29. 6. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Ministrom kultúry ČR v úradníckej vláde premiéra Jiřího Rusnoka bude niekdajší šéf Českej televízie a neskôr hudobnej televízie Óčko Jiří Balvín. Novinári sa to dozvedeli priamo od neho bezprostredne po jeho včerajšom stretnutí s vymenovaným predsedom novej vlády.
Podľa vlastných slov by chcel presadiť viac finančných prostriedkov pre rezort, aj keď je realista. Za priority, ktoré vníma ako dané, označil podporu filmárov, živej hudby, divadiel i pamiatok.
Balvín je tak štvrtým istým členom Rusnokovho kabinetu. Tými predchádzajúcimi sa v uplynulých dňoch stali Martin Pecina ako minister vnútra, Miroslav Toman ako minister pôdohospodárstva a Marie Benešová ako ministerka spravodlivosti, informovala spravodajská televízia ČT24.
Jiří Rusnok pokračoval dnes v Prahe v rokovaniach s adeptmi na ministerské kreslá v jeho kabinete. Ponuku na kreslo šéfa rezortu obrany dostal od neho minister obrany v demisii Vlastimil Picek, ktorý sa vráti z Veľkej Británie a podľa vlastných slov pre Českú televíziu sa k ponuke vyjadrí po stretnutí s premiérom.
Kreslo ministra životného prostredia ponúkol Rusnok Radkovi Špicarovi, viceprezidentovi Zväzu priemyslu a dopravy pre hospodársku politiku a konkurencieschopnosť, ako aj riaditeľovi Aspen Institute Prague. Ten ponuku zváži.
Podobne prisľúbili v priebehu budúceho týždňa záväzné vyjadrenia na ponuky stať sa členmi kabinetu aj ďalší oslovení politici - Jan Kohout, ktorý by sa mohol vrátiť do čela ministerstva zahraničných vecí, Martin Holcát, ktorý by mohol prevziať rezort zdravotníctva, Daniel Braun, ktorý dostal ponuku na post ministra pre miestny rozvoj či Jaromír Schling, ktorému Rusnok ponúkol post ministra dopravy.
V Kramářovej vile sa včera premiér stretol aj s ďalšími osobnosťami, okrem iného s bývalým tajomníkom ministra financií, bývalým poradcom ministra obrany a vojenským diplomatom pri OBSE vo Viedni Karlom Štoglom, ktorý však návštevu u Rusnoka nekomentoval. Medzi návštevníkmi bol aj ekonóm a člen Národnej ekonomickej rady vlády Miroslav Zámečník. Ten vraj ponuku nedostal, ale Rusnok sa uňho zaujímal o dve osoby z okruhu jeho niekdajších alebo súčasných spolupracovníkov.
S Rusnokom sa dnes stretol aj bývalý predseda populárnej úradníckej vlády ČR a neúspešný prezidentský kandidát Jan Fischer, ktorý však pred ani po schôdzke médiám neposkytol žiadne informácie.
Okruh osobností, ktoré premiérovu ponuku odmietli, sa medzičasom rozšíril o rektora Vysokej školy banskej-Technickej univerzity Ostrava Iva Vondráka, adepta do čela ministerstva školstva. Pred ním postupoval podobne z principiálnych dôvodov súčasný šéf rezortu školstva Petr Fiala, námestník ministra financií Jan Gregor, ktorému Rusnok ponúkol vedenie tohto rezortu, ako aj exminister Petr Šimerka, ktorý z osobných dôvodov odmietol ponuku, aby riadil ministerstvo práce a sociálnych vecí. Účasť vo vláde poprel aj šéf odborov Jaroslav Zavadil, ktorý premiéra v Kramářovej vile navštívil opakovane.

Vyše 50 novinárov bolo zranených, šikanovaných alebo zatknutých počas protestných demonštrácií, ktoré sa už od 17. júna konajú v Brazílii, najväčšej krajine Latinskej Ameriky. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na údaje Brazílskeho združenia investigatívnej žurnalistiky.

Vlna protestov sa začala vyjadrovaním nespokojnosti so zvýšením cien v mestskej hromadnej doprave - pozornosť demonštrantov sa však postupne začala sústreďovať na množstvo rozličných iných problémov vrátane korupcie vo vládnych kruhoch, vysoké dane, nedostatočné verejné služby a prílišné financie vynakladané na Svetový pohár vo futbale.
Novinárske združenie vo svojom e-mailovom vyhlásení tvrdí, že 34 žurnalistov sa stalo obeťami "agresie, nepriateľstva a hrozieb zo strany policajtov".
Zatknutých bolo šesť reportérov, niektorí len na niekoľko minút, iných však zadržiavali až niekoľko dní. Podľa správy Brazílskeho združenia investigatívnej žurnalistiky samotní demonštranti zranili 12 novinárov.

  Copyright © TASR 2013


Americký herec Michael C. Hall, ktorý stvárňuje titulnú úlohu v americkom kriminálnom seriáli Dexter (2006), sa v rozhovore pre magazín TV Guide vyjadril, že jeho postava nemôže žiť večne. "Môže Dexter prežiť? Od začiatku len prežíva a v kontexte, v ktorom sme ho videli, už nemôže ísť ďalej," skonštatoval 42-ročný Hall. Dexter podľa herca vo svojom príbehu vytvoril priveľa trhlín, ktoré spôsobia, že sa v posledných epizódach "musí niečo stať".

Záverečnú sezónu známeho seriálu začne americká televízia Showtime vysielať 30. júna. To, že bude ôsma séria posledná, potvrdili v apríli po mesiacoch špekulácií. Úspešný seriál na obrazovkách debutoval 1. októbra 2006. Príbehy policajného vyšetrovateľa Dextera Morgana, ktorý je zároveň sériovým vrahom, inšpirované rovnomennou knižnou sériou Jeffa Lindsayho, si okamžite po premiére získali množstvo fanúšikov a fanúšičiek.
Seriál Dexter si zatiaľ vyslúžil 25 nominácií na televízne ceny Emmy, vrátane štyroch v kategórii Najlepší dramatický seriál, a desať nominácií na Zlatý glóbus, pričom získal štyri Emmy a dva glóbusy. Hall, ktorý je zároveň jedným z výkonných producentov, si v piatich po sebe nasledujúcich rokoch (2008 - 2012) pripísal päť nominácií na Emmy pre najlepšieho herca v hlavnej úlohe dramatického seriálu a rovnako päť nominácií (2007 - 2011) získal v rámci udeľovania Zlatých glóbusov, z ktorých jednu v roku 2010 premenil na víťazstvo. Seriál, ktorý v televízii posunul hranice násilia i čierneho humoru, má tiež viac než 13 miliónov fanúšikov a fanúšičiek na sociálnej sieti Facebook.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

RTVS NEWS

RTVS NEWS



Vzhľadom na nešťastné udalosti, ktoré sa v priebehu tohto týždňa odohrali pod horou Nanga Parbat v Pakistane, RTVS prispôsobuje svoje vysielanie a v sobotu 29. júna o 18:25 uvedie na Jednotke špeciálnu časť relácie Nebíčko v papuľke. Ústrednou postavou epizódy bude horský vodca, profesionálny záchranár a legenda slovenského horolezectva Peter Šperka. Divákov v spoločnosti šéfkuchára Jaroslava Žideka prevedie našimi veľhorami, porozprávajú sa s horskými záchranármi, pozrú sa na ťažký chlebík horolezcov a v spoločnosti horských nosičov absolvujú výstupy s nákladom na tatranské chaty.
Ako povedal programový riaditeľ Tibor Búza, RTVS chce divákom pripomenúť jednu z najväčších osobností slovenského horolezectva, ikonu našich hôr, ale aj ostatných zosnulých horolezcov. „Prostredníctvom mimoriadnej programovej zmeny si chceme uctiť pamiatku týchto výnimočných ľudí,“ dodal.
Napriek tomu, že hory dokážu byť silným a nekompromisným súperom, životná púť Petra Šperku a tragicky zosnulých horolezcov je dôkazom, že láska k nim je ešte silnejšia.

 

 

Stále Milujeme Slovensko

Stále Milujeme Slovensko
Show Milujem Slovensko včera  sledovalo 301 tisíc divákov starších ako 12 rokov / nárast 35 tisíc/ s podielom 16,30%  .


Policajti z centra získali  divákov- 13 tisíc.  Mali tak podiel 8,40 % a 132 tisíc divákov starších ako 12 rokov .


28. 6. 2013

RTVS NEWS

RTVS NEWS





Vysielanie Dvojky v HD bude okrem káblových a IPTV operátorov, ktorí Dvojku v HD do svojej ponuky zaradili, šírené aj prostredníctvom verejnoprávneho multiplexu DVB-T. Podľa riaditeľa Sekcie strategického rozvoja a techniky RTVS Andreja Doležala je vysielanie Tour de France v HD kvalite a v DVB-T dobrou správou pre všetkých divákov. „Tento krok považujeme za najlepší spôsob, ako divákom v najväčšej možnej miere spríjemniť sledovanie prestížnych cyklistických pretekov. Je to súčasťou našej dlhodobej podpory rozvoja DVB-T na Slovensku a rovnako je našou ambíciou vyrábať a prinášať na obrazovky čoraz viac programov v HD kvalite,“ dodal.
Preteky bude RTVS vysielať každý deň od 29. júna do 21. júla na Dvojke, pričom všetky etapy si diváci budú môcť vychutnať naživo v natívnej HD kvalite. Počas víkendov televízia ponúkne štúdio Tour de France pred a po vysielaní pretekov so zaujímavými hosťami. V miestach jednotlivých etáp má RTVS vlastný štáb, ktorý sa bude pohybovať spolu s pelotónom cyklistov od štartu až po cieľ.

Taktiež je pripravený mimoriadny webový priestor http://tdf.rtvs.sk, ktorý bude pravidelne aktualizovaný a diváci si na ňom budú môcť pozrieť nielen všetky štatistiky či tímové súpisky, ale hlavne živé prenosy pretekov vo viacerých formátoch. Stránka bude oficiálne spustená v sobotu 29. júna pred začiatkom pretekov.

Štefan píše

Štefan píše


Reakcia predsedu Súdnej rady Slovenskej republiky Štefana Harabina na neodôvodnenú kritiku Hrabka a Wienk.
 Kritika politicky jednoznačne vyhraneného publicistu Juraja Hrabka a expertky na všetko Zuzany Wienk v prípade kandidátov na post sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu stojí na hlinených nohách.
Zatiaľ neboli zverejnené oficiálne rozhodnutia Parlamentného zhromaždenia Rady Európy s dôvodmi, napriek tomu pán Hrabko s pani Wienk už teraz vedia, ako to bolo a kde je chyba. Obaja experti na všetko ignorujú základný fakt, že spôsob voľby na Slovensku je jedným z najtransparentnejších procesov existujúcich v zmluvných štátoch Rady Európy. Zdôrazňujem, že kandidáti Slovenskej republiky boli zvolení súdnou radou v súlade s prísnymi podmienkami zavedenými v slovenskom právnom poriadku a pohovor sa konal verejne a transparentne. Nikto z odmietnutých kandidátov nevzniesol na vnútroštátnej úrovni proti procesu voľby námietky. Žiadna európska ani iná medzinárodná autorita tento spôsob, ako aj zákonnú úpravu nespochybnila.

Rovnako pán Hrabko ani len netuší, čo bolo predmetom listov medzi podpredsedom vlády a ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslavom Lajčákom a predsedom súdnej rady Štefanom Harabinom z konca mája 2013, teda z obdobia už dávno po volebnom procese v súdnej rade, pretože korešpondencia podliehala v zmysle zákona utajenému režimu. Takže svoje dielko "Štrasburg nie je ako Brusel", zverejnené 27. júna 2013 v denníku Sme, uvaril z poloprávd, ktoré nezodpovedajú realite. Zaujímavé je, že v minulosti "zázračne nekritizoval" odborné znalosti a prechod dlhoročných politikov Ladislava Orosza a Lajosa Meszárosa rovno do ústavných talárov, minulosť Jána Drgonca mu však prekáža.
Záverom si dovolím pripomenúť, že prípadov, keď došlo k odmietnutiu kandidátov je viacero, nejde teda o historický precedens ani o hanbu. Skôr ide o neštandardnú situáciu, ktorá stojí za zamyslenie aj pre nášho diplomata akreditovaného pri Rade Európy, keď ten istý kandidát za Slovensko pred rokmi parlamentnému zhromaždeniu vyhovoval a dnes už prekvapujúco nevyhovuje. Ako aj spochybňovanie zástupkyne Slovenskej republiky pred ESĽP, ktorá je vysielaná ako expertka samotnou Radou Európy prednášať o judikatúre ESĽP v angličtine a francúzštine do iných členských štátov, či prokurátora generálnej prokuratúry, ktorý je uznávaný v odborných kruhoch. Súdna rada si preto počká na oficiálne stanovisko a hlavne na dôvody, pretože to je konštruktívny a slušný spôsob hľadania riešenia. Absolútne nevhodným a neslušným je znevažovanie kandidátov, ktorí nevyhovujú samozvaným lídrom našej krajiny typu Wienk a spol.



MEDIA NEWS

MEDIA NEWS





Japonský právnik na dôchodku zažaloval verejnoprávnu televíziu NHK pre emocionálnu ujmu, ktorú mu podľa jeho slov spôsobujú jej programy s príliš veľa cudzími slovami. Právnik 71-ročného dôchodcu vo štvrtok potvrdil, že jeho klient žiada odškodné v prepočte takmer 11-tisíc eur. Argumentuje používaním rôznych výrazov prebratých predovšetkým z angličtiny, ktorými nahrádza japonské výrazy a vysielanie sa tak údajne stáva nezrozumiteľné.
Advokát tlmočil jeho obavy, že Japonsko je "príliš amerikanizované" a "jednoducho sa stáva provinciou" USA. Žalobu sa rozhodol podať v reakcii na ignorovanie jeho podnetov zo strany štátneho média. Podľa jeho názoru ide "o japonskú kultúru, krajinu ako takú vrátane politiky a ekonomiky".


Ruská prokuratúra už nepožaduje trest väzenia pre mediálneho magnáta Alexandra Lebedeva, ktorý je obvinený z ublíženia na zdraví a politickej nenávisti. Namiesto toho navrhla trest obmedzenia slobody pohybu na 21 mesiacov. Lebedev, ostrý kritik Kremľa a spolumajiteľ britských novín The Evening Standard a The Independent, udrel Sergeja Polonského, realitného magnáta, počas hádky v ruskej televíznej šou v septembri 2011. Bývalý 53-ročný agent KGB všetky obvinenia odmieta ako vykonštruované v odvete za jeho kritiku vlády prezidenta Vladimira Putina. Prokuratúra žiada, aby mu súd obmedzil pohyb, čo znamená, že sa nebude môcť bez povolenia presťahovať, zmeniť miesto či zúčastniť sa na verejných podujatiach. Verdikt súdu sa očakáva v pondelok. Súd by mu mohol dať aj vyšší trest, no zvyčajne sa drží návrhu prokuratúry.


© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
 



Svojráznym spôsobom sa český prezident Miloš Zeman vo štvrtok rozlúčil s novinárkou nemeckej stanice RTL. Tá sa ho počas jeho návštevy Berlína spýtala na osud dvoch unesených Češiek v Pakistane. Hlava štátu v reakcii na to zažartovala. Správu vrátane videa priniesol server českej televízie Nova tn.cz, ktorú vo štvrtok citoval web iDNES.cz.
"Som veľmi šťastný, že tie dve dievčatá sú stále nažive, a urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme im pomohli," uviedol prezident na otázku nemeckých novinárov, ako sa angažuje v prípade dvoch Češiek Hany Humpálovej a Antonie Chrásteckej, ktoré v marci uniesli dosiaľ neznámi ozbrojení muži v Pakistane. Dievčatá sa objavili na videozázname, ktorý spravodajské internetové stránky zverejnili v stredu 26. júna.
Zeman však odmietol konkretizovať, aké kroky Česko podnikne. Keď sa prezidenta redaktorka nemeckej stanice RTL spýtala, či ČR požiada o pomoc Spojené štáty, Zeman odpovedal: "Keby som vám povedal, aký spôsob pomoci to bude, bola by to práve tá informácia pre Taliban alebo al-Káidu." Potom sa zo žartu opýtal: "Ste agentka Talibanu alebo al-Káidy?"
Z videa nie je jasné, kto sú únoscovia, hoci dá sa usudzovať, že ide o radikálnych islamistov.
Na rozlúčku potom český prezident predniesol tzv. takbír, teda frázu "Alláhu akbar", ktorá sa obyčajne prekladá ako "Alah je veľký". Takbír moslimovia vyslovujú v celom rade situácií: neformálne sa tak vyznávajú zo svojej viery, alebo ak chcú vyjadriť súhlas či nadšenie. Vyslovia to však aj vo chvíľach výnimočného stresu, napríklad v priebehu bitiek alebo tesne pred teroristickým útokom.
Dopoludnia Zeman v prednáške na berlínskej Humboldtovej univerzite kritizoval Európsku úniu za "mäkký" prístup k terorizmu a zopakoval svoje presvedčenie, že s teroristami sa nevyjednáva.
Zeman je známy svojím negatívnym postojom k islamu. Pred dvoma rokmi napríklad prirovnal moslimov k nacistom a komunistom, napísal webový server iDNES.cz. Toto náboženstvo je podľa neho zamerané proticivilizačne, čo potvrdzuje aj jeho vzťah k ženám.
"Hoci sa dá súhlasiť so zákazom, aby ženy riadili auto, vo všetkých ostatných prípadoch islamská civilizácia robí zo žien nesvojprávnu, diskriminovanú menšinu," povedal vtedy.
Zeman tiež v minulosti presadzoval bombardovanie Iránu, kde vládne šiitský duchovný ajatolláh Chameneí. Západ totiž obviňuje krajinu zo snahy vyrobiť jadrové zbrane

Copyright © TASR 2013

DAJTO NEWS

DAJTO NEWS



Najstarší tenisový turnaj na svete, prestížna spoločenská udalosť pod patronátom kráľovskej rodiny a miesto duelov najväčších hviezd svetového tenisu. To všetko a ešte omnoho viac je Wimbledon.
"V pondelok sa začal v poradí už sto dvadsiaty siedmy turnaj Wimbledonu. Vďaka televízii Dajto diváci v budúcom týždni uvidia viac ako 20 hodín najprestížnejšieho svetového tenisu," povedal programový riaditeľ "telky pre chlapa“ Lukáš Beňačka.
Od pondelka 1. júla 2013 sa v Londýne začnú súboje šestnástich najlepších hráčov o postup medzi tenisovú elitu. V sobotu 6. júla 2013 o 15:00 odvysiela Dajto priamy prenos finálového zápasu dvojhry žien a v nedeľu 7. júla 2013 v rovnakom čase finále dvojhry mužov.
„Pôjde o rekordný počet priamych prenosov na obrazovkách televízie Dajto, odvysielame najmenej sedemnásť tenisových zápasov. Diváci si ich navyše budú môcť vychutnať v HD kvalite,“ dodal Lukáš Beňačka.
Všetky zápasy budú môcť sledovať aj predplatitelia video on-demand platformy VOYO.sk.
História najprestížnejšieho tenisového šampionátu na svete sa začala písať v roku 1877, dodnes sa koná v All England Clube v londýnskej štvrti Wimbledon. Ako jediný zo štvorice grandslamových tenisových turnajov sa hrá na trávnatom povrchu. Medzi wimbledonské tradície patrí prísny dress code pre súťažiacich, konzumácia jahôd so smotanou v publiku a patronát kráľovskej rodiny.

Zomrel Bert Stern

Zomrel Bert Stern



Vo veku 83 rokov zomrel v New Yorku známy americký fotograf Bert Stern, ktorý sa v 60. rokoch preslávil sériou fotografií Marilyn Monroe. Informovala dnes o tom tlačová agentúra DPA. Sterna - fotografa módy a celebrít - zviditeľnila kolekcia zhruba 2500 fotografií Monroe z roku 1962, ktoré urobil počas troch dní iba šesť týždňov pred smrťou ikony. Snímky boli určené pre módny časopis Vogue a vznikli v hoteli Bel-Air v Los Angeles.
      Fotografie spôsobili rozruch, pretože boli považované za Marilynin "Last Sitting", posledné pózovanie fotografovi. O smrti fotografa priniesli správu noviny New York Times, s odvolaním sa na Sternovu družku Shannah Laumeisterovú. Stern zomrel v stredu 26. júna.
 
 

Copyright © TASR 2013

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

„Áno, chcem deti. Chcel by som ich mať s Darou. Od pondelka jej zmeriam teplotu, musí si ľahnúť o deviatej večer a potom to do nej zasuniem a dám to na facebook. Budúci týždeň sa dám vykastrovať.”
Rytmus Vrbovský


„ Keby som pred desiatimi rokmi, keď ma zatýkali, vedel, čo ma čaká, asi by som sa zastrelil.“
Michail Chodorkovskij


"Vinco Lukáč bol taký zlatý poslanec. Podľa mňa nebol úplne kompetentný vykonávať funkciu poslanca, ale bol výborný hokejista. A ja mu verím, že priznanie nepodal z nevedomosti a neznalosti. Keď bol v parlamente, tak ani nevedel, či je v koalícii alebo v opozícii, či je vo vláde alebo v parlamente. Ľudsky mi ho je ľúto. Je dobre, že výbor rozhodol, ako rozhodol . V prípade Vinca Lukáča... No, zákon by mal platiť aj pre neho, ale je naozaj v ťažkej situácii a mal problém rozlíšiť niektoré základné veci, takže jeho by som ospravedlnil."
Alojz Přidal, KDH
   
  
„Manžel mi to zakázal mi, ale príďte o dva týždne, keď ho pošlem do piče.“
Martinka z Turca

27. 6. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 


Talianska ministerka zahraničných vecí Emma Boninová dnes uviedla, že úrady ďalej naliehajú na prepustenie reportéra turínskeho denníka La Stampa, ktorý je od apríla nezvestný v Sýrii.
      Boninová pre rozhlasovú stanicu Radio 24 povedala, že novinár Domencio Quirico je živý, "minimálne pred niekoľkými dňami". V záujme snáh o jeho prepustenie sa využívajú oficiálne diplomatické kanály a kontakty so skupinami v Sýrii.
      Quirico, 62-ročný skúsený vojnový reportér, sa začiatkom júna prostredníctvom telefónu skontaktoval s rodinou prvýkrát od 9. apríla, kedy zmizol.
      Ministerstvo zahraničných vecí varovalo, že situácia je stále veľmi citlivá. Quirico na územie Sýrie vstúpil 6. apríla z Libanonu. Smeroval do oblasti mesta Homs, kde zmizol. Jeho únoscov zatiaľ neidentifikovali, doplnila agentúra AP.

 

Copyright © TASR 2013

 

Saturn Awards


Saturn Awards

 


Akčná sci-fi snímka Avengers: Pomstitelia ovládla 39. ročník udeľovania cien Saturn. Film o marvelovských superhrdinoch si od Akadémie sci-fi, fantasy a hororových filmov vyslúžil štyri trofeje vrátane kategórie Najlepší sci-fi film, v ktorej porazil Kroniku, Atlas mrakov, Hry o život, Loopera a Promethea. Ďalej triumfoval v kategóriách Najlepší herec vo vedľajšej úlohe (Clark Gregg), Najlepšia réžia (Joss Whedon) a Najlepšie špeciálne efekty.
V hlavných hereckých kategóriách zvíťazili Matthew McConaughey (Zabijak Joe) a Jennifer Lawrence (Hry o život). Najlepšou herečkou vo vedľajšej úlohe sa stala Anne Hathaway, ktorú ocenili za stvárnenie Catwoman v batmanovke Návrat Temného rytiera. V rovnakej kategórii ju pritom nominovali aj za Fantine v Bedároch, pričom za túto úlohu získala Oscara. Najlepší výkon roka v podaní mladého herca alebo herečky predviedol Suraj Sharma vo filme Pí a jeho život. Za najlepší nezávislý film akadémia označila krimidrámu Zabijak Joe režiséra Williama Friedkina, ktorý získal aj cenu za celoživotné dielo. Najlepším fantasy filmom je Pí a jeho život a najlepším akčným alebo dobrodružným filmom bondovka Skyfall. Najlepší scenár napísal Quentin Tarantino (Divoký Django).
V televíznych kategóriách bodoval seriál Breaking Bad (2008) s tromi soškami v kategóriách Najlepšia prezentácia v televízii, Najlepší herec v hlavnej úlohe (Bryan Cranston) a Najlepší herec vo vedľajšej úlohe (Jonathan Banks). Cranston sa o svoju cenu podelil s Kevinom Baconom (The Following, 2013). Najlepšou herečkou v hlavnej úlohe sa stala Anna Torv za výkon v seriáli Fringe (2008 - 2013), cenu pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe si odniesla Laurie Holden (Walking Dead, 2010) a v kategórii Najlepší hosťujúci herec alebo herečka zvíťazila Yvonne Strahovski (Dexter, 2006). Najlepším seriálom televíznej siete je Revolution (2012), najlepším seriálom káblovej televízie zas Walking Dead. Najlepším seriálom pre mladých sa stal Teen Wolf (2011).
Neziskovú organizáciu, ktorá ceny udeľuje, založil v roku 1972 filmový historik Donald A. Reed. Jeho cieľom bolo nájsť spôsob na ocenenie žánrových filmov, ktoré "mainstreamové organizácie" prehliadali. Ceny Saturn udeľujú v 20 filmových kategóriách, vrátane novej určenej pre nezávislé filmy, v deviatich televíznych kategóriách a v štyroch kategóriách domácej zábavy.


Prehľad ocenených vo filmových a televíznych kategóriách 39. ročníka udeľovania cien Saturn:

FILM




Najlepší sci-fi film: Avengers: Pomstitelia
Najlepší fantasy film: Pí a jeho život
Najlepší horor alebo triler: Chata v horách
Najlepší akčný alebo dobrodružný film: Skyfall
Najlepší nezávislý film: Zabijak Joe
Najlepší herec: Matthew McConaughey - Zabijak Joe
Najlepšia herečka: Jennifer Lawrence - Hry o život
Najlepší herec vo vedľajšej úlohe: Clark Gregg - Avengers: Pomstitelia
Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe: Anne Hathaway - Návrat Temného rytiera
Najlepší výkon roka v podaní mladého herca alebo herečky: Suraj Sharma - Pí a jeho život
Najlepšia réžia: Joss Whedon - Avengers: Pomstitelia
Najlepší scenár: Quentin Tarantino - Divoký Django
Najlepšia výprava: Dan Hennah - Hobit: Neočakávaná cesta
Najlepší strih: Alexander Berner - Atlas mrakov
Najlepšia hudba: Danny Elfman - Frankenweenie
Najlepšie kostýmy: Paco Delgado - Bedári
Najlepšie masky: Heike Merker, Daniel Parker, Jeremy Woodhead - Atlas mrakov
Najlepšie špeciálne efekty: Janek Sirrs, Jeff White, Guy Williams, Dan Sudick - Avengers: Pomstitelia
Najlepší zahraničný film: Lovci hláv
Najlepší animovaný film: Frankenweenie


TELEVÍZIA

Najlepší seriál televíznej siete: Revolution
Najlepší seriál káblovej televízie: Walking Dead
Najlepšia prezentácia v televízii: Breaking Bad
Najlepší seriál pre mladých: Teen Wolf
Najlepší herec v hlavnej úlohe: Kevin Bacon - The Following a Bryan Cranston - Breaking Bad
Najlepšia herečka v hlavnej úlohe: Anna Torv - Fringe
Najlepší herec vo vedľajšej úlohe: Jonathan Banks - Breaking Bad
Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe: Laurie Holden - Walking Dead
Najlepší hosťujúci herec alebo herečka: Yvonne Strahovski - Dexter

 
©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


 

ZOMREL Oldřich Velen

Zomrel Oldřich Velen


Podľa českých médií zomrel Oldřich Velen už 4. mája tohto roku . Natočil cez tri stovky filmov a keď zomrel, rodina to nedala nikomu vedieť .Príčinou jeho úmrtia bolo pravdepodobne celkové zlyhanie organizmu.
Narodil sa 15.9.1921 v Tuřanoch pri Brne.
Oldřich Velen hral vo filme a televízii viac ako päťdesiat rokov, počet jeho rolí (ním samým starostlivo zdokumentovaný) je 297. Prvýkrát sa objavil v drobnej úlohe vo Steklého historickom dráme Temno (1950). Vzhľadom k mimopražskému divadelnému angažmánu sa jeho filmografie v 50. rokov rozrastala len pomaly, viac rolí pochopiteľne prišlo až s jeho trvalým zamestnaneckým pomerom na Barrandove. Široký herecký register mu umožnil participovať vo filmoch rôznych žánrov, vidieť ho tak bolo možné v kriminálkach, komédiách, drámach zo súčasnosti i rozprávkach a vzhľadom k tomu, že dostával len vedľajšie úlohy - za ktoré bol však vďačný - v niektorých obdobiach natočil až desať snímok ročne. Za celú dobu mal prakticky len jedinú hlavnú rolu, tá ale zaznamenala mimoriadny úspech a Velen sám si ju veľmi cenil, išlo o komediálny seriál Slovácko sa nesúdi (1975). Vzhľadom k vyššiemu veku v 80. rokoch rolou ubúdalo, ale hral až do svojich osemdesiatich, naposledy sa objavil v televíznom filme Ta Třetí (2001).


World War Z

World War Z


26. 6. 2013

ART FILM FEST NEWS

ART FILM FEST NEWS



Film Hodiny harmónie kazašského režiséra Emira Bajgazina získal v kategórii hraných filmov hlavnú cenu Modrý anjel na 21. ročníku medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest v Trenčíne a Trenčianskych Tepliciach (21. – 26. 6).
Ako TASR informovala PR manažérka agentúry Forza Zuzana Čižmáriková, päťčlenná medzinárodná porota na čele so známym maďarským producentom Andrásom Muhim udelila snímke prvenstvo za jej vynikajúci estetický príspevok k súčasnej svetovej kinematografii. "Emir Bajgazin nakrútil film, ktorý je zrelým, prekvapivým a vyrovnaným pohľadom na fungovanie mechanizmov moci v ľudskom spoločenstve," zdôvodnila porota. Film si okrem Modrého anjela z Art Film Festu odnáša aj Cenu primátora Trenčianskych Teplíc za veľmi presvedčivé vykreslenie stretu jedinca s mechanizmom marginalizácie násilia.
Modrý anjel za najlepšiu réžiu putuje do rúk gruzínskej režisérky Nany Jekvtimišvili a nemeckého režiséra Simona Grossa za film V rozpuku. Herečka Lika Babluani z tejto snímky si odnáša Modrého anjela za najlepší ženský herecký výkon. Modrý anjel za najlepší mužský herecký výkon získal herec Ercan Kesal za emocionálne a technicky dokonalé a komplexné zosobnenie zložitej dramatickej postavy vo filme Pleseň režiséra Aliho Aydina.
Zvláštne uznanie poroty získal rakúsky film Vojačka Jana za silné vizionárske a imaginatívne dielo sľubného debutujúceho režiséra Daniela Hoesla. Snímke putuje aj Cena primátora Trenčína za odvahu realizovať film nekompromisným nezávislým štýlom a s výrazným, nezameniteľným autorským rukopisom. Ďalšie Zvláštne uznanie poroty si z festivalu odnáša mexicko-španielsky film Zlatá klietka režiséra Diega Quemada-Dieza za odvážne a originálne uchopenie príbehu, réžiu, herecké výkony a produkciu v debutovom celovečernom filme. Za mimoriadny tvorivý čin mladého slovenského filmového tvorcu, ktorý získal uznanie v zahraničí, udeľuje ako spoločnú aktivitu Cenu Film Europe multimediálna spoločnosť Film Europe spolu s Art Film Festom snímke Môj pes Killer režisérky Miry Fornay. Film o mladom skinhedovi Marekovi má už na konte - ako vôbec prvý slovenský film - prestížneho Tigra z festivalu v Rotterdame.
Modrého anjela za najlepší krátky film si vybojoval animovaný film Realita 2.0 mexického režiséra Victora Orozca Ramireza. Zvláštne uznanie si odniesla krátka austrálska snímka Rieka. Ďalšie Zvláštne uznanie získal krátky dokumentárny film Príbeh pre Modlinovcov brazílskeho režiséra Sergia Oksmana. V Medzinárodnej súťaži krátkych filmov súťažilo 38 snímok z celého sveta.

Copyright © TASR 2013

Na rade je Petit Press ?

Na rade je Petit Press ?


Český miliardár slovenského pôvodu Andrej Babiš a jeho firma Agrofert sú novým majiteľom mediálnej spoločnosti Mafra, ktorá vydáva celoštátne české denníky Mladá fronta DNES a Lidové noviny, ale prevádzkuje aj internetový server iDNES.cz či hudobnú televíziu Óčko. Uviedli to dnes české médiá.
Úspešný podnikateľ narodený v Bratislave, ktorý je šéfom pôdohospodárskej, potravinárskej a chemickej holdingovej spoločnosti Agrofert, je i lídrom politického zoskupenia ANO 2011, ktoré sa chystá uchádzať o priazeň voličov v blížiacich sa parlamentných voľbách. V ostatnom rebríčku amerického magazínu Forbes z marca 2013 patrí Babišovi medzi najbohatšími ľuďmi sveta 736. priečka s majetkom 1,5 miliardy eur.
V mediálnej oblasti začal Agrofert, ktorý o transakcii informoval v tlačovom vyhlásení, podnikať vlani, keď po celej ČR začal distribuovať bezplatný týždenník 5plus2 v náklade milión výtlačkov. V apríli tohto roka prevzal na Slovensku spoločnosť Ecopress, vydavateľa denníka Hospodárske noviny. Babiš v uplynulých mesiacoch rokoval aj o kúpe vydavateľskej skupiny Ringier Axel Springer CZ. Tento najväčší vydavateľ dennej tlače v ČR však medzičasom oznámil, že rokovania s Agrofertom ukončil.
Mafra podľa slov jej predstaviteľov pristúpila k predaju zo strategických dôvodov bez ohľadu na to, že vidí perspektívy i na českom trhu.

Copyright © TASR 2013

Art Film Fest News

Art Film Fest News

Na Art Film Feste mal premiéru aj nový slovenský film Banícky chlebíček. Jeho tvorcovia prišli snímku osobne uviesť a predstaviť do Trenčína a Trenčianskych Teplíc.
V roku 1909 bol v banskej oblasti Horného Gemera v okolí Rožňavy vybudovaný jeden z najmodernejších banských závodov v Európe, kde v sedemnástich baniach pracovalo takmer šesťdesiatpäť percent miestnych obyvateľov. Po páde komunizmu bola ťažba železnej rudy z ekonomických dôvodov ukončená, v prevádzke zostal len jeden banský komplex. Film Banícky chlebíček sa sústreďuje na obyvateľov gemerskej dediny Rakovnica a cez sériu portrétov jej obyvateľov podáva obraz myslenia celého kraja. Ten sa spája v názore, že počas komunizmu boli šťastnejší a ich život bol kvalitnejší.
,,Išiel som jedno leto do Rožňavy nakrúcať magisterský film a všimol som si, že všetci, nech sú v akomkoľvek veku, vo veľmi zjednodušenej forme uvažujú a hovoria, ako dobre sa im žilo pred rokom 1989. Zaujalo ma, že to isté hovorí aj osemdesiatročný, aj sedemnásťročný človek. Je to podľa mňa problém, ak aj mladí ľudia, ktorí sa majú práve zaradiť do spoločnosti, preberajú bez akejkoľvek analýzy názory rodičov. Tým sa, popravde, kedysi lepšie žilo. Mám však pocit, že tak uvažuje väčšina Slovákov,” povedal o režisér filmu Roman Fabian.
Príbehu dominuje rozprávanie Ing. Jána Fábiana, vysokoškolského profesora s čestným doktorátom z Dillí, ktorý niekoľko rokov aktívne žil v Kanade, Afrike, Nemecku, bol štipendistom Humboldtovej nadácie, poradcom ministerstva hospodárstva v 90. rokoch a dnes napriek veku 78 rokov učí na Technickej univerzite v Košiciach. Jeho rozprávanie, ktoré sa vyznačuje odstupom na jednej strane pamätníka – baníka a na druhej strane pamätníka – človeka, je v prudkom kontraste s pohľadom najmladších protagonistov, ku ktorým celý film smeruje. Práve pochopenie tohto kontrastu vytvára zmysel filmu, ktorý si cez príbehy miestnych ľudí a ich vzťah k rodnému kraju a jeho minulosti kladie otázku: „Čo sa tu stalo a akú máme budúcnosť?“

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS




Mediálna magnátka a televízna moderátorka Oprah Winfrey sa po dvoch rokoch na druhej priečke dostala na čelo rebríčka najvplyvnejších celebrít podľa magazínu Forbes. Stovke osobností pritom 59-ročná Winfrey kraľuje už po piaty raz vo svojej kariére. Od júna 2012 do júna 2013 si na svoje konto pripísala 77 miliónov dolárov (v prepočte približne 58,6 milióna eur), čo ale znamená, že nie je najlepšie zarábajúcou celebritou uplynulého roka. Tento titul totiž patrí popovej kráľovnej Madonne so 125 miliónmi dolárov (v prepočte zhruba 95 miliónov eur). Podľa Forbesu sú ale postavenie Winfrey v Hollywoode a jej prítomnosť v tlači, televízii a sociálnych médiách také výrazné, že si zaslúži byť na prvej priečke. Herečka a speváčka Jennifer Lopez, ktorej patrilo prvé miesto v minulom roku, klesla až na dvanástu priečku.
Prvú desiatku rebríčka tvorí šesť žien a štyria muži. Na druhej priečke je americká speváčka Lady Gaga, za ktorou nasledujú oscarový režisér, scenárista a producent Steven Spielberg a speváčky Beyoncé a Madonna. Podľa Dorothy Pomerantz z Forbes.com sú len traja ľudia, ktorí sa dostali do každého rebríčka najvplyvnejších celebrít od roku 1999 - Oprah Winfrey, Howard Stern a Steven Spielberg. Gaga sa na dvojku dostala napriek tomu, že musela po operácii bedrového kĺbu prerušiť turné. Na svoje konto si ale aj tak počas uplynulých dvanástich mesiacov pripísala 80 miliónov dolárov (v prepočte približne 60,9 milióna eur), čo jej spolu s množstvom fanúšikov a výraznou prezentáciou v sociálnych médiách zabezpečilo vysoké umiestnenie. "Aj keď nevystupuje, ľudia o nej neustále rozprávajú a špekulujú," vysvetlila Pomerantz.
Spielberg, ktorého zárobky dosiahli 100 miliónov dolárov (v prepočte zhruba 76 miliónov eur), je najvyššie umiestneným mužom v stovke. Za ním nasledujú hudobník Jon Bon Jovi na siedmej priečke, tenista Roger Federer a spevák Justin Bieber, ktorý ako najmladšia osobnosť na zozname obsadil deviate miesto. Po prvý raz sa do rebríčka dostala speváčka Taylor Swift, ktorej patrí šiesta priečka, a prvú desiatku uzatvára obľúbená moderátorka Ellen DeGeneres. Najvplyvnejšími pármi sú spomínaná Beyoncé (na 4. priečke) s manželom, rapperom Jay-Z (32), hráč amerického futbalu Tom Brady (65) a jeho manželka, modelka Gisele Bündchen (81) a herec Ashton Kutcher (53) s priateľkou Milou Kunis (89). Tohtoročná držiteľka Oscara za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe Jennifer Lawrence v rebríčku debutuje na 49. mieste. Po prvý raz sa doň dostali aj austrálsky herec Hugh Jackman na jedenástke a americký herec Channing Tatum (23). Ďalšími debutantmi sú napríklad Emma Stone, Neil Patrick Harris, Mila Kunis alebo Amy Poehler.
Forbes sledoval zárobky známych osobností z turné, kníh, reklamných zmlúv, či filmov. Každej z osobností tiež pridelili koeficient obchodovateľnosti vytvorený kalifornskou spoločnosťou zaoberajúcou sa prieskumom trhu E-Poll. Ten meral slávu a vplyv na základe toho, ako často sa objavovali v médiách. Výskyt jednotlivých celebrít v sociálnych médiách zisťovali na základe údajov spoločnosti Starcount, ktorá sleduje 11 platforiem sociálnych médií, vrátane Facebooku, Twitteru a YouTube. "Celebrity majú v súčasnom svete obrovské možnosti ako sa priblížiť svojim fanúšikom, ktorí sú v podstate zároveň ich zákazníkmi, a predávať im svoj produkt, ktorým sú vlastne oni. Ak to nevyužijú vo svoj prospech, môže im to uškodiť," doplnila Pomerantz. A v tomto sú podľa Forbesu dobré najmä popové hviezdy, ako Justin Bieber, Lady Gaga a tiež barbadoská speváčka Rihanna.


©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Bermudská mediálna spoločnosť Central European Media Enterprises (CME), ktorá v Českej republike vlastní televíziu Nova a Markíza, dokončila predaj 200.000 prioritných akcií svojmu najväčšiemu akcionárovi, americkému mediálnemu koncernu Time Warner. Za nové akcie dostala CME podľa plánu 200 miliónov dolárov (3,95 miliardy Sk), informoval v utorok podnik.
Výnos z predaja akcií spolu so 100 miliónmi dolárov z májovej verejnej emisie akcií použije CME k odkúpeniu alebo umorenie časti dlhopisov CME splatných v roku 2016. CME v máji predala 54,4 milióna akcií po 2,75 dolára a 49,9% emisie získal jej najväčší akcionár Time Warner. Celkom z tejto emisie CME získala takmer 150 miliónom dolárov.
Súčasťou CME je spoločnosť CET 21, ktorá v ČR vlastní licencie pre vysielanie televíznych staníc Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Fanda, Smíchov, Telka a českú verziu hudobnej stanice MTV. Vedľa Českej republiky a Slovenska CME prevádzkuje televízne stanice v Bulharsku, Rumunsku, Chorvátsku a Slovinsku.
S akciami CME sa obchoduje na americkom trhu Nasdaq a na pražskej burze cenných papierov. Time Warner v CME vlastní podiel 49,9% a tento mesiac mu Európska komisia oficiálne povolila uplatňovať v CME hlasovacie práva zodpovedajúce jeho podielu. Zakladateľ CME Ronald Lauder vlastnil na konci minulého roka 6,4% akcií firmy.

Copyright © ČTK 2013

Stanovisko SSN k výsluchu novinárky HN M. Ruttkayovej Tvardzíkovej

Stanovisko SSN k výsluchu novinárky HN
M. Ruttkayovej Tvardzíkovej


Slovenský syndikát novinárov so znepokojením zobralo na vedomie informácie, že vyšetrovacie orgány policajného zboru vyvíjajú neprimeraný nátlak na novinára a používajú psychologické prostriedky, ktoré sa javia ako forma zastrašovania. Postavenie novinára a ochrana jeho informačných zdrojov je úzko spojené s informovaním verejnosti v demokratickej spoločnosti. Ohrozenie postavenia novinára, neprípustný nátlak zo strany štátnych orgánov alebo polície je zásahom do podstaty demokratického zriadenia.



SLOVAK MEDIA NEWS


 

Postup polície pri výsluchu novinárky, ktorá dostala materiály k údajnému tunelovaniu Vojenského spravodajstva, bol podľa špeciálnej prokuratúry v poriadku. „Po preskúmaní postupu vyšetrovateľa PZ prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry v jeho konaní nezistil žiadne pochybenie ani porušenie ustanovení upravujúcich výsluch svedka," napísala v stanovisku hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Redaktorka Hospodárskych novín Martina Ruttkayová Tvardzíková išla minulý týždeň na policajné prezídium odovzdať časť tajných materiálov k údajnému tunelovaniu vojenskej rozviedky, ktoré dostala. Podľa denníka Sme ju namiesto formálneho úkonu vraj čakal prísny výsluch, počas ktorého na ňu policajti tlačili, aby im vyzradila, kto jej materiál dal. „Jeden z nich sa opýtal, či mi ako matke dieťaťa stojí za to stretávať sa s osobou, ako je Roman M. Keď som sa opýtala, ako to myslí, povedal, že M. je predsa trestne stíhaný,“ opísala výsluch denníku Sme.
Roman M. je bývalý riaditeľ Vojenskej spravodajskej služby. Cez víkend mu polícia prehľadala auto, v ktorom údajne našla utajované dokumenty, a na dva dni ho zadržala. Teraz je obvinený z ohrozenia utajovanej skutočnosti. Policajti podľa denníka Sme zobrali Ruttkayovej Tvardzíkovej odtlačky prstov aj DNA na porovnanie s obálkou, v ktorej im dokument odovzdala. Z výsluchu podľa nej vyplynulo, že policajti sledovali Romana M., vedeli kedy, na akom aute sa s ním stretla, kedy s ním telefonovala. Žiadali od nej e-mailovú komunikáciu s ním a keď im ju odmietla dať, povedali, že si ju zoženú príkazom. „Každého, kto niečo vie, chcú zastrašiť,“ opísala novinám.
V utorok novinárke tiež podľa jej slov policajný prezident Tibor Gašpar odporučil, aby sa prípadu už nevenovala. „Povedal som jej, že vo veci, kde je zainteresovaná ako svedok, by bolo vhodnejšie, aby noviny poverili niektorého z jej kolegov. V druhej časti, ktorá sa týka podozrení z tunelovania, jej poskytujeme informácie ako všetkým ostatným,“ povedal pre Sme Gašpar. Sme píše, že najprv sľúbil aj vyjadrenie k priebehu jej výsluchu, napokon ho neposkytol. Odvolal sa na zákaz špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Ten v utorok popoludní vyhlásil, že o prípade už bude informovať len on.

 

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TO JE TV !

TO JE TV !



SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

 

Redaktorka Hospodárskych novín Martina Ruttkayová Tvardzíková išla minulý týždeň na policajné prezídium odovzdať časť tajných materiálov, týkajúcich sa tunelovania Vojenského spravodajstva, ktoré dostala. Podľa denníka Sme namiesto formálneho úkonu, ktorý by mal trvať pár minút, ju vraj čakal prísny výsluch, počas ktorého na ňu policajti tlačili, aby im vyzradila, kto jej materiál dal. „Jeden z nich sa opýtal, či mi ako matke dieťaťa stojí za to stretávať sa s osobou, ako je Roman M. Keď som sa opýtala, ako to myslí, povedal, že M. je predsa trestne stíhaný,“ opísala výsluch denníku Sme.
Roman M. je bývalý riaditeľ Vojenskej spravodajskej služby. Cez víkend mu polícia prehľadala auto, v ktorom údajne našla utajované dokumenty, a na dva dni ho zadržala. Teraz je obvinený z ohrozenia utajovanej skutočnosti.
Policajti podľa Sme zobrali Ruttkayovej Tvardzíkovej odtlačky prstov aj DNA na porovnanie s obálkou, v ktorej im dokument odovzdala. Z výsluchu podľa nej vyplynulo, že policajti sledovali Romana M., vedeli kedy, na akom aute sa s ním stretla, kedy s ním telefonovala. Žiadali od nej e-mailovú komunikáciu s ním a keď im ju odmietla dať, povedali, že si ju zoženú príkazom. „Každého, kto niečo vie, chcú zastrašiť,“ opísala Sme.
V utorok jej tiež podľa jej slov policajný prezident Tibor Gašpar odporučil, aby sa prípadu už nevenovala. „Povedal som jej, že vo veci, kde je zainteresovaná ako svedok, by bolo vhodnejšie, aby noviny poverili niektorého z jej kolegov. V druhej časti, ktorá sa týka podozrení z tunelovania, jej poskytujeme informácie ako všetkým ostatným,“ povedal pre Sme Gašpar.
Sme píše, že najprv sľúbil aj vyjadrenie k priebehu jej výsluchu, napokon ho neposkytol. Odvolal sa na zákaz špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Ten popoludní vyhlásil, že o prípade už bude informovať len on.
Kováčik odkázal, že ktokoľvek môže podať voči postupu policajtov sťažnosť. To isté povedal aj minister vnútra Robert Kaliňák na otázku, či dá prípad preveriť inšpekcii. Slová novinárky podľa Sme ani jeden z nich nepoprel. Ruttkayová Tvardzíková, ktorej manžel Jozef Tvardzík pracuje v Sme, sa ešte poradí s právnikmi, či sa bude sťažovať.
Tajné dokumenty bol polícii odovzdať aj redaktor Sme Miroslav Kern. Vopred sa neohlásil, na okresnom riaditeľstve boli preto najprv v pomykove. Neskôr sa policajti riadili pokynmi okresného riaditeľa. Zvažovali aj prehliadku redakcie Sme pre obálku, ktorú so sebou Kern nepriniesol, potom od toho upustili. Boli podľa neho slušní.
Opoziční poslanci chcú dnes pre výsluch redaktorky požiadať o zvolanie mimoriadneho bezpečnostného výboru. Ak žiadosť podpíše tretina z nich, predseda výboru Jaroslav Baška zo Smeru ho musí zvolať do siedmich dní.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Hore - dole

Hore - dole



 

Zábavná relácia Nikto nie je dokonalý včera po minulej gigantickej strate získala 71 tisíc divákov  .Reláciu sledovalo 236 tisíc divákov starších ako 12 rokov s podielom  11,70%.

Nasadenie druhého dielu starého seriálu Sanitka sledovalo o 43 tisíc divákov viac - 143 tisíc  a  podiel bol 7,9 %

25. 6. 2013

Stanovisko Úradu špeciálnej prokuratúry

Stanovisko
Úradu špeciálnej prokuratúry 

Vzhľadom na zavádzajúce informácie, týkajúce sa vyšetrovania prípadov spojených s vojenským spravodajstvom, ktoré sa objavujú v posledných dňoch v médiách, si špeciálny prokurátor vyhradzuje právo poskytovať informácie médiám do skončenia vyšetrovania len prostredníctvom ÚŠP.
      Pokiaľ majú niektoré osoby názor, že polícia alebo prokuratúra koná nezákonne, majú možnosť podať voči takému postupu sťažnosť u príslušných orgánov.

Hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Hodžov novinový článok

Hodžov novinový článok


Úroveň príspevkov do súťaže žiakov základných škôl Hodžov novinový článok je z roka na rok vyššia a často je až prekvapujúce, na akej úrovni dokážu súťažiaci zložité témy analyzovať. Pri príležitosti dnešného odovzdávania cien víťazom šiesteho ročníka tohto podujatia to povedal riaditeľ Ústavu politických vied Slovenskej akadémie vied (SAV) Miroslav Pekník.
      Súťaž je súčasťou podujatí, ktoré prebiehajú pri príležitosti deviateho ročníka Dní Milana Hodžu, vedeckého, vzdelávacieho a kultúrneho podujatia, ktoré sa od roku 2005 každoročne uskutočňuje pod záštitou predsedu vlády Slovenskej republiky. Zameriava sa na rozličné vekové kategórie a skupiny obyvateľstva Slovenska i rôzne typy aktivít a podujatí.
      Porota súťaže Hodžov novinový článok, na ktorej čele stál literát Drahoslav Machala, ocenila 28 prác zo 114. Členom poroty bol aj nestor slovenskej literatúry, autor románu Tisícročná včela Peter Jaroš.
      Víťazom tohoročnej súťaže sa stal Andrej Žember z Nitry, pred Martinou Podžubanovou (Michalovce) a Natáliou Rybnikárovou (Senica). Ocenené práce budú publikované v zborníku.
      "Som ten šťastný človek, ktorý písal na tému Milan Hodža diplomovku. Hodža sa nesmierne zaslúžil o to, že Slováci sú dnes sebavedomý a suverénny národ," poznamenal Machala. Zároveň apeloval na učiteľov, aby viedli žiakov k láske k vlasti. "V Európe je to celkom prirodzené." zdôraznil.
      Aktuálny rok bola súťaž orientovaná na tému Ako médiá formujú človeka. "Ako súťažiaci ste prestali byť pasívnymi prijímateľmi médií, ale dokázali ste sa k nim postaviť kriticky. Tento rok som sa tejto súťaže zúčastnila po prvýkrát, ale už sa teším na budúci ročník, ktorý sa bude konať počas jubilejného, desiateho ročníka Dní Milana Hodžu," povedala riaditeľka Národného osvetového centra Jana Kresáková.
      Riaditeľka Základnej školy Milana Hodžu v Bratislave, ktorá sa na organizácii podujatia podieľala, Etela Hessová, upozornila na to, že slobodné médiá po roku 1989 neprinášajú len korektné a kvalitné informácie, ale často sa ženú za senzáciami. "Niektoré médiá sa vo väčšej či menšej miere podieľajú na rozklade morálnych hodnôt, na ktorých by mal byť postavený základ spoločnosti," povedala s tým, že bulvár často prekrýva seriózne spravodajstvo. "Ako sa v tom majú vyznať deti?," opýtala sa.
      Riaditeľ Ústavu politických vied Slovenskej akadémie vied Miroslav Pekník otvoril dnešné podujatie menom organizačného výboru Dní Milana Hodžu. "Súťažiaci ukázali, čo znamená dobre spolupracovať so svojimi učiteľmi, ktorí ich pri práci navigovali," poznamenal Pekník. Dodal, že práce boli napísané na prekvapujúco vysokej úrovni. "Hodžov novinový článok sa každým rokom zlepšuje," komentoval súťaž. Jej účastníci z radov žiakov základných škôl sa v ďalších rokoch často zúčastňujú obdobnej súťaže pre stredoškolákov s názvom Hodžova esej. "Bol som milo prekvapený, aké kritické myslenie mali súťažiaci. Chcem oceniť kritický duch a odstup, ktorý mladá generácia v súčasnosti má," poznamenal aj Machala.
      "Môj starý otec mal celoživotný záujem o vzdelanie, školstvo a vedu," odkázal účastníkom súťaže vnuk Milana Hodžu, emeritný profesor biológie na univerzite v Seattli John Palka. Dodal, že Hodža považoval vzdelávanie za základný spôsob pozdvihnutia slovenského národa. "Gratulujem všetkým víťazom a ich rodinám a ďakujem všetkým súťažiacim," dodal.
      Literárna súťaž Hodžov novinový článok je určená pre žiakov základných škôl, Hodžova esej pre študentov gymnázií a stredných škôl. Vedecká konferencia o osobnostiach slovenskej politiky v gescii Ústavu politických vied SAV a Slovenskej národnej knižnice v Martine oslovuje odbornú i laickú verejnosť. Súčasťou Dní Milana Hodžu bude aj pietna spomienka na Národnom cintoríne v Martine, stretnutie seniorov Turca, spojené s besedou o slovenských politikoch. Medzi podujatia Dní Milana Hodžu patria aj Sučianske slávnosti, spojené s odovzdaním Ceny Milana Hodžu za vedeckú činnosť a Čestnej ceny Milana Hodžu za propagáciu Milana Hodžu a Slovenska v zahraničí.
 

Copyright © TASR 2013

Výpis uznesení z rokovania Rady Rozhlasu a televízie Slovenska

Výpis uznesení z rokovania
 
Rady Rozhlasu a televízie Slovenska



 

HARABIN a RTVS NEWS

HARABIN a RTVS  NEWS

 


Pred zrakom viacerých veľvyslancov a diplomatov dnes Okresný súd Bratislava IV otvoril prípad žaloby predsedu súdnej rady a najvyššieho súdu Štefana Harabina za výrok psychiatričky Renáty Papšovej, ktorá bola ošetrujúcou lekárkou dnes už nebohých sudcov Juraja Majchráka (spáchal samovraždu) a Marty Laukovej (mala vážne zdravotné problémy). Papšová sa zapojila 14. apríla 2012 do verejnej diskusie na podujatí Sudcovia o sudcoch. „Ako lekár môžem povedať, že niekedy sú choroby nákazlivé a naša justícia je chorá, ochorel Juraj Majchák, ochorela JUDr Lauková, ktorá takisto zomrela na tvrdú perzekúciu doktora Harabina,“ uviedla vtedy psychiatrička a výrok je teraz predmetom Harabinovej žaloby. Chce od nej vysúdiť 100-tisíc eur a ďalších 200-tisíc od RTVS - Slovenskej televízie, ktorá výrok zaznamenala a odvysielala v relácii Reportéri 28. mája 2012.
Na súd sa dnes prišiel pozrieť aj americký veľvyslanec na Slovensku Theodore Sedgwick, britská veľvyslankyňa Susannah Montgomery či pracovníci holandskej, dánskej a švajčiarskej ambasády. Naopak, v pojednávacej miestnosti nebol Harabin. „Klient je na služobnej ceste, ktorej termín sa už nedal zmeniť, nachádza sa v Čiernej Hore,“ povedala jeho právna zástupkyňa Elena Ľalíková. Tá na začiatku pojednávania navrhla zvážiť, či by nebolo vhodné vylúčiť verejnosť, keďže budú zverejňované citlivé informácie o Majchrákovi a Laukovej. Právnik Papšovej to nepodporil, vylúčenie verejnosti pripúšťa len na niektoré časti konania.
Ľalíková tvrdila, že žaloba jej klienta je odôvodnená. Vyjadrenie Papšovej označila za skutkové tvrdenie, ktoré je vnímané verejnosťou tak, akoby bol navrhovateľ, teda Harabin, zodpovedný za smrť Majchráka a Laukovej. „Každý laický divák môže dospieť len k tomuto záveru,“ vyhlásila Ľalíková. Tvrdenie pritom podľa nej nie je pravdivé, lebo psychiatrička vychádzala len z tvrdení a skutočností, ktoré jej opísali jej pacienti. „Teda vychádzala len z jednostranných tvrdení, ktoré neboli nikde overované,“ povedala právna zástupkyňa Harabina. Ten sa podľa právničky voči výroku musel brániť, lebo ho z rôznych strán oslovovali, že čo spôsobil týmto dvom sudcom, ktorí v dôsledkom jeho konania zomreli.
Iný názor na žalobu má obhajca psychiatričky Tomáš Kamenec. Jeho klientka podľa neho povedala hodnotiaci úsudok. „Toto konanie je podľa nášho názoru súbojom o charakter štátu. Je podstatné, či v demokratickej spoločnosti môže byť justícia a jej vrcholný predstaviteľ podrobená kritike,..., alebo táto kritika bude rezultovať v mimoriadne drakonickú sankciu uloženú súdom,“ povedal Kamenec. Jeho klientka má za to, že existuje značné množstvo právnych a vecných argumentov, ktoré umožňujú súdu túto vec vyriešiť v prospech slobody, slobodnej diskusie a v prospech budúcnosti tejto krajiny. „Navrhovateľ ani justícia ako taká nie je modlou, na ktorú majú občania zdola nekriticky pozerať,“ povedal Kamenec s tým, že ide o inštitúciu, ktorá je zriadená na ochranu práv práve tých, ktorí do jej rúk vložili moc rezultujúcu z ústavy.
Ak má psychiatrička ako osoba priemerne sa zaoberajúca spoločenským dianím a ošetrujúca lekárka dvoch sudcov dojem, že justícia je chorá, tak má podľa Kamenca právo tento názor prejaviť. „Ak na čele justície po dlhé roky je práve navrhovateľ (Harabin, pozn. SITA), nie je možné aby s takýmto vnímaním justície verejnosťou nebol viac či menej spájaný, viac, či menej personifikovaný,“ dodal. Vyjadrenie, ktoré je v žalobe, je podľa neho hodnotením psychiatričky, ktoré urobila na základe viac ako hodinovej diskusie, nemalo by sa vytrhávať z kontextu.
Psychiatrička nečakala, že jej výrok by mohol byť predmetom súdneho sporu a môže zaň čeliť žalobe. Hovorí, že spomínaná dvojica jej bývalých pacientov spomínala v rozhovoroch, ktoré spolu mali, aj Harabina. „Aj z jeho strany cítili veľký psychický tlak,“ povedala Papšová.
Právnik televízie Tomáš Bardalčík podobne ako Kamenec argumentoval, že v posudzovanom prípade nejde o skutkové tvrdenie, ale ide o hodnotiaci úsudok psychiatričky, ktorý bol prevzatý televíziou do relácie Reportéri. Poznamenal, že pravdivosť hodnotiacich úsudkov sa nedokazuje.

 

 

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.