smrti. Nakoniec ale dostal dva roky, ktoré si odpykal prácou v uránových baniach.

Copyright © ČTK 2013

RTVS NEWS

RTVS NEWS





RTVS vyhodnotila Súbeh námetov a projektov, ktorý bol vyhlásený v júli 2012 a v ktorom hodnotila 639 podaných námetov alebo projektov od 301 predkladateľov. V procese hodnotenia sa opierala nielen o dramaturgické zázemie samotnej RTVS, ale oslovila aj osobnosti slovenského audiovizuálneho priestoru pôsobiace v nezávislom producentskom prostredí. RTVS vybrala 52 projektov, ktoré považuje za kvalitné a korešpondujúce s programovou stratégiou verejnoprávnej televízie a s predkladateľmi ktorých vstupuje do rokovania o potenciálnej spolupráci. RTVS už podporila koprodukčným vkladom dve pôvodné kinematografické diela - Miluj ma alebo odíď (JMB Film & TV Production), Môj pes Killer (Mirafox) a vstúpila do koprodukcie dokumentárneho cyklu COLNICA alebo Československo po 20 rokoch (Furia Film) v spoločnom česko-slovenskom projekte RTVS a ČT.
Na rokovania o potenciálnej spolupráci pozýva RTVS 29 producentských spoločností v oblasti dokumentárnej tvorby a publicistiky, ďalej bude rokovať o 5 hraných filmoch, 6 projektoch pre deti a mládež a o 4 hudobno-zábavných projektoch.




28. 2. 2013

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS







Zavedenie minimálnej kvóty na množstvo slovenskej hudby, ktoré musia hrať rádiá, nie je v rozpore s európskou legislatívou. Tvrdí to opozičný poslanec Jozef Viskupič (OĽaNO), ktorý na rokovanie do parlamentu už predložil návrh novely zákona o vysielaní a retransmisii. Podľa neho by malo množstvo slovenskej hudby v playlistoch rozhlasových staníc tvoriť aspoň 30 percent.
Viskupič sa odvoláva na stanovisko Európskeho súdneho dvora. Ten podľa neho potvrdil, že ochrana úradných jazykov členských štátov, aj prostredníctvom kvót vo vysielaní domácich rádií, je verejným záujmom. Nie je teda v rozpore s európskym právom. Podporu domácej tvorby podľa neho odobruje aj Európska komisia. "Stanovisko komisie potvrdzuje, že výklad európskeho práva v mojom návrhu je správny. Môj návrh v princípe vychádza z francúzskeho modelu," uviedol dnes šéf poslaneckého klubu OĽaNO.
Navrhovaná zmena predpokladá, že by sa objem domácej tvorby v éteri zvyšoval postupne - od desať percent v roku 2014 do minimálne 30 percent v roku 2016. Pomôcť by mala aj novej hudobnej produkcii a novým autorom zo Slovenska. V praxi by to malo fungovať tak, že pokiaľ by v roku 2014 rádio zahralo napríklad 100 pesničiek, desať z nich by muselo byť slovenských. Z týchto desiatich by mali aspoň štyri reprezentovať novú tvorbu a minimálne jedna by mala pochádzať od nového autora.


Vládna strana Smer-SD nepodporí v parlamente návrh poslanca Jozefa Viskupiča (OĽaNO), ktorým chcel do vysielania slovenských rádií dostať viac slovenskej hudby. Ako pre TASR vysvetlil šéf parlamentného výboru pre médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD), výhrady sociálnych demokratov sa týkajú vecnej stránky novely, nie ideovej podstaty návrhu. Viskupič navrhoval, aby sa kvóta na slovenskú hudbu zvyšovala postupne až na úroveň minimálne 30 percent v roku 2016.

"Ja sa môžem pýtať, prečo nie o percento viacej alebo o percento menej. Navyše je tam pojmológia, ktorá je absolútne vymyslená a vycucaná z prsta a nemá oporu ani v hudobnej, ani v legislatívnej terminológii," podotkol Jarjabek. Zákon podľa neho obsahuje viacero technických nedostatkov a upravuje najmä spektrum populárnej hudby. Uprednostnil by tak v praxi autorov modernej hudby pred skladateľmi vážnej hudby.
Sociálni demokrati navyše presadzujú, aby legislatívnej úprave predchádzala odborná diskusia so všetkými zainteresovanými stranami. "Ja podporujem iniciatívu pána (Joža) Ráža, alebo bolo by dobré, keby sme sa o tom rozprávali aj s tými, ktorých sa to absolútne týka, a to sú vysielatelia," priblížil. Predstavitelia rádií sa pritom vyjadrujú proti zavádzaniu kvót. Argumentujú pritom nezáujmom poslucháčov o domácu tvorbu.
Viskupič v novele zákona o vysielaní a retransmisii navrhuje, aby sa objem slovenskej hudby v éteri zvyšoval postupne - od 10 percent v roku 2014 do minimálne 30 percent v roku 2016. Zároveň by sa v rámci týchto kvót mal vytvoriť priestor pre nových umelcov.


Copyright © TASR 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Americký herec Ron Livingston sa predstaví v pripravovanej štvrtej sezóne seriálu Impérium - Mafia v Atlantic City (2010). Štyridsaťpäťročný rodák zo Cedar Rapids stvárni bohatého podnikateľa Roya Phillipsa, ktorý upúta pozornosť Gillian Darmody v podaní Gretchen Mol. Presný termín premiéry štvrtej série Impéria zatiaľ nie je známy, malo by to však byť na jeseň.
Ron Livingston je známy predovšetkým z komédie Maléry pána Šikulku (1999), vojnového miniseriálu Bratstvo neohrozených (2001) alebo seriálu Sex v meste (1998 - 2004). Zahral si tiež v snímkach Hlasy anjelov (2000), Adaptácia (2002), Music Within (2007), Láska na diaľku (2010), Prezidentské voľby (2012) alebo Neobyčajný život Timothyho Greena (2012).



Televízna stanica Investigation Discovery Network a spoločnosť NBC News prostredníctvom svojej značky Peacock Productions spojili sily pri výrobe pohotového dokumentu o juhoafrickom telesne postihnutom bežcovi Oscarovi Pistoriusovi. Premiéra filmu "Beauty & The Blade Runner", ktorý spadá do segmentu tzv. instamentaries, bude v nedeľu.
Ako je známe, Pistoriusa obvinili z úkladnej vraždy jeho životnej partnerky Reevy Steenkampovej 14. februára v obydlí šprintéra v Pretorii. Dokument obsahuje výpovede osôb z prostredia údajného páchateľa a obete.
Súd 22. júna prepustil paralympionika na kauciu 1 000 000 juhoafrických randov (cca 85 500 eur). Proces sa začne 4. júna o 8.30 h miestneho času. Pistoriusovi hrozí v prípade dokázania úkladnej vraždy odňatie slobody na 15 rokov až doživotne.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Redaktorka Hospodárskych novín Martina Ruttkayová už pozná výsledky tendra, ktorý ešte neskončil

Redaktorka Hospodárskych novín Martina Ruttkayová
 
už pozná výsledky tendra, ktorý ešte neskončil
      
 
Redaktorka Hospodárskych novín Martina Ruttkayová vo svojom dnešnom článku "Tender u Vážneho smeruje k jednej firme" účelovo spojila podpredsedu vlády SR pre investície Ľubomíra Vážneho s vypísaním tendra s "čudnými kritériami". Redaktorka obvinila podpredsedu vlády z manipulácie verejného obstarávania, ktoré má údajne smerovať k jednej firme. Pričom zo samotného článku vyplýva, že záujem o prihlásenie má viacero subjektov. Súťažné podklady, t.j. nastavenie kritérií a podmienky účasti v súťaži neboli pripravované a konzultované s osobou podpredsedu vlády alebo s pracovníkmi jeho kancelárie. Súťažné podklady v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní pripravil kolektív odborníkov verejného obstarávateľa a každý z nich písomne poskytol verejnému obstarávateľovi vyhlásenie o nestrannosti a dôvernosti spracúvaných informácií. Zásadne preto odmietame konštatovanie, že tender súvisí s príchodom podpredsedu Ľubomíra Vážneho na Úrad vlády SR.
Cieľom obstarávania poradenských služieb je rýchle a efektívne čerpanie financií z európskych programov v novom programovacom období, keďže v predchádzajúcom období tento proces vykazoval obrovské nedostatky. Zároveň dôjde k zvýšeniu transparentnosti, keďže o výsledku hodnotenia jednotlivých programov budú pravidelne zverejňované správy so zámerom vyvolať verejnú diskusiu o zistených skutočnostiach. Pri vyhlásení verejného obstarávania sa bral do úvahy i fakt, že časť finančných prostriedkov z eurofondov je účelovo viazaná na poradenské a konzultačné služby, čo znamená, že ak by neboli vyčerpané, tak prepadnú.
Zabezpečením zmluvného partnera, ktorý bude okamžite a podľa aktuálnych požiadaviek k dispozícii na poskytovanie poradenských služieb v rámci zamerania projektu, sa odstráni oneskorenie realizácie projektov, čo v minulosti spôsobovalo veľké problémy, ktoré ohrozovali samotné čerpanie európskych finančných programov.

TASR informoval podpredseda vlády SR pre investície Ľubomír Vážny.

Tiborova charizma a Tatranka

Tiborova charizma
 
a Tatranka

 

Tibor Eliot Rostas, ktorý má každý pracovný deň v celoplošnom rádiu reláciu Mlčanie, sa stretne aj s Popradčanmi. Spoločne sa budú môcť porozprávať na tému mlčania. Rostas rozoberá kontroverzné témy a ako sám priznáva, „toto nie je svet, v ktorom by som chcel žiť, a preto som nedokázal mlčať."
Stretnutie má byť pokračovaním Podtatranských dialógov, ktoré vznikli po protestoch Gorila. "Chceme, aby ľudia mali opäť možnosť diskutovať, a to s niekým, kto veľmi citlivo vníma dianie okolo seba a poukazuje aj na nekalé politické dianie. Dáva do popredia témy, o ktorých takmer každý mlčí. Popradčania stretnú človeka, ktorý nezatvára oči, uvažuje a zároveň sa o to delí aj s ostatnými," zdôraznila organizátorka projektu Juliana Majdeková.
Mladý zanietenec predstaví aj svoju novú knihu. Doteraz ho už mohli ľudia vidieť na verejných diskusných fórach v Bratislave, Trnave, Košiciach, Žiline, Nitre a Banskej Bystrici. Od Popradu si organizátori sľubujú minimálne hojnú účasť. "Myslím, že Tiborova charizma, ktorú každý deň prezentuje v rádiu, priláka desiatky ľudí, tak ako to bolo v ostatných mestách. Určite zaboduje jeho otvorenosť, inteligencia a rozhľadenosť", dodala Majdeková.
Popradčania odštartujú prezentáciu, diskusiu a autogramiádu dnes o 17.30 h. v kníhkupectve Christiania na Námestí sv. Egídia, neskôr sa presunú do kaviarne v Dome kultúry v Poprade, kde bude diskusia pokračovať. Program obohatí aj známa popradská kapela Tatranka.

 
Copyright © TASR 2013



OBČERSTVOVACÍ KÚTIK

OBČERSTVOVACÍ KÚTIK 







Reakcia RTVS na stanovisko

Kauza Cervanová je trestnou kauzou, ktorá už desaťročia polarizuje tak odbornú, ako aj laickú verejnosť. Už pred odvysielaním relácie Večer pod lampou (23. júna 2011) bola táto kauza široko medializovaná, vrátane vznášania námietok a vyslovovania pochybností o správnosti postupu orgánov činných v trestnom konaní a vrátane upozorňovania na mnohé otázky a nezrovnalosti v celom procese. Rozhlas a televízia Slovenska teda nie je v tejto veci jediným médiom, ktoré by sa téme z tohto pohľadu venovalo. Ani rozhodnutia súdov a orgánov činných v trestnom konaní nie sú imúnne voči spoločenskej diskusii, vrátane vznášania legitímnych otázok. Dôležitou súčasťou práva na informácie a slobodu prejavu je aj to, ak i rozhodnutia mocenských autorít, najmä v tak citlivých kauzách, sú predmetom verejnej diskusie. RTVS v tejto veci nezaujala stanovisko, ale prejavila záujem a podnikla také kroky, aby sa na diskusii mohli zúčastniť aj osoby reprezentujúce štátnu autoritu - teda sudcovia, vyšetrovatelia a prokurátori. Skutočnosť, že tieto osoby odmietli účasť v relácii, nie je možné pripisovať ako vinu RTVS a rovnako neúčasť týchto osôb nemôže byť prekážkou vysielania relácie, venovanej tejto téme. Rozhlas a televízia Slovenska je presvedčená o tom, že v prípade tak polarizujúcej a široko medializovanej kauzy, akou je kauza Cervanová, je namieste, ak sa jej venuje aj verejnoprávne médium.
Mgr. Richard Šümeghy , Hovorca Rozhlasu a televízie Slovenska , Sekcia komunikácie RTVS 
"Ostro sa ohradzujem voči zvrátenej, bezcitnej až morbídnej kampani, ktorú pri príležitosti 35. výročia brutálnej vraždy mojej dcéry rozpútali politici OKS."
Margaréta Cervanová


"Nikto z oponentov do televízie neprišiel, hoci ich pozvali, takže je to skôr problém oponentov, ako tvorcov relácie."
Miroslav Kollár


"Nebolo zámerom, aby priestor dostala len jedna strana. Aj keď chápem, že sudca nebude v relácii diskutovať s niekým, koho odsúdil."
Andrej Miklánek

„Rozhlas a televízia Slovenska je presvedčená o tom, že v prípade tak polarizujúcej a široko medializovanej kauzy, akou je kauza Cervanová, je namieste, ak sa jej venuje aj verejnoprávne médium. Skutočnosť, že tieto osoby odmietli účasť v relácii, nie je podľa neho možné pripisovať ako vinu RTVS a rovnako neúčasť týchto osôb nemôže byť prekážkou vysielania relácie, venovanej tejto téme.“
Richard Šümeghy, hovorca RTVS


Väčšine pozvaných oponentov účať v relácii zakazuje zákon, alebo kódex. Musia zachovávať mlčanlivosť, a to aj po zániku funkcie, a nemajú sa nechať ovplyvniť záujmami politických strán, verejnou mienkou či oznamovacími prostriedkami.



Zmluvné strany sa dohodli, že v prípade, ak pri výrobe audiovizuálnych diel, resp. ich zvukových záznamov dodávateľ poruší povinnosti uvedené v tejto zmluve a v dôsledku nerešpektovania rozhodnutí exekutívy poverenej zo strany RTVS dôjde pri vysielaní k nežiaducemu konaniu, v dôsledku čoho bude RTVS uložená zo strany Rady pre vysielanie a retransmisiu pokuta,zaväzuje sa objednávateľ túto pokutu uhradiť RTVS v celej jej výške a zároveň sa zaväzuje zaplatiť zmluvnú pokutu za každúreláciu v premiére vo výške 10.000,- EUR (slovom: desaťtisíc EUR) za poškodenie dobrého mena RTVS; za každé porušenie povinností a to do 15 dní od nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia o uložení pokuty RTVS. Tým sa dodávateľ nezbavujepovinnosti nahradiť RTVS aj vzniknutú škodu.3) Dodávateľ ako majiteľ licencie a nositeľ práv k neobmedzenému používaniu autorských diel obsiahnutých v televíznych programoch,dáva súhlas k odvysielaniu televíznych programov za podmienok uvedených v tejto zmluve a k ich bezodplatným reprízam. V prípade televíznej diskusie, ako samostatnej súčasti koncipovaného programu Večer pod lampou dáva dodávateľ RTVS súhlas k trom bezodplatným reprízam.




Konaním za RTVS je poverený Mgr. Ľuboš Machaj, riaditeľ Sekcie programu, ktorý bude za RTVS riešiť všetky záležitosti a situácie, ktoré nastanú pri plnení tejto zmluvy, ak výslovne v tejto zmluve nie je dohodnuté inak

Nový život

Nový život
 
 

27. 2. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Francúzske mediálne a telekomunikačné skupine Vivendi klesol vlani čistý zisk o 13,6 percenta na 2,55 miliardy eur (65,1 miliardy Sk). Slabšie výsledky spôsobila hlavne mobilné divízie SFR, výsledky však prekonali očakávania analytikov. Príjmy sa zvýšili o 0,6 percenta na 28,994 miliardy eur. Bez zahrnutia vplyvu zmien výmenných kurzov sa však znížili o 0,7 percenta. "Napriek obtiažnemu ekonomickému prostrediu všetky dcérske firmy Vivendi splnili v roku 2012 svoj ​​výhľad," uviedol vo vyhlásení predseda predstavenstva Jean-Francois Dubose. Vivendi však musela u niektorých dcérskych firiem kvôli novým podmienkam na trhu a silnej konkurencii začať ich reorganizáciu a zaviesť úsporný program. Mimoriadne dobre si viedla divízia videohier Activision Blizzard vďaka novým hrám. Príjmy divízie sa zvýšili o takmer desatinu. Príjmy mobilné divízie SFR klesli o 7,3 percenta, pretože firma sa stále prispôsobuje regulačnému zníženie cien.


Copyright © ČTK 2013

Na severe Talianska sa v pondelok začalo s nakrúcaním nového kriminálneho príbehu s obľúbeným pomocníkom kriminalistov - komisárom Rexom, známym aj zo slovenských obrazoviek.
Tentoraz pôjde o príbeh v dĺžke celovečerného filmu, v ktorého centre je únos vnuka bohatého hoteliera zo severotalianskeho Merana. Práve v tomto meste a jeho okolí bude štáb pracovať pravdepodobne do konca marca.
Snímka vzniká v koprodukcii rakúskej verejnoprávnej televízie ORF s talianskou RAI a postavu šéfvyšetrovateľa v nej stvárni rakúsky herec Juergen Maurer (46), rodák z Klagenfurtu známy aj z javiska prvej rakúskej divadelnej scény - viedenského Burgtheatru.
Zrejme najpopulárnejším hereckým predstaviteľom seriálu bol Tobias Moretti v úlohe inšpektora kriminálnej polície Richieho Mosera v prvých troch sériách, ako aj prvých dieloch štvrtej série Komisára Rexa.
Veľmi pozitívne boli reakcie publika aj v súvislosti s jeho nástupcom Gedeonom Burkhardom v úlohe inšpektora Alexa Brandtnera, ktorý účinkoval od série č.4 až po sériu č.7 Komisára Rexa.
O ich nástupcoch v úlohách vyšetrovateľov v ďalších sériách seriálu sa už hovorilo výrazne menej.



Ani výtvarník David Černý, ani verejnoprávna Česká televízia sa zrejme nevyhnú úhrade 100.000 Kč niekdajšiemu riaditeľovi Národnej galérie v Prahe Milanovi Knížákovi za vulgárnu urážku, ktorú spomínaný výtvarník adresoval kolegovi v dokumente odvysielanom v ČT. Informovali o tom české elektronické médiá.
Aj keď sa tak výtvarník, ako aj elektronické médium Knížákovi ospravedlnili a prvostupňový súd nedospel k záveru, že by Knížák mal nárok na finančné odškodnenie, druhostupňový Vrchný súd v Prahe mal iný názor. Pre iDNES.cz to  potvrdil hovorca súdu Jan Fořt s tým, že navyše musia uhradiť Knížákovi náklady spojené so súdnym konaním.
Slová Černého, ktorý Knížáka označil za "kriploidného čuráka" zazneli v januári 2011 v dokumente Cena Jindřicha Chalupeckého, keď si výtvarník zaspomínal na to, ako ho Knížák pred jednou z výstav nechal vyviesť z galérie. Na otázku, prečo k tomu došlo, Černý odpovedal slovami: "Pretože je to čurák. Nafúkaný, kriploidný čurák.- To je úplne jednoduché, nie? To predsa vieme všetci".
Knížákovi, ktorý súdnou cestou žiadal ospravedlnenie a finančné zadosťučinenie, priznal už Mestský súd v Prahe právo na ospravedlnenie, považoval ho však za dostatočné zadosťučinenie.
Odvolací senát preto po ospravedlnení sa Černého i ČT riešil iba nárok na prípadné finančné odškodnenie, ktorý Knížákovi priznal.


Seth MacFarlane, moderátor tohtoročného galavečera udeľovania prestížnych ocenení americkej filmovej akadémie - Oscarov, si túto úlohu napriek vysokej sledovanosti zrejme nezopakuje.

Amerického herca a komika zámorské médiá kritizovali za údajne príliš urážlivý charakter jeho vtipov počas večera. Iní kritici zasa hovorili o nudnom moderátorovi.
Seth MacFarlane dnes prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí na otázku, či by si moderovanie oscarového galavečera zopakoval, uviedol, že "v žiadnom prípade", aj keď to, ako poznamenal, bolo veľmi zábavné.

Copyright © TASR 2013



 
Iránske štátne médiá zverejnili fotografie a zábery prvej dámy Spojených štátov Michelle Obamovej, tie sa však nezaobišli bez úprav grafikov. Polooficiálna tlačová agentúra Fars do svojho servisu zaradila fotky pochádzajúce z Obamovej vystúpenia na udeľovaní tohtoročných filmových Oscarov. Jej nahé ramená však upravili tak, aby ich nebolo vidieť. Iránski grafici sa pohrali aj s jej krkom, ktorý takisto zakryli.
V Iráne platí prísny kódex upravujúci spôsob, akým môžu médiá zobrazovať ľudské telo. Zatiaľ čo zábery na ženy bez tradičnej islamskej pokrývky hlavy sú povolené, odhaľovanie niektorých častí ženského tela už nie. Obamová na záberoch prostredníctvom telemostu z amerického Washingtonu uviedla oscarovú kategóriu pre najlepší minuloročný film. Víťazom sa stala snímka Argo popisujúca útok na americké veľvyslanectvo v Teheráne z roku 1979. Irán snímku označil za propagandu americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA).

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Má Štefan 50 tácov ?

Má Štefan 50 tácov ?


Najvyšší súd SR dnes potvrdil pokutu vo výške 50.000 eur pre Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS). Svojim rozhodnutím dal za pravdu Rade pre vysielanie a rentransmisiu (RVR), ktorá rozhodla o uložení sankcie za reláciu Večer pod lampou s diskusiou o kauze Cervanová, ktorú televízia odvysielala ešte v júni 2011.
"Rozhodnutie Najvyššieho súdu SR vítam ako krok, ktorý potvrdzuje úsilie Rady zabrániť výskytu manipulatívnych programov, zasahujúcich do ľudskej dôstojnosti a práva na spravodlivosť," komentoval dnes šéf licenčnej rady Miloš Mistrík.
O uložení pokuty RVR rozhodla ešte v decembri 2011. Program podľa nej spôsobom svojho spracovania a svojím obsahom zasiahol do ľudskej dôstojnosti prokurátora Milana Valašíka, Ľudmily Cervanovej ako aj forenzného psychológa Gejzu Dobrotku. Zároveň uložila verejnoprávnej televízii povinnosť odvysielať oznam o porušení zákona z dôvodu, že v diskusii nebola zabezpečená všestrannosť informácií a názorovej plurality. V relácii boli totiž zastúpení muži právoplatne odsúdení z vraždy Cervanovej. Uvedený diel pritom v roku 2011 ocenili v kategórii najlepší rozhovor, beseda, diskusia v elektronických médiách Novinárskou cenou 2011.
Dnešné rozhodnutie súdu je už konečné, RTVS sa teda už voči nemu nebude môcť odvolať.


Copyright © TASR 2013

BONANO NEWS

BONANO NEWS
 

Sudca Najvyššieho súdu (NS) SR Štefan Michálik, ktorý zažaloval vydavateľa denníka Nový Čas Ringier Axel Springer za články o právnickom večierku v reštaurácii Bonanno v Rajeckých Tepliciach tvrdí, že nevidel, že by tam niekto napodobňoval Ľubomíra Harmana. Povedal to na dnešnom pojednávaní Okresného súdu Bratislava 2. Od vydavateľstva chce ospravedlnenie a zaplatenie nemajetkovej ujmy 100.000 eur.
"Pokiaľ som bol ja prítomný, nikto nevystupoval so samopalom alebo slúchatkami na ušiach," povedal pred súdom o stretnutí členov občianskeho združenie Justičný Oskar z októbra 2010 Michálik. Právnika Tibora Péchyho podľa svojich slov nevidel tancovať so samopalom, atrapu samopalu a modré slúchadlá si vraj v bare ani nevšimol. Okrem Michálika boli vtedy v Bonanne aj ďalší traja sudcovia NS SR, námestník generálneho prokurátora Ladislav Tichý a ďalší. Spolu osem prítomných vrátane sudcov NS SR a Tichého zažalovalo vydavateľstvo o ochranu osobnosti, spolu chcú 940.000 eur. Na videozázname a fotografiách, ktoré prenikli v júni 2011 na verejnosť má Péchy modré slúchadlá a samopal, čím nápadne pripomína a zosmiešňuje Harmana, ktorý v lete 2010 zavraždil v Devínskej Novej Vsi sedem ľudí.
Michálik povedal, že v júni si jeho a ďalších sudcov dal zavolať predseda NS SR Štefan Harabin, požiadal ich o vyjadrenie k otázkam novinárky Nového Času, fotografiám a videozáznamom z Bonanna. "Museli sme hlboko loviť v pamäti, čo sa to vlastne dialo, ale nakoniec som dospel k záveru, že takáto udalosť tam vôbec nenastala. Mali sme podozrenie, že mohlo ísť o nejakú manipuláciu a rozhodli sme sa to dať preskúmať expertom," povedal Michálik o fotografii Péchyho so samopalom. Experti podľa neho potvrdili manipuláciu s fotografiami a domnieva sa, že môže ísť o fotomontáž. Právny zástupca vydavateľstva Róbert Bános so žalobou nesúhlasí. Redakcia podľa neho pred uverejnením článkov overila pravosť fotografií a videozáznamov, ktoré jej na USB kľúči priniesol neznámy muž. Ak mal sudca pochybnosti o pravdivosti článkov, mohol podľa právneho zástupcu požiadať o opravu, čo neurobil. Michálik tvrdil, že si vybral inú možnosť a to žalobu a podanie trestného oznámenia.
Napriek tomu, že Michálik vo vyhlásení spolu s ďalšími sudcami NS SR v júni 2011 pripustil, že Péchy napodobňoval Harmana, dnes to odmietol. "Médiami označované nevhodné správanie bolo prezentované iba jedným účastníkom stretnutia, ktorý nebol sudcom. V žiadnom prípade nebolo a ani nie je naším zámerom akýmkoľvek spôsobom znevažovať pamiatku obetí z Devínskej Novej Vsi," napísali sudcovia v spoločnom vyhlásení. Dnes pred súdom tvrdil, že sa iba pridal k spoločnému vyhláseniu a treba to brať ako vyjadrenie sa k celku. Súd by mal na pojednávaniach okrem iných vypočuť čašníčku z Bonanna a novinárku z Nového Času. Najbližšie pojednávanie sa bude konať v apríli 2013.

 Copyright © TASR 2013

Hore - dole

Hore - dole

Nový sitcom Petra Marcina Hlavne, že sa máme radi...mal minulý týždeň podiel 7,3 %.
Včera získal  divákov- mal podiel 7,5% a sledovalo ho 161 tisíc divákov starších ako 12 rokov .

Zábavná relácia Nikto nie je dokonalý je na tom výborne. Včera získal späť divákov, reláciu sledovalo 387 tisíc divákov starších ako 12 rokov s podielom 17,3 % .

CME NEWS

CME NEWS

Americká mediálna spoločnosť Central European Media Enterprises (CME), ktorá v Česku vlastní televíziu Nova a na Slovensku televíziu Markíza , v minulom roku prehĺbila stratu po zdanení na trojnásobných 546,4 milióna dolárov . Výnosy firme klesli o 11 percent na 772,1 milióna dolárov. Spoločnosť o tom dnes informovala ČTK v tlačovej správe. "Naše výsledky za tento rok sú odrazom zložitých trhových podmienok v roku 2012. Ťažká doba vyžaduje odvážne kroky: zvýšenie cien za reklamu a zvýšenie poplatkov za distribúciu našich kanálov prevádzkovateľovi káblových a satelitných platforiem," uviedol generálny riaditeľ CME Adrian Sarbu. Firma podľa neho plánuje reštrukturalizovať svoj ​​prevádzkový model, znížiť náklady a zlepšovať dlhovú štruktúru. Pripomenul, že do tohto roku CME vstúpila s odložením splatnosti dlhov do novembra 2015. Prevádzková strata CME za rok 2012 predstavovala 488,2 milióna dolárov v porovnaní s prevádzkovým ziskom 6,8 milióna dolárov o rok skôr. Firma za minulý rok zaúčtovala stratu zo zníženia hodnoty aktív vo výške 522,5 milióna dolárov. V samotnom štvrtom štvrťroku CME prehĺbila stratu po zdanení na 503,1 milióna dolárov z 77,2 milióna dolárov o rok skôr. Výnosy za posledné minuloročné štvrťroku klesli o 8,5 percenta na 253,3 milióna dolárov. Súčasťou skupiny CME je spoločnosť CET 21, ktorá drží licencie pre vysielanie televíznych staníc Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Fanda, Smíchov, Telka a českej verzie hudobnej stanice MTV a na Slovensku TV Markíza, Dajto, Doma a Fooor. CME celkom prevádzkuje televízne stanice v šiestich krajinách strednej a východnej Európy. Jej akcie sa obchodujú na trhu Nasdaq v USA a na pražskej burze cenných papierov.

Copyright © ČTK 2013