6. 4. 2013

STANOVISKO M. Glváča na článok zverejnený v denníku SME a na www.sme.sk

STANOVISKO M. Glváča na článok zverejnený v

denníku SME a na www.sme.sk


Minister obrany Martin Glváč sa ostro ohradzuje proti tendenčnému článku uverejnenom na www.sme.sk pod názvom "Účty v daňových rajoch taja v Smere aj SDKÚ" a v denníku SME zo dňa 6.4.2013 pod názvom "Ficovi ľudia taja účty v cudzine" od Matúša Burčíka a Márie Mihálikovej.

K titulku a článku zverejnila redakcia len fotografiu ministra obrany hoci redaktori oslovili viacerých respondentov. Autori v článku zároveň uviedli, že šéf rezortu obrany odmietol odpovedať na ich otázku. Redakcii odpoveď zaslaná bola. Z odpovede, ktorú ministerstvo obrany zaslalo je zrejmé, že všetky finančné náležitosti má minister obrany v poriadku o čom svedčí výsledok bezpečnostnej previerky NBÚ. Národný bezpečnostný úrad vydal ministrovi obrany Martinovi Glváčovi bezpečnostnú previerku na stupeň "Prísne tajné" a bezpečnostnú previerku NATO pre stupeň utajenia „COSMIC TOP SECRET“.
„Ak sa však následne na internete a denníku SME dočítam, že som odmietol odpovedať a redakcia sa snaží vytvárať okolo mojej osoby pochybnosti, považujem to za nekorektný a neprofesionálny prístup. Aj napriek tomu, že som detailne informoval o svojich účtoch, redaktori SME vykonštruovali článok, v ktorom ma očiernili, proti čomu sa ostro ohradzujem. Nemám peniaze v zahraničí. Som dlhodobým a konzervatívnym klientom bánk na Slovensku, hoci tie sú v rukách zahraničných majiteľov. Dlhé roky pritom podporujem sprehľadnenie účtov v daňových rajoch," povedal Glváč.
Za neférové považuje minister obrany aj skutočnosť, že redaktori sústredia svoju pozornosť oveľa viac na jeho osobu než napríklad na aktérov kauzy Gorila, či kauzy tunela Branisko, ktorá je spojená s účtami vo Švajčiarsku. „Nemám nič proti kritike, ak je oprávnená a informácie sú pravdivé. Informovanie, pri ktorom sa Vás snažia účelovo spochybniť považujem za absolútne neférové,“ uviedol minister obrany Martin Glváč.


TASR informovala hovorkyňa Ministerstva obrany Slovenskej republiky Martina Balleková.

Foto: SME – TOMÁŠ BENEDIKOVIČ



Zomrel Josep Joan Bigas Luna

Zomrel

Josep Joan Bigas Luna




Vo veku 67 rokov zomrel katalánsky režisér Josep Joan Bigas Luna, ktorý prostredníctvom romantickej komédie Šunka, šunka (1992) objavil herečku Penélope Cruz i herca Javiera Bardema. Zaujímavosťou je fakt, že o 15 rokov neskôr táto dvojica začala tvoriť pár a v roku 2010 sa zosobášili na Bahamách. Podľa agentúry Europa Press a televízie RTVE skonal Luna v sobotu ráno vo svojom dome v Riera de Gaia. Filmár prehral dlhoročný boj s rakovinou.
J. J. Bigas Luna sa narodil 19. marca 1946 v Barcelone. Jeho prvým filmom bolo dielo Tetovanie (1976). Do širšieho povedomia sa však dostal až zásluhou druhej snímky Bilbao (1978), ktorú premietli na festivale v Cannes. Spomenutý film Šunka, šunka mu vyniesol Strieborného leva z festivalu v Benátkach a Cenu poroty z festivalu v San Sebastiáne. Javier Bardem si zahral aj v jeho filmoch Zlaté vajce (1993) a La Teta y la lluna (1994). Penélope Cruz sa zase objavila v jeho dráme Volavérunt (1999).

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK MEDIA LAW

NEWS




Verejné monitoringy článkov i krátkych agentúrnych správ, ktoré sa stanú obsahom novín, budú podliehať súhlasu novín, resp. ich vydavateľa. Stane sa tak od novembra, kedy má začať platiť novela autorského zákona, ktorá medzi súborné diela, chránené autorským právom, zaradila aj noviny.
Chránené autorské práva sa podľa zmeny legislatívnej normy, ktorú schválila vláda 3. apríla, vzťahujú na celý obsah novín, teda na články a prvky aj doteraz chránené autorských právom, ako aj na denné správy a informácie, na ktoré sa ochrana autorského práva nevzťahuje.
"Autorský zákon nepriznáva individuálnu ochranu jednotlivým prvkom súborného diela, ale priznáva ochranu súbornému dielu z hľadiska spôsobu výberu a usporiadania obsahu," vysvetlil Pavol Rohutný z advokátskej kancelárie Rohutný a spol. "Autor súborného diela má teda právo udeľovať súhlas na každé použitie celého diela i jeho časti," dodal.
Po schválení novely parlamentom by to teda malo podľa Rohutného znamenať, že aj denné správy a krátke informácie, ako časti novín, teda súborného diela, už budú požívať autorskoprávnu ochranu. "Máme za to, že po uvedení novely do praxe by spoločnosti zaoberajúce sa monitoringom už nemali ani obsah týchto správ prebrať bez súhlasu vydavateľa novín," povedal pre TASR Rohutný.
Dodal, že novela priznáva podľa jeho výkladu ochranu novinám ako súbornému dielu tak v printovej, ako aj v elektronickej podobe.

Copyright © TASR 2013

Slovensko miluje Milujem Slovensko. Nie Policajtov

Milujeme  Milujem Slovensko
Nie Policajtov

Show Milujem Slovensko síce stratila divákov oproti sviatočnému vydaniu, ale včera získala väčší podiel - 15,6 % a sledovalo ju 348 tisíc divákov starších ako 12 rokov / 1.4. : 362-tisíc , podiel 14,2% /.
 Premiéra seriálu Policajti z centra však odštartovala priemerne – s podielom 8% a 146 tisícmi divákov starších ako 12 rokov .

TO JE TV !

TO JE TV !


5. 4. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Česká televízia (ČT) začala výrobu nových seriálov a televíznych filmov, ktoré sa na obrazovkách objaví v priebehu budúceho roka. Medzi novými diely sú napríklad rodinný seriál z obdobia prvej republiky či akčné detektívka. Od začiatku roka programová rada schválila zatiaľ 115 projektov s nákladmi 237 miliónov korún. Zástupcovia ČT to dnes oznámili na tlačovej konferencii. Z pridelených peňazí pôjde viac ako 90 miliónov korún na investície do projektov hranej tvorby. Podľa riaditeľa výroby ČT Václava Myslík je to rast proti predchádzajúcemu obdobiu, kedy dramatická tvorba bola skôr v útlme. "Dramatická tvorba je kráľovskou disciplínou," dodal šéf ČT Petr Dvořák. Medzi predstavenými novinkami je napríklad nový seriál Prvé republika, ktorý vzniká v koprodukcii Českej televízie a produkčnej skupiny Dramedy Productions. Ďalšou novinkou je detektívna seriál Clona, podľa scenára Marka Epsteina a v réžii Tomáša Řehořkav. V žánru televízneho filmu pripravuje ČT komédiu smy, tvorivého dua Epstein - Jiří Strach, v ktorej sa objaví napríklad herci Ivan Trojan a Karel Roden. Ďalšou novinkou je dvojdielny televízny film, inšpirovaný okrem iného životnými zážitkami a kresbami Helga Weissová-Hošková, podľa scenára Tomáša Töpfera a režiséra Jiřího Svobodu. ČT má za sebou rok nového fungovanie takzvaných producentských skupín. "S niektorými tvorcovia sme sa rozlúčili, pretože spolupráca nebola podľa ich či našich predstáv," povedal riaditeľ vývoja programov a programových formátov Jan Maxa. Rad projektov je teraz v štádiu príprav. Nové nápady, s ktorými by tvorcovia prišli, ale podľa Maxu dostanú príležitosť najskôr na jeseň 2015. "Do tej doby máme vykrytie," dodal.


Copyright © ČTK 2013





Väčšina utajených majiteľov firiem registrovaných v daňových rajoch pochádza z Číny, Hongkongu, Taiwanu, Ruskej federácie a iných postsovietskych republík. Britské Panenské ostrovy sú aspoň na papieri druhým najväčším zdrojom kapitálových investícií v Číne. Cyprus, ktorý sa momentálne zmieta vo finančnej kríze, zase predstavuje obrovský zdroj ruských investícií. V aktuálnej správe to tvrdí Medzinárodné konzorcium investigatívnych novinárov (ICIJ). Organizácia so sídlom vo Washingtone sa odvoláva na výsledky analýzy dát s údajmi o majiteľoch a spolupracovníkoch offshorových firiem. Informáciu priniesol vo štvrtok britský denník The Guardian na svojej internetovej stránke. Na spracovaní dát sa podľa denníka podieľali novinári zo 46 krajín.
Medzinárodné konzorcium investigatívnych novinárov tvrdí, že zhromaždilo podrobné údaje týkajúce sa vyše 122 tis. offshorových firiem a trustov, ako aj ich takmer 12. tis. sprostredkovateľov. Disk obsahoval 260 gigabajtov informácií, čo je ekvivalent zhruba pol milióna kníh. V súboroch sa nachádzali rozsiahle databázy s oficiálnymi dokumentmi, internými pokynmi firiem alebo naskenovanými kópiami pasov a účtovných kníh. Súčasťou databáz boli aj zhruba 2 mil. emailov. Údaje neboli roztriedené ani štruktúrované. Ich spracovanie tak bolo časovo a technologicky extrémne náročné, informuje britský denník.




Anglická herečka Keira Knightley priznala, že keď ju po prvý raz prenasledovali bulvárni fotografi, rozplakala sa. Dvadsaťosemročná hviezda ale už vie, že ako celebrita nemôže rátať s normálnym súkromným životom. "Keď ma po prvý raz naháňali s fotoaparátmi, plakala som. Začalo sa to po premiére Kráľa Artuša - pred mojím domom bolo desať ľudí," opísala v rozhovore pre magazín Marie Claire. Je si však vedomá toho, že filmy musí vedieť aj predať. "To znamená urobiť zo seba verejne známu osobu. Môj problém je, že mám rada tajomnosť," vysvetlila. Knightley tiež vyhlásila, že si svojou kariérou vôbec nie je istá. "Všetko sa to môže zajtra skončiť," povedala.
Keira Knightley je známa najmä z účinkovania v úspešnej filmovej sérii Piráti Karibiku (2003, 2006 a 2007), ale aj zo snímky Vojvodkyňa (2008) či adaptácie diela spisovateľa Iana McEwana Pokánie (2007). Za stvárnenie Elizabeth Bennet vo filmovom spracovaní románu Pýcha a predsudok (1813) od Jane Austen ju v roku 2006 nominovali na Oscara. Zahrala si tiež vo filmoch Blafuj ako Beckham (2002), Láska nebeská (2003), Kráľ Artuš (2004), Neopúšťaj ma (2010), Kšeft za všetky prachy (2010) či Nebezpečná metóda (2011). Vlani sa v kinách ukázala ako Anna Kareninová v rovnomennej snímke, kde si zahrala po boku Judea Lawa a Aarona Taylora-Johnsona.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Novinárska cena 2012

Novinárska cena 2012

Nadácia otvorenej spoločnosti (NOS) dnes v rámci súťaže Novinárska cena 2012 spustila online hlasovanie o Česko-slovenskú cenu verejnosti. Verejnosť môže rozhodnúť o víťazovi spomedzi desiatich nominovaných príspevkov.
"Veríme, že priame ocenenie od verejnosti bude pre novinárov podporou a motiváciou. Práve novinári nám mnohokrát pomáhajú skvalitňovať každodenný život aj tým, že upozorňujú na pálčivé spoločenské problémy," uviedla riaditeľka nadácie Alena Pániková.
Online hlasovanie potrvá do 17. apríla. Desať príspevkov do online hlasovania, päť zo Slovenska a päť z Čiech, nominovali poroty a Rada súťaže zo všetkých printových a elektronických kategórií súťaže Novinárska cena 2012 na Slovensku a v Čechách. Súťažné príspevky sa venujú rôznym celospoločenským témam ako korupcia a klientelizmus, vzdelávanie a multikulturalizmus, život zdravotne postihnutých ľudí a ďalšie.
Do deviateho ročníka Novinárskej ceny sa prihlásilo 360 autorov so 618 príspevkami. Víťaza a nominovaných pre každú zo 14 kategórií zverejnia 23. apríla Bratislave.

Copyright © TASR 2013

Zomrel Roger Ebert

Zomrel Roger Ebert

 


Známy americký filmový kritik Roger Ebert zomrel vo štvrtok v Chicagu. O úmrtí 70-ročného laureáta Pulitzerovej ceny informoval jeho dlhoročný zamestnávateľ, denník Chicago Sun-Times. Len v utorok, na 46. výročie začiatku jeho kariéry filmového kritika, pritom Ebert prostredníctvom svojho blogu zverejnil, že sa mu vrátila rakovina a preto bude v najbližšom období písať menej recenzií. "Musím teraz spomaliť, ale neprestanem písať úplne. Mojim zámerom je napísať recenzie iba k vybraným filmom a zvyšok prenechať tímu talentovaných kritikov, ktorých som si osobne vybral a ktorých obdivujem. Takto budem mať aspoň možnosť robiť to, o čom som vždy sníval: písať iba o tých filmoch, o ktorých písať chcem," napísal Ebert, ktorý sa v blogu vyjadril aj k svojej liečbe. "Podstupujem rádioterapiu, a preto je nemožné, aby som sa zúčastnil na toľkých projekciách, ako som zvykol v minulosti. Je otrasné, že sa mi vrátila rakovina a musím tráviť tak veľa času v nemocnici," dodal. Ochorenie mu vraj zistili po tom, čo v decembri utrpel zlomeninu bedrového kĺbu.
Americký prezident Barack Obama vyzdvihol Ebertovu úprimnosť a vášnivosť, s ktorými sa vyjadroval o filmoch, a tiež jeho nadanie zachytiť "unikátnu schopnosť filmov preniesť nás na magické miesta". Ako sa ďalej vyjadril vo vyhlásení zverejnenom Bielym domom, Ebert bol pre Američanov po celé generácie stelesnením filmu. "Bez Rogera filmy už nikdy nebudú rovnaké," dodal.
Roger Ebert bol filmovým kritikom denníka Chicago Sun-Times, pre ktorý písal od roku 1967. "Nepovažujem to za prácu, ale za povolanie," vyjadril sa v rozhovore pre magazín People Ebert, ktorý mal doma svoju vlastnú premietaciu miestnosť a sochu legendárneho komika Olivera Hardyho v životnej veľkosti. V roku 1975 získal ako vôbec prvý filmový kritik Pulitzerovu cenu a má tiež hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy. V roku 2002 mu diagnostikovali rakovinu štítnej žľazy a rok neskôr aj slinnej žľazy. V oboch prípadoch sa lekárom podarilo nádory odstrániť, pričom Ebert ani počas liečby nevynechal ani jednu filmovú premiéru. V roku 2006 musel podstúpiť ďalšiu operáciu na odstránenie rakovinového tkaniva z okolia sánky. Pri tomto zákroku však prišiel aj o časť spodnej čeľuste. Po tejto operácii taktiež stratil schopnosť hovoriť, jesť a piť. V roku 2011 vydal memoáre s názvom Life Itself, na základe ktorých režisér Steve James nakrúca rovnomenný dokumentárny film.
Dlhoročný starý mládenec kedysi chodil napríklad s Oprah Winfrey. Oženil sa až ako 51-ročný v roku 1993. Jeho manželkou sa stala právnička Chaz Hammelsmith, s ktorou sa zoznámil v roku 1989.


©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA




„Ja som z toho sklamaný. Priatelia ma upozornili na pasáže o mojej osobe. Nečítal som to celé, lebo sa mi dvíhal žalúdok. Neriešil som to verejne, ale keď sa už na to priamo pýtate. V reklame na knihu Hryc hovoril, že konečne povie pravdu. Ak je aj zvyšok taký pravdivý, ako pasáže o mne, tak mu môžeme veriť akurát len čísla stránok. On tam píše opak toho, čo sa stalo. Bez nejakých uvedených zdrojov. Nerozumiem tomu motívu, prečo klame. A tvári sa ako riaditeľ sveta. Keby som to nevidel, ani neviem, že je to taký významný človek. O Pavelekovej je to nechutné a odporné. Zhadzuje ju za maďarský prízvuk, no ja si dovolím tvrdiť, že ona je lepšia herečka než on... Vlastne väčšina hercov je lepšia. On bol herec, ktorý nemal čo robiť a sedel len v šatni.. Už sme sa ním zaoberali dosť. Nestojí to za reč, aby som sa tomu venoval.“
Milan Kňažko


"Nechcem byť vo Wikipédii vedený ako posledný predseda SNS."
Andrej Danko

"Pohanskí Slovania to slávili ako sviatok životodarnosti predovšetkým mladých žien. Nechápem, z akého dôvodu tu muži šibú aj staré ženy, niekoľkonásobné matky, babky, dievčatká päť až 12-ročné. To patrilo mladuchám a mládencom. Tak ja nechápem, čo za blbosti sa z toho urobili."
Branislav Škripek


RTVS NEWS

RTVS NEWS


RTVS prináša divákom 14-dielny česko-slovenský kriminálny seriál Policajti z centra, ktorý bude vysielať Jednotka od 5. apríla každý piatok o 21.30 po skončení zábavnej šou Milujem Slovensko. Seriál s prvkami napätia, vzrušenia a kriminálnej zápletky patrí k novinkám jarnej programovej štruktúry RTVS.
Seriál zo súčasnosti sa odohráva prevažne v Prahe a jej blízkom okolí, občas sa jeho protagonisti ocitnú aj na Slovensku. Hlavnými postavami seriálu sú detektívi jedného oddelenia z centra českej metropoly, ktoré sa špecializuje na vraždy a závažnú kriminálnu činnosť. Ich šéfom je skúsený, ale životom už trochu unavený podplukovník Ježek, ktorý občas prižmúri oko nad neštandardnými vyšetrovacími metódami svojich podriadených. V každej časti kriminalisti riešia a uzavrú jeden prípad: útek nebezpečného zločinca, nájomnú vraždu, útek zatknutého podnikateľa, sériové vraždy devianta a nakoniec snahu o krvavú pomstu hlavnému hrdinovi. Zároveň sa v každej časti postupne odhaľujú tajomstvá a otázky, ktoré sú nastolené na samom začiatku seriálu. Definitívny koniec seriálu Policajti z centra sa výrazne líši od iných seriálov: inšpektor Vlček sa stane obeťou pomstychtivého brutálneho zločinca a divák nevie, či prežil alebo nie. Autori nepodávajú rozprávku, kde všetko dobre dopadne, ale príbehy o zlu a krutom svete zločinu, na ktorý v skutočnom svete často doplatia hlavne tí, ktorí proti nemu húževnato bojujú.
V novom výpravnom krimiseriáli s výrazným zastúpením slovenských hercov účinkujú: Filip Blažek, Roman Zach, Richard Stanke, Danica Jurčová, Alois Švehlík, Lucia Hurajová, Jana Janěková, Kristýna Janáčková, Petra Jungmanová, Marek Vašut, Jiří Ployhar, Veronika Petrová, Ján Novotný, Tomáš Hanák, Kamil Švejda, Martin Pošta, Dušan Jamrich, Matej Landl, Marek Igonda a ďalší. Režisérom seriálu Policajti z centra je Tibor Szilvási. Atmosféru celého seriálu umocňuje vynikajúca kamera Jiřího Macháně a Doda Šimončiča, rovnako ako hudba, ktorú skomponoval Pavel Vaculík.

4. 4. 2013

Zomrel Ivo Paukert

Zomrel Ivo Paukert



Režisér Ivo Paukert, jeden z legendárnych tvorcov zábavných programov Československej a následne i Českej televízie, zomrel po dlhšej chorobe v utorok 2. apríla vo veku nedožitých 82 rokov. Túto informáciu potvrdila dnes aj hovorkyňa Českej televízie Michaela Fričová.
Rodák z Prahy bol absolventom štúdia réžie na tamojšej FAMU. Od roku 1963 pôsobil ako režisér Hlavnej redakcie zábavných programov Československej televízie. Stál za režisérskym pultom nielen pri prenosoch divadelných predstavení napríklad zo Semaforu, ale bol aj tvorcom viacerých komédií, retrospektívnych programov ako Hovory H ještě po dvaceti letech s Miroslavom Horníčkom a jeho hosťami, cyklov V Praze bejvávalo blaze alebo súťažného Videostopu, či seriálu Pletky pani Operetky.
V programe ČT sa neustále objavujú v reprízach i jednotlivé diely cyklu Proč bychom se nebavili, když nám Pánbůh archív dal alebo relácie Na kus řeči s Miroslavom Donutilom, na ktorých realizácii sa takisto podieľal.
Ivo Paukert, ktorý nakrútil aj viacero profilových relácií o populárnych českých spevákoch a nechýbal pri slávnych televíznych Silvestroch, bol od roku 2000 členom Siene slávy televíznej tvorby.

Copyright © TASR 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Prvá časť tretej sezóny seriálového hitu Hra o tróny (2011) zaznamenala podľa údajov portálu TorrentFreak.com za menej ako deň viac ako milión nelegálnych zdieľaní a stiahnutí. V istej chvíli jeden súbor zdieľalo vyše 160-tisíc ľudí, čím epizóda prekonala doterajší rekord. Ten patril prvej časti tretej sezóny seriálu Hrdinovia (2006), ktorá v roku 2008 zaznamenala 144 663 peerov. Hra o tróny je tiež nelegálne najsťahovanejším seriálom minulého roka. Prispelo k tomu okrem iného aj to, že ho vysielajú platené kanály. Predstaviteľ Jaimeho Lannistera Nikolaj Coster-Waldau však fanúšikom odkázal, aby sa nad sebou zamysleli. “Dúfame, že napriek tomu, že si to ľudia pozrú na internete, kúpia si DVD. Koniec koncov, je to krádež - viem, že človek z toho nemá taký pocit, ale je to tak a nie je to správne,“ vyhlásil. Prvú časť televízia HBO odvysielala 31. marca.
Seriál Hra o tróny sa odohráva vo fiktívnom svete Siedmich kráľovstiev na kontinentoch Westeros a Essos, kde v období podobnom stredoveku bojuje o Železný trón niekoľko urodzených rodín. Blíži sa však zima, ktorá môže trvať dlhé roky a za slabo stráženou severnou Stenou sa začína aktivizovať armáda nekorunovaného kráľa Mancea Raydera a tiež desiví Bieli chodci. Za morom zas krásna Daenerys Targaryen túži po tróne, ktorý jej rodine patril dlhé roky, a na dosiahnutie svojho cieľa má nebezpečnú zbraň - troch drakov. Seriál je od svojho začiatku mimoriadne kladne prijatý divákmi i kritikmi. Okrem iných si vyslúžil nominácie v hlavných kategóriách na Emmy, Zlatý glóbus, Satellite Award či Screen Actors Guild Award, pričom najviac pozornosti filmových kritikov získal predstaviteľ bystrého a vtipného Tyriona Lannistera Peter Dinklage. Tomu sa totiž všetky menované ceny okrem Screen Actors Guild podarilo získať. Televízia HBO v utorok oznámila, že Hra o tróny bude pokračovať aj štvrtou sériou.
Informácie zverejnila webstránka www.bbc.co.uk.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Nemecká mediálna skupina Bertelsmann predá časť svojich akcií v televíznej a rozhlasovej spoločnosti RTL Group. Firma však uviedla, že si v RTL chce ponechať aspoň 75-percentnou podiel. Bertelsmann, ktorý je najväčší komerčný mediálne skupinou v Európe, chce získať peniaze na ďalšie obchodné aktivity. Bertelsmann možnosť predaja časti svojho podielu v RTL avizoval už začiatkom roka. Agentúra Reuters dnes napísala, že skupina by mohla predať až 17,3 percenta akcií RTL s trhovou hodnotou okolo 1,5 miliardy eur . Bertelsmann je s podielom 92,3 percenta teraz najväčším akcionárom v RTL. Firma oznámila, že svoje akcie ponúkne do začiatku letných prázdnin v Európe investorom na burzách v Luxembursku, Bruseli a vo Frankfurte. V iných krajinách počíta s ponukou titulov formou privátne emisie. Bertelsmann už vlani informoval, že plánuje veľké akvizície a strategické partnerstvá, aby tak posilnil rast v najbližších rokoch. Na konci marca spoločnosť oznámila, že skupina sa po chystanej fúzii svojho vydavateľstvo Random House s britským nakladateľstvom Penguin a odkúpením podielov od spoločnosti KKR v spoločnom hudobnom podniku BMG sústredí na akvizície malého alebo stredného rozsahu.

Copyright © ČTK 2013

TASR NEWS

TASR NEWS

Portály Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) v marci rekordne rástli. Spravodajský portál Teraz.sk mal podľa štatistík Google Analytics 285.922 jedinečných návštevníkov, ktorí spravili 541.618 návštev a pozreli si viac ako 1,7 milióna stránok. Mobilná verzia portálu Teraz.sk zaznamenala 28.305 jedinečných návštevníkov a mobilné aplikácie pre Android a iOS ďalších 263.451 návštev, ktoré si spolu pozreli viac ako 2,17 milióna stránok.
Rástol aj portál Webmagazin.sk. Kým vo februári ho navštívilo 51.608 jedinečných návštevníkov, v marci sa ich počet zvýšil na 81.255. Podobne si polepšil aj jedinečný projekt TASR pre žiakov, študentov a učiteľov Skolskyservis.sk, ktorý z februárových 19.248 jedinečných návštevníkov narástol na marcových 37.132 návštevníkov.
Portály TASR zároveň koncom marca vstúpili do AIM Monitora, ktorý oficiálne monitoruje návštevnosť slovenských webov. Denné výsledky návštevnosti sú dostupné na online.aimmonitor.sk. Prvé mesačné výsledky návštevnosti vrátane sociodemografickej analýzy návštevníkov budú k dispozícií začiatkom mája.

Copyright © TASR 2013

Zomrela Ruth Prawer Jhabvala


Zomrela
Ruth Prawer Jhabvala

 

Vo veku 85 rokov zomrela v noci nadnes v New Yorku filmová scenáristka a spisovateľka Ruth Prawer Jhabvala. Ako spresnila jej dcéra Firoza, Jhabvala zomrela po dlhej chorobe.
Ruth Prawer Jhabvala bola dlhoročnou členkou americko-indickej filmovej spoločnosti Merchant Ivory Productions, ktorá v Indii nakrúcala filmy v angličtine určené pre celosvetovú distribúciu, a za 40 rokov napísala scenáre k 22 filmom. Za adaptáciu románov E. M. Forstera na scenáre k filmom Rodinné sídlo (Howards End) a Izba s vyhliadkou (A Room With a View) získala prestížne ceny Oscar udeľované americkou filmovou akadémiou. Na Oscara bola nominovaná aj v roku 1993 za scenár k filmu Súmrak dňa (The Remains of the Day).
Jhabvala bola aj uznávanou autorkou románov a noviel, v roku 1975 sa za román Heat and Dust stala laureátkou najvýznamnejšej britskej literárnej ceny Boooker prize. Svoj román prepracovala aj na scenár k rovnomennému filmu, za ktorý v roku 1986 získala cenu BAFTA.
Spisovateľka a scenáristka sa narodila v Kolíne nad Rýnom v židovskej rodine, jej otec prišiel do Nemecka z Poľska. v roku 1939, po nástupe fašizmu k moci, rodina Prawerovcov emigrovala do Británie. Počas druhej svetovej vojny Ruth Prawerová prestala používať nemčinu a dávala prednosť angličtine. Britskou občiankou sa stala v roku 1848. Rok na to jej otec spáchal samovraždu po tom, ako sa dozvedel, že 40 členov jeho rodiny zahynulo počas holokaustu. V roku 1951 Ruth Prawerová absolvovala štúdiu anglickej literatúry na Queen Mary College. V tom istom roku sa vydala za indického architekta Cyrusa H. Jhabvalu a presťahovala sa s ním do Naí Dillí. Od roku 1975 rodina žila striedavo v Indii a New Yorku
.

 

Copyright © TASR 2013

RTVS NEWS

RTVS NEWS




RTVS po Veľkej noci spustila nový vizuál na sezónu jar – leto 2013. Po úspešnom uvedení identu na vianočné a zimné obdobie sme sa rozhodli pokračovať v čarovnom mikrosvete aj na jar. „Je dôležité ponúknuť divákom atraktívny obal, do ktorého ´balíme´ náš program. Nový jarný vizuál je jedným z krokov ku komplexným zmenám, ktoré pripravujeme,“ povedal generálny riaditeľ RTVS Václav Mika.
Odlišným umeleckým prístupom chceme v prípade nového vizuálu RTVS vyvolať emócie a osloviť širšiu divácku, ale aj poslucháčsku základňu. „Našim divákom by sme radi priniesli pocit tepla a jari aspoň prostredníctvom televíznej obrazovky a vysielania RTVS. Cez zaujímavé výtvarné stvárnenie a princíp POP-UP (3D leporelo) chceme spoločne pracovať na vytvorení diváckeho návyku a emócií,“ povedala riaditeľka sekcie marketingu a komunikácie Daša Matušíková. Vysielanie Jednotky ozvláštnia jingle, ktoré ponúknu pohľady na prežívanie rôznych životných situácií v rodine, či medzi priateľmi so zaujímavými pohľadmi na Slovensko. Na Dvojke budú jingle zamerané na jednotlivca a jeho individuálne záujmy. Kreatívny koncept nového vizuálu vznikol v internom tíme. Na jeho realizácii RTVS spolupracuje s externým dodávateľom Vertex Creation.





Smrteľné lži

Smrteľné lži

3. 4. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
 


Lekár francúzskej reality šou Koh-Lanta (obdoba súťaže Kto prežije, pozn. SITA) Thierry Costa spáchal v pondelok samovraždu po tom, čo jeden zo súťažiacich minulý týždeň zomrel. Tridsaťosemročný lekár v liste na rozlúčku napísal, že ho médiá po smrti Géralda Babina nespravodlivo kritizovali a osočovali.Dvadsaťpäťročný Babin mal už počas prvého natáčacieho dňa na jednom z neobývaných kambodžských ostrovov srdcovú príhodu. Costa mu následne poskytol prvú pomoc a potom ho letecky prepravili do nemocnice, kde však zomrel. Francúzske médiá kritizovali televíziu TF1, ktorá program vysiela, že Babinovi neposkytli pomoc dostatočne rýchlo a nútili ho dokončiť rozhovor, aj keď sa necítil dobre. Najväčšia kritika sa však zniesla na lekára Costu, ktorý ju neuniesol a spáchal samovraždu. "Som presvedčený, že som sa staral o Geralda správne, ako o pacienta a nie ako o súťažiaceho. Nijak som neporušil Hippokratovu prísahu," napísal v liste na rozlúčku s tým, že si želal, aby ho spopolnili v Kambodži. Televízia TF1 súťaž ihneď po úmrtí Babina prerušila.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Regulačné orgány šiestich veľkých krajín Európskej únie podniknú koordinované kroky vrátane uvalenia pokút proti prevádzkovateľovi nejvyužívanějšího svetového internetového vyhľadávača Google. Chcú tak firmu prinútiť, aby zmenila svoj kontroverzný prístup k ochrane súkromných dát užívateľov. Na spoločnom postupe voči Googlu sa podľa agentúry AP dohodli úrady na ochranu údajov vo Francúzsku, Nemecku, Veľkej Británii, Taliansku, Španielsku a Holandsku. Regulačné orgány tvrdia, že Google napriek výzvam neurobil vo svojom prístupe k osobným údajom žiadne zmeny. Jeho klienti tak stále nevedia, aké informácie o nich firma uchováva a ako dlho. Jednotlivé národné orgány prijmú proti firme svoje vlastné právne kroky. Google pred rokom zlúčil 60 rôznych smerníc pre nakladanie s osobnými údajmi do jedného univerzálneho postupu. Firma to označila za potrebné a legálne zefektívnenie svojich pravidiel a procedúr. Google k dnešnej správe iba oznámil, že jeho prístup je v súlade s európskymi zákonmi. Užívatelia nemajú možnosť nové pravidlá odmietnuť, ak chcú služby Googlu naďalej používať. Praktiky firmy sa tak dostávajú pod zvýšený tlak najmä v Európe, ktorá je na ochranu osobných dát nejháklivější. Užívatelia internetu však sú podľa doterajších skúseností vo svojej väčšine ochotní vzdať sa časti súkromia výmenou za pohodlný prístup k informáciám a komunikácii. Pokuty, ktoré môžu úrady Googlu vymerať, sú z hľadiska jeho mnohomiliardových tržieb viacmenej symbolické. Napríklad francúzsky úrad CNIL má právomoc pokutovať firmu do výšky 300.000 eur , čo Google zarobí zhruba za tri minúty. Právne sankcie by však mohli poškodiť imidž firmy a mohli by jej navyše zakázať zhromažďovať dáta o používateľoch, kým požiadavky úradov nevypočuje. Vlani európska komisárka Viviane Redingová uviedla, že nové pravidlá ochrany súkromia, ktorá Google vtedy zaviedol, sú podľa európskych úradov na ochranu osobných údajov v rozpore s únijnými zákonmi. Proti novým pravidlám sa vlani ohradil aj francúzsky regulačný úrad.


© 2013 ČTK


PRIESKUM Median SK

PRIESKUM Median SK




Najpočúvanejším rádiom na Slovensku ostáva Rádio Expres. To získalo v prieskume spoločnosti Median SK v parametri "počúval minulý týždeň" 33,3 percenta, čo je takmer 1,5 milióna poslucháčov.
Na druhom mieste so ziskom 27,1 percenta (1,2 milióna poslucháčov) skončilo Rádio Slovensko, prvú trojku uzatvára Fun Radio so ziskom 24 percent (1,08 milióna poslucháčov).
Z prieskumu počúvanosti rádií ďalej vyplýva, že so 17,2 percentami (771.000 poslucháčov) sa na štvrtom mieste umiestnili Jemné melódie, piatu priečku obsadilo Rádio Europa 2 s 15,2 percenta (678.000). Na šiestom mieste je Rádio Regina (12 percent, 536.000) a siedma priečka patrí Rádiu Viva (9,3 percenta, 416.000). Rozhlasová sieť RADIONET total dosiahla počúvanosť 11,9 percenta (531.000 poslucháčov). Celková počúvanosť rádií v parametri "počúval minulý týždeň" predstavuje 91,8 percenta, čo je 4.108.000 poslucháčov vo veku 14 až 79 rokov.
V meranom období dosiahli rozhlasové stanice v parametri podiel na trhu (share) nasledovné výsledky: prehľad otvára Rádio Expres s 22,4-percentným podielom na trhu, Rádio Slovensko má 19 percent a so 14,4-percentným podielom sa na treťom mieste umiestnilo Fun Rádio. Na štvrtom mieste sa umiestnili Jemné melódie s 9,2 percentami a na piatom Rádio Europa 2 s osempercentným podielom na trhu. Šieste miesto obsadilo Rádio Regina s podielom 7,4 percenta a siedme Rádio Viva s 5,3 percenta. Rozhlasová sieť RADIONET total dosiahla 5,4-percentný podiel na trhu. Ostatné rozhlasové stanice držia podiel l8,8 percenta z trhu.
Výsledky tohto prieskumu boli zbierané v termíne od 12. novembra do 9. decembra 2012 a od 7. januára do 3. marca 2013. Prieskum bol realizovaný na vzorke 3517 respondentov, občanov Slovenskej republiky vo veku 14 až 79 rokov a zameraný na rozhlasové stanice, ktoré boli v sledovanom období monitorované v celkovom počte 44.

Copyright © TASR 2013

RTVS NEWS


 


RTVS bude vysielať prenosy z zo série EURO HOCKEY CHALLENGE 2012/2013, ktoré sa konajú v mesiaci apríl 2013 nasledovne:

03. 04. 2013
19:00 miestneho času   Švédsko – Slovensko/Oskarshamm

05. 04. 2013
19:30 miestneho času   Švédsko – Slovensko/Växjo

18. 04. 2013    18:00 hod.
Česká republika - Slovensko/Praha

20. 04. 2013    19:00 hod. 
Slovensko – Česká republika/Bratislava 

RTVS  uhradí  za  vysielacie  práva   sumu  14.400 

 
Zároveň zakúpila RTVS od SZĽH vysielacie práva na turnaj „Slovakia Cup 2013“ , ktorý sa koná v termíne 25. – 27. apríla 2013 v Bratislave s nasledovným programom:

25. 04. 2013    19:00 hod.
Slovensko - Bielorusko

27. 04. 2013    17:00 hod.
Slovensko - Nórsko 

RTVS  uhradí  za  vysielacie  práva  sumu  10.400 

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

 


 

Zmeny lehôt ochrany práv k zvukovým záznamom sú hlavným cieľom návrhu novely autorského zákona, ktorý dnes prerokovala vláda. Ministerstvo kultúry (MK) SR vypracovalo návrh novely zákona o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon) najmä z dôvodu zapracovania smernice Európskeho parlamentu a Rady EÚ z 27. septembra 2011 o lehote ochrany autorského práva a niektorých súvisiacich práv do nášho práva. Navrhuje v ňom tiež doplniť noviny do výpočtu diel, na ktoré sa ako súborné diela vzťahujú autorské práva. Platiť by mal od 1. novembra tohto roka.
Smernica predlžuje lehoty ochrany práv výkonného umelca a práv výrobcu zvukového záznamu umeleckého výkonu z pôvodných 50 rokov na 70. Ako vyplýva z dôvodovej správy k návrhu novely, v súčasnosti práva výkonného umelca trvajú 50 rokov od podania umeleckého výkonu. Táto lehota ostáva zachovaná, predlžuje sa však v prípade, ak bol umelecký výkon zaznamenaný na zvukový záznam. Ochrana práv výkonného umelca sa predlžuje na 70 rokov od vydania alebo od prvého verejného prenosu zvukového záznamu umeleckého výkonu, ak bol umelecký výkon takto zaznamenaný. “Dôvodom tejto úpravy je to, že výkonní umelci vo všeobecnosti začínajú kariéru v mladosti a súčasná lehota ochrany 50 rokov uplatniteľná na záznam ich umeleckých výkonov často nechráni ich výkony ani počas celej dĺžky ich života. Okrem toho výkonní umelci nie sú často schopní zabrániť nevhodnému použitiu svojich výkonov, ku ktorému môže dôjsť ešte počas ich života, alebo také použitie obmedziť,“ uvádza sa v dôvodovej správe. Rovnako sa predlžuje lehota ochrany práv výrobcov zvukových záznamov. “Aj naďalej platí, že práva výrobcov zvukových záznamov trvajú 50 rokov od vyhotovenia zvukového záznamu. Ak bol však zvukový záznam vydaný, resp. ak došlo k verejnému prenosu takéhoto zvukového záznamu, ochrana sa predlžuje na 70 rokov,“ vysvetľuje MK SR.
V súvislosti s predĺžením lehoty ochrany sa zavádza nové právo výkonného umelca, a to právo na dodatočnú odmenu. “Toto povinne kolektívne spravované právo prináleží výkonnému umelcovi za každý celý kalendárny rok, ktorý nasleduje po 50. roku odo dňa prvého oprávneného vydania, alebo, ak k vydaniu nedošlo, od prvého oprávneného verejného prenosu zvukového záznamu umeleckého výkonu.“ V súvislosti s tým sa má tiež zaviesť povinnosť výrobcu zvukového záznamu vyčleniť na dodatočnú odmenu 20 percent z celkových príjmov získaných v priebehu predchádzajúceho roka za použitie záznamu umeleckého výkonu.
Navrhovaná právna úprava rieši problémy uzatvárania licenčných zmlúv, ktoré priniesla prax, najmä povinnosť ich uzatvárania v písomnej forme, čo podľa MK SR “nezodpovedá aktuálnym požiadavkám na uzatváranie licenčných zmlúv v digitálnej ére“. Odstraňuje sa povinná písomná forma licenčných zmlúv, s výnimkou výhradnej licencie, hromadnej licenčnej zmluvy a kolektívnej licenčnej zmluvy. Navrhované zmeny medzi iným zavádzajú “osobitný koncept ponuky licencie jednostranným právnym úkonom, ktorý smeruje voči neurčitým osobám, čo umožní využívanie tzv. verejných licencií a uzatváranie licenčných zmlúv špecifickými spôsobmi (napr. shrink-wrap)", uvádza sa v predkladacej správe k návrhu novely. Cieľom ďalších zmien je odstrániť nejasnosti vo výklade týkajúce sa sporov o určenie obsahu licenčnej zmluvy.

Z európskej smernice sa navrhuje aj rozšírenie výnimky na rozmnoženiny diel bez súhlasu autora a bez povinnosti uhradiť autorovi odmenu. V súčasnosti môžu kópie na vzdelávacie, alebo vedeckovýskumné účely robiť bez súhlasu autora podľa autorského zákona iba knižnice a archívy. Táto výnimka sa má rozšíriť i na múzeá a galérie.
Ako ďalej vyplýva z osobitnej časti dôvodovej správy, “do výpočtu diel, ktoré možno považovať za súborné diela ako predmety autorského práva, sa dopĺňajú noviny“. Dôvodom je, že obsahom novín môžu byť tak predmety chránené autorským právom (nezávislé diela), ako aj predmety, na ktoré sa ochrana autorského práva nevzťahuje, medzi ktoré zaraďuje MK SR napríklad denné správy, informácie a ďalšie. "Autorský zákon nepriznáva individuálnu ochranu jednotlivým prvkom súborného diela, ale priznáva ochranu súbornému dielu z hľadiska spôsobu výberu a usporiadania obsahu. Autor súborného diela má teda právo udeľovať súhlas na každé použitie diela, vrátane vyhotovenia rozmnoženiny súborného diela alebo jeho časti," píše sa v osobitnej časti dôvodovej správy návrhu.
Jednou z priorít ministra kultúry Mareka Maďariča je príprava úplne nového autorského zákona. Keďže autorský zákon je jeden z najzložitejších zákonov, MK SR do legislatívneho procesu nový zákon predloží najskôr v druhej polovici tohto volebného obdobia tak, aby mohol byť účinný v roku 2015.

    


©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Hore - dole

Hore - dole

Nový sitcom Petra Marcina Hlavne, že sa máme radi...mal minulý týždeň podiel 5,4%. Včera sa to trochu zlepšilo a podiel bol 6,9 %  a sledovalo ho 159 tisíc divákov starších ako 12 rokov .

Zábavná relácia Nikto nie je dokonalý minulý týždeň stratila množstvo divákov a pád pokračoval. Strata ďalších 32 tisíc divákov znamená, že reláciu sledovalo 267 tisíc divákov starších ako 12 rokov s podielom iba 11,3 %

TOP OF THE POPS

TOP OF THE POPS


1. Televízne noviny – Markíza ; 2. Modré z neba – Markíza ; 3. NAJLEPŠIE POČASIE- TV JOJ ; 4. Búrlivé víno – Markíza ; 5. Šport- TV JOJ ; 6.NOVINY TV JOJ ;7. Športové noviny – Markíza ; 8. Panelák- TV JOJ ; 9. Superstar – vstup – Markíza ; 10. Neľútostný pomstiteľ – Markíza ; 11. KRIMI – TV JOJ 12. Počasie – Markíza ; 13. KENO 10, Loto, Joker – Markíza ; 14. Zámena manželiek – Markíza

2. 4. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


조선인민군 최고사령관 김정은동지께서 조선인민군 제1501군부대를 시찰하시였다-7


Severokórejský režim využíva pre svoje agresívnu propagandu voči USA a svojmu južnému susedovi aj internet. Najmä portál YouTube hrá čoraz dôležitejšiu úlohu a videá na oficiálnom konte pod názvom "uriminzokkiri" (http://youtube.com/uriminzokkiri) si pozrelo už takmer osem miliónov ľudí.Kanál funguje od 14. júla 2010. Vo väčšine z doteraz umiestnených 5886 videí počuť patetický hlas "moderátora" dokreslený budovateľskou hudbou. Tón príspevkov sa v ostatných týždňoch stal spolu s vyostrovaním krízy na Kórejskom polostrove výrazne ostrejší a výhražnejší.
Videá prinášajú predovšetkým historické výjavy z kórejskej vojny z 50. rokov 20. storočia alebo zachytávajú vodcu Kim Čong-una, ako armádu pripravuje na útok proti Južnej Kórei a Spojeným štátom.
KĽDR nezaháľa ani na ďalších sieťach. Svoju propagandu šíri aj cez Twitter (https://twitter.com/uriminzok), odkiaľ vedú odkazy na stránku http://uriminzokkiri.com, jej anglická verzia je však neaktuálna. Twitterové konto má už vyše 13.000 odberateľov.
Fotografie sa dajú nájsť na sieti Flickr (http://www.flickr.com/photos/uriminzokkiri), niekoľko takmer tri roky starých príspevkov je aj na Facebooku (http://www.facebook.com/pages/Uriminzokkiri/124452740935216).
Severná Kórea v ostatnom čase reagovala sériou hrozieb na spoločné americko-juhokórejské manévre i nové medzinárodné sankcie, ktorými ju OSN potrestala za tretiu jadrovú skúšku z 12. februára. Vyhráža sa napríklad nukleárnym útokom na Spojené štáty či zničením juhokórejskej metropoly Soul.
KĽDR minulý týždeň namierila svoje strategické rakety na americké základne na území Spojených štátov, na ostrove Guam a na Havaji a vyhlásila, že vstupuje do "vojnového stavu" voči Južnej Kórei.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Ozbrojenci vtrhli v pondelok do redakcií štyroch nezávislých novín v irackom Bagdade a zranili päť zamestnancov. Informovala o tom dnes agentúra AP.
Podľa polície mali niektorí páchatelia oblečené vojenské uniformy. Poškodili počítače a zariadenie kancelárií. Použili obušky a nože, ale nie strelné zbrane. Pri útoku zbili a pobodali päť ľudí. Polícia začala vyšetrovanie.
Výbor na ochranu novinárov so sídlom v New Yorku tvrdí, že Irak patrí medzi najnebezpečnejšie miesta pre novinárov na svete. Od roku 2003 - keď sa začala americká invázia a padol režim Saddáma Husajna - zahynuli v krajine už stovky novinárov.

Copyright © TASR 2013

RVR NEWS

RVR NEWS

Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) vyhlásila dnes prvé tohtoročné výberové konanie na obsadenie frekvencií pre terestriálne vysielanie. Spravidla bývajú dve konania – jarné a jesenné.

Jarné výberové konanie vyhlásila RVR na úradnej tabuli vo svojom sídle, na webovej stránke a v dvoch celoštátnych denníkoch. Jeho súčasťou bude aj verejné vypočutie žiadateľov o nové rozhlasové licencie či súčasných vysielateľov, ktorí chcú svoje frekvencie rozšíriť. Verejné vypočutie záujemcov o frekvencie sa uskutoční 20. mája. Záujemcovia o jednotlivé frekvencie musia svoju žiadosť podať do 24. apríla, a to osobne alebo písomne na adresu Rada pre vysielanie a retransmisiu, Dobrovičova 8, 811 09 Bratislava.
V jarnom výberovom konaní sa budú môcť žiadatelia uchádzať spolu o 11 frekvencií. Konania bude rada viesť osobitne na každú jednu frekvenciu. Vo všetkých prípadoch ide o takzvané individuálne skoordinované frekvencie.
Informácie poskytla Lucia Jelčová z Rady pre vysielanie a retransmisiu.

Copyright © TASR 2013

Kto by ho nemiloval ?

Kto by ho nemiloval ?

Matka boží trávu množí

Matka boží trávu množí




Jednotka horšie.
Dvojka o niečo lepšie.
Spolu  10.14 %.

Markíza horšie.
TV Doma horšie.
DAJTO  horšie.

JOJ lepšie.
JOJ PLUS  lepšie.
TA 3  lepšie. 

Jednotka - 7.88 % ;
Dvojka - 2.26 % ;
Markíza - 24.15 % ;
TV DOMA - 5.42 % ;
DAJTO- 2.43%
TV JOJ – 19.44 % ;
JOJ PLUS- 4.01 % ;
TA 3 - 1.70 %

1. 4. 2013

Zomrel Bohumil Švarc

Zomrel Bohumil Švarc




Vo veku 87 rokov zomrel dnes po dlhej chorobe český herec Bohumil Švarc, ktorého preslávil najmä dabing, informoval dnes Český rozhlas. Bol dvorným dabérom herca Christophera Leea, fanúšikovia Hviezdnych vojen ho poznajú ako grófa Dooka, ale napríklad aj v úlohe Sherlocka Holmesa.
V roku 1949 patril Bohumil Švarc medzi prvých českých hercov, ktorí dabovali zahraničný film a odvtedy prepožičal hlas vyše 250 postavám. Za dabing dostal aj cenu Františka Filipovského za celoživotné majstrovstvo.
Rozhlas pripomenul, že Švarc začal svoju kariéru v Dismanovom rozhlasovom detskom súbore a po vojne pôsobil ako hlásateľ. V máji 1953 uvádzal premiérové vysielanie Československej televízie. Rodák z Malej Strany pôsobil v pražskom Realistickom divadle a potom dlhé roky v súbore Mestských divadiel pražských.
Vo filme častejšie spolupracoval s režisérom Karlom Fričom, napríklad v slávnej rozprávke Dažbuján a Pandrhola (1959) stvárnil manželský pár s Květou Fialovou a vo filme Den sedmý, osmá noc (1969) herca Tenora. Neskôr sa častejšie objavoval v televízii ako vo filme.


Copyright © TASR 2013