16. 11. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Americké ministerstvo spravodlivosti nemá v úmysle súdne stíhať novinára Glenna Greenwalda, zodpovedného za zverejnenie dokumentov získaných bývalým spolupracovníkom americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA) Edwardom Snowdenom. V rozhovore pre denník Washington Post to povedal americký minister spravodlivosti Eric Holder.Američan Greenwald, ktorý žije v Brazílii, napísal niekoľko článkov na základe dokumentov, ktoré mu odovzdal jeho krajan Snowden. Tie v lete ukázali, že americká tajná služba monitorovala elektronickú komunikáciu miliónov ľudí po celom svete. Nedávno sa následne prevalilo, že medzi sledovanými boli aj vrcholní štátnici. Aféra poškodila vzťahy USA najmä s ich spojencami.
„Určite nesúhlasím s tým, čo Greenwald urobil,“ upozornil Holder. Podľa neho Greenwaldova činnosť nie je rýdzo „angažovanou žurnalistikou“ a zmazáva hranice medzi advokáciou a novinárčinou. Nie je mu vraj však známe, že by existovali podklady, na základe ktorých by mohli Greenwalda právne stíhať.
Greenwald, ktorý v minulosti prejavoval obavy z toho, že bude stíhaný a zatknutý v USA, Holderovo vyhlásenie uvítal. „Je to pozitívny krok, že minister spravodlivosti vyslovene uznal, že žurnalistika nie je a nemala by byť zločinom v Spojených štátoch,“ podotkol. Zároveň ale dodal, že vzhľadom na zlé skúsenosti s americkou vládou pri dodržiavaní slobody tlače, plánuje svoj prípad radšej konzultovať so svojím advokátom, či sa na ústne vyhlásenie predstaviteľa USA môže spoľahnúť.

Copyright © ČTK 2013

Česká televízia si uctí zosnulého amerického hudobníka Loua Reeda prostredníctvom programu s názvom Je nám ctí... Lou Reed 1942-2013. Kanál ČT art odvysiela 14. decembra dokument o bývalom spevákovi The Velvet Underground a neskôr naň nadviaže záznamom koncertu z pražského Divadla Archa. Vystúpenie sa konalo 4. júla 2012 a Reed počas večera odohral najväčšie hity, ale aj menej známe skladby, pričom koncert venoval Václavovi Havlovi. "Ide vraj o Reedov posledný nakrútený koncert," vyhlásil výkonný riaditeľ ČT art Tomáš Motl.
Lou Reed zomrel 27. októbra v obci Amagansett v štáte New York. Dožil sa 71 rokov. Lekár Charles Miller z clevelandskej nemocnice potvrdil, že spevák zomrel v dôsledku problémov s pečeňou, ktorú mu transplantovali v máji. Hudobníčka Laurie Anderson zverejnila po manželovej smrti v týždenníku The East Hampton Star otvorený list, v ktorom napísala, že Reed zomrel, keď sa pozeral na stromy a rukami cvičil tai-či.
Lewis Allan Reed sa narodil 2. marca 1942 v newyorskom Brooklyne. V roku 1964 založil spomínanú formáciu The Velvet Underground, ktorá sa na komerčnej scéne nikdy nepresadila, keďže jej maximom bolo 171. miesto v americkom rebríčku Billboard 200 za debutový album The Velvet Underground & Nico (1967). Album, na obale ktorého je veľký žltý banán Andyho Warhola, však zaradil magazín Rolling Stone na 13. priečku v rebríčku najvplyvnejších nahrávok histórie. Reed zo skupiny v roku 1970 odišiel a následne odštartoval sólovú kariéru. Odvtedy vydal 22 štúdiových albumov, ten posledný nahral spoločne s kapelou Metallica a nazval ho Lulu (2011). V roku 1990 obnovil činnosť skupiny The Velvet Underground, s ktorou koncertoval aj v roku 1993. V roku 1996 uviedli kapelu do Rock'n'rollovej siene slávy. V roku 1998 si vystúpenie Reeda vyžiadal počas svojej návštevy Bieleho domu jeho blízky priateľ Václav Havel. Vtedajší americký prezident Bill Clinton mu vyhovel a v Bielom dome sa tak pre českého prezidenta hrali aj skladby Sweet Jane či Perfect Day. V máji 2000 zaznamenal Reed ďalší míľnik vo svojej kariére, keď v Ríme koncertoval pred pápežom Jánom Pavlom II. V roku 2001 zase vystúpil s Lucianom Pavarottim, s ktorým si zaspieval svoj najväčší hit Perfect Day. Vlani sa predstavil ako headliner úvodného dňa hudobného festivalu Pohoda.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...



15. 11. 2013

Prepadák roka ?

Prepadák roka ?



Kriminálka Staré Mesto II. predviedla opäť podpriemerný výkon , dokonca horší ako minulý týždeň. Seriál sa tak stáva prepadákom roka. Wallander mal dokonca vyšší podiel.
 
Kriminálka Staré Mesto, Jednotka, 14.11.2013
 
108 tisíc divákov ,
2,3 sledovanosť ,
4,9 % podiel na trhu

 

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

"Ak nedokážete presadiť zákaz hazardu, je to ako povedať 'Ak nedokážete zabrániť znásilneniu, užite si ho."
Randžit Sinha, šéf indického Ústredného úradu pre vyšetrovanie (CBI)

„Myslím, že Jojka siahla po tom najlepšom, čo na trhu je.“
Peter Marcin

Bambi 2013

Bambi 2013


Početné celebrity zo sveta strieborného plátna a televízie, hudby, športu i módy nechýbali v Berlíne na 65. slávnostnom udeľovaní cien Bambi.
      Laureátmi uznávaného mediálneho ocenenia vydavateľského domu Burda sa vo štvrtok večer stali okrem iných britský spevák Robbie Williams, ktorý bol hostiteľom večera, americká popová hviezda Miley Cyrusová, ale aj domáca speváčka Helene Fischerová alebo husľový virtuóz David Garrett.
      Zaradil sa medzi nich aj historicky jediný rakúsky víťaz Veľkej ceny Eurovízie, skladateľ a spevák Udo Jürgens, ktorý si prevzal trofej za celoživotné dielo či spoluzakladateľ Microsoftu Bill Gates a jeho manželka Melinda za ich charitatívnu činnosť v boji proti chudobe a chorobám. Nechýbajú módny návrhár Karl Lagerfeld a ním v kategórii design ocenená Victoria Beckhamová.
      Čestnú cenu udelili tentoraz Guntherovi Wittemu, ktorý stál ešte na sklonku roka 1970 pri zrode stále jestvujúceho a populárneho televízneho seriálu kriminálnych príbehov Miesto činu, ktorý poznajú aj diváci na Slovensku.
      Galavečer z Divadla na Postupimskom námestí (Theater am Potsdamer Platz) v centre nemeckej metropoly vysielal v priamom prenose prvý program nemeckej verejnoprávnej televízie ARD. V hľadisku bolo zhruba 800 prominentných hostí, ktorých pred divadlom vítali stovky nadšených fanúšikov.

      


Copyright © TASR 2013

14. 11. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Niekdajší špičkový svetový futbalový rozhodca Markus Merk (51) sa môže tešiť z neobvyklého ocenenia v Turecku.
Rodák z Kaiserslauternu, ktorého trikrát vyhlásili za najlepšieho futbalového rozhodcu na svete, je jedným zo štyroch moderátorov relácie Maratón futbalového televízneho kanála Lig TV.
Práve táto produkcia získala na základe hlasovania dvoch miliónov čitateľov denníka Hürriyet cenu Zlatý motýľ (Altin Kelebek), jedno z najpopulárnejších diváckych televíznych ocenení v krajine polmesiaca, píše tlačová agentúra DPA.
Markus Merk počas aktívnej kariéry viedol ako hlavný rozhodca okrem iného 50 medzištátnych zápasov, 78 stretnutí európskych pohárových súťaží a 339 stretnutí nemeckej Bundesligy, vrátane finále európskeho šampionátu v Portugalsku 2004, či finálových súbojov Pohára víťazov pohárov 1996/1997 a Ligy majstrov 2002/2003.
V súčasnosti pôsobí aj ako expert platenej nemeckej televízie Sky.

Copyright © TASR 2013


Súd v Moskve vo štvrtok rozpustil senát, ktorý mal súdiť piatich mužov obvinených z vraždy známej novinárky Anny Politkovskej. Dôvodom bol údajne zlý zdravotný stav troch sudcov, ktorí sa na pojednávanie nedostavili. Kontroverzný proces sa tak po siedmich rokoch naďalej predlžuje. Za vraždu doteraz odsúdili len jediného človeka, ktorý však nebol hlavným vykonávateľom, ale len komplicom. Ďalšie pojednávanie spojené s výberom senátu naplánovali až na 14. januára 2014.
Novinárku známu kritickým postojom voči Kremľu zastrelili v roku 2006 pred vchodom jej moskovského bytu v deň narodenín prezidenta Vladimira Putina. Politkovská písala pre opozičný týždenník Novaja Gazeta, pričom sa preslávila odvážnymi reportážami o zverstvách páchaných ruskou armádou v Čečensku či tvrdením, že za útokmi na obytné domy v Moskve a v ďalších ruských mestách, pri ktorých v roku 1999 zahynulo vyše 300 ľudí, stála ruská tajná služba.
Z účasti na vražde pôvodne obvinili troch Čečencov a bývalého policajný vyšetrovateľa, ktorý podľa prokuratúry poskytol vrahom logistickú podporu. Vo februári 2009 všetkých štyroch mužov zbavili obvinení pre nedostatok dôkazov, najvyšší súd však oslobodzujúce rozsudky zrušil a nariadil ďalšie vyšetrovanie. Kritici však aj naďalej tvrdia, že skutočný organizátor vraždy zostáva na slobode a verejnosť sa jeho meno nikdy nedozvie.

Trinásť redaktorov ukrajinskej pobočky amerického časopisu Forbes rezignovalo na svoje posty, potvrdil vo štvrtok jeden z odchádzajúcich žurnalistov Olexander Ruban. Dôvodom je údajný zoznam tém, ktoré im nové vedenie periodika chcelo predostrieť s označením za nežiaduce. Podľa Rubana ide o cenzúru. Poslednou kvapkou údajne bol odmietavý postoj šéfredaktora Mychaila Kotovova k zverejneniu materiálu o poradcoch vicepremiéra Serhija Arbuzova, jedného z najvplyvnejších mužov v administratíve prezidenta Viktora Janukovyča. Arbuzov je údajne členom vplyvného finančného a politického klanu vedeného Janukovyčom.
Problémy ukrajinskom vydaní Forbes sa začali objavovať v júni, keď mesačník kúpil mladý a podozrivo bohatý podnikateľ blízky vláde Serhij Kurčenko. Ten kúpil aj ďalšie vplyvné denníky, údajne v záujme kontroly médií pred prezidentskými voľbami v roku 2015, po ktorých chce Janukovyč zostať pri moci ďalších päť rokov.


©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.




Reklamná pauza, môžete sa ...

Reklamná pauza, môžete sa ...


SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

 


Slovenské televízie by mohli od nového roka vysielať bez výkyvov hlasitosti. Spoločnú snahu všetkých celoplošných televíznych vysielateľov a Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) o aplikácii európskej normy EBU R-128 o norme hlasitosti potvrdilo ministerstvo kultúry. Do pripomienkového konania totiž predložilo návrh vyhlášky Ministerstva kultúry (MK) SR, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o technických požiadavkách na zvukovú zložku programovej služby. Návrh vyhlášky nadväzuje na novelu zákona o vysielaní a retransmisii, ktorá rovnako ako vyhláška začne platiť 1. januára 2014. Pripomienkovať sa dá do 3. decembra.

Podľa súčasnej podoby zákona o vysielaní a retransmisii sa nesmie vysielať reklama hlasnejšia ako ostatný program. Novela a vyhláška s ňou súvisiaca však prinesú jednotnú hlasitosť celého vysielania. Zároveň, ako upozorňuje MK SR v predkladacej správe k návrhu vyhlášky, sprievodným javom bude aj vyrovnanie hlasitosti medzi jednotlivými televíznymi programovými službami, tzv. stanicami slovenských vysielateľov. Predložená podoba novely podľa hovorkyne RVR Lucie Jelčovej "zohľadňuje pripomienky vysielateľov, regulátora, nezávislých odborníkov aj súčasné európske trendy v tejto oblasti".

Rokovania o zavedení európskej normy EBU (Európska vysielacia únia, European Broadcasting Union) R-128 sa začali už dávnejšie z iniciatívy RVR. "Prvé oficiálne stretnutie medzi radou a vysielateľmi, na ktoré sme prizvali RTVS, TV Markízu, JOJ TV a TA3, sa uskutočnilo 7. júna tohto roka. Po tomto stretnutí, kde na naše príjemné prekvapenie všetci vysielatelia vyjadrili ochotu pripojiť sa k spoločnej norme, Ministerstvo kultúry SR pripravilo v spolupráci s našou radou novelu zákona o vysielaní a retransmisii, ktorá následne umožní ministerstvu vydať aj podrobnú vyhlášku," povedal v októbri pre agentúru SITA predseda RVR Miloš Mistrík. Šéf licenčnej rady doplnil, že normu EBU R-128 prenesie do slovenského právneho poriadku práve spomínaná vyhláška.

Výhodou zavádzanej metodiky EBU podľa Mistríka je, že umožňuje jednotné nastavenie hlasitosti počas celého procesu vysielania - od výroby programu samotnými televíziami alebo ich dodávateľmi, cez zadávanie programu do vysielania, až po výstup na obrazovke u diváka. "Celý reťazec bude vybavený rovnakým technickým zariadením a softwarom, ktorý bude všade rovnako nastavený podľa normy EBU a bude ho mať aj naša rada, aby sme mohli skontrolovať jeho správne uplatnenie. Vysielatelia, ktorí budú dodržiavať normu už od výroby programu až po vysielanie, budú mať istotu, že v poriadku bude aj ich výsledný produkt," dodal pre SITA Miloš Mistrík. Ako v návrhu objasňuje MK SR, "v prípade vysielania reklamných šotov a zložiek televíznej programovej služby sa zavádza aj sledovanie okamžitej úrovne hlasitosti a krátkodobej úrovne hlasitosti". Má to zabrániť prílišným skokom v hlasitosti medzi vysielanými programami.

Norma EBU R-128 je v súčasnosti platná prakticky v celej Európe. Nová metodika normalizácie hlasitosti vysielania, stanovená podľa normy EBU R-128, má zmierniť a v ideálnom prípade úplne odstrániť nepríjemný efekt prechodu medzi vysielaným obsahom a reklamou, ako aj vyrovnať rozdiely pri prechode medzi živým a predtočeným obsahom.

Meranie hlasitosti reklamy uložila licenčnej rade novela zákona o vysielaní a retransmisii z februára 2007. Dodržiavať rovnakú úroveň hlasitosti vysielania v programoch i reklame pritom podľa nej musia len vysielatelia so sídlom na Slovensku, televízie aj rádiá. Slovenské rozhlasové stanice a televízie musia zabezpečiť, aby sa nezvyšovala intenzita zvuku počas vysielania reklamy, telenákupu či sponzorovaných programov a neobťažovala tak divákov či poslucháčov. Keďže pri posudzovaní reálneho zvukového signálu treba brať do úvahy, že ide o zmes veľkého počtu tónov s rôznou intenzitou aj s rôznym časom trvania, RVR ešte na začiatku meraní v roku 2008 rozhodla, že za prah rozlíšiteľnosti úrovne hlasitosti ľudským sluchom možno považovať rozdiel úrovní väčší ako 6dB. V prípade, že ho televízia prekročí, pokladá sa to za dôvod na udelenie sankcie. Za porušenie tohto pravidla hrozí sankcia - najprv upozornenie na porušenie zákona a následne po právoplatnosti tejto sankcie pokuta od 3 319 až do 165 969 eur.

 

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americkí tvorcovia pripravujú televízny seriál podľa snímky Duch (1990). O scenár sa postarajú Akiva Goldsman, ktorý získal Oscara za film Čistá duša (2002), a Jeff Pinkner, ktorý spolupracoval na seriáloch ako Ally McBealová (1997 - 2002), Alias (2001 - 2006) či Nezvestní (2004 - 2010). "Sme veľmi radi, že na televíznej adaptácii tejto klasickej drámy s nami spolupracujú práve tieto dva skvelé a kreatívne talenty," povedala Amy Powell zo spoločnosti Paramount Television. Kto si v seriáli zahrá, tvorcovia zatiaľ neprezradili.
V snímke režiséra Jerryho Zuckera sa v hlavných úlohách predstavili Patrick Swayze a Demi Moore. Vo vedľajšej úlohe si zahrala Whoopi Goldberg, ktorá za stvárnenie Ody Mae Brown získala Oscara. Podľa Ducha už vznikol aj muzikál.
Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.co.uk.


Americká speváčka Lady Gaga vyjadrila súčasne vďaku aj kritiku za to, že sa objavila na obálke decembrového čísla magazínu Glamour. Na udeľovaní cien Women of the Year v New Yorku sa okrem iného vyjadrila, že je na fotografii na titulnej strane príliš pekná. "Ja nie som tá, ktorá patrí na obálku. Ak by som ju mohla niekomu prenechať, bola by to Malala," skonštatovala Lady Gaga na adresu 16-ročnej pakistanskej aktivistky Malaly Yousafzai, ktorú v minulom roku postrelil Taliban pre jej podporu rovnocenného vzdelávania žien. Yousafzai pritom bola tiež jednou zo žien, ktoré si na udeľovaní cien uctili. "Si taká inšpirujúca, taká mladá a taká úžasná," povedala Gaga mladej aktivistke.
"Malala využila svoj hlas, tak aj ja využijem ten svoj. Som veľmi vďačná za obrázok, ktorý použili na obálke a som veľmi šťastná, že na nej môžem byť, no myslím si, že je príliš pekný. Myslím, že moja pokožka vyzerá byť príliš dokonalá a moje vlasy príliš hebké," opísala svoje pocity hviezda. "Verím, že mojou úlohou je inšpirovať mladých ľudí, aby bojovali proti tomu, čo v nich vyvoláva pocit, že nie sú pekní alebo dôležití," doplnila.
Lady Gaga, vlastným menom Stefani Joanne Angelina Germanotta, pochádza z New Yorku. Preslávila sa skladbami Just Dance a Poker Face z debutového albumu The Fame (2008). Na konte má päť Grammy, pričom dve z nich si vyslúžila vďaka skladbe Bad Romance pochádzajúcej z EP The Fame Monster (2009). Z druhého albumu Born This Way (2011) pochádzajú single Born This Way, Judas, Edge Of Glory, You And I a Marry The Night. Začiatkom novembra vydala novú štúdiovku Artpop, z ktorého pochádzajú single Applause a Do What U Want. Lady Gaga predala celosvetovo približne 24 miliónov kópií albumov a 125 miliónov kópií singlov. Magazín Forbes ju označil za najvplyvnejšiu celebritu roka 2011 a v roku 2012 ju zaradil medzi najmocnejšie ženy sveta. Speváčka len nedávno potvrdila, že v roku 2015 bude ako prvá umelkyňa spievať vo vesmíre.

Ruská tenistka Maria Šarapovová bude pracovať počas zimných olympijských hier v Soči ako spolukomentátorka pre televíziu NBC. Štvornásobná grandslamová šampiónka žila v tomto ruskom letovisku do svojich šiestich rokov a stále má v tejto oblasti rodinu a známych. Dvadsaťšesťročná Šarapovová bola ruskou vlajkonosičkou počas otváracieho ceremoniálu OH 2012 v Londýne, kde získala vo dvojhre striebornú medailu. "Maria ponúkne jedinečný a osobný pohľad na miesto, ktoré pozná veľmi dobre," povedal výkonný producent NBC Jim Bell.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Šéfredaktor Lidových novín a člen predstavenstva vydavateľstva MAFRA Dalibor Balšínek dnes po dohode s jeho vedením skončil v oboch funkciách. Riadením redakcie mienkotvorného českého denníka poverili niekdajšieho šéfredaktora periodika Veselina Vačkova. Informovali o tom české elektronické médiá.
Balšínek v tejto súvislosti konštatoval, že sa rozchádza s doterajším zamestnávateľom v dobrom. Zároveň vyjadril presvedčenie, že Lidové noviny majú budúcnosť, že ich značka bude aj naďalej dôležitým subjektom na mediálnom trhu a v spoločnosti, pretože ide o kultúrnu inštitúciu.
Vedenie vydavateľstva, ktoré patrí už niekoľko mesiacov Andrejovi Babišovi, aktuálnemu lídrovi hnutia ANO, rieši v súčasnosti personálne obsadenie postu šéfredaktora aj v ďalšom denníku mediálnej skupiny MAFRA - Mladej fronte DNES. Meno nástupcu jeho odstúpivšieho šéfredaktora Roberta Čásenského by podľa Babiša malo byť známe už v nasledujúcich dňoch.

Copyright © TASR 2013

Veľká nádhera

Veľká nádhera

13. 11. 2013

Lawyer Partners neuspela

Lawyer Partners neuspela

Spoločnosť Lawyer Partners a. s., ktorá v minulosti vymáhala pohľadávky pre Slovenský rozhlas, neuspela so sťažnosťou na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP). Ten väčšinou hlasov vyhlásil sťažnosť firmy za neprijateľnú. Spoločnosť žalovala Slovenskú republiku pre porušenie práva na pokojné užívanie majetku, ktoré je zaručené článkom 1 Protokolu číslo 1 k Dohovoru na ochranu ľudských práv. Tvrdila, že utrpela majetkovú škodu vo výške zodpovedajúcej sume takmer šesť a pol miliardy eur. O rozhodnutí ESĽP informuje ministerstvo spravodlivosti na svojom webe.
Lawyer Partners a. s. v roku 2005 uzavrela so Slovenským rozhlasom rámcovú zmluvu, ktorou jej postúpil právo vymáhať pohľadávky z nezaplatených koncesionárskych poplatkov vrátane poplatkov z omeškania. Spoločnosť sa zaviazala, že odplatou za tento prevod zaplatí Slovenskému rozhlasu 100 percent nominálnej hodnoty neuhradených koncesionárskych poplatkov. Zmluva oprávňovala každú zo strán odstúpiť od nej v prípade zmeny právnych predpisov, ktoré upravujú koncesionárske poplatky a v prípade, že strany nedospejú k novej dohode o predmete zmluvy. Potom obe strany uzavreli dve realizačné zmluvy, na základe ktorých Lawyer Partners získala právo vymáhať pohľadávky z nezaplatených koncesionárskych poplatkov vrátane poplatkov z omeškania v 355 917 prípadoch. Nominálna hodnota dotknutých nezaplatených koncesionárskych poplatkov bola 105 756 690 slovenských korún (3 510 479 eur).
Spomínaná firma začala vymáhať sumy od jednotlivých dlžníkov. V roku 2006 sa novelizáciou zákona z roku 1995 o koncesionárskych poplatkoch podstatne znížila výška sankcie za oneskorené zaplatenie koncesionárskych poplatkov a zároveň sa obmedzila lehota, v ktorej prijímateľ poplatku môže uplatniť svoj nárok na zaplatenie úrokov z omeškania na súde. Ďalej sa zaviedol tzv. generálny pardon, ktorý umožnil fyzickým a právnickým osobám vyhnúť sa neprimerane vysokým poplatkom z omeškania tým, že v určenej lehote (do 60 dní od 21. februára 2006) vyrovnali svoje nedoplatky na koncesionárskych poplatkoch. Potom v roku 2007 nastala ďalšia zmena zákona o koncesionárskych poplatkoch, ktorá tzv. generálny pardon vztiahla aj na tých dlžníkov, ktorí svoje nedoplatky na koncesionárskych poplatkoch vyrovnali ešte pred 21. februárom 2006. V dôsledku týchto zmien spoločnosť Lawyer Partners stratila možnosť požadovať poplatky z omeškania.
Spoločnosť tvrdila, že zmeny zákona boli v rozpore s princípom právnej istoty, pričom pri prijímaní článku v poslednej spomínanej zmene zákona sa neprihliadalo na platné zásady tvorby právnych predpisov. Firma sa s tým obrátila na Ústavný súd Slovenskej republiky, ktorý však jej sťažnosť v roku 2008 odmietol. Medzitým Slovenský rozhlas napadol platnosť uvedených zmlúv. Okresný súd Bratislava I v roku 2008 potvrdil platnosť troch dotknutých zmlúv a Slovenský rozhlas podal odvolanie. Potom spoločnosť a Slovenský rozhlas uzavreli dohodu o urovnaní, v ktorej sa okrem iného dohodli, že sa rušia akékoľvek vzájomné práva a povinnosti vyplývajúce z rámcovej zmluvy, vo vzťahu ku ktorým nedošlo k uplatneniu nárokov alebo ktoré do 19. decembra 2008 ešte neboli splnené. Ostatné práva a záväzky podľa dohody ostávajú v platnosti. V súlade s dohodou o urovnaní Slovenský rozhlas vzal späť odvolanie proti rozsudku okresného súdu a ten nadobudol právoplatnosť.
V konaní pred Európskym súdom pre ľudské práva spoločnosť predovšetkým tvrdila, že neexistuje žiadny dôvod, aby prišla o oprávnenie vymáhať poplatky z omeškania a zmena príslušných právnych predpisov na ňu uvalila neprimerané bremeno, pretože utrpela majetkovú škodu vo výške zodpovedajúcej sume 6 427 106 818 eur. Vláda okrem iného tvrdila, že sťažnosť je zjavne nepodložená. Argumentovala, že príslušné zákonné zmeny boli uskutočnené v súlade s platnými legislatívnymi pravidlami a ich cieľom bolo odstránenie tvrdosti zákona. Podľa vlády existoval naliehavý všeobecný záujem na zmene právnej úpravy, keďže predchádzajúca právna úprava umožňovala prijímateľovi poplatku požadovať od dlžníkov zjavne neprimerané poplatky z omeškania (125-násobok koncesionárskeho poplatku pre fyzickú osobu a 375-násobok koncesionárskeho poplatku pre právnickú osobu za každý mesiac omeškania). Vzhľadom na uzatvorenie zmluvy o postúpení pohľadávok medzi Slovenským rozhlasom a súkromnou obchodnou spoločnosťou, ktorá začala tieto neprimerane vysoké poplatky z omeškania od dlžníkov vymáhať (na rozdiel od Slovenského rozhlasu, ktorý poplatky z omeškania nevymáhal), nastala situácia, ktorá pre veľkú skupinu osôb znamenala hrozbu vzniku mimoriadne nepriaznivých sociálnych následkov. Hoci dlhy na koncesionárskych poplatkoch jednotlivých dlžníkov predstavovali desiatky alebo stovky slovenských korún, poplatky z omeškania narástli na stotisíce, nezriedka milióny slovenských korún, pričom vzniknutá situácia sa týkala veľkého množstva ľudí. Vláda tvrdila, že pri prijímaní legislatívnych zmien bola dodržaná spravodlivá rovnováha medzi záujmom súkromnej spoločnosti a všeobecným záujmom.
Európsky súd pre ľudské práva v prvom rade akceptoval námietku vlády, že vo vzťahu k legislatívnej zmene uskutočnenej zákonom z roku 2006 bola sťažnosť podaná oneskorene. Pokiaľ ide o zmenu uskutočnenú zákonom z roku 2007, ESĽP sa stotožnil s argumentáciou vlády - sťažnosť vyhlásil za neprijateľnú z dôvodu zjavnej nepodloženosti. Uviedol, že prijatie tohto zákona nebolo neprimerané sledovanému cieľu a bola dosiahnutá spravodlivá rovnováha medzi záujmami jednotlivca a verejným záujmom spoločnosti. Zdôraznil pritom, že povinnosť platiť poplatky z omeškania sa vzťahovala na veľkú skupinu osôb a tieto mali ďaleko od primeranosti v porovnaní so sumou nezaplateného koncesionárskeho poplatku. Ďalej poukázal na princíp „dobrého vládnutia“ a skutočnosť, že aj po legislatívnych zmenách sťažujúcej sa spoločnosti ostalo zachované právo vymáhať nezaplatené koncesionárske poplatky.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
 

S novým školským časopisom prichádza Fakulta masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda (FMK UCM) v Trnave. Jeho názov EJMAP (European Journal od Media, Art and Photography) prezrádza zámer venovať sa aj zahraničnému dianiu v oblasti médií, fotografie, literatúre a výtvarného umenia.
      "Myslím si, že takýto časopis absentuje na Slovensku. Bude vychádzať dvakrát za rok a zatiaľ nie je predajný. Chceme, aby sa dostal do galérii a knižníc rôznych škôl. Je venovaný odbornej verejnosti, študentom aj laikom, pretože ponúka široký pohľad na kultúrne dianie," zdôvodnila pre TASR vedúca redaktorka obrazovej časti časopisu Petra Cepková.
      Úvodné číslo je venované prevažne slovenskému fotografickému dianiu. Začína nekrológom za ich nedávno zosnulým pedagógom Tiborom Huszárom, ktorý napísala študentka Ateliéru dokumentárnej fotografie FMK UCM Sabína Djasníková. Pedagóg Marián Pauer v eseji k nedožitej storočnici Martina Martinčeka hodnotí prínos tohto nestora slovenskej fotografie. Rozhovor s jubilantom Ľubom Stachom je tiež venovaný fotografii. Podobne ako historický pohľad pedagóga a fotografa Jozefa Sedláka na významné bratislavské združenie fotoamatérov YMCA pôsobiace v rokoch 1930-1940, i ďalšie časti sú venované mladým domácim fotografkám Martine Šimkovičovej a Andree Koltaiovej.
      V obsiahlom článku Krehké svety Harukiho Murakamiho pedagóg Alexander Plencner predstavuje tohto japonského spisovateľa ignorujúceho japonskú klasiku, ktorý bol nominovaný na Nobelovu cenu za literatúru. Časti o veľbásni sv. Cyrila Proglas a filmových metamorfózach národného mýtu o Jánošíkovi spestrujú celkový obsah.
      Podľa Cepkovej toto vyše 160-stranové odborné periodikum je slovenský unikát vydávaný školou. "Je to ťažká, ale pekná a kvalitná práca," dodala Cepková.

 
Copyright © TASR 2013

 

SZPB vyzýva Maňku, aby odmietol diskusie s Kotlebom v médiách

SZPB vyzýva Maňku,
 
aby odmietol diskusie s Kotlebom v médiách


Slovenský zväz protifašistických bojovníkov (SZPB) v Banskej Bystrici vyzýva kandidáta na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Vladimíra Maňku, aby odmietol akékoľvek prípadné návrhy na priame diskusie s protikandidátom Marianom Kotlebom v informačných médiách všetkého druhu. Uvádza sa to v tlačovom vyhlásení z Kremničky, ktoré SZPB poskytol TASR.
Dôvodom je skutočnosť, že Kotleba reprezentuje na politickej scéne extrémnu pravicu. "Dnes, keď si s pietou pripomíname 69. výročie začiatku tragédie v Kremničke, uvedomujeme si viac ako inokedy hrôzy fašizmu a potrebu konkrétnych činov proti akýmkoľvek snahám o prejavy neofašizmu, neonacizmu, šovinizmu, xenofóbie, terorizmu a intolerancie u nás doma a vo svete," uvádza SZPB.
Členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a priami účastníci národnooslobodzovacieho zápasu sa podľa vlastných slov vždy snažili prispievať k objektívnej informovanosti verejnosti, ale predovšetkým mladej generácie, o podstate, prejavoch, tragických dôsledkoch a obetiach fašizmu. "Zároveň si s úctou i pietou pripomínajú hrdinov, ktorí bojovali na všetkých frontoch za mier a slobodu," konštatuje zväz.
"My, účastníci tohto pietneho zhromaždenia pri Pamätníku 747 obetiam, medzi ktorými bolo 211 žien, 58 detí, viac ako 450 Židov a 53 Rómov, vyzývame širokú verejnosť Slovenska, aby aktívne podporila všetky aktivity zamerané na potláčanie akýchkoľvek prejavov neofašizmu, neonacizmu, xenofóbie, intolerancie, extrémizmu a terorizmu. Pripájame sa k hlasu a úsiliu širokej medzinárodnej verejnosti, ktorá vyhlásila 9. november za medzinárodný deň boja proti neonacizmu," uviedol SZPB vo vyhlásení.
Zväz preto apeluje na predstaviteľov informačných prostriedkov všetkého druhu, aby vo svojej činnosti, svojím pôsobením nevytvárali mediálny priestor predstaviteľom a príslušníkom strán a hnutí, ktorých programové zameranie a praktická činnosť sú v rozpore s elementárnymi zásadami humanizmu, tolerancie, slobody a demokracie, na ktorých je budovaný aj Slovenský zväz protifašistických bojovníkov a Slovenská republika.
"Podporujeme úsilie, aby sa Slovenský zväz protifašistických bojovníkov stal organizáciou, ktorá bude mať zákonom garantované a všestranne zabezpečené dôstojné postavenie v spoločnosti. Ešte žijúci účastníci Slovenského národného povstania, národnooslobodzovacieho boja a ich rodiny si to zaslúžia," uviedol oblastný výbor SZPB pri príležitosti spomienky na zavraždených v Kremničke.

Copyright © TASR 2013

Festival rozhlasovej tvorby 2013 – Čas počúvať


Festival rozhlasovej tvorby 2013 –
 Čas počúvať

Dramaturgická rada rozhodla o finalistoch. Vo finále aj dokument z Českého rozhlasu.
V pondelok 11.11. uzavrela Dramaturgická rada hodnotenie diel prihlásených do Festivalu rozhlasovej tvorby 2013. Z každej kategórie vybrala päť finalistov; z nich držiteľa Hlavnej ceny a Individuálnej ceny vyberie porota počas festivalu. Ich mená budeme poznať 29.11. večer na slávnostnom vyhlásení výsledkov pod názvom Čas potlesku.
Dramaturgická rada pracovala v zložení: Zuzana Belková, Peter Daniška, Dana Garguláková, Ivana Jachymová, Zuzana Jurigová-Kapráliková, Dušan Kozák, Táňa Kusá, Milena Lukáčová, Ľubica Olšovská, Beata Panáková, Ján Šimko, Táňa Tadlánková, Egon Tomajko. Jej predsedom je Vladimír Hanuliak.


Kategória: pôvodná rozhlasová hra, dramatizácia, adaptácia, preklad
prihlásilo sa 23 diel;

Finalisti:

Francois Marie Arouet Voltaire: Candide alebo Optimizmus

Daniel Pastirčák: Hra o svätej Dorote

Vanda Kyselicová: Ikarov pád

Karol Horák: Muž zlatého srdca

Zuzana Križková: Poslovia

Rádio Devín odvysiela finálové rozhlasové hry 18. - 22. 11. o 19.00



Kategória: rozprávková hra;
prihlásilo sa 12 diel;

Finalisti:

Naďa Uličná: Čertov kamarát

Radek Bachratý: Kam odlieta kolotoč na zimu

Naďa Uličná: Mahuliena, zlatá panna

Eva Križková: Tri zlaté hrušky

Juraj Raýman: Vianočka Udatný

Rádio Devín odvysiela finálové rozprávkové hry 18. - 22. 11. o 08.00



Kategória: rozhlasový dokument;
prihlásilo sa 39 diel;

Finalisti:

Jan Zítka: Daniel – portrét Daniela Hottmara - Český rozhlas

Oleg Pastier: Homo narrator – človek rozprávajúci

Viktória Janoušková: Keď je myšlienka nezdeliteľná

Slavo Kalný: Kývali sme hraničiarom

Peter Getting: Vyzlečení z ľudskej podoby

Rádio Devín odvysiela finálové dokumenty 18. - 22. 11. o 15.00



Kategória: pôvodná rozhlasová hra, dramatizácia, adaptácia, preklad
prihlásilo sa 23 diel;

Finalisti:

Francois Marie Arouet Voltaire: Candide alebo Optimizmus

Daniel Pastirčák: Hra o svätej Dorote

Vanda Kyselicová: Ikarov pád

Karol Horák: Muž zlatého srdca

Zuzana Križková: Poslovia

Rádio Devín odvysiela finálové rozhlasové hry 18. - 22. 11. o 19.00

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

12. 11. 2013

, Chlapček, žiačik, ty ma znáš, často so mnou narábaš;

Chlapček, žiačik, ty ma znáš,
 
často so mnou narábaš;

 

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Fanúšikovia britského historického televízneho seriálu Downton Abbey (Panstvo Downton), ktorý vysiela aj Česká televízia, sa môžu tešiť na ďalšiu sériu príbehov zo života aristokratickej rodiny Crawleyovcov a ich služobníctva na vidieckom panstve začiatkom 20. storočia.
Televízia ITV v nedeľu oznámila, že si objednala piatu sériu obľúbenej drámy v historických kostýmoch. Jej autorom bude podobne ako u predchádzajúcich častí Julian Fellowes - anglický herec, spisovateľ, filmový režisér a scenárista, a tiež konzervatívny člen Snemovne lordov.
Televízia tiež uviedla, že v rámci štvrtej série uvedie na Štedrý deň v Británii špeciálny vianočný diel, v ktorom sa objavia herci Paul Giamatti a Shirley MacLaineová. Giamatti stvárni Harolda, brata jednej z hlavných hrdiniek Cory, a McLaneová jej matku Marthu Levinsonovú.
Seriál sa vysiela od roku 2010 a získal si milióny fanúšikov nielen v Británii a USA, poznamenáva agentúra AP.

Copyright © TASR 2013

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

Niektorí súkromní vysielatelia budú od budúceho roka oslobodení od povinného používania slovenského jazyka vo svojich programoch. Vyplýva to z novely zákona o vysielaní a retransmisii, ktorú podpísal prezident SR Ivan Gašparovič.
Táto výnimka sa bude vzťahovať na vysielateľov, ktorí majú licenciu na vysielanie v jednom alebo viacerých úradných jazykoch Európskej únie. Programy by tak nemuseli prekladať do slovenčiny. Ministerstvo kultúry tým reaguje na pripomienky Európskej komisie (EK), ktorá upozorňuje na to, že Zmluva o fungovaní EÚ garantuje slobodu neobmedzeného poskytovania služieb pre príslušníkov členských krajín, ktorí sa usadili na území iného štátu 28-členného zoskupenia. Novelou sa chce Slovensko vyhnúť možnému začatiu konania zo strany EK pre porušenie práva únie.
Žiadosť o takúto licenciu však bude môcť Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) zamietnuť v prípade, ak pôjde o regionálne alebo lokálne vysielanie na území, kde nie je dostatočná ponuka iných programových služieb v slovenčine. "Tak bude zabezpečené právo slovenských občanov na prístup k informáciám o dianí v ich regióne alebo meste v štátnom jazyku," konštatuje rezort kultúry. Po novom už nebude neverejné len rokovanie a hlasovanie RVR vo veciach udeľovania licencií a registrácie retransmisie, ale aj zápisnice z týchto rokovaní.
Rovnako bude po novom možné vysielať napríklad reklamu v inom jazyku, ako je slovenčina. Avšak musí sa zabezpečiť jej verzia v štátnom jazyku, a to buď titulkovaním, alebo odvysielaním slovenskej jazykovej mutácie.
Pokiaľ zákon momentálne umožňuje zaradiť do televízneho alebo rozhlasového éteru slovenskú jazykovú verziu len bezprostredne po odvysielaní inojazyčného programu, od januára bude takéto určenie poradia na vysielateľovi.
Novela zároveň zavádza možnosť platiť úhrady za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska (RTVS), v minulosti známe ako koncesionárske poplatky, viacerými spôsobmi. Kým v súčasnosti to je možné iba prevodom na účet alebo na pošte, od januára budúceho roka k nim majú pribudnúť ďalšie možnosti. Ministerstvo kultúry to odôvodňuje novými službami, ktoré sa neustále objavujú na trhu. Nimi sú napríklad platby prostredníctvom mobilného operátora. Výška poplatku ostáva nezmenená. Pre fyzickú osobu je to 4,64 eura mesačne a pre zamestnávateľov od 4,64 do 464,71 eura v závislosti od počtu zamestnancov.

Audiovizuálny fond bude od budúceho roka finančne podporovať aj realizáciu veľkých filmových projektov. Skôr než ich zafinancuje, mali by prejsť kultúrnym testom. Počíta s tým novela zákona o Audiovizuálnom fonde z dielne ministerstva kultúry, ktorú podpísal prezident SR Ivan Gašparovič.
Rezort chce právnou normou prilákať na Slovensko aj veľké zahraničné filmové produkcie a pomôcť vzniku nových pracovných miest. Fond by mal podporovať hrané, dokumentárne, animované diela, ako aj tie, ktoré sú určené pre televízne vysielanie. Ich obsah však musí byť v súlade s právnymi predpismi EÚ, čo preukáže buď kultúrny test, alebo koprodukčný štatút vydaný oprávnenou osobou. Diela majú byť tiež v súlade s právnym poriadkom SR. Nemôžu mať pornografický charakter, schvaľovať násilie a otvorene urážať ľudskú dôstojnosť. Fond by mal poskytovať dotácie vo výške 20 percent oprávnených výdavkov. Nimi majú byť všetky úhrady za tovary, služby, odmeny a mzdy zdaňované v SR.
Záujemcovia o dotáciu by mali najskôr predložiť Audiovizuálnemu fondu žiadosť o registráciu filmového projektu, ktorá bude mať platnosť tri roky. Počas tohto obdobia bude možné podať žiadosť o podporu audiovizuálneho priemyslu. Po doručení žiadosti o podporu fond skontroluje, či žiadosť podal oprávnený žiadateľ a či je správne vyplnená.
O podporu budú môcť žiadať domáce aj zahraničné produkcie, avšak do sumy oprávnených výdavkov sa nebudú počítať slovenské verejné zdroje.


Copyright © TASR 2013

RTVS NEWS. Duely pred druhým kolom volieb do VÚC

RTVS NEWS
Duely pred druhým kolom volieb do VÚC

RTVS pred druhým kolom volieb do VÚC pripravuje vysielanie duelov postupujúcich kandidátov. Duely bude moderovať nová akvizícia RTVS Martin Strižinec, vysielať sa budú naživo na Rádiu Slovensko v relácii Z prvej ruky. V televízii sa budú vysielať zo záznamu namiesto Správ a komentárov v príslušných dňoch.

Termíny duelov v Košickom, Nitrianskom a Trnavskom kraji (2):

- utorok 12. novembra;
- streda 13. novembra;
- štvrtok 14. novembra.

Duely z Banskobystrického a Bratislavského kraja budú odvysielané 18., resp. 19. novembra.

[2] Poradie krajov určí dramaturg relácie

Marilyn Manson Cameo

Marilyn Manson Cameo


11. 11. 2013

MTV - European Music Awards

MTV - European Music Awards

Tínedžerský idol z Kanady Justin Bieber a americká popová hviezda Katy Perry sa stali najlepšími spevákmi roka 2013 na udeľovaní európskych cien hudobnej televízie MTV - European Music Awards (EMA), ktorého jubilejný 20. ročník sa v nedeľu večer uskutočnil v Amsterdame.
Devätnásťročný Bieber získal EMA štvrtý rok po sebe, 29-ročná Kalifornčanka, ktorá tentoraz zdolala aj svoje krajanky Lady Gaga a Miley Cyrus, sa z tejto ceny tešila tretíkrát za sebou.
Za najlepšiu pieseň roka vybrali milióny fanúšikov hit amerického speváka Bruna Marsa s názvom Locked Out of Heaven.
Najlepší videoklip roka (Wrecking Ball) má podľa európskych divákov MTV Miley Cyrus, ktorá vyvolala v auguste rozruch svojím vystúpením na udeľovaní amerických ekvivalentov EMA.
Britsko-írska chlapčenská skupina One Direction sa stala najlepšou popovou formáciou, medzi rockermi zvíťazila kapela Green Day a najlepšou alternatívnou skupinou sa stalo trio Thirty Seconds to Mars. Jeho frontman Jared Leto vyzval na minútu ticha za obete supertajfúnu Haiyan, ktorý v piatok zdevastoval Filipíny a vyžiadali si zrejme stovky obetí.
Nováčikom roka je raperské duo Macklemore and DJ Ryan Lewis, najlepšie koncertné vystúpenie má Beyoncé a najlepších fanúšikov nemecká skupina Tokio Hotel.
Americký raper Eminem, ktorý v minulosti zbieral európske hudobné ceny ako na bežiacom páse, si z Amsterdamu odniesol osobitné ocenenie Global Icon Award.
Udeľovanie cien EMA 2013 moderoval americký spevák Redfoo a vysielalo ho 60 kanálov MTV po celom svete. Svojimi vystúpeniami ho spestrili ocenení umelci i ďalší interpreti.
EMA sa udeľujú každý rok v inej európskej metropole. V roku 2014 sa presunú do škótskeho Glasgowa.


Copyright © TASR 2013


RTVS NEWS. Milan Laluha

RTVS NEWS
 
Milan Laluha

Dvojka si dokumentom Uchopiť dušičku vecí pripomenie život zosnulého akademického maliara Milana Laluhu.  Dnes o 17:55.

VOĽBY NAŠE PREMILENÉ

VOĽBY NAŠE PREMILENÉ

 



Rada pre vysielanie a retransmisiu pokračuje v monitorovaní vysielania venovaného krajským voľbám. V prvom kole volieb do orgánov samosprávnych krajov, ktoré sa konalo v sobotu 9. novembra, voliči nezvolili predsedov v piatich z ôsmich krajov, a to v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom, Banskobystrickom a v Košickom kraji. V týchto krajoch sa 23. novembra preto uskutoční 2. kolo volieb. Kampaň po nedeľňajšom vyhlásením oficiálnych výsledkov 1. kola plynule pokračuje.

Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) Lucia Jelčová, aj pred druhým kolom volieb monitorujú 28 spravodajských a publicistických relácií ôsmich programových služieb: Jednotky, Dvojky, TV Markíza, JOJ, TA3, Rádia Slovensko, Rádia Regina Bratislava a Rádia Patria. Popri monitoringu rada vysielanie kontroluje aj na základe sťažností a podnetov fyzických a právnických osôb.

Licenčná rada monitorovala spomínané médiá už pred 1. kolom volieb do vyšších územných celkov. Výsledky špeciálneho monitoringu zameraného na dohľad nad dodržiavaním zákonných pravidiel vysielania počas volebnej kampane, od 23. októbra do 9. novembra by mala prerokovať na svojom rokovaní 19. novembra. Pravdepodobne už na tomto rokovaní by sa podľa Jelčovej mali členovia RVR zaoberať aj jediným podnetom, ktorý rada dostala k 1. kolu krajských volieb. Ide v ňom o údajné vysielanie politickej reklamy žilinským Rádiom Frontinus.

RVR pripomína, že podľa zákona o voľbách do orgánov samosprávnych krajov sa volebná kampaň končí 48 hodín pre začiatkom volieb, odkedy plynie volebné moratórium. Keďže 2. kolo volieb sa uskutoční v sobotu 23. novembra, volebná kampaň trvá do 21. novembra do 7:00. Od štvrtka 21. novembra od 7:00 až do skončenia hlasovania do 23. novembra do 22:00 bude následne plynúť moratórium. Počas volebného moratória, teda vrátane dňa konania volieb, je zakázaná akákoľvek volebná kampaň.

V období pred voľbami platia rozdielne pravidlá pre klasických vysielateľov a vysielateľov prostredníctvom internetu či poskytovateľov audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie (AVMS). Rozhlasoví a televízni vysielatelia, ktorí nevysielajú výhradne prostredníctvom internetu, čo sú všetky monitorované médiá, majú vysielanie politickej reklamy zakázané. Vysielatelia prostredníctvom internetu a poskytovatelia AVMS politickú reklamu vysielať, respektíve poskytovať môžu.

V monitoringu predvolebného vysielania sleduje RVR najmä to, či vysielatelia pri oboznamovaní verejnosti s priebehom volieb dodržiavajú základné povinnosti objektivity a nestrannosti a či zabezpečujú všestrannosť informácií a názorovú pluralitu. "Pri informovaní o voľbách v spravodajských programoch sú vysielatelia povinní poskytovať informácie o všetkých kandidátoch, politických stranách a hnutiach. Spravodajské programy nemôžu byť zamerané v prospech či neprospech týchto subjektov a elektronické médiá o nich musia informovať rovnakým spôsobom. Pri vedení politických diskusií sa odporúča najmä vyhradiť kandidujúcim subjektom vo vysielaní vyvážený priestor a zabezpečiť im rovnaké podmienky na prezentáciu," opísala pravidlá kampane v elektronických médiách Lucia Jelčová.

Licenčná rada, na rozdiel od parlamentných volieb, neschvaľuje pri krajských voľbách projekty volebných štúdií. Monitoruje relácie RTVS - Slovenská televízia: Správy RTVS, Správy a komentáre, Správy Hírek, Správy RTVS z regiónov, Národnostné správy, Národnostný magazín, Rusínsky/Ukrajinský magazín, Maďarský magazín, Tvárou v tvár/Szemtől szemben, diskusné relácie 0 5 minút 12, Večer pod lampou; TV Markíza: Televízne noviny, Prvé televízne noviny, Teleráno; JOJ: Veľké noviny, Noviny o 17; TA3: Hlavné správy, Téma dňa, V politike, Debata; RTVS – Rádio Slovensko: Rádiožurnál (12:00, 18:00), Sobotné dialógy, Z prvej ruky; RTVS – Rádio Regina Bratislava: Žurnál Rádia Regina (17:00), Župné voľby, Klub komunálnej politiky, RTVS – Rádio Patria: Kronika 1, 2, Na záver dňa/Napzárta.

Druhé kolo volieb do orgánov samosprávnych krajov sa uskutoční v sobotu 23. novembra a v piatich krajoch si v ňom voliči zvolia svojho krajského predsedu. V Bratislavskom kraji sa v druhom kole stretne Pavol Frešo a Monika Flašíková Beňová, v Trnavskom kraji Tibor Mikuš a József Berényi, v Nitrianskom kraji Milan Belica a Tomáš Galbavý, v Banskobystrickom kraji Vladimír Maňka a Marian Kotleba a v Košickom kraji Zdenko Trebuľa a Rudolf Bauer.

 

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Vykladači zákonov a Ústavy SR

Vykladači zákonov a Ústavy SR
 

GOOD JOB RTVS

GOOD JOB RTVS 

Správy RTVS 10.11.13

283 tisíc divákov 
6,0 % sledovanosť
13,0 % podiel na trhu

Svatý Teodor – mrazy lezú z hor

Svatý Teodor – mrazy lezú z hor
 
 Jednotka lepšie.
Dvojka lepšie.
Spolu  lepšie a cez desať-11.00 %  

Markíza  lepšie.
TV Doma horšie.
DAJTO  rovnako.
FOOOR  horšie.
Spolu horšie - 35.00%

JOJ horšie.
JOJ PLUS lepšie.
WAU rovnako.
SENZI rovnako slabo
Spolu horšie- 23.00%

TA 3 lepšie. 

Jednotka - 8.80 % ;
Dvojka - 2.20 % ;
Markíza - 25.50% ;
TV DOMA - 5.20% ;
DAJTO- 3.10%
FOOOR- 1.20%
TV JOJ – 16.60 % ;
JOJ PLUS- 4.80 % ;
WAU -1.30 % ;
SENZI- 0,30 %
TA 3 - 1.90 %

10. 11. 2013

MFF Bratislava

MFF Bratislava

Grand Prix za najlepší film získala na 15. ročníku Medzinárodného filmového festivalu (MFF) Bratislava slovinská snímka Triedny nepriateľ. Hlavná festivalová porota v zložení herečka a producentka macedónskeho pôvodu Labina Mitevska, americký scenárista, pedagóg a poet James Ragan a slovenská herečka Jana Hubinská sa film rozhodla oceniť "za prenikavú štúdiu akútneho generačného rozporu, ktorý klíči zo semien odcudzenia a bigotnosti". Film je podľa nich "nemilosrdnou obžalobou komunikačného vákua, ktoré stojí v centre zaznávaných spoločenských a vzdelávacích inštitúcií". Dráma v réžii Roka Bičeka získala aj Cenu FIPRESCI, pretože "predstavuje kombináciu (veľmi vzácnu u mladých režisérov) pochopenia, že svet nie je čiernobiely a na druhej strane zároveň potvrdzuje silnú a jednoznačnú morálnu pozíciu režiséra". Tretiu trofej pre túto snímku získal herec Igor Samobor, ktorý podľa poroty v úlohe učiteľa nemčiny, ktorého študenti rebelujú proti jeho prísnemu kódexu autority, podáva tlmený herecký výkon. "No zatiaľčo navonok pôsobí stoicky, jeho vnútorná intenzita je strhujúca. Pozoruhodný výkon vďaka svojej evokatívnej sile a rozsahu," uviedli.
V rovnakej ženskej kategórii ocenili švédsku herečku Annu Odell za výkon vo filme Stretávka, ktorý sama režírovala. "Jej úprimný a priamy herecký výkon vzbudzuje emócie a drží počas celého filmu za srdce," skonštatovali. Jej snímka si navyše "za výber a netradičné formálne spracovanie intímnej témy, ktorá napriek miestami humornému prístupu nestráca na svojej závažnosti" vyslúžila aj Cenu študentskej poroty. Za réžiu porota ocenila dvoch filmárov, Boba Jelčića za film Obrana a ochrana (Chorvátsko, Bosna a Hercegovina, 2013) a Jurija Bykova za film Major (Rusko, 2013). Cenu za najlepší dokumentárny film získala snímka Rodinné príbehy Kanaďanky Sarah Polley.
Okrem toho si v piatok prevzal dánsky režisér Bille August ocenenie Medzinárodného filmového festivalu Bratislava za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii a laureátkou ocenenia a držiteľkou pamätnej dlaždice na filmovom chodníku slávy v roku 2013 sa za dlhoročnú umeleckú tvorbu v sobotu stala herečka Eva Krížiková. Film Europe Award za úspešnú prezentáciu slovenského filmového umenia v zahraničí získala herečka Táňa Pauhofová.
Pätnásty ročník MFF Bratislava potrvá ešte do 12. novembra.


Prehľad ocenených na 15. ročníku MFF Bratislava

Ceny hlavnej poroty - poroty hraných filmov

Grand prix za najlepší film: Triedny nepriateľ / Razredni sovražnik (réžia: Rok Biček, Slovinsko, 2013)

Najlepší režisér (Ex aequo): Bobo Jelčić za film Obrana a ochrana / Obrana i zaštita (Chorvátsko, Bosna a Hercegovina, 2013)
- Jurij Bykov za film Major (Rusko, 2013)

Najlepšia herečka: Anna Odell za výkon vo filme Stretávka / Aterträffen (réžia: Anna Odell, Švédsko, 2013)

Najlepší herec: Igor Samobor za výkon vo filme Triedny nepriateľ / Razredni sovražnik (réžia: Rok Biček, Slovinsko, 2013)

Cena FIPRESCI: Triedny nepriateľ / Razredni sovražnik (réžia: Rok Biček, Slovinsko, 2013)

Cena študentskej poroty: Stretávka / Aterträffen (réžia: Anna Odell, Švédsko, 2013)

Cena za najlepší dokumentárny film: Rodinné príbehy / Stories We Tell (réžia: Sarah Polley, Kanada, 2012)

Cena za najlepší krátky film: Zvieratá, čo som zabil minulé leto / Djur jag dödade förra sommaren (réžia: Gustav Danielsson, Švédsko, 2012)

Ocenenie Medzinárodného filmového festivalu Bratislava za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii: Bille August

Laureátka ocenenia a držiteľka pamätnej dlaždice na Filmovom chodníku slávy za dlhoročnú umeleckú tvorbu: Eva Krížiková

Film Europe Award: Táňa Pauhofová

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

MEDIA NEWS

MEDIA
 NEWS

Európska futbalová únia (UEFA) získala viac ako miliardu eur za predaj televíznych práv na vysielanie Ligy majstrov a Európskej ligy vo Veľkej Británii. Spoločnosť BT Group, ktorá spustila televízne športové kanály iba v auguste, zakúpila exkluzívne britské práva na tri sezóny a 350 zápasov od ročníka 2015/2016. BT zaplatí UEFA miliardu a 76 miliónov eur. Ide o viac než dvojnásobok aktuálneho kontraktu spoločností British Sky Broadcasting a ITV.


© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Venezuelské úrady prepustili v sobotu z väzby reportéra amerického denníka Miami Herald, ktorého zadržiavali dva dni. Informovala o tom dnes agentúra AP.
Miami Herald na svojej internetovej stránke uvádza, že reportéra Jima Wyssa prepustili z väznice v meste Caracas a vydali predstaviteľom miestneho amerického veľvyslanectva. Šefredaktorka novín Aminda Marquesová Gonzalezová na stránke napísala: "Jim je v bezpečí a čoskoro bude opäť spolu so svojimi najbližšími."
Wyss sa cez stránku Twitter poďakoval denníku Miami Herald a všetkým tým, ktorí sa podieľali na jeho urýchlenom prepustení.
Novinár pricestoval do Venezuely napísať reportáž o tamojších komunálnych voľbách, ktoré sa uskutočnia budúci mesiac, v čase ekonomickej krízy sprevádzanej 54-percentnou infláciou a nedostatkom základného tovaru, akým je napríklad mlieko či toaletný papier.
Venezuelské úrady doteraz neuviedli, prečo vzali Wyssa do väzby a či voči nemu vzniesli nejaké obvinenie.

Copyright © TASR 2013