27. 7. 2013

TO JE TV !

TO JE TV !

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Z poslednej správy organizácie IREX s názvom MSI (Media Sustainability Index - Index trvalej udržateľnosti médií) v Európe a Eurázii vyplýva, že nové mediálne zdroje rýchlo nahrádzajú tradičné kanály, ktoré používatelia uprednostňujú. Desať rokov po tom, čo sa na západe začali znižovať tržby internetových médií z reklamy pri tradičných kanáloch, prichádza tento trend aj na východ a narušuje existujúce obchodné modely. Kompletnú správu nájdete na stránke www.irex.org/msi.
      (Logo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20130628/DC39165LOGO)
      Bez ohľadu na to z akého dôvodu zákazníci prechádzajú k internetovému spravodajstvu alebo satelitnej televízii, kde hľadajú obsah, ktorý je lacnejší, aktuálnejší, cielenejší, senzačnejší alebo bulvárnejší, tradičné médiá zaostávajú a majú menší počet priaznivcov.
      V súvislosti s poklesom počtu predaných výtlačkov a tržieb z reklám, výrazne klesajú aj výdaje na získavanie správ, platy novinárov a ďalšie vzdelávanie. V dôsledku toho dochádza od roku 2008 aj k sústavnému poklesu profesionality a zhoršeniu celkového stavu tohto segmentu. V Bulharsku opísal jeden komentátor situáciu ako „divokú“, v ktorej prevládajú nekvalitné bezplatné internetové správy a vrhajú zlý obraz na tradičné spravodajstvo a ich zamestnancov. Zo štúdii realizovaných v niekoľkých krajinách sa zistilo, že reportéri musia mať na to, aby sa uživili, často až dve alebo tri zamestnania, a tak horúčkovito prepisujú pôvodnú udalosť niekoľkými spôsobmi pre viacero kanálov.
      Diskutovalo sa dokonca aj o výhodách tradične súvisiacich s revolúciou nových médií a v Ukrajine jeden z odborníkov poznamenal, že vzostup internetového spravodajstva nespôsobuje zvyšovanie objektivity.
      Najväčším dôkazom prevahy nových médií v Eurázii je pozornosť, ktorú im venujú miestni predstavitelia a elita.  Súd v Kazachstane okrem iného zakázal internetové spravodajstvo televízie Stan TV, ktoré zachytilo násilné konflikty medzi stávkujúcimi pracovníkmi z rafinérií a ozbrojenými zložkami. Ďalšie vlády v oblasti strednej Ázii sústavne blokujú nové médiá, ktoré sú zdrojom pre takmer všetky nezávislé spravodajstvá a komentáre v tomto regióne.
      Najlepšie výsledky dosiahlo Kosovo a Chorvátsko, pričom o Chorvátsku po jeho nedávnom vstupe do EU viac prezradia výsledky v budúcom roku.  Bulharsko a Rumunsko sú od vstupu stále v regresii. Ďalšou perspektívnou krajinou je Moldavsko, ktoré sa po zmene vlády v roku 2010 stále zlepšuje. Turkménsko, Uzbekistan a Bielorusko patria ku krajinám s najhoršími výsledkami.
      Agentúra Spojených štátov amerických pre medzinárodný rozvoj (The U.S. Agency for International Development) financuje správy MSI v Európe a Eurázii v 21 krajinách.  Ďalšie vydania zahŕňajú viac ako 60 krajín v Afrike a na Strednom východe. Ide o dôveryhodné správy hodnotiace celkové zdravie mediálneho trhu, ktoré prispievateľom, mediálnym odborníkom, miestnym profesionálom, akademikom a ďalším záujemcom poskytujú hodnotné informácie o vývoji situácie v médiách za posledných viac ako 10 rokov.


Poslankyňa ruskej Štátnej dumy Jelena Mizulinová má v úmysle pozmeniť zákon o ochrane detí. Predsedníčka parlamentného výboru pre rodinu, ženy a deti navrhla prijatie zákona, ktorý by zamedzil nadávkam na internete. Napísal to dnes ruský denník Pravda.
      Mizulinová navrhla, aby stránky, na ktorých sa objavia nadávky, úrady zablokovali do 24 hodín. Malo by sa to týkať sociálnych sietí a rôznych internetových stránok, vrátane diskusných fór. Mizulinová argumentuje tým, že deti môžu začať vnímať nadávky ako normu. O jej návrhu by sa podľa Pravdy malo začať diskutovať už 30. júla.
      Predseda moskovskej regionálnej advokátskej komory Sergej Smirnov návrh poslankyne podporil. Pre Pravdu povedal: "Obscénny jazyk uráža deti aj dospelých. Zákaz jeho používania neporušuje ľudské práva. Je to smer k civilizovanému životnému štýlu. Ak nepoužívame hrubý jazyk v reálnom živote, prečo tak robíme na internete? Poslankyňa Mizulinová žiada ochranu zraniteľných vrstiev obyvateľstva vrátane detí. Myslím si, že túto iniciatívu treba podporiť."
      
Copyright © TASR 2013


Britský odvolací súd v piatok zdvojnásobil trest pre známeho moderátora BBC Stuarta Halla za sexuálne zneužívanie dievčat na 30 mesiacov väzenia. Súd ho pôvodne v júni odsúdil na 15 mesiacov, Hall sa však odvolal. Sudcovia odvolacieho súdu konštatovali, že pôvodný verdikt je neprimeraný, keďže obete budú trpieť celý život. Trest preto Hallovi zvýšili na 30 mesiacov. Bývalý 83-ročný moderátor televíznych súťaží a športových podujatí sa ešte v máji priznal k 14 prípadom sexuálneho útoku na dievčatá v rokoch 1967 až 1987. Niektoré mali len deväť rokov. Hall si svoj trest odpykáva vo väznici v meste Preston na severe Anglicka, kde si prostredníctvom videoprenosu vypočul dnešný verdikt.
Po takmer dvoch týždňoch od šokujúcej smrti kanadského herca Coryho Monteitha sa s ním rozlúčili kolegovia zo seriálu Glee (2009). Na pľaci sa vo štvrtok stretlo vyše 150 ľudí, pričom stretnutie zorganizovali hercova priateľka Lea Michele a tvorca šou Ryan Murphy. Medzi prítomnými nechýbali hviezdy seriálu Kevin McHale, Darren Criss či Chord Overstreet. Všetci mali na Monteithovu počesť na oblečení pripnuté čierne stuhy. Jeden zo svedkov rozlúčky povedal, že tam vládla smutná atmosféra a ľudia odchádzali s opuchnutými červenými očami. "Ryan Murphy a Lea Michele dnes zhromaždili herecké obsadenie, štáb a producentov Glee spolu s kolegami z televízie a štúdia, aby sa podelili o spomienky a hudbu na emocionálnej oslave života Coryho Monteitha. Verejnosti ďakujeme za ich nekončiaci prílev lásky a podpory, kým smútime za naším priateľom a kolegom v tomto ťažkom období," napísala v oficiálnom vyhlásení televízia Fox. Nakrúcanie piatej série Glee odštartuje začiatkom augusta, pričom v špeciálnej epizóde si uctia Finna Hudsona, ktorého stvárňoval Monteith.
Cory Monteith sa narodil 11. mája 1982 v Calgary a s herectvom začínal vo Vancouveri. V menších úlohách sa objavil napríklad v seriáloch ako Smallville (2001 - 2011), Stargate: Atlantis (2004 - 2009) alebo Hviezdna brána (1997 - 2007). Diváci ho mohli vidieť aj v romantickej komédii Monte Carlo (2011). Jeho najvýznamnejšou úlohou, ktorá ho preslávila, bola práve rola Finna Hudsona v populárnom seriáli Glee, kde predvádzal aj svoje spevácke schopnosti. Tento rok na jar absolvoval liečbu závislosti od návykových látok, pre ktorú sa rozhodol sám.
Herec skonal 13. júla vo veku 31 rokov, pričom príčinou smrti bola kombinácia heroínu a alkoholu. Jeho bezvládne telo našli v hotelovej izbe. Podľa polície neexistuje "žiadny dôkaz, ktorý by naznačoval, že by smrť pána Monteitha bola niečím iným ako tragickou nehodou."

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

26. 7. 2013

Fico nezruší zníženie DPH- denník SME klamal

Fico nezruší zníženie DPH 

- denník SME klamal



Denník SME v dnešnom vydaní v článku pod názvom "Za Fica nižšia DPH nebude" klamal. V súvislosti so zákonom, na základe ktorého má v prípade zníženia deficitu verejných financií pod 3% DPH klesnúť z 20 na 19%, denník uviedol: "Premiér povedal, že zmení zákon, aby nemusel dodržať sľub bývalej vlády".
Predseda vlády nikdy o zmene zákona nehovoril. Naopak, stále platí oficiálny postoj vlády, opakovane potvrdený v uplynulom období ministerstvom financií, že dodrží spomínaný zákon. Teda, ak deficit v tomto roku klesne pod 3 % HDP, zníži sa aj DPH. Úrad vlády SR požiadal denník SME o uverejnenie opravy nepravdivého výroku.

Erik Tomáš
riaditeľ Tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR 



VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

„Pozdravy pána Harabina bývajú také vrúcne, že sa im dá ťažko odolať.“
Robert Fico


"Odpovědnost padla na nás. Braňme republiku."
Karl Schwarzenberg

"Hneď, ako sa nám podarí dosiahnuť veľký úspech, ľudia si myslia, že niečo nie je v poriadku. Rád by som im poradil, aby začali športovať. A ak majú zdravotné problémy, nech idú k lekárovi... Možno by im pomohla viagra. Tak by mohol ich život fungovať a videli jeho dobrú stránku."
Vladimír Putin

" KRASNY VECER, viete kto je poslanec Skripek?“ A predstavte si ze tento Skripek, poslanec OLANO chce byt Duchovnym vodcom Slovakov. Uplny debil, je strasne koho ten tajtrlik Matovic dotiahol do parlamentu vratane seba sameho ci sialenca Hlinu.“
Fedor Flašík

"V tejto krajine je to náročné. Tu sa bojíme aj vlastného tieňa. Problémy pri profesionálnych hercoch boli aj z umeleckého hľadiska, ale táto hra nemá ambíciu vyhrať Divadelné dosky v Nitre. Niektorým profesionálnym hercom totiž chýbala divadelnosť. Nie je to však hra, ale 3D prepis spisu Gorila. Naštudovaných je päť skečov, ešte jeden pribudne. Je tam jedna ženská a štyri mužské postavy. Ide o Annu Bubeníkovú, Jaroslava Haščáka, Roberta Fica, Jirka Malchárka a Františka Határa. Je tam aj postava agenta bez mena, ktorý byt odpočúva. Je dosť možné, že preméru urobíme atypicky, napríklad v najsevernejšej či najvýchodnejšej obci na Slovensku."
Alojz Hlina

TO JE TV !

TO JE TV !

Zomrela Bernadette Lafontová

Zomrela Bernadette Lafontová 



Francúzska herečka Bernadette Lafontová zomrela vo štvrtok v rodnom meste Nimes na juhu krajiny galského kohúta vo veku 74 rokov. Umelkyňu hospitalizovali v miestnej nemocnici iba v pondelok po náhlej nevoľnosti, ďalšie podrobnosti o pozadí jej zdravotných problémov francúzske médiá nezverejnili.
      Dcéra lekárnika sa už v detstve venovala tancu a baletu, neskôr vystupovala aj na scéne miestneho divadla v rodnom Nimes. Do francúzskej metropoly Paríža sa dostala po sobáši s hercom Gérardom Blainom (1930-2000) vo veku 19 rokov. Jej druhým manželom sa však už po dvoch rokoch stal maďarský sochár György Medveczky, s ktorým mala tri deti.
      Už o krátky čas neskôr sa objavila na striebornom plátne v celovečernom filme Clauda Chabrola Krásny Serge so Jeanom-Claudeom Brialym v hlavnej úlohe.
      Z mimoriadne bohatej filmografie herečky, ktorá stvárnila i na divadelných scénach viacero pamätných postáv, mohli diváci v bývalom Československu a jeho nástupníckych štátoch vidieť napríklad snímky Zločin v exprese režiséra Costu-Gavrasa, Zlodej z Paríža, ktorý nakrútil Louis Malle so Jeanom-Paulom Belmondom a Genévieve Bujoldovou v hlavných úlohách, ale aj komédiu režiséra Clauda Millera Korytnačka na chrbte, či ďalšie komédie Superprehnití a Snúbenica na prenájom. Umenie herečky si mohli overiť aj televízni diváci vo viacerých produkciách, v ktorých podala presvedčivé výkony, tak napríklad v televíznom filme Maigret sa mýli, v ktorom postavu slávneho detektíva vytvoril Bruno Cremer.
      Bernadette Lafontovej udelili v roku 2003 čestného Césara, francúzskeho Oscara, za celoživotné dielo,  už skôr si toto ocenenie vyslúžila za kreáciu v snímke Clauda Millera L'effrontée (1985). Na konte mala aj viacero nominácii na toto prestížne ocenenie. Od roku 2009 bola laureátkou Radu Čestnej légie.
      Umelkyňa opakovane spolupracovala s Francoisom Truffautom, s ktorým nakrútila dokonca svoj filmový krátkometrážny debut i s Claudom Chabrolom, ale neboli to osamelé osobnosti francúzskej kinematografie, s ktorými sa stretla "na pľacoch", boli medzi nimi početní špičkoví kolegovia-herci zosnulej, ako aj ďalší významní režiséri ako napríklad Georges Lautner alebo Édouard Molinaro.


Copyright © TASR 2013

25. 7. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Americká spoločnosť Facebook v stredu ohlásila štvrťročný zisk z mobilnej reklamy, ktorý prekonal očakávania analytikov. Investorom tak poskytla nezvratný dôkaz, že jej aktivity dokážu prekvitať aj na smartfónoch a tabletoch. Tržby najväčšej sociálnej siete na svete v druhom kvartáli roku 2013 medziročne narástli o 53 % na 1,813 mld. USD, čo je viac než analytici predpokladali.
Obrat z mobilnej reklamy dosiahol 656 mil. USD, čo je oproti predchádzajúcemu štvrťroku nárast o 76 %. Spoločnosť pritom informovala, že reklama na mobilných zariadeniach tvorí približne 41 % celkových reklamných tržieb v druhom štvrťroku. Facebook počas tohto obdobia zinkasoval čistý zisk vo výške 333 mil. USD, čo je oproti minuloročnej strate 157 mil. USD výrazne pozitívnym posunom. Hodnota akcií spoločnosti v reakcii na obchodné výsledky v stredu po skončení obchodovania vzrástla o 20 % na 31,81 USD za akciu. 
Podľa predstaviteľov spoločnosti 700 mil. z ich 1,15 mld. užívateľov v súčasnosti navštevuje Facebook denne, čo je tiež zlepšením oproti 655 mil. na konci prvého kvartálu. Nepotvrdili sa tak obavy analytikov, že nové formáty reklamy na sociálnej sieti, ktoré sa zobrazujú priamo na nástenke so správami od ich priateľov, odstrašia užívateľov. 
Facebook počas druhého štvrťroka zvýšil kvantitu aj počet typov reklám, ktoré sa užívateľom na nástenke zobrazujú, miery preklikovosti a ceny za klik sa pritom neznížili, komentovala situáciu prevádzková riaditeľka Sheryl Sandbergová. "Reklamy teraz tvoria približne 5 % správ na nástenke, každá 20. správa je teda reklamou. Užívatelia nám v nedávnych prieskumoch povedali, že si reklamy viac všímajú. Budeme teda investície smerovať do zlepšenia ich kvality," povedal zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg. 

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS



Okresná prokuratúra v Rimavskej Sobote skúma zákonnosť uznesenia mestského zastupiteľstva z 3. júla. Ako dnes TASR potvrdil prednosta mestského úradu Štefan Szántó, pre podnet sa rozhodol preto, lebo nemôže zákonne splniť úlohu, ktorou ho poslanci poverili. Na zastupiteľstve, kde nebol prítomný, mu ako prednostovi uložili úlohu uzatvoriť pracovnú zmluvu s Branislavom Cabanom na post šéfredaktora Rimavskosobotského informačného periodika. Prokurátora zároveň upozornil aj na poslancami schválený štatút periodika.
      Prokuratúra má podľa podnetu preskúmať zákonnosť uznesenia mestského zastupiteľstva z 3. júla, pretože podľa prednostu porušuje Zákon o obecnom zriadení číslo 369 z roku 1991. Uznesením mestskí poslanci uložili Szántóovi úlohu, ktorá patrí výlučne do kompetencie primátora mesta, ktorý ako jediný zastupuje mesto Rimavská Sobota vo vzťahu k právnickým a fyzickým osobám. Primátor v danom prípade nepoveril prednostu ani iného zamestnanca úradu rozhodovaním v tejto oblasti.
      Prednosta mestského úradu je podľa podnetu zamestnancom mesta a za svoju činnosť zodpovedá len primátorovi. Mestské zastupiteľstvo mu preto nemá právo priamo ukladať úlohy. "Na rokovaní, kde mi mestské zastupiteľstvo ako prednostovi mestského úradu uložilo úlohu uzatvoriť pracovnoprávny vzťah, som nebol prítomný a nemohol som dať proti tomu námietku. Čakal som, že to niekto urobí, lebo je to jednoducho nemožné, nakoľko pracovnoprávny vzťah môže uzatvárať len primátor mesta. Bol som preto nútený podať podnet na okresnú prokuratúru. Nemôžem splniť úlohu, lebo to nemám v kompetencii," povedal Szántó.
      Ostatné úlohy stanovené zastupiteľstvom prednosta splnil. Zabezpečil výberové konanie na post zodpovedného redaktora periodika a vytypovanie tlačiarne. Vo výberovom konaní prihlášku posudzovali členovia redakčnej rady a hlasovali o nej verejne. Štefan Szántó ako jediný hlasoval proti, nakoľko uchádzač podľa neho nesplnil kritériá výberového konania. Napriek tomu redakčná rada odporučila primátorovi mesta, aby o kandidátovi rokovalo mestské zastupiteľstvo. "Prokuratúru som požiadal aj o stanovisko ohľadne štatútu periodika, ktorý schválili poslanci mestského zastupiteľstva ešte 16. januára. Mnohí ho spochybňujú, na mestský úrad sme dostali viacero podnetov. Tento štatút nie je podľa mňa v súlade so slovenskými zákonmi ani s Ústavou SR, pretože tu sa sloboda tlače odsúva na vedľajšiu koľaj," dodal prednosta mestského úradu v Rimavskej Sobote.
      Podľa štatútu je vydavateľom periodika mesto Rimavská Sobota, na ktoré sa vzťahujú všetky ustanovenia platné pre vydavateľa. Sporný je najmä článok štatútu, ktorý dáva členom redakčnej rady právo veta pri rozhodovaní o uverejňovaní jednotlivých článkov.


Copyright © TASR 2013


The Wolverine

The Wolverine

24. 7. 2013

Reakcia MPRV SR na článok uverejnený v Hospodárskych novinách

Reakcia MPRV SR na článok uverejnený v 

Hospodárskych novinách


Na informácie uverejnené v denníku Hospodárske noviny dňa 24.júla 2013, konkrétne na časť, v ktorej sa autor zaoberá možnosťou pokračovania zmluvného vzťahu so spoločnosťou Columbex International, a.s., a neukončenia zmluvného vzťahu predchádzajúcim ministrom Zsoltom Simonom, MPRV SR reaguje nasledovne:
1) Súčasťou „Dohody o podmienkach ukončenia zmluvy o poskytovaní služieb a iných plnení...“, ktorú podpísal Zsolt Simon bola Príloha 2c k Dohode o PODMIENKACH UKONČENIA Zmluvy o poskytovaní služieb a iných plnení č. 4/2008/S/060 v znení dodatkov A O zmene SÚVISIACICH práv a povinností medzi Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a COLUMBEX INTERNATIONAL, a.s. zo dňa 30.8.2011.

2) Táto Príloha 2c v bode 6 Projektový manažment a platnosť prevádzky uvádzala: „Pravidlá pre zabezpečenie prevádzky uvedené v tejto prílohe sú platné počas účinnosti Dohody, ak nie je uvedené inak. Neplatia pre obdobie v rámci ktorého je zabezpečené iba riešenie požiadaviek chápaných ako reklamácia v zmysle tejto Dohody. Zabezpečenie prevádzky podľa bodu 11.3 Dohody vykoná Poskytovateľ v rozsahu činností uvedených v tejto prílohe 2C (i) minimálne v štyroch po sebe nasledujúcich štvrťrokoch po uplynutí doby uvedenej v bode 2.1 (bc) Dohody a (ii) následne až do ukončenia verejného obstarávania, ktorého predmetom bude obstaranie Zabezpečenia prevádzky, pričom za činnosti (i) sa na odplatu primerane použijú ustanovenia bodu 4.4 Dohody a na činnosti (ii) ustanovenia čl. 8. tejto prílohy.“

3) Ďalej táto Príloha 2c v bode 8. Spôsob fakturácie uvádzala: „Od uplynutia doby uvedenej v článku 6 (i) tejto prílohy do skončenia doby uvedenej v článku 6 (ii) tejto prílohy je Poskytovateľ oprávnený fakturovať na trojmesačnej báze a to do 10. dňa nasledujúceho mesiaca po skončení príslušného trojmesačného obdobia za všetky svoje zrealizované výkony podľa čl. 2 až 6 tejto prílohy, ktoré sú za príslušné trojmesačné obdobie akceptované Objednávateľom. Podkladom pre túto fakturáciu bude výstup „Výkaz prác“ popisujúci bezvadne dodané plnenia osôb konajúcich za Poskytovateľa v človekohodinách písomne akceptovaný osobou oprávnenou konať za Objednávateľa najneskôr do piatich pracovných dní od jeho predloženia na podpis oprávnenou osobou konať za Poskytovateľa. Pre vylúčenie akýchkoľvek pochybností sa Zmluvné strany dohodli, že za činnosti vykonané Poskytovateľom od uplynutia doby uvedenej v článku 6 (i) tejto prílohy do uplynutia doby uvedenej v článku 6 (ii) tejto prílohy vzniká Poskytovateľovi nárok na fakturáciu už od prvej ním bezvadne zrealizovanej človekohodiny výkonu za príslušné trojmesačné obdobie.

Z uvedených častí dohody, vyplývajú nasledovné závery:
A) Predchádzajúce vedenie MPRV SR v dohode o ukončení skryto cez Prílohu 2c umožnilo pokračovanie zmluvy na neurčitý čas; určilo, že minimálne predĺženie bude o jeden rok, za ktorý spoločnosť Columbex International, a.s. ďalej fakturovala práce MPRV SR; uvažovalo, že zmluva bude pokračovať aj po tomto jednom roku, až kým sa následne nezačne a neurobí nové verejné obstarávanie teda minimálne ďalší polrok, v prípade námietok možno oveľa dlhšie. Zároveň tým deklarovalo, že sa nemôže prejsť na nový systém (možno iného dodávateľa), nakoľko zmluva sa ukončí až ak sa urobí výberové konanie na prevádzku tohto predraženého systému.

B) Z dohody jednoznačne nevyplýva, že Zsolt Simon jej podpisom získal pre MPRV SR vlastnícke právo k dielu. Nikde v dohode to nie je upravené.
C) MPRV SR za súčasného vedenia nepodpísalo žiadny dodatok k predmetnej zmluve ani k dohode o ukončení, ani neuvažuje takýto dodatok podpísať. Pri zadávaní prác doteraz postulovalo MPRV SR len podľa predmetnej dohody.
D) Sumy zaplatené doteraz spoločnosti Columbex International, a.s za obdobie od nástupu nového vedenia ministerstva MPRV boli len za práce vykonané a zadané podľa predmetnej dohody podpísanej Zsoltom Simonom.
E) Ak je predmetná dohoda v rozpore so zákonom, je potrebné sa Zsolta Simona opýtať, prečo podpisoval takúto dohodu a prečo tvrdil, že podpísal dohodu o ukončení, keď skryto cez Prílohu 2c umožnil spoločnosti Columbex International, a.s. minimálne ďalší rok pôsobiť na MPRV SR.
F) MPRV SR neignoruje žiadne pochybnosti vo vzťahu k spoločnosti Columbex International a.s. Aj preto postupuje zatiaľ len podľa riešenia navrhnutého Zsoltom Simonom v rámci predmetnej dohody. A zároveň práve preto nepočíta s tým, že agendové systémy na nové programové obdobie pre PPA bude ďalej zabezpečovať spoločnosť Columbex International, a.s. Zároveň hľadá spôsob ako zabezpečiť kontinuitu vyplácania platieb farmárom a zároveň prevádzkyschopnosť ekonomických informačných systémov všetkých rozpočtových a príspevkových organizácií rezortu, ktorých údržbu zahŕňa súčasná, Zsoltom Simonom podpísaná dohoda.

Mgr. Zuzana Gulová
hovorkyňa MPRV SR
Odbor komunikácie

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Právo vnučky autora populárnej detskej postavičky Krtka Zdeňka Milera predávať príslušné licencie spochybnila správkyňa dedičstva renomovaného výtvarníka Milena Fischerová.
Práve táto advokátka nechala právne preveriť zmluvu, vďaka ktorej Karolína Milerová a jej spoločnosť Little Mole predáva licencie na komerčné využitie Krtka. Dospela pritom k záveru, že zmluva je neplatná.
Proti licencii poskytnutej Milerovou vnučkou sa vyslovil už prvý súd, ktorý zakázal distribuovať hračky s Krtkom vyrobené v Poľsku na českom a slovenskom trhu. Uspieť môže aj výrobca drevených hračiek Detoa z Albrechtíc, ktorý sa bráni dovozu tovaru vyrábaného v Nemecku takisto s licenciou spoločnosti Little Mole, píše internetový server Lidovky.cz.
Vnučka Zdeňka Milera v rozhovore pre rovnaký server argumentovala v prospech svojich obchodných aktivít práve zmluvou, ktorú so starým otcom uzavrela niekoľko týždňov pred jeho úmrtím. "Rodina o tom vie. Jediný, kto robí problémy mne i rodine, je pani Milena Fischerová. Blokuje uzavretie dedičstva a z úplne iracionálnych dôvodov tiež môj rozvoj spolupráce tým, že nechce oznámiť obsah licenčných zmlúv," vyhlásila Karolína Milerová.
Samotná Fischerová však odmieta, že by zdržovala dedičské konanie - ako správkyňa autorských práv vraj nemá vo vyrovnaní s pozostalými žiadnu úlohu. "Tým, že slečna Karolína Milerová podávala návrhy na moje uvoľnenie z funkcie správcu a notár i odvolací Mestský súd sa museli týmito návrhmi zaoberať, istotne neprispela k rýchlemu priebehu dedičského konania. Skôr naopak. Súd prvého stupňa i mestský súd ma v tejto funkcii potvrdili, uviedla pre server advokátka.
Na margo inkriminovanej zmluvy Fischerová uviedla, že výtvarník, s ktorým ako výhradná zástupkyňa spolupracovala do jeho skonu, ju nikdy o niečom takom neinformoval a Karolína Milerová akúsi kópiu dokumentu predložila dva týždne po jeho úmrtí. "Táto zmluva bola prekvapením nielen pre mňa, ale i pre budúcich dedičov," dodala.
Vnučka Krtkovho autora dokument nechce zverejniť. Podľa Fischerovej v nej Zdeněk Miler udeľuje nevýhradnú licenciu na kompletné dielo za jednorazový poplatok 1000 Kč na celé obdobie autorskoprávnej ochrany - teda po 70 rokov od jeho smrti.




Po prijatí vyše 1000 sťažností stiahli z médií v Pakistane reklamu na kondómy so zdôvodnením, že jej vysielanie počas posvätného moslimského mesiaca ramadán je nemravné. Informovala o tom dnes tlačová agentúra Reuters.
      V reklame vystupuje pár, ktorý sa čuduje, ako sa susedovi darí mať takú atraktívnu a oslňujúcu manželku. Sused im so širokým úsmevom prezradí svoje tajomstvo - je ním balíček kondómov "džoš". Tento výraz sa v urdčine, ktorá je v Pakistane úradným jazykom, prekladá ako "vzrušenie".
      "Ľudia, ktorí sa sťažovali, nechcú vidieť takúto nemravnú reklamu v televízii počas ramadánu," uviedol hovorca Pakistanského úradu pre reguláciu elektronických médií.
      Reklamu dobrovoľne stiahla spoločnosť Pakistan Broadcasting Association, dodal hovorca.
      Pakistan je prevažne moslimská krajina, kde mnoho ľudí počas ramadánu svedomito dodržiava pôst a modlenie.
      V krajine sa už dlho zakazuje to, čo je pokladané za urážlivé. Takmer pred rokom zakázali prístup na internetovú stránku YouTube, pretože podľa sťažujúcich sa občanov bol na nej zverejnený materiál urážajúci moslimov.
      Minulý týždeň napríklad ženám na severozápade Pakistanu zakázali nakupovať počas ramadánu bez sprievodu, aby ich prítomnosť nerozptyľovala mužov.

Copyright © TASR 2013



Moskovský mestský súd v stredu začal pojednávať v prípade vraždy novinárky Anny Politkovskej, z ktorej sú obvinení štyria Čečenci a bývalý policajt z Moskvy. Sudca Pavel Melechin proces otvoril napriek námietkam Politkovskej dcéry a syna, ktorých advokáti sú momentálne v zahraničí a žiadali preto niekoľkodňový odklad. Pozostalým tiež prekáža vytvorenie poroty bez predošlej porady, na čo mali podľa obhajcov právo. Celé konanie sa preto rozhodli bojkotovať a označili ho za "zjavne nezákonné". Hovorkyňa súdu Anna Usačevová v utorňajšom vyjadrení pre agentúru Interfax naopak ubezpečila, že výber členov poroty sa uskutočnil v súlade so zákonom.
Novinárku známu kritickým postojom voči Kremľu zastrelili v roku 2006 pred vchodom jej domu v deň narodenín Vladimira Putina v Moskve. Politkovská písala pre opozičný týždenník Novaja Gazeta, pričom sa preslávila odvážnymi reportážami o zverstvách páchaných ruskou armádou v Čečensku či tvrdením, že za útokmi na obytné domy v Moskve a v ďalších ruských mestách, pri ktorých v roku 1999 zahynulo vyše 300 ľudí, stála ruská tajná služba.
Z účasti na vražde pôvodne obvinili troch Čečencov a bývalého policajný vyšetrovateľa, ktorý podľa prokuratúry poskytol vrahom logistickú podporu. Vo februári 2009 všetkých štyroch mužov zbavili obvinení pre nedostatok dôkazov, najvyšší súd však oslobodzujúce rozsudky zrušil a nariadil ďalšie vyšetrovanie. To sa podarilo uzavrieť minulú jeseň, no kritici naďalej tvrdia, že skutočný organizátor vraždy zostáva na slobode a verejnosť sa jeho meno zatiaľ nedozvedela.


© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 

RTVS and Towercom News

RTVS and Towercom News



Spoločnosť Towercom v spolupráci s RTVS rozširuje počet lokalít s kvalitným DVB-T vysielaním. Počas júla 2013 sa podarilo vybudovať a uviesť do prevádzky DVB-T dokrývače na ďalších deviatich lokalitách: Opava, Dedinky - Dobšiná, Prakovce -
Gelnica, Utekáč, Skalité, Stará Bystrica, Nová Baňa, Terchová a Žiar nad Hronom. Diváci z uvedených lokalít a okolia budú môcť sledovať kompletnú programovú ponuku druhého a tretieho multiplexu.
Ako povedal riaditeľ Sekcie technickej realizácie RTVS Andrej Doležal, RTVS záleží na každom divákovi a kvalite služieb, ktoré verejnoprávna televízia koncesionárom poskytuje. „Vďaka týmto deviatim novým dokrývačom si tak diváci v ďalších lokalitách, ktoré doteraz signál nemali, budú môcť vychutnať napríklad aj dnešný priamy prenos predkola Ligy majstrov,“ uzavrel A. Doležal.
Na mesiac august 2013 RTVS v spolupráci s Towercom a.s. neustále pripravuje skvalitňovanie a rozširovanie DVB-T pokrytia, o aktualizáciách bude RTVS verejnosť včas informovať.

IVO Barometer

IVO Barometer


Kauza Bonanno poznačila podľa Inštitútu pre verejné otázky (IVO) oblasť nezávislých médií na Slovensku. Vyplýva to z projektu IVO Barometer za prvý polrok tohto roka. Podľa výsledkov Barometra, ktoré agentúre SITA poskytol Ján Bartoš z IVO, celkové hodnotenie vývoja v oblasti médií rovnako ako počas celého roka 2012 zostalo nezmenené vzhľadom na dlhodobé vzájomné vyvažovanie pozitívnych a negatívnych tendencií a trendov. "Skutočnosť, že v prípade kauzy baru Bonanno vysokí predstavitelia súdnictva a prokuratúry prichytení pri konaní, ktoré otvára otázky o ich ľudskej a mravnej kompetencii pre výkon funkcií, namiesto verejného ospravedlnenia za neprípustné správanie sa naopak zaútočili na médiá, ktoré priniesli takýto dôkaz o ich správaní, asi najlepšie vystihuje morálny rozklad súdneho stavu na Slovensku," uvádza sa v tlačovej správe.
V prvých dvoch štvrťrokoch tohto roka tak bol podľa IVO pre hodnotenie kvality demokracie v oblasti nezávislých médií a médií verejnej služby rozhodujúci vývoj súdnych sporov s médiami a novinármi. IVO zaznamenalo protichodné tendencie aj vývoj v legislatívnej oblasti. "Oproti predchádzajúcemu obdobiu ustúpilo do úzadia dianie v Rozhlase a televízii Slovenska, kde po účelovej a legislatívne spochybniteľnej výmene generálnej riaditeľky (Miloslavy Zemkovej, pozn. redakcie) v polovici roka 2012 nastalo obdobie konsolidácie bez výraznejších problematických prejavov," uvádza sa ďalej v hlavných zisteniach z hodnotenia kvality demokracie v SR v prvom a druhom štvrťroku 2013 projektu IVO Barometer. 
Nový Čas informoval v júni 2011 o stretnutí občianskeho združenia Justičný Oskar. Právnik na penzii Tibor Péchy vtedy podľa denníka údajne vítal prichádzajúcich hostí s modrými slúchadlami na ušiach a nefunkčným samopalom v ruke na ulici pred barom Bonanno v Rajeckých Tepliciach. Denník vtedy pripomenul, že pár mesiacov predtým Ľubomír Harman s modrými chráničmi na ušiach a samopalom v ruke zastrelil v Devínskej Novej Vsi sedem ľudí. Prvýkrát noviny písali o tejto akcii 15. júna 2011, posledný článok vyšiel vlani 9. decembra a bol o tom, že sudcovia ostanú bez trestu a nikto z oprávnených osôb nepodal návrh na ich disciplinárne stíhanie. Ôsmi účastníci oslavy zažalovali vydavateľstvo denníka Nový Čas Ringier Axel Springer Slovakia. V ôsmich žalobách na ochranu osobnosti žiadajú finančnú náhradu nemajetkovej ujmy spolu 940 tisíc eur. V kauze súdne pojednávania pokračujú. 
Analytici IVO v spolupráci s ďalšími expertmi hodnotia v rámci aktuálneho projektu IVO Barometer vývoj kvality demokracie na Slovensku v prvých dvoch štvrťrokoch 2013. Zatiaľ čo v prvom štvrťroku 2013 hodnotili kvalitu demokracie celkovou známkou ako počas celého roka 2012 – 2,8, v druhom štvrťroku zaznamenali pokles o 0,1 bodu na priemerné hodnotenie 2,9. Na poklese hodnotenia v druhom štvrťroku sa podieľalo zhoršenie situácie v dvoch zo štyroch známkovaných oblastí, v ktorých experti zhoršili rating o 0,25 bodu - Demokratické inštitúcie a právny štát a Ochrana ľudských a menšinových práv. 
Cieľom projektu IVO Barometer je pravidelne hodnotiť stav kvality demokracie na Slovensku v piatich kľúčových oblastiach: demokratické inštitúcie a právny štát, legislatíva, ochrana a dodržiavanie ľudských a menšinových práv, nezávislé médiá a médiá verejnej služby, a od roku 2012 občianska spoločnosť a tretí sektor. Hodnota ratingu/známky IVO Barometra sa pohybuje na škále 1,00 - 5,00, známka 1,00 vyjadruje optimálny stav kvality demokracie podľa štandardov a porovnávacích kritérií uplatňovaných na pôde Európskej únie a Rady Európy v oblasti stability inštitúcií, politickej demokracie, ľudských práv a slobôd. 


© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

23. 7. 2013

FAIL

FAIL
 

DŽAMBULKA

DŽAMBULKA
 
 

REAKCIA: Matica nedostala od MK SR dotáciu, ale uspela v dopytovo - orientovanej výzve



REAKCIA: Matica nedostala od MK SR dotáciu,
 
ale uspela v dopytovo - orientovanej výzve
    
  Re: SME 22.7.2013: Matica chystá zvláštny tender, Archivujú aj staré dokumenty, S digitalizáciou zbierok sú problémy od začiatku)
      Ak si nezainteresovaný čitateľ prečíta v pondelkovom vydaní denníka SME monotematickú piatu stranu venovanú digitalizácii kultúrneho dedičstva, môže z publikovaných informácií nadobudnúť mylný pocit, že sa digitalizácia týka okrem Slovenskej národnej knižnice iba Matice slovenskej. A paradoxne, že tá "chystá zvláštny tender", pretože s digitalizáciou nečaká do konca roku 2015.
      Napriek tomu, že ministerstvo kultúry v odpovedi redaktorovi SME Dušanovi Mikušovičovi opakovane uviedlo, že Matica získala ako oprávnený žiadateľ finančný príspevok v rámci dopytovo - orientovanej výzvy, v článkoch nie je o tejto výzve ani zmienka. Rovnako ani o tom, že dopytovo – orientovaná výzva je súčasťou schváleného procesu digitalizácie kultúrneho dedičstva, ktorý okrem nej pozostáva z ďalších 9 národných projektov. Čitateľ sa v článkoch takisto nedočíta, že Matica slovenská predložila projekt na digitalizáciu svojho archívu v rámci dopytovo - orientovanej výzvy práve preto, lebo táto výzva bola vyhlásená pre inštitúcie mimo zriaďovateľskej pôsobnosti MK SR.
      O zmysluplnosti vyhlásenia tejto výzvy svedčí aj fakt, že sa do nej o podporu so svojimi projektmi prihlásilo spolu 28 žiadateľov. Všetky predložené projekty, vrátane projektu Matice slovenskej, prešli nezávislým formálnym i odborným hodnotiacim procesom, do ktorého ministerstvo nezasahovalo. Na jeho konci bola s 9 úspešnými žiadateľmi uzatvorená zmluva o poskytnutí nenávratného finančného príspevku. Keďže išlo o nezávislý rozhodovací proces, ministerstvo do jeho priebehu ani výsledkov nijakým spôsobom nezasahovalo. Rovnako nezasahuje ani do realizačnej fázy projektov u úspešných žiadateľov. Zoznam podporených žiadateľov (okrem Matice uspelo ďalších 8 projektov) je uvedený na webovej stránke www.opis.culture.gov.sk. Patria k nim napríklad Prešovský či Nitriansky samosprávny kraj, Vojenský historický ústav alebo Tlačová agentúra Slovenskej republiky. Ak by pre inštitúcie mimo zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva kultúry nebola dopytovo – orientovaná výzva vyhlásená, porušili by sa nastavené a schválené procesy, pričom takto zvolený postup by bol aj v priamom rozpore s filozofiou a programovými dokumentmi OPIS – prioritná os 2.
referát styku s médiami MK SR

Zomrel Dennis Farina

Zomrel Dennis Farina


Vo veku 69 rokov zomrel americký herec Dennis Farina. Podľa jeho hovorkyne Lori De Waalovej herec skonal v ranných hodinách miestneho času v meste Scottsdale v štáte Arizona po tom, ako ho hospitalizovali s krvnou zrazeninou na pľúcach. Správu priniesla agentúra AP.
Farina sa narodil 29. februára 1944 v Chicagu. Pôvodne pracoval ako mestský policajt a svoju hereckú kariéru odštartoval až neskôr, takmer ako 40-ročný. Obľúbeným sa stal ako predstaviteľ tvrdých mužov. Preslávila ho najmä úloha detektíva Joea Fontanu v dlhodobom kriminálnom TV seriáli Zákon a poriadok.
Herec účinkoval aj v ďalších žánrovo príbuzných seriáloch 80. rokov, akými sú Crime Story či Miami Vice. Neskôr sa objavil v seriáloch Buddy Faro, Luck, Empire Falls alebo New Girl. Farina si zahral v celovečerných filmoch ako Chyťte ho! (1995), Eddie (1996), Stará láska nehrdzavie (1997) či Zachráňte vojaka Ryana (1997).

Copyright © TASR 2013




TOP OF THE POPS

TOP OF THE POPS


1.Búrlivé víno – Markíza ; 2. Televízne noviny – Markíza ; 3. NAJLEPŠIE POČASIE- TV JOJ ; 4. Športové noviny – Markíza ; 5. Šport- TV JOJ ; 6. NOVINY TV JOJ- TV JOJ ; 7. Počasie – Markíza ; 8. Keno 10 – Markíza ; 9. KRIMI- TV JOJ ; 10. SLNKO, SENO, SLANINA- TV JOJ ; 11. Norbit – Markíza ; 12. VyVolení - Dom snov- TV JOJ ; 13. Znova 17 – Markíza ; 14. Občanský průkaz – Markíza ; 15. Sexi 40- TV JOJ

22. 7. 2013

RTVS NEWS. Súhrnná správa o zákazkách s nízkou hodnotou s cenami vyššími ako 1000 eur za II. štvrťrok 2013

RTVS NEWS
Súhrnná správa o zákazkách s nízkou hodnotou s cenami vyššími ako 1000 eur za II. štvrťrok 2013


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 


Spolutvorca seriálového hitu Glee (2009) Ryan Murphy sa v rozhovore pre magazín The Hollywood Reporter vyjadril k úmrtiu jednej z hlavnej hviezd seriálu Coryho Monteitha, ktorý stvárňoval Finna Hudsona. Monteith skonal 13. júla vo veku 31 rokov, pričom príčinou smrti bola kombinácia heroínu a alkoholu. Televízia Fox už posunula nakrúcanie aj premiéru piatej sezóny, natáčať sa začne až začiatkom augusta a prvú časť namiesto 19. septembra odvysielajú 26. septembra.
"Vždy je smutné a šokujúce, keď niekto taký mladý zomrie. Avšak, čo je na tom ešte viac znepokojujúce, je to, že koľkí z nás, ktorí sme ho poznali a mali radi, sme sa mu aktívne snažili pomôcť mu. Čo spravíte, ak čelíte niečomu takému smutnému a šokujúcemu? Zrušíte seriál? Začneme nakrúcať až v januári? Čo spravíme? Nakoniec sme sa rozhodli, že najlepšie pre všetkých bude vrátiť sa k práci a byť s ľuďmi, ktorí ho poznali a mali radi, takže budeme môcť trúchliť spoločne," uviedol Murphy s tým, že Hudsona nechajú v seriáli zomrieť. "Myslím, že bude pre seriál správne, ak necháme jeho postavu zomrieť. Keď potom budeme nakrúcať epizódu, v ktorej mu vzdáme hold, budeme to musieť spraviť tak, aby ostatní herci nemuseli znova prežívať smútok, ktorý prežívajú teraz, ale spraviť to v radostnejšom duchu," vysvetlil Murphy, ktorý sa o budúcnosti seriálu rozprával aj s Monteithovou priateľkou a hereckou kolegyňou Leou Michele. "Povedal som jej, že pochopím, ak sa nebude chcieť vrátiť do Glee. Povedala mi však, že o takej možnosti ani neuvažuje," dodal.
Cory Monteith sa narodil 11. mája 1982 v Calgary a s herectvom začínal vo Vancouveri. V menších úlohách sa objavil napríklad v seriáloch ako Smallville (2001 - 2011), Stargate: Atlantis (2004 - 2009) alebo Hviezdna brána (1997 - 2007). Diváci ho mohli vidieť aj v romantickej komédii Monte Carlo (2011). Jeho najvýznamnejšou úlohou, ktorá ho preslávila, bola rola Finna Hudsona v spomínanom seriáli Glee, kde predvádzal aj svoje spevácke schopnosti. Tento rok na jar absolvoval liečbu závislosti od návykových látok, pre ktorú sa rozhodol sám. Jeho bezvládne telo našli zamestnanci hotela vo Vancouveri. Podľa polície neexistuje "žiadny dôkaz, ktorý by naznačoval, že by smrť pána Monteitha bola niečím iným ako tragickou nehodou".


© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

 



Padajúce televízory boli príčinou toho, že takmer 200.000 detí v Spojených štátoch sa muselo za posledných 20 rokov liečiť na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS) a percento zranení pri týchto nehodách, niekedy aj smrteľných, výrazne stúplo. Ukázalo to štúdia, na ktorú sa dnes odvolávala tlačová agentúra AP.
      Lekári a odborníci na bezpečnosť tvrdia, že potrebné je lepšie uvedomovanie si nebezpečenstiev - najmä rizík, keď sa ťažšie, staršie modely televízorov umiestňujú na vrch bielizníkov či iných kusov nábytku, na ktoré môžu vyliezť malé deti.
      Väčšinu zranení utrpia deti do päť rokov a najbežnejšie sú zranenia hlavy a krku vrátane otrasu mozgu.
      "Toto je problém, ktorého výskyt je čoraz viac alarmujúci," uviedol hlavný autor štúdie Dr. Gary Smith, pediater so špecializáciou na nehody detí a predseda Aliancie pre prevenciu detských zranení.
      Štúdia bola zverejnená dnes v časopise Pediatrics.
      V roku 2011 bolo na JIS ošetrovaných 12.300 amerických detí pre zranenia súvisiace s televízormi, v porovnaní s 5455 deťmi v roku 1990. Počet sa teda zdvojnásobil - z 0,85 zranených na 10.000 detí vo veku do 17 rokov v roku 1990 až na 1,66 zranených na 10.000 detí v roku 2011.
      Odborníci skúmali údaje o tých nehodách detí spôsobených televízormi, ktoré sa neskončili smrťou, a to z rokov 1990-2011.
      Je tiež známe, že za dve desaťročia zomrelo na tieto zranenia 215 detí, a podľa nových správ od januára 2012 zabili padajúce televízory najmenej šesť malých detí.
      Keďže sú ploché televízory čoraz obľúbenejšie, mnoho rodín premiestni ťažšie staré televízory do spální na bielizníky či iné nestabilné kusy nábytku, ktoré však nie sú určené na držanie televízorov.

 

Copyright © TASR 2013

Zomrel Franco De Gemini

Zomrel Franco De Gemini 

 

Taliansky hudobník-hráč na ústnu harmoniku, skladateľ a producent v jednej osobe Franco De Gemini, ktorého preslávila filmová hudba Ennia Morriconeho k snímke režiséra Sergia Leoneho Vtedy na Západe, už nie je medzi živými.
      Rodák z Ferrary zomrel v nedeľu po dlhotrvajúcej chorobe v Ríme vo veku 84 rokov, informovali dnes talianske médiá.
      Muž, ktorý sa počas dlhoročnej umeleckej dráhy spolupodieľal na výrobe filmovej hudby pre viac ako 800 snímok, spolupracoval aj so slávnymi režisérmi, ako sú napríklad Enzo G. Castellari, Luigi Comencini, Giuseppe De Santis, Michelle Lupo, Elio Petri alebo Jurij Ozerov či Robert Wise.


Copyright © TASR 2013

 

Vyhlásenie RTVS k dokumentárnemu cyklu Colnica


Vyhlásenie RTVS k
 
dokumentárnemu cyklu Colnica 


Vzhľadom k aktuálnym udalostiam súvisiacich s časťou dokumentárneho cyklu Colnica, ktorá bola odvysielaná dňa 14.júla 2013 pod názvom „Návrat ztraceného pokladu,“ vydáva RTVS oficiálne stanovisko k danej téme.
Dokumentárny cyklus Colnica je spoločným projektom RTVS a Českej televízie.
Slovenská časť dokumentov bola hradená zo zdrojov RTVS. Predmetný autorský dokument, v ktorom odznela česká verzia slovenskej hymny, bol dielom Českej televízie a bol plne financovaný zo zdrojov českého partnera.
Pochopiteľne, je možné mať estetické či iné námietky, avšak dokument bol v rámci spoločného projektu vkladom Českej televízie. Vzhľadom na to, že ide o autorský dokument, slovenská strana nerobila a ani nemohla vykonať žiadne zásahy do obsahu ani prevedenia daného autorského diela.
 Václav Mika, generálny riaditeľ RTVS: „Zdôrazňujeme, že RTVS tento dokument neprodukovala a ani nefinancovala, preto je akákoľvek námietka o vhodnosti použitia verejných zdrojov bezpredmetná.“

O svatém Kamilu slunce má největší sílu.

 O svatém Kamilu slunce má největší sílu






Jednotka lepšie.
Dvojka lepšie. Sagan.
Spolu - 12,35 %.

Markíza  horšie.
TV Doma horšie.
DAJTO  horšie.
FOOOR o chlp lepšie.

JOJ zle.
JOJ PLUS lepšie.
WAU horšie.

TA 3 horšie. 

Jednotka - 6.74% ;
Dvojka - 5.61 % ;
Markíza - 21,46% ;
TV DOMA - 6.98% ;
DAJTO- 2,73%
FOOOR- 1,21 %
TV JOJ – 16,05 % ;
JOJ PLUS- 4.88 % ;
WAU -1,21 % ;
TA 3 - 1.88 %

RTVS LAW NEWS

RTVS LAW NEWS

 


Verejnoprávny Rozhlas a televíziu Slovenska tak skoro zmeny v zákonnom rámci jeho fungovania nečakajú. Vyplýva to z Návrhu na zrušenie úloh z Plánu legislatívnych úloh vlády Slovenskej republiky, ktorý do medzirezortného pripomienkového konania predložil minister kultúry Marek Maďarič. Pripomienkovať sa dá do 2. augusta. Ministerstvo kultúry (MK) SR malo do júna pripraviť návrh novely zákona o Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS). Návrh však aktuálne plánuje predložiť na rokovanie vlády do konca budúceho roka.
Posun prípravy novely o rok a pol spôsobil podľa ministerstva kultúry fakt, že doteraz sa mu k téme nepodarilo pripraviť odbornú konferenciu. Závery konferencie na tému “Redefinícia parametrov verejnej služby poskytovanej verejnoprávnym vysielateľom s osobitným ohľadom na systém odpočtu, monitoringu a kontroly ich následného napĺňania“ totiž chce zapracovať do novely zákona o verejnoprávnom rozhlase a televízii. Hlavným dôvodom predloženia návrhu na zrušenie úlohy vypracovať novelu zákona o RTVS je podľa MK SR “potreba nanovo zadefinovať parametre služby verejnosti poskytovanej verejnoprávnym vysielateľom“. To však je, ako pripomína ministerstvo, “zložitý a časovo náročný proces, ktorý si vyžaduje širšiu odbornú diskusiu“. Práve preto chce k nemu pripraviť spomínanú odbornú konferenciu a tým vytvoriť k téme širšiu odbornú diskusiu.
Vláda na návrh MK SR začiatkom apríla zrušila ďalšiu legislatívnu úlohu ministerstva kultúry týkajúcu sa RTVS – jeho spoločného sídla. Podľa ministerstva jedno sídlo verejnoprávnej televízie a rozhlasu nie je v najbližších rokoch reálne pre nevyhnutné úspory vo verejných financiách. Rovnako ani RTVS vo svojom rozpočte nemá prostriedky na uskutočnenie koncepcie spoločného mediálneho komplexu. “S prihliadnutím na vývoj verejných financií nie je reálne očakávať v najbližších rokoch finančné zdroje na uvedenú náročnú investičnú akciu,“ konštatovalo v materiáli MK SR.
Ministerstvo kultúry malo v júli pripraviť novelu zákona o štátnom jazyku Slovenskej republiky. Túto úlohu z plánu legislatívnych úloh vlády chce zrušiť, lebo je duplicitná. Ministerstvo ju rieši v najnovšej novele zákona o vysielaní a retransmisii, ktorá by sa na rokovanie vlády mala dostať v najbližších týždňoch. Pri príprave novely “sa zohľadnia aj relevantné odporúčania Európskej komisie k jazykovej úprave vo vysielaní a novelu zákona o štátnom jazyku bude možné zaradiť ako samostatný článok do pripravovaného návrhu zákona, ktorým sa bude meniť zákon o vysielaní a retransmisii“, uviedlo v materiáli MK SR. Európska komisia totiž po preskúmaní zákona o štátnom jazyku vyjadrila obavu z možného nesúladu právnej úpravy používania štátneho jazyka v oblasti vysielania s právom Európskej únie (EÚ).
V návrhu novely zákona o vysielaní a retransmisii, ktorý bol od 3. do 21. júna v medzirezortnom pripomienkovom konaní, sa medzi iným mení súčasná právna úprava používania jazykov v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania vo vzťahu k vysielateľom vysielajúcim na základe licencie, teda súkromným médiám. Súčasný rozsah výnimiek z povinného používania štátneho - slovenského jazyka vo vysielaní navrhuje ministerstvo kultúry rozšíriť o novú výnimku. Výnimka sa má vzťahovať na vysielateľov vysielajúcich v jednom alebo viacerých oficiálnych jazykoch EÚ, ktorí chcú poskytovať svoj program na Slovensku žijúcim občanom iného členského štátu únie. Návrh ďalej rieši napríklad aj ochranu maloletých či programy pre sluchovo a zrakovo postihnutých.

 

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

21. 7. 2013

Upozornenie RTVS

Upozornenie RTVS


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Kamerun ostro skritizoval média za spôsob, akým informovali o zavraždení prominentného gay aktivistu v africkej krajine. Ako dnes uviedla agentúra AP, prípad vyvolal znepokojenie zo strany Spojených štátov, Francúzska, Veľkej Británie a OSN.
      Hovorca vlády Issa Tchiroma v piatok povedal, že novinári spoločne s občianskymi združeniami "zaútočili na kamerunský národ a pošpinili jeho dobrú povesť". Ide o prvé oficiálne vyhlásenie úradov k prípadu vraždy aktivistu Erica Ohena Lembembeho.
      Lembembeho našli zavraždeného v pondelok len niekoľko týždňov po tom, čo verejne skritizoval pomery v Kamerune, kde sex medzi partnermi rovnakého pohlavia je klasifikovaný ako trestný čin. Aktivistu pred zavraždením mučili. Okrem zlomeného väzu, telo malo polámané kosti v oboch chodidlách a na pokožke sa nachádzali stopy po pálení rozžeraveným železom.
      Tchiroma uviedol, že prípad je v štádiu vyšetrovania. Podľa organizácií na ochranu ľudských práv, prípady násilia voči gayom sú v Kamerune vyšetrované iba povrchne.

Copyright © TASR 2013


Kanadská herečka Cobie Smulders si v pripravovanom seriáli Agents of S.H.I.E.L.D. zopakuje úlohu agentky Marie Hill. Tú stvárnila už v akčnom sci-fi Avengers: Pomstitelia (2012) a ukáže sa aj v snímke Captain America: Winter Soldier. Zatiaľ je potvrdené jej účinkovanie v pilotnej epizóde, jej účasť v ďalších častiach nie je istá, keďže musí nakrúcať aj seriál Ako som spoznal vašu mamu (2005). "Cobie som veľmi chcel mať v pilote, pretože tak ako ostatní, ona je S.H.I.E.L.D. Je cool a dominantná a má suchý humor, ktorý sa hodí ku Clarkovmu (Clark Gregg, predstaviteľ Phila Coulsona, poz. SITA)," uviedol režisér a scenárista seriálu Joss Whedon.
Tridsaťjedenročná Smulders začínala ako modelka, no ako sama neskôr povedala, túto prácu v podstate nenávidela. Neskôr sa rozhodla pre herectvo a objavila sa v niekoľkých seriáloch - napríklad Smallville (2001 - 2011), The L Word (2004 - 2009) či Tru Calling (2003 - 2005). Jej najdôležitejšou rolou sa však stala úloha televíznej reportérky Robin Scherbatsky zo sitkomu Ako som spoznal vašu mamu. Okrem Avengers sa objavila sa aj v niekoľkých ďalších filmoch, ako napríklad Kráčajúca skala (2004) či Dlhý víkend (2005). 


Televízia Fox po smrti kanadského herca Coryho Monteitha posunula nakrúcanie aj premiéru piatej sezóny seriálového hitu Glee (2009). Bezvládne telo predstaviteľa Finna Hudsona minulý víkend našli v hotelovej izbe, pričom príčinou smrti bola kombinácia heroínu a alkoholu. Nakrúcanie sa začne až začiatkom augusta a prvú časť namiesto 19. septembra odvysielajú 26. septembra.
Cory Monteith sa narodil 11. mája 1982 v Calgary a s herectvom začínal vo Vancouveri. V menších úlohách sa objavil napríklad v seriáloch ako Smallville (2001 - 2011), Stargate: Atlantis (2004 - 2009) alebo Hviezdna brána (1997 - 2007). Diváci ho mohli vidieť aj v romantickej komédii Monte Carlo (2011). Jeho najvýznamnejšou úlohou, ktorá ho preslávila, bola rola Finna Hudsona v populárnom seriáli Glee, kde predvádzal aj svoje spevácke schopnosti. Jeho partnerkou bola herecká kolegyňa Lea Michele. Tento rok na jar absolvoval liečbu závislosti od návykových látok, pre ktorú sa rozhodol sám. Jeho telo našli zamestnanci hotela 13. júla. Podľa polície neexistuje "žiadny dôkaz, ktorý by naznačoval, že by smrť pána Monteitha bola niečím iným ako tragickou nehodou". 


Americký rapper Kanye West v piatok poobede na letisku v Los Angeles napadol fotografa. Ako zistil portál TMZ.com, polícia ho podozrieva z pokusu o krádež, keďže mu chcel zobrať fotoaparát. Prípad už začali vyšetrovať a podľa zdrojov TMZ ho posunú losangeleskému okresnému prokurátorovi. Fotografa, ktorý chce Westa zažalovať, hospitalizovali. Údajne utrpel niekoľko zranení.
Tridsaťšesťročný Kanye West odštartoval hudobnú kariéru v roku 1996, keď ako producent spolupracoval s rapperom Gravom. Neskôr produkoval skladby pre interpretov ako Jermaine Dupri, Foxy Brown alebo Goodie Mobb. Známym sa však stal až v roku 2001, keď sa podieľal na albume The Blueprint. Svoj debutový štúdiový album The College Dropout vydal v roku 2004. Nasledovali nahrávky Late Registration (2005), Graduation (2007), 808s & Heartbreak (2008), My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010) a Yeezus (2013). Medzi najväčšie hity 21-násobného držiteľa Grammy patria skladby ako Jesus Walks, Gold Digger, Diamonds From Sierra Leone, Stronger, Love Lockdown, Heartless alebo All Of The Lights. West, ktorý vedie vlastné vydavateľstvo G.O.O.D. Music, má na konte aj tri Brit Awards alebo sedem BET Awards.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.