4. 1. 2014

Zomrel Saul Zaentz

Zomrel Saul Zaentz

Vo veku 92 rokov zomrel americký filmový producent Saul Zaentz, ktorý stál okrem iného za oscarovým filmami Amadeus či Prelet nad kukučím hniezdom režiséra Miloša Formana. Informoval o tom portál The Hollywood Reporter.
Zaentz zomrel v piatok vo svojom dome pri San Franciska. Príčinou úmrtia boli komplikácie v súvislosti s Alzheimerovou chorobou, ktorú trpel.
"Bol to výnimočný človek," povedal jeho synovec a tiež producent Paul Zaentz, ktorý skon strýka potvrdil.
Zaentzovým posledným producentským počinom bol Formanov snímku Goyove prízraky. Podpísal sa aj pod film Anglický pacient režiséra Anthonyho Minghelliho, ktorý bol tiež ocenený oscarovú soškou.

TO JE TV !

TO JE TV !



3. 1. 2014

Televízne noviny nebudú

Televízne noviny nebudú




Televízia Markíza dnes svoju hlavnú spravodajskú reláciu Televízne noviny neodvysiela. Ako agentúru SITA ďalej informovala hovorkyňa televízie Tatiana Tóthová, dôvodom sú náhle technické príčiny, na odstránení ktorých sa pracuje. Médium sa divákom ospravedlňuje.

SNS žiada

SNS žiada

Slovenská národná strana (SNS) bude žiadať, aby sa Rada RTVS zaoberala obsahovou aj formálnou (finančnou) stránkou výroby silvestrovskej šou. Slováci majú totiž ďalšiu skúsenosť, že zábava môže byť aj trápna.

Spoločný silvestrovský program RTVS a Českej televízie „Kúzelný Silvester – cesta časom“ vyzeral a pôsobil ako bývalý spoločný štát, kde si Česi krájali tortu vždy minimálne v pomere 2:1. Vedenie RTVS, tvorcovia aj realizátori tohto prepadáku by sa mali za plytký obsah a historické skreslenia slovenskej verejnosti minimálne ospravedlniť. Vrcholom skreslenia bol titulok k roku 1993 so zavádzajúcim textom: „1. 1. 1993 sa rozpadlo Československo“ s malým „s“ a bez spojovníka, hoci od 29. apríla 1990 platil federálny zákon uvádzajúci na Slovensku spoločný štát so spojovníkom a veľkým „S“.

Rozpačito vyznieva aj alibizmus vedenia RTVS, podľa ktorého si Petra Núňeza a jeho firmu vraj vybrala priamo česká strana, ktorá producenta galaprogramu hľadala súťažou viacerých záujemcov. Ibaže projekt sa prezentoval ako spoločný a pravdepodobne aj financovaný fifty-fifty z oboch verejných zdrojov. Záverečné titulky za českú stranu uvádzali na jednej strane ako koproducenta Českú televíziu (ČT), kým za slovenskú stranu bola uvedená nie RTVS, ale súkromná Núňezova produkčná firma Nunez NFE. Ak si P. Núňeza a jeho firmu vraj vybrala priamo česká strana, nesedia slová šéfa ČT Petra Dvořáka, podľa ktorého o spoločnú šou požiadala práve RTVS. „Na Silvestra odvysielame veľkú silvestrovskú šou. Okrem češtiny sa v nej objaví aj slovenčina. Túto šou dávame dokopy s RTVS, ktorá nás o to požiadala,” povedal podľa Digizone.cz Dvořák.
http://www.omediach.com/tv/item/2767-cr-a-slovensko-budu-mat-spolocny-silvester.

Pre slovenského diváka sa zjavne nenaplnili ani anotácie prezentované programovým riaditeľom RTVS Tiborom Búzom, že program mal vzniknúť v dvoch variantoch – českom a slovenskom s obsahovými rozdielmi prispôsobenými pre publiká v jednotlivých krajinách.
http://medialne.etrend.sk/televizia-spravy/spolocny-silvestrovsky-program-rtvs-a-ct-robi-bude-rezirovat-nunez.html

Okolo slovensko-českého projektu visí viacero otáznikov. Išlo skutočne o spoločný projekt? Outsourcingovala verejnoprávna slovenská televízia výrobu aj produkciu do externého prostredia? Alebo sa verejnosť má domnievať, že RTVS tento formát len odvysielala – odkúpila od externistu – a že partnerom verejnoprávnej Českej televízie nebola partnerská verejnoprávny RTVS, ale súkromná osoba Peter Núňez? Okrem obsahu je hlavnou otázkou financovanie projektu z verejných zdrojov, teda z povinného poplatku za televízne služby hradenými slovenskými divákmi a prípadné tantiémy z repríz. Týmto pochybeniam by sa náročný slovenský divák nemusel čudovať, keď v samotnom logu slovenskej verejnoprávnej televízie (a rozhlasu) „RTV:“ chýba „S“, teda Slovensko, v zastúpení ktorého je len dvojbodka. Namiesto rozhorčenia nad českou presilovkou nielen v obsahu, ale aj v historickom (pa)výbere a komentovaní udalostí, vrátane názvu bývalého spoločného štátu bez spojovníka, by slovenský divák mohol iba mávnuť rukou a palcom prehodiť tradične na iný pozerateľnejší program, keby naň neprispieval pravidelnými mesačnými poplatkami.

Rafael Rafaj

Spravodajské slovo roka 2013

Spravodajské slovo roka 2013

 


Spravodajským slovom roka 2013 je nezamestnanosť, novinári ho použili v 7 164 príspevkoch. Hneď po ňom sa najčastejšie v spravodajstve vyskytovalo meno premiéra Roberta Fica, ktoré obsahovalo 6 554 príspevkov. Slovo šetrenie skončilo ako tretie v poradí (4 079 príspevkov). Rebríček zostavila monitorovacia spoločnosť NEWTON Media, agentúre SITA ho poskytol riaditeľ spoločnosti Ľubomír Šimášek.
Štvrtú až desiatu priečku obsadili slová v tomto poradí: eurozóna, Grécko, korupcia, diaľnice, Sýria, povodne, Rómovia. V predchádzajúcom roku veľmi frekventované slovo Gorila sa už nedostalo do top desiatky, v roku 2013 skončilo na 34. mieste. Medziročne klesla aj medializácia poslanca Igora Matoviča, a to o 31 priečok. Do top desiatky sa naopak vrátilo slovo povodne. Z nových slov, ktoré sa dostali do rebríčka 2013, skončil najlepšie český prezident Miloš Zeman (21. mesto) a pápež František (22. miesto).
Oproti roku 2012 zaznamenalo slovo nezamestnanosť o 2 300 príspevkov viac, postúpilo tak o päť priečok nahor. Naopak, medziročne sa menej používalo slovo kríza, ktoré kleslo z minuloročného druhého miesta na 25. V publicite medziročne pokleslo až o sedemtisíc príspevkov. „Zaujímavé je, že napríklad kandidát na prezidenta Radoslav Procházka bol častejšie v médiách ako Andrej Kiska. Obidvaja však neprekročili medializáciu na úrovni tisíc príspevkov. Takmer rovnaký počet príspevkov, viac ako 700, zaznamenala trojica Igor Matovič, Robert Bezák a Marian Kotleba,“ povedal mediálny analytik Martin Gonda.
Poradie slov od jedenásteho po 30. miesto je nasledovné: eurofondy, Ukrajina, Barack Obama, Ivan Gašparovič, Egypt, Irán, Robert Kaliňák, deficit, Afganistan, Cyprus, Miloš Zeman, pápež František, recesia, Pavol Frešo, kríza, štrajk, Daniel Lipšic, Jozef Čentéš, Dušan Čaplovič, transparentnosť.
Vlani dominoval rebríčku Robert Fico, ktorý bol prvý aj v rebríčkoch rokov 2009 a 2010. V roku 2011 bolo slovom roka meno vtedajšej premiérky Ivety Radičovej.


©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

 

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA



„ Dva dni potom, čo sme dali von upútavky na X Factor, spustili reklamu na Hlas. Tak teraz čo? Fakt je, že nemá zmysel, aby oba programy chodili v rovnakom čase. Vždy tam musí byť nejaká alternatíva pre diváka. Myslím si, že keď dvaja najsilnejší hráči stále vysielajú to isté, tak divákom lezieme parádne na nervy." 
František Borovský

„Takéto kopírovanie programov je dosť neobvyklé. Už som sa s tým síce stretol, ale nie v takej miere ako u vás. Napríklad v Turecku a Grécku sa tiež vysielajú všetky spravodajské relácie v rovnakom čase. Nie je to dobré pre nikoho... Je to podobné, ako keby som na trhu ponúkal kvalitné jablká a naraz príde s jablkami aj konkurencia. Sú lacnejšie, ale nekvalitné." 
Mathias Settele

2. 1. 2014

Denník SME si vymyslel tému o byte proti R. Ficovi

Denník SME si vymyslel tému 
o byte proti R. Ficovi

Denník SME aj počas prvého pracovného dňa nového roku pokračoval v otvorenej kampani proti Robertovi Ficovi v súvislosti s blížiacimi sa prezidentskými voľbami. Škandalóznym spôsobom si vymyslel tému o údajnom "služobnom byte budúceho prezidenta SR."
V dnešnom vydaní na titulnej strane v článku "O darcoch na kaštieľ mlčia," venujúcom sa téme plánovanej rekonštrukcie národnej kultúrnej pamiatky kaštieľa v Rusovciach, denník v úvodnom odstavci uviedol, že "v ňom sa má nachádzať aj služobný prezidentský byt."
V prípade tohto tvrdenia ide o zjavnú lož, čo dokazuje fakt, že v žiadnom vládnom materiáli, týkajúcom sa rekonštrukcie národnej kultúrnej pamiatky kaštieľa v Rusovciach, sa o nijakom "služobnom prezidentskom byte" pre prezidenta Slovenskej republiky nehovorí, čo znamená, že takýto služobný byt v tomto kaštieli nebude.
O tom, že autora uvedeného článku viedla hlboká neznalosť alebo skôr zámer uškodiť, svedčí fakt, že z prezidentského apartmánu, ktorý je uvedený v špecifikácii plánovaných priestorov zrekonštruovaného kaštieľa, denník obratom urobil "služobný prezidentský byt." Keďže však vládny materiál hovorí o prezidentskom, ale aj kráľovskom apartmáne a Slovensko žiadneho kráľa nemá, je zjavné, že ide o priestory, ktoré budú slúžiť na ubytovanie najvýznamnejších zahraničných návštev tak, ako je to pri apartmánoch s týmto označením úplne štandardné vo všetkých svetových hoteloch.
Zámer za každú cenu vytvoriť umelou konštrukciou o údajnom služobnom byte pre budúceho prezidenta negatívny obraz o predsedovi vlády a prezidentskom kandidátovi R. Ficovi dokazuje aj komentár "Hniezdočko pre hlavu", ktorý na základe lživej informácie o údajnom služobnom byte prezidenta v úvode tvrdí "Vrcholom politickej kariéry u nás nie je stať sa prezidentom, ale stať sa prezidentom a mať byt na adrese: neogotický kaštieľ Rusovce, Bratislava V."
Vyzývame preto denník SME, aby svoje tvrdenia o "služobnom prezidentskom byte" doložil konkrétnymi citáciami z vládnych materiálov, dokazujúcimi toto tvrdenie. Ak tak denník neurobí, žiadame ho o ospravedlnenie. V opačnom prípade sa budeme brániť legitímnymi právnymi prostriedkami.

Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Cyperská štátna televízia CyBC začala na Nový rok po polnoci omylom vysielať starý novoročný prejav bývalej hlavy štátu, informovala agentúra DPA.
V prvých sekundách roku 2014 sa obrazovkách prekvapených Cyperčanov objavil exprezident Dimitris Christofias, vítajúci vlaňajší nový rok.
Službukonajúci technici si omyl všimli po niekoľkých sekundách a neaktuálny záznam okamžite vypli. Krátko nato spustili už správne novoročné posolstvo súčasného gréckocyperského prezidenta Nikosa Anastasiadisa.
K podobnému nedopatreniu došlo na prelome rokov 1986-87 v Nemecku, keď v jednej z televízii odvysielali rok starý príhovor vtedajšieho spolkového kancelára Helmuta Kohla.

Copyright © TASR 2013


VÝROKY ROKA

VÝROKY ROKA





Najväčšia lúza je médiá - narkomani, alkoholici. Tým dáte 50-tisíc na drevo, tak napíšu, že aj matka je prostitútka. Pri právnických profesiách sa všade vyžaduje nulová tolerancia, ale novinár môže byť aj idiot, aj narkoman. Ako budú o mne písať, tak budem bývať. Tretí sektor platia za to, aby vyvolávali chaos a destabilizovali situáciu.“
Štefan Harabin


Jiří Rusnok: Ty vole, teď ještě zase zemřel Mandela...
Vlastimil Picek: No hele, kdo tam pojede?
Jiří Rusnok: No já doufám, že prezident, ty vole. Já se uplně třepu, abych tam nemusel jet.
Vlastimil Picek: Oni to dělaj tak do těch desíti dnů, většinou
Jiří Rusnok: Čtrnáctýho v sobotu to je... Teď já mám ještě nejakej oběd, pak máme večeři, takž já vole jsem ve strachu, že budu muset ještě jet tam. Vůbec se mi tam nechce. Vůbec. Devatenáctýho mám zase Brusel. A to vole, ještě nevim, dyť to je dálka jako prase! Já nevim, to bych tam musel nějakou linkou nebo něčim...
Vlastimil Picek: Nee, speciálem...
Jiří Rusnok: Ty vole, ale kdo to zaplatí?
Vlastimil Picek: Já to zaplatim.
Jiří Rusnok: No, rozpočet letos to zvládne... No hrozný, já doufám, hele já doufám, že Miloš je nažhavenej, že chce někam jet, a že pojede. Oni doktoři mu budou určitě řikat, ať tam nejede.
Vlastimil Picek: Můžeš mi říct jak vyleze do těch schodů do toho letadla?
Jiří Rusnok: No já nevim...
Vlastimil Picek: Dyť on má problémy se schodama.
Jan Fischer: To je úplná blbost. Ještě tam bude nějakej průser.
Vlastimil Picek: Hele, nám zrušil cestu do Afghoše dvacátýho a poletí tady?
Jiří Rusnok: No tak asi nepoletí, tak je to v prdeli.

"Videl som film Ray Ban s Dustinom Hoffmanom..."
Juraj Lelkes

"Nebol som jediným kritikom Charty 77."
Pavol Mešťan


"Článok 32 ústavy mi dovolí, aby som sem prišiel s tankom a rozprášil to tu, keby som mal ten tank."
Revolucionár 1
"V mene tridsaťdvojky vám môžem zobrať život! Rozumeli ste?! Ste v postavení verejným nepriateľom. Verejne vám to oznamujem."
Revolucionár 2
"A ja vám verejne oznamujem, že si máte dať pozor na svoje vyjadrenia."
Policajt
"Ja viem, čo rozprávam. Ako sa to bavíte s vlastníkom moci? Uniforma! Ako sa to bavíte s vlastníkom moci? Povedzte mi moje.. svoje meno!"
Revolucionár 2
"Prebrali sme moc!"
Revolucionár 2
"Ste šľahnutí?... Šak vy ste z Pezinka ušli. Že ste z Pezinka?"
Okoloidúci

“ Mám odložené viac-menej všetky texty, ktoré som od roku 1962 (teda od svojich trinástich rokov) uverejňoval v tlači, neskôr aj v iných médiách. Môžem na nich jednoznačne preukázať, že vždy som bol národne orientovaný”.
Marián Tkáč

„Reforma sektora je kľúčovou zložkou... bezpečnostného sektora je kultúrnou zložkou... kľúčovou pri vývoji a tvorve fungujúceho právneho štátu.“
Ivan Gašparovič v OSN


"Mojím cieľom je v roku 2016 aby učitelia mali 1,2 PERCENTA priemerného platu na Slovensku. To je veľmi dôležité, aby neboli pod priemerným platom.”
Dušan Čaplovič, Správy RTVS

"To by sme možno považovali za určitý úspech."
Pavel Ondek, šéf odoborov, Správy RTVS

„ Milá Markíza, my v Jojke máme radi konkurenciu, ale v poslednej dobe nerobíte nič iné, len si pozriete, čo a ako vysielame a odkopírujete to do poslednej bodky. Skúste vymyslieť niečo nové. Ak dáme konkrétnu a vysvetľujúcu upútavku na Panelák – novú sériu, vymyslite inú. Ak sa zadarí, aj lepšiu na Búrlivé víno. Nie takú istú. Myslieť nebolí, ani byť originálny, všetko ostatné je trápne. Pozriete si upútavku na novú sériu Paneláku a následne aha, takmer rovnaká sa objavila na Búrlivé víno. Akoby ich jedna mater mala.. Tých príkladov je oveľa viac a nie sú to iba upútavky. Naozaj, my sa už nad tým iba usmievame.“
František Borovský

" Mám momentálne finančné problémy, lebo som investoval do firmy a peniaze sa mi zatiaľ nevrátili. Pani Wittgruberová býva v byte na Kolibe, ktorý získala vďaka mne, a pokiaľ má finančné problémy, môže byt predať a presťahovať sa do menšieho.“
Robo Beňo a jeho písomné vysvetlenie, prečo neplatí súdom určené výživné

„Na Pohode som sa venoval kamarátom, manželke, sestre a hudbe. Lebo sa obávam, že na budúci rok ako prezident republiky si ju už v takejto pohode nebudem môcť užiť.“
Radoslav Procházka

„Manžel mi to zakázal mi, ale príďte o dva týždne, keď ho pošlem do piče.“
Martinka z Turca

“Vážený pán predseda Slovenskej republiky."
Ivan Gašparovič

„ Začalo to reláciou Slovenskej televízie Match Game, ktorú som moderoval. Bola to veľmi príjemná práca. Jedného dňa mi pridelili asistenta a šoféra. Prišiel za mnou do divadla Astorka, zaklopal a pred dverami stál blondiak v baloňáku - Pavol Rusko. Každý druhý víkend ma vozil do Banskej Bystrice, riaditeľom tamojšej pobočky štúdia bol Ľubomír Karásek. Rusko a Karásek boli favoritmi Vierky Ruskovej na manželstvo - vyberala si, za koho sa vydá. Vybrala si Paľa, lebo zistila, že on asi urobí väčšiu kariéru ako Karásek. Rusko ma vozil a pýtal sa, či poznám nejakých politikov a či poznám aj Gašparoviča. Odvetil som, že samozrejme. Vzápätí povedal, že keď tu boli sovietske vojská, mali televíziu a kanál na vysielanie zo Sovietskeho zväzu. Čo keby sme sa pokúsili získať ten kanál a vytvoriť televíziu? Išiel som teda za Gašparovičom do parlamentu, lebo televíziu nám museli odhlasovať poslanci. Problém bol, že s Ruskom nechcel nikto hovoriť. Mečiar s Gašparovičom sa potešili, že budú mať HZDS televíziu. Upozornil som ich však, že majiteľom je Rusko a bude to súkromná televízia. Rusko sa mi dlho zdráhal povedať, prečo sa televízia volá práve Markíza. Raz sa priznal, že nie sme jedinými majiteľmi Markízy a je tu ešte jedna pani Volzová, ktorá je spolumajiteľkou. Ruskovci boli raz na výlete a objavili fabriku na výrobu pančuchových nohavíc, ktorú išli zatvoriť. Chceli ju kúpiť a pomenovať Markíza, tak si ju dali aj neskôr zaregistrovať. Do ochrannej známky nakoniec uviedli výrobu mediálnych programov. Nemali však peniaze na kúpu fabriky, a tak použili Volzovej peniaze. Zaplatila za pančucháreň a dostala sa k televízii.“
Ľubo Gregor

RTVS NEWS

RTVS NEWS
 

Spoločná silvestrovská šou RTVS a Českej televízie Kúzelný Silvester sa stala najsledovanejším utorkovým nespravodajským programom. Premiéru pôvodného zábavného programu, ktorým obe televízie symbolicky zavŕšili 60. výročie svojho vzniku, si v cieľovej skupine 12+ nenechalo ujsť rekordných 634-tisíc divákov (podiel na trhu 30,1 %). Silvestrovská šou bola najsledovanejším titulom aj v cieľovej skupine 12-54, pozrelo si ju až 317-tisíc divákov (podiel 26,1 %).
Darilo sa aj špeciálnej časti Nikto nie je dokonalý s rozlúčkou moderátorov Eleny Vacvalovej a Olivera Andrásyho, ktorých od 7. januára nahradí nová dvojica Junior a Marcel. V skupine 12+ získala trhový podiel 27,3 % (595-tisíc divákov) a v hlavnom vysielacom čase bola druhým najsledovanejším večerným programom po Kúzelnom Silvestri, v cieľovej skupine 12-54 dosiahla skvelých 22,9 % (284-tisíc divákov).
Diváci si tiež nenechali ujsť priamy prenos zápasu skupinovej fázy hokejových MS do 20 rokov medzi Slovenskom a Českom na Dvojke. V pásme vysielania ho sledovalo v priemere 210-tisíc divákov (trhový podiel 15,8 %) a Dvojka sa tak v čase vysielania zápasu stala jednotkou na trhu.
 

Medziročné porovnanie 31.12. rokov 2009 - 2013
31.12.2009
21,6
18,3
3,3
31.12.2010
20,6
17,0
3,5
31.12.2011
13,7
10,9
2,8
31.12.2012
18,1
13,1
5,0
31.12.2013
20,2
15,9
4,3
 

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

Podmienky vysielania elektronických médií vo vzťahu k jazyku či ochrane maloletých a aj programy pre sluchovo a zrakovo postihnutých rieši novela zákona o vysielaní a retransmisii, ktorá nadobudne účinnosť 1. januára.
Návrh predložilo Ministerstvo kultúry (MK) SR a obsahuje dva typy zmien. Sú v ňom systémové zmeny a menšie úpravy existujúcej regulácie, ktoré si vyžiadala prax. Príkladom zmien, čo si vyžiadala prax, je stanovenie lehoty, v ktorej je vysielateľ povinný poskytnúť licenčnej rade na jej vyžiadanie záznam vysielania či požiadavky na údaje súvisiace so zoznamom programov s multimodálnym prístupom. Z praxe vychádza aj zmena týkajúca sa oznamovania výsledku prešetrenia sťažnosti Radou pre vysielanie a retransmisiu tým sťažovateľom, ktorých podnet má rovnaký obsah ako už skôr zaevidovaná sťažnosť. Návrh súvisí s novým fenoménom - hromadnými sťažnosťami, ktoré rada dostáva na totožný problém. Ide často o desiatky aj stovky zhodných podnetov, ktoré si medzi sebou sťažovatelia posielajú e-mailom alebo ich zdieľajú cez sociálne siete. Nová úprava odľahčí administratívne zaťaženie kancelárie licenčnej rady, pritom však bude naďalej vybavená každá sťažnosť adresovaná rade. Systémovou zmenou je presunutie zákazu vysielania programov, ktoré by mohli ohroziť fyzický, psychický alebo morálny vývin maloletých od 6:00 do 22:00 zo zákona do vyhlášky o jednotnom systéme označovania programov o ich vekovej prístupnosti.
Cieľom úpravy je aj snaha MK SR zabezpečiť RVR primerané nástroje na kontrolu plnenia povinností vysielateľov a poskytovateľov audiovizuálnych mediálnych služieb na požiadanie vo vzťahu k zabezpečeniu multimodálneho prístupu k programom. Podľa platného zákona totiž musia vysielatelia a poskytovatelia audiovizuálnych mediálnych služieb na požiadanie zaistiť aj prístupnosť programov pre sluchovo a zrakovo postihnutých. Napríklad RTVS musí podľa zákona vysielať 50 percent programov so skrytými alebo otvorenými titulkami. Vysielatelia s licenciou (súkromné médiá) musia mať 10 percent všetkých vysielaných programov sprevádzaných skrytými alebo otvorenými titulkami alebo v posunkovej reči nepočujúcich. Ako upozorňuje MK SR, hoci vysielatelia deklarujú, že stanovené podiely programov dosahujú, tí, ktorým sú tieto programy určené, zas namietajú, že kvóty sú dosahované len formálne a programy s multimodálnym prístupom nie sú zabezpečené v takej miere, ako by si vyžadovali ich potreby. Tieto programy musia vysielatelia náležite označiť. Tým sa umožní rade lepšia kontrola, či si tieto povinnosti plnia len formálne alebo spôsobom, ktorý skutočne zabezpečuje lepší prístup k programom pre osoby so sluchovým a zrakovým postihnutím.
Novelou zákona sa mení súčasná právna úprava používania jazykov v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania vo vzťahu k vysielateľom vysielajúcim na základe licencie, teda súkromným médiám. Súčasný rozsah výnimiek z povinného používania štátneho - slovenského jazyka vo vysielaní navrhlo ministerstvo kultúry rozšíriť o novú výnimku. Výnimka sa vzťahuje na vysielateľov vysielajúcich v jednom alebo viacerých oficiálnych jazykoch Európskej únie (EÚ) iných ako slovenský jazyk, ktorí chcú poskytovať svoj program na Slovensku žijúcim občanom iného členského štátu EÚ. Táto zmena si vyžiada aj novelizáciu zákona o štátnom jazyku, zákona o digitálnom vysielaní a audiovizuálneho zákona.
Upravuje sa aj oprávnenie Rozhlasu a televízie Slovenska ako vyberateľa úhrad za vysielanie, tzv. koncesionárskych poplatkov, získavať a spracúvať osobné údaje aj kopírovaním a skenovaním v nevyhnutnom rozsahu aj bez súhlasu dotknutej osoby. Navrhuje ponechať na Rozhlas a televíziu Slovenska, aby si spôsoby, akými sa koncesie dajú platiť, určovala sama.
Parlament schválil aj pozmeňujúci návrh poslanca za Smer-SD Petra Fitza, podľa ktorého rokovania a hlasovania Rady pre vysielanie a retransmisiu vo veciach udeľovania licencií a registrácie pre digitálne vysielanie budú neverejné.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel James Avery


 


Americký herec James Avery, známy ako strýko Phil z komediálneho seriálu Fresh Prince (1990 - 1996), zomrel vo veku 68 rokov v posledný deň roka 2013. Ako prvý o tom prostredníctvom sociálnych sietí informoval Alfonso Ribeiro, ktorý v seriáli stvárňoval jeho syna Carltona. "S hlbokým zármutkom oznamujem, že zomrel James Avery. Bol mi ako druhý otec. Bude mi nesmierne chýbať," napísal 42-ročný herec na Twitteri a neskôr na Facebooku dodal: "Svet prišiel o skutočne výnimočného muža."
Avery zomrel v nemocnici v kalifornskom Glendale na následky komplikácií po operácii srdca. Magazínu The Hollywood Reporter to potvrdila jeho manažérka Toni Benson.
James La Rue Avery sa narodil 27. novembra 1945 vo Virgínii a vyrastal v Atlantic City. Po maturite nastúpil do námorníctva a v rokoch 1968 až 1969 slúžil vo Vietname. Po prepustení sa presťahoval do San Diega. Písal poéziu a televízne scenáre pre PBS a neskôr vyštudoval Kalifornskú univerzitu v San Diegu, kde získal bakalársky titul z drámy a literatúry. Vo viac ako 140 epizódach spomínaného seriálu Fresh Prince stvárňoval sudcu Philipa Banksa, strýka hlavného hrdinu v podaní Willa Smitha. Jeho postava je na 34. priečke rebríčka Najlepších televíznych otcov podľa TV Guide. V rokoch 1987 až 1993 prepožičal hlas Shredderovi v animovanom seriáli Mladé ninja korytnačky (1987 - 1996) a v roku 1994 narozprával Jamesa Rhodesa alias War Machine v kreslenom seriálovom spracovaní Iron Mana (1994 - 1996). Neskôr sa objavil aj v seriáloch Klinika Grace (2005), Tie roky sedemdesiate... (1998 - 2006), Strážkyne zákona (2001 - 2004) alebo Uzavretý prípad (2005 - 2012). Do septembra nakrúcal snímku Wish I Was Here režiséra a scenáristu Zacha Braffa.
 

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

RTVS NEWS

RTVS NEWS




Administratívu Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) čaká v najbližších mesiacoch sťahovanie. Pracovníci z výškovej budovy v bratislavskej Mlynskej doline, ktorá bola desaťročia symbolom verejnoprávnej televízie, sa presťahujú do náprotivného bývalého zdravotného strediska. Ako v rozhovore pre agentúru SITA povedal generálny riaditeľ RTVS Václav Mika, stavebný ruch v bývalom zdravotnom stredisku sa už skončil a RTVS čakajú verejné obstarávania na zariadenie priestorov. Miesto by v nich mala nájsť celá televízna administratíva a z rozhlasu len časť spoločných servisných útvarov. Mika verí, že to bude už v prvom polroku 2014. Výšková budova, ktorej problémom je nefunkčná a neobnoviteľná ventilácia, ako aj všetky ostatné nevyhnutné systémy potrebné pre prevádzkovanie takéhoto typu budovy, ostane prázdna. Aj preto RTVS nepočíta podľa Miku s jej predajom, naopak RTVS čakajú náklady spojené s jej udržiavaním, ktoré sú ale oproti súčasným minimálne.
Rozhodnutie o vysťahovaní administratívy z výškovej budovy televízie v bratislavskej Mlynskej doline označil Mika za jedno z najjednoduchších. Budovu totiž prevádzkujú na základe predĺžených povolení v oblasti hygieny, požiarnej a pracovnej bezpečnosti. “Táto budova nie je schopná prevádzky a navyše je tu aj zákonný termín, do kedy sa takéto budovy dajú využívať už plynie,“ upozornil Mika, ktorý bude rád, ak sa im podarí budovu opustiť skôr ako sa skončí prevádzkové povolenie. Pojem Mlynská dolina a výšková budova si netreba zamieňať, zdôraznil. Výšková budova nie je srdcom televízie. Nevyrába sa tu program, obsah, nie sú tu výrobné, ani kreatívne zariadenia. Čo znamená, že opustením tejto budovy sa nemení nič z pohľadu tvorby televízie, pretože ani jedno euro do investičných projektov nepadlo do výškovej budovy. Všetky boli nasmerované do priestorov štúdií, ako spravodajského, tak do štúdií MD1, MD2, do celého digitálneho komplexu – a to je funkčné a to dáva zmysel, tvrdí Mika, ktorý verí, že je to už navonok aj viditeľné. Šéf RTVS pripomína, že roky sú kancelárie vo výškovej budove prevádzkované len po 11. poschodie. Zvyšné priestory sú opustené šiesty rok a RTVS ich len udržiava. Keďže RTVS je povinná starať sa o svoj majetok bude výškovú budovu aj po vysťahovaní sa z nej udržiavať a bude hľadať cestu ako ju zhodnotiť. Mika predpokladá, že ju najprv ponúknu štátu. "Investične má budova jeden veľký problém a ten problém je ten, že okrem nejakej hodnoty, ktorá tu je v pozemku a budove tak je to budova, ktorá má na sebe záväzok nebezpečného odpadu, ktorý tu je a likvidácia je veľmi nákladná. Takže ak si niekto predstavuje, že toto bude nejaký veľký deal pre developerov, tak dnes už viem, že pravdepodobne nie." Preto v RTVS neplánujeme z predaja budovy získať v roku 2014 ani jedno euro. RTVS naopak čakajú náklady spojené s udržiavaním budovy. Popri tom sa chce zbaviť vyše 20 rokov nevyužívanej budovy uprostred parkoviska pred vstupom do Mlynskej doliny. Budovu chcú zbúrať a získať tým viac miesta.
“Spoločné mediálne sídlo nie je môj projekt, ktorý by vznikol na pôde RTVS. Ten projekt som tu našiel,“ konštatoval pre SITA Václav Mika a podotkol, že k mediálnemu komplexu sa mu do rúk nedostal žiadny zmysluplný projekt, ktorý by vznikol v interných kapacitách na pôde RTVS. V Košiciach v súčasnosti spojenie do jednej z exitujúcich budov – rozhlasovej či televíznej reálne nie je. V Banskej Bystrici je situácia opačná, lebo tam na to boli ideálne podmienky. V Bratislave by spojenie do jednej z jestvujúcich budov nebolo najľahšie. V rozhlase sú unikátne štúdiá a v televízii tiež, napríklad štúdio 4, ktoré RTVS pri jasnom pláne vlastnej výroby môže prenajímať aj na výrobu súkromným televíziám. “Sme pripravení štúdiá využiť prakticky každý deň. Naše štúdiá pracujú, sú plné. Hovoriť o tom, že to je niečo čo nemá budúcnosť je neopodstatnené, keď sme schopní tam vyrábať nielen pre seba, ale vo voľných kapacitách aj pre iných mediálnych hráčov,“ zdôraznil Mika.
Z pohľadu logistiky výroby majú televízia aj rozhlas svoje bratislavské sídla na ideálnych miestach. Byť niekde na periférii, ak na výrobu do a z RTVS prichádzajú a odchádzajú denne stovky ľudí a denne desiatky štábov vyrážajú na výrobu, je podľa šéfa RTVS neprofesionálne uvažovanie. "V každom strategickom bode sme z tejto časti Bratislavy za niekoľko minút. Je to otázka plánovania výroby a možnosti efektívneho využitia, ako ľudských, tak aj technických možností," upozornil Václav Mika. RTVS pritom má majetok, ktorý desiatky rokov čaká na zhodnotenie. Technologický dlh sú desiatky miliónov eur, ale je na čom stavať, dodal pre SITA.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

1. 1. 2014

TO JE TV !

TO JE TV !


Prehľad najkurióznejších správ roka 2013

Prehľad najkurióznejších správ roka 2013



Aj rok 2013 priniesol na celom svete množstvo kurióznych udalostí. Agentúra SITA prináša výber tých najzaujímavejších:

Šesťdesiatročného bezdomovca Timothyho Henryho Graya, ktorý vďaka dedičstvu mohol získať milióny dolárov, našli mŕtveho pod železničným mostom v meste Evanstone v americkom štáte Wyoming. Gray bol nevlastným synovcom milionárky Huguette Clark, ktorá zomrela v roku 2011 a zanechala po sebe majetok v hodnote 306 miliónov dolárov. Nič netušiaci Gray zomrel na podchladenie bez cudzieho zavinenia. Jeho mŕtve telo našli sánkujúce sa deti.

Istá žena z jemenského mesta Hudieda nešťastnou zhodou okolností otrávila dve zo svojich vnúčat, pričom jedno z nich zomrelo a druhé upadlo do kómy. Podľa miestnej polície nemenovanú ženu veľmi nahnevali psy jej suseda, a preto sa ich rozhodla otráviť. Upiekla preto rybu, do ktorej ukryla bližšie nešpecifikovaný jed. Následne však otrávenú rybu nevyniesla von na ulicu, ale nechala ju v kuchyni. Tam ju objavili dve z jej vnúčat, ktoré ju nanešťastie zjedli. Jedno z detí zomrelo okamžite, zatiaľ čo druhé stratilo vedomie a previezli ho do nemocnice.

Matthew Andrew Clark z ostrova Guernsey ukradol z miestneho verejného akvária rybu druhu Dicentrarchus labrax a následne ju prihlásil do rybárskej súťaže. Ryba s hmotnosťou približne šesť kilogramov pritom žila v akváriu viac než 15 rokov. Clark s ňou v súťaži vyhral prvú cenu 800 libier, neskôr sa však na jeho podvod prišlo a muž skončil v putách. Za svoj čin dostal dvojročnú podmienku a taktiež musel absolvovať 100 hodín verejnoprospešných prác.

Trinásťročný chlapec, ktorý žije v Taliansku s adoptívnymi rodičmi, prešiel na aute svojho otca viac než 800 kilometrov, aby sa dostal k svojej biologickej rodine v Poľsku. Na cestu naprieč Európou sa vydal z mestečka Pederobba na juhu Talianska. Za volantom automobilu s automatickou prevodovkou údajne strávil takmer 24 hodín. Zastavila ho až policajná hliadka na diaľnici neďaleko nemeckého Lipska.

Žena z Belgicka sa chcela autom dostať do 61 kilometrov vzdialeného Bruselu, no namiesto toho po dvoch dňoch skončila o 1450 kilometrov ďalej - v chorvátskom Záhrebe. Syn 67-ročnej vodičky medzitým po svojej matke vyhlásil pátranie. Sabine Moreau chcela z dedinky Solre-sur-Sambre vyraziť do hlavného mesta Belgicka, kde mala vyzdvihnúť svoju priateľku. Bezhlavo sa však riadila GPS autonavigáciou, ktorá ju nesprávne poslala preč z krajiny naprieč Európou.

Desaťtýždňovému šteniatku amerického stafordšírského teriéra menom Cleo hrozila smrť po tom, ako sa otrávilo nemrznúcou kvapalinou používanou v chladičoch. Na tú pes nešťastnou náhodou narazil v garáži. Pohotovej zverolekárke však napadlo, že proti smrteľne jedovatému etylénglykolu ako protilátka zapôsobí alkohol. Našťastie mala v ordinácii fľašu vodky, ktorú dostala ako darček, a Cleo alkohol podávala každých šesť hodín cez hadičku v nose. Za menej ako 72 hodín tak vypila takmer celú fľašu.

Nemenovaný Rus bežal sedem kilometrov v teplote mínus 40 stupňov Celzia iba v tričku s krátkymi rukávmi, teplákoch a papučiach po tom, čo vypadol z vlaku smerujúceho z Moskvy do mesta Neriungri na Ďalekom východe. Profesionálny šofér si podľa vlastných slov šiel zafajčiť do chodby, keď sa však vracal do kupé, minul svoj vozeň, omylom otvoril dvere na konci vlaku a vypadol na trať. Následne sa pokúsil vlak dobehnúť, avšak neúspešne. Podarilo sa mu ale dobehnúť do sedem kilometrov vzdialenej stanice, kde mu pomohli.

Trojica kolumbijských zlodejov sa musela vzdať svojho lupu po tom, čo osol, na ktorom chceli ukradnuté predmety odviezť, začal híkať, a upozornil tak políciu. Desaťročného osla meno Xavi pritom približne 12 hodín pred lúpežou taktiež ukradli. Zlodeji následne museli nechať osla aj s tovarom pred obchodom a z miesta činu utiekli.

Novozélanďan Geoff Flood našiel v novembri 2012 počas prechádzky na pláži fľašu s odkazom, ktorú more vyplavilo po 76 rokoch. Po niekoľkých mesiacoch sa mu podarilo vypátrať vnuka odosielateľa odkazu, ktorý žije v austrálskom Perthe, a správu mu doručil. Odkaz bol napísaný na hlavičkovom papieri prepravnej spoločnosti P&O, pričom na ňom bol uvedený aj názov lode SS Strathnaver a dátum 17. marca 1936. Odosielateľ v správe napísal: "Na mori. Prosím nálezcu tejto fľaše, aby ju doručil na doleuvedenú adresu." Podpísal sa ako H. E. Hillbrick z Leederville v Austrálii, čo je v súčasnosti súčasť Perthu. Floodovi sa po náleze fľaše podarilo zistiť, že odosielateľom bol Herbert Ernest Hillbrick, ktorý však zomrel v 40. rokoch minulého storočia. Odkaz preto doručil Hillbrickovmu vnukovi Petrovi.

Z krokodílej farmy na severe Juhoafrickej republiky sa v januári počas záplav dostalo na slobodu približne 15-tisíc týchto nebezpečných plazov. Majitelia farmy Rakwena museli otvoriť stavidlá po tom, čo hladina rieky Limpopo po silných dažďoch prudko stúpla. Jedného u krokodílov následne objavili na školskom ragbyovom ihrisku v meste Musina, ktoré je od spomínanej farmy vzdialené 120 kilometrov.

Na 58-ročného muža zo škótskeho mesta Inverness nečakane zaútočila sova. Po incidente silno krvácal, a preto ho museli hospitalizovať. "Bolo to ako keby ma niekto zasiahol tehlou alebo niečím podobným. Všade bola krv - striekala ako fontána. Bol som celý deň v šoku," povedal zranený John Mackay.

Ženu z amerického Texasu, ktorá stratila výplatný šek, čakalo po týždni príjemné prekvapenie, keď ho našla vo svojej poštovej schránke. K šeku bol priložený aj ručne napísaný list od neznámej ženy menom Nancy. "Tento šek na vaše meno som našla na ulici. Dúfam, že sa k vám dostane čo najskôr. Som si istá, že ste naň tvrdo pracovali," napísala Nancy a zároveň majiteľke zaželala úspešný týždeň.

Američan Hector Martinez so svojimi kamarátmi na motocykloch zastavil 27. januára premávku na diaľnici v Kalifornii, aby svoju priateľku originálnym spôsobom požiadal o ruku. Martinez na ceste neďaleko West Covina zostúpil zo stroja a uprostred ružového dymu si s prsteňom v ruke kľakol pred prekvapenú Paige Hernandez. Budúca nevesta prikývla, pričom bolo zrejmé, že je veľmi dojatá. Na dvojicu zo San Gabriel Valley sa pozeralo približne 300 motocyklistov, ktorí Martinezovi pomohli netradičné zásnuby zrealizovať.

Istá Tressa Montalvo z Texasu na Valentína porodila dva páry identických dvojčiat. Štyria zdraví chlapci sa narodili vo Woman's Hospital of Texas cisárskym rezom. Tressa ani jej manžel Manuel si k potomkom nedopomohli žiadnymi liekmi na plodnosť, podľa ich slov len túžili po bračekovi alebo sestričke pre ich dvojročného syna Memphisa. "Tehotenstvo sme plánovali, asi sme boli trochu príliš úspešní," uviedla 36-ročná matka.

Polícia v kalifornskom meste Pacifica neďaleko San Francisca zatkla v marci dvoch mužov a jednu ženu, ktorí z tridsať kilometrov vzdialeného Sausalita ukradli luxusnú jachtu v hodnote štyri milióny dolárov. Zlodeji skončili v putách po tom, čo majiteľ lode John Fruth zbadal svoju jachtu meno Darling v televíznych správach a oznámil to polícii. Policajti si pritom dovtedy mysleli, že zlodeji uviazli s loďou na plytčine a snažili sa ich zachrániť.

Nemenovanú ženu z francúzskeho mesta Sorgues zachránil jej nemecký ovčiak pred samovraždou, a to tak, že na ňu vyskočil vo chvíli, keď sa chcela zastreliť. Šesťdesiattriročná žena najprv v záhrade vypálila niekoľko skúšobných rán a potom zbraň kalibru .22 namierila priamo na svoje srdce. "V tej chvíli na ňu pes vyskočil a odklonil guľku," uviedla miestna polícia.

Istá Sharai Mawere z mesta Kariba na severe Zimbabwe prišla o život po tom, čo ju počas sexu s priateľom Danielom Muzarabanim napadol lev. K tragickému incidentu došlo v marci, keď dvojica súložila v kroví neďaleko jednej z miestnych základných škôl. Zatiaľ čo Mawere šelma roztrhala, Muzarabanimu sa podarilo uniknúť, pričom mal na sebe iba kondóm.

Nemenovaná nórska učiteľka prišla o zamestnanie po tom, čo nechala svojich žiakov ochutnať jej krv. Učiteľka priniesla do školy ampulku svojej krvi, ktorú v triede s deťmi vo veku od troch do šiestich rokov vyliala na tanier, aby sa na ňu žiaci mohli pozrieť. Deti sa jej potom opýtali, či sa môžu krvi aj dotknúť, a ona im to dovolila. Keď tak spravili, spýtali sa, ako sa krvi z rúk zbavia. Ona si jednoducho strčila prst do úst a oni to po nej zopakovali.

Proces na Warwickskom kráľovskom súde poznačila kuriózna situácia, keď sa na ňom stretli muž menom Bart Simpson a sudca s priezviskom Burns. Zhodou okolností majú rovnaké mená ako známe postavičky z kultového seriálu Simpsonovci (1989). K vtipnej situácii sa na začiatku procesu vyjadril aj jeden zo zamestnancov súdu. "Je to zvláštna náhoda, že Barta Simpsona súdi pán Burns, ale budeme postupovať rovnako ako v každom inom procese," vyhlásil. Päťdesiatšesťročný Simpson sa pred súd postavil pre obvinenie z držby strelnej zbrane, ktorú u neho našli vlani na birminghamskom letisku.

Predavač rýb v čínskej provincii Kuang-tung objavil počas porciovania kalmara v tomto morskom živočíchovi nevybuchnutú malú bombu. Hlavonožca, ktorý bol približne meter dlhý, ulovili v Juhočínskom mori a následne ho prepravili na neďaleký rybí trh. Bomba merala asi 20 centimetrov, vážila približne 1,3 kilogramu a mala tvar ako baklažán. Predavač následne zavolal políciu, ktorá bombu odviezla a bezpečne odpálila.

Istý Dwayne Matthews z anglického Coventry ráno po zobudení zistil, že má doma trojmetrového pytóna, ktorého kúpil v opitosti noc predtým. Matthews si hada všimol v momente, keď sa plaz chystal zaútočiť na jeho spiaceho kamaráta. Mužovi sa však podarilo pytóna dostať späť do klietky a následne ho odniesol do obchodu zo zvieratami, kde ho chcel predať. Predavačom sa to ale zdalo podozrivé, a preto zavolali policajtov. Tí Matthewsa zatkli, pretože zistili, že pytón menom Bruce je jedným z deviatich hadov, ktoré pred časom niekto ukradol istému Davidovi Chanceovi. Muž na súde uviedol, že hada kúpil v opitosti od nemenovaného Róma s tým, že ho chcel neskôr so ziskom predať.

Nemenovaný muž z čínskeho mesta Fo-šan skončil na pohotovosti po tom, čo si do zadku strčil živého, 50-centimetrového úhora. Chirurgom trvalo celú noc, kým sa im rybu podarilo dostať z mužovho tela. Ten uviedol, že si úhora strčil do zadku, keď napodobňoval scénu z pornografického filmu.

Istá Samantha Malson z Colorada zaútočila na svojho priateľa Larsa Hansena, pretože nechcel prestať spievať hip-hopovú skladbu Thrift Shop od dua Macklemore & Ryan Lewis. Ženu následne zadržala polícia, ktorá prišla na miesto činu po ohlásení domáceho násilia. Malson sa priznala, že obaja boli v čase útoku pod vplyvom alkoholu. Podľa policajného záznamu žena priateľa asi 25-krát žiadala, aby prestal spievať. "Strašne ma naštval, tak som ho udrela," uviedla. Neskôr prezradila, že ho udrela niekoľkokrát a tiež ho pevne chytila okolo hrdla, aby ho vystrašila.

Ind Sailendra Nath Roy, ktorý je zapísaný v Guinnessovej knihe rekordov, zomrel, keď sa pokúšal prekonať samého seba. Jeho cieľom bolo prejsť 180 metrov dlhé lano vedúce cez rieku Tista v Západnom Bengálsku, na ktorom bol zavesený za vlasy. Jeho kaskadérsky kúsok si prišli pozrieť stovky ľudí. Tí boli svedkami toho, ako po zdolaní približne 90 metrov zastal, keďže sa mu vlasy zamotali do lana. Štyridsaťosemročný rekordman bezmocne visel na lane natiahnutom 20 metrov nad hladinou rieky približne trištvrte hodinu. Po prevoze do nemocnice lekári skonštatovali, že utrpel ťažký infarkt.

Polícia v austrálskom meste Gold Coast začiatkom júna zastavila auto, ktoré šoféroval sedemročný chlapec. Toho pustil za volant jeho opitý otec, ktorý ho nechal, aby ho odviezol domov. Policajti si auto všimli po tom, čo okolo nich prešlo bez zapnutých svetiel. Muža následne zatkli a obvinili z nebezpečného riadenia motorového vozidla a z toho, že bol pod vplyvom alkoholu, keď mal na starosti neplnoletú osobu.

Istý čínsky technik pri oprave veľkoplošnej obrazovky v provincii Ťi-lin omylom pustil ľuďom na námestí erotický film s názvom Jin Ping Mei (2008). Opravár si podľa nich neuvedomil, že počítač, na ktorom film pozeral, bol pripojený k LED obrazovke na hlavnom námestí neďaleko železničnej stanice. Na kurióznu chybu ho asi po desiatich minútach upozornili predstavitelia spoločnosti, ktorá reklamnú plochu vlastní.

Osemnásťročná Lauren Fagen utrpela vážne zranenia po tom, ako sa pokúsila pobozkať leva v Moholoholo Wildlife Rehabilitation Centre v juhoafrickom meste Hoedspruit. Samec menom Duma ju totiž zdrapil za ruky a nohy a snažil sa ju vtiahnuť do svojho výbehu, pričom ju zranila aj levica. "Neuvedomila som si, že môže vystrčiť laby von z klietky. Mohla som zomrieť alebo prísť o nohu. Je zázrak, že som prežila," uviedla Kanaďanka, ktorá pracovala v centre ako dobrovoľníčka.

Traja mladíci z americkej Floridy skončili za mrežami po tom, čo sa pokúsili spred domu istého Bena Smitha ukradnúť 2,7-metrovú hliníkovú sochu kuraťa. Smith začul hluk prichádzajúci zvonku, a keď vyšiel pred dom, videl ako trojica ťahá 270 kilogramov vážiacu sochu k autu. Následne ju vyložili na korbu a odišli. Po približne 1,5 kilometri však zastavili, zložili ju a ušli. Sochu však pri manipulácii na niekoľkých miestach poškodili. Polícii sa neúspešných zlodejov podarilo vypátrať hneď nasledujúci deň vďaka výpovediam svedkov a záznamu zo Smithovej bezpečnostnej kamery.

Istý Stephen Amaral z mesta Crossville v Tennessee zažil nepríjemné prekvapenie po tom, ako dovolil susedovej manželke kúpať sa v jeho bazéne bez plaviek. Kým ju totiž 20 minút sledoval, jej muž mu vykradol dom. Dvojica najprv prišla za Amaralom s tým, či by si žena nemohla zaplávať v jeho bazéne. Keď jej to dovolil, manžela poslala po cigarety. Následne sa Amarala spýtala, či sa môže vyzliecť, s čím nemal problém. V skutočnosti ho ale chcela rozptýliť, aby jej muž mohol vniknúť do domu.

Ashley Taylor Wright z americkej Floridy použila svoju trojmesačnú dcéru ako ľudský štít proti policajtovi, ktorý ju chcel zatknúť po tom, ako ukradla oblečenie v obchodnom dome. Zástupca šerifa okresu Okaloosa Robert Speakman sa k zlodejke dostal, keď na parkovisku nastupovala do auta. Tam však ešte musela počkať na svojho manžela, a tak nemohla odísť. Speakman ju preto požiadal, aby z auta, v ktorom boli aj ďalšie dve malé deti, vystúpila. Wright však odmietla, pričom vzala do ruky prenosnú sedačku s trojmesačnou dcérou a zakričala: "Budeš sa musieť ku mne cez to dieťa prestrieľať!". Následne ale z auta vystúpila a začala aj s dieťaťom utekať preč. Keď ju Speakman dobehol, tak po ňom sedačku aj s dieťaťom hodila. Pritom sa však potkla a pri páde si poranila hlavu. Policajt ju následne zatkol. Dieťa pri incidente neutrpelo žiadne zranenia.

Istý John Saunders z americkej Pennsylvánie vypil 52 zo 104 fliaš historickej whiskey z roku 1912, ktoré ich majiteľka Patricia Hill chcela venovať miestnemu múzeu. Znalci odhadli hodnotu 52 fliaš na približne 102-tisíc dolárov. Saunders sa mal pritom o vzácne fľaše starať, namiesto toho však polovicu z nich vypil, čo potvrdili aj testy DNA. Tie polícia dala spraviť po tom, čo Saunders poprel, že stojí za zmiznutím whiskey.

Sudkyňa Lu Ann Ballew z amerického štátu Tennessee nariadila rodičom zmeniť krstné meno ich sedemmesačného syna z Messiah (v preklade Mesiáš, pozn. SITA) na Martin. Odôvodnila to tým, že jediný skutočný mesiáš je Ježiš Kristus. Rodičia chlapca menom Messiah DeShawn Martin sa obrátili na súd po tom, čo sa nevedeli dohodnúť na chlapcovom priezvisku. Sudkyňa Ballew im však namiesto toho nariadila, aby mu zmenili aj krstné meno. Chlapec by sa podľa nej mal volať Martin DeShawn McCullough.

Osemročného chlapca z juhonemeckej obce Irsee napadla v auguste počas kúpania v miestnom jazere korytnačka, ktorá ho uhryzla do Achillovej šľachy. Odborníci tvrdia, že s najväčšou pravdepodobnosťou šlo o dravú kajmanku supiu (Macrochelys temminckii), ktorá sa vyskytuje na juhovýchode USA a je najväčšou sladkovodnou korytnačkou na svete. Korytnačka sa dostala do jazera pravdepodobne po tom, ako ju tam vypustil jej majiteľ.

Ruská polícia obvinila nemenovaného chirurga zo sibírskeho mesta Bogotol z krádeže heroínu, ktorý predtým vybral zo žalúdka pašeráka drog. Pašerák cestoval vlakom z Krasnojarska do približne 230 kilometrov vzdialeného Bogotolu, keď mu prišlo zle. Polícia mala informáciu o tom, že v žalúdku pašuje niekoľko vreciek s heroínom, a preto ho zadržala. Následne ho previezli do miestnej nemocnice, kde mu drogy z tela vybrali. Keď však policajti po zákroku drogy kontrolovali, zistili, že jeden balíček chýba. Päť gramov heroínu potom objavili v chirurgovom oblečení, pričom samotný lekár bol v čase zatknutia už intoxikovaný.

Štvorročnému Paulovi Franklinovi z kalifornského mesta Aliso Viejo sa v rane na kolene vyliahol morský slimák. Stalo sa tak po tom, čo chlapec na pláži spadol a oškrel si koleno. Keď sa mu rana nechcela zahojiť a koleno mu veľmi opuchlo, vzali ho rodičia k lekárovi. Ten si najprv mysleli, že má stafylokokovú infekciu a predpísal mu antibiotiká, ktoré však nepomohli. Matka sa nakoniec rozhodla vred na synovom kolene vytlačiť. "Keď som ten vred stlačila, tak z neho vyšlo niečo čierne, čo vyzeralo ako kamienok. Keď som si to však pozornejšie pozrela, všimla som si, že to má zárezy. Otočila som to na druhú stranu a zistila som, že v skutočnosti je to morský slimák," uviedla matka.

Lekári v austrálskej Canberre vybrali 70-ročnému mužovi z penisu desaťcentimetrovú vidličku, ktorú si tam strčil v snahe dosiahnuť sexuálne uspokojenie. Muž prišiel na pohotovosť s krvácajúcim penisom, pričom lekárom povedal, že vidličku si strčil do močovej trubice približne dvanásť hodín predtým. Vidličku nebolo zvonka vidieť, dala sa však nahmatať a jej presnú polohu doktori zistili pomocou röntgenu. Následne zvažovali niekoľko možností, ako cudzí predmet z tela odstrániť. Nakoniec sa rozhodli použiť lekárske kliešte a množstvo lubrikantu, pričom muž bol počas zákroku v celkovej anestézii.

Nemenovaná žena z amerického štátu Iowa sa rozhodla schudnúť tak, že prehltla živú pásomnicu. Ako povedala svojmu lekárovi, parazita, ktorý žije v tráviacom trakte stavovcov, si zohnala na internete. Šokovaný lekár nevedel, ako jej poradiť, a tak sa zavolal odborníkom z Iowa Department of Public Health. Tí mu poradili, aby pacientke predpísal lieky, ktoré pásomnicu v jej tele zabijú.

Istého Patricka Schumachera z Colorada zatkla v septembri polícia v meste Boulder po tom, čo opitý jazdil na koni. Svedkovia navyše uviedli, že koňa, s ktorým blokoval premávku, udieral. Štyridsaťpäťročný muž policajtom povedal, že šiel na svadbu svojho brata do 900 kilometrov vzdialeného mesta Bryce v susednom štáte Utah. Policajti v jeho jazdeckej taške našli pištoľ a niekoľko plechoviek piva, pričom vo vaku mal malého psa - mopsa menom Bufford. Schumachera, ktorého obvinili z jazdy na koni pod vplyvom alkoholu, z ohrozovania z nedbanlivosti, ubližovania zvieratám a nelegálnej držby zbrane, prepustili po niekoľkých hodinách. Následne si vyzdvihol koňa aj psa a pokračoval v ceste na spomínanú svadbu.

Učiteľka základnej školy Diane Krish-Veeramany priviedla na svet svojho syna priamo v triede. Chlapček, ktorý dostal meno Jonah, sa narodil týždeň pred termínom pôrodu v meste Chigwell neďaleko Londýna. Tridsaťročnej učiteľke pomáhali traja kolegovia a pôrod stihol aj jej manžel.

Rybár z New Jersey stratil 12-tisíc dolárov, za ktoré chcel kúpiť zásnubný prsteň. Tridsaťdvaročnému Matthewovi Campovi totiž počas jazdy na motorke postupne povypadávali z batohu. Upratovacia čata našla na diaľnici porozhadzovaných až štyritisíc dolárov, pričom ďalších 5300 našiel neskôr náhodný okoloidúci, ktorý ich potom Campovi vrátil.

Gentil Ramírez z Kolumbie takmer prišiel o penis po tom, čo si schválne vzal príliš veľa tabletiek na podporu erekcie. Šesťdesiatšesťročný farmár z mesta Gigante tak spravil preto, aby zapôsobil na svoju manželku. Ramírez sa rozhodol zájsť do miestnej nemocnice až po niekoľkých dňoch neustálej erekcie. Tam lekári následne zistili, že jeho penis je zapálený, zlomený a vykazuje príznaky začínajúcej gangrény. Aby zabránili jej rozšíreniu, museli mu penis operovať.

Do lekárne na druhom poschodí medzinárodného letiska v austrálskom Melbourne sa v októbri dostala kengura, ktorú predtým pravdepodobne zrazilo auto. Hovorkyňa letiska Anna Gillett pre médiá uviedla, že netuší, ako sa zranenej kengure podarilo nepozorovane dostať až na druhé podlažie. Na miesto následne prišli policajti aj ochranári, ktorí kenguru odchytili a uspali.

Súd v Čuangskej autonómnej oblasti Kuang-si na juhu Číny uznal nevinným svadobného svedka, ktorého obvinila nevesta zo znásilnenia po tom, ako s ním počas svadobnej noci omylom súložila. Ku kurióznemu prípadu došlo v auguste v dome novomanželov, u ktorých vtedy prespával aj ženíchov svedok. Nevesta v noci vyšla z domu na latrínu, no keď sa vracala, omylom vošla do izby, kde spal svedok. Keďže si však myslela, že ide o jej manžela, tak s ním mala sex. Svoj omyl si uvedomila až ráno, keď sa prebudila a následne začala kričať, že ju svedok znásilnil.

Nemenovaný nórsky poľovník sa snažil zastreliť losa, avšak minul a projektil zasiahol muža sediaceho na toalete v neďalekej chate. Sedemdesiatnika, ktorého meno úrady nezverejnili, zasiahla guľka do brucha. Následne ho transportovali vrtuľníkom do najbližšej nemocnice. Policajný vyšetrovateľ Anders Stroemsaether však pre médiá uviedol, že jeho zranenie nie je život ohrozujúce. Poľovníka policajti vypočuli. Los vyviazol z incidentu bez zranení.

Istý Jang Chu z čínskej provincie Če-ťiang sa rozhodol vyriešiť svoju frustráciu z absencie milostného života tak, že si odrezal penis. Keď si následne uvedomil, čo spravil, vybral sa na bicykli do nemocnice, aby mu ho prišili. Odrezaný pohlavný orgán však zabudol doma, a tak sa poň musel vrátiť. Keď ale znova prišiel do nemocnice, lekári mu oznámili, že penis bol príliš dlhú dobu bez prívodu krvi, a preto mu ho už nemôžu prišiť naspäť.

Čínski lekári zachránili mužovi menom Xiao Wei ruku tým, že mu ju prišili k ľavému členku. Muž prišiel o časť hornej končatiny pri pracovnom úraze. Keďže mal ale poškodenú aj jej zostávajúcu časť, museli dať najprv do poriadku tú a preto sa rozhodli mu ruku napojiť na tepny na nohe a približne po mesiaci mu ju prišli na pôvodné miesto.

Taiwanská turistka spadla z móla v austrálskom Melbourne, keď si na mobilnom telefóne kontrolovala konto na sociálnej sieti Facebook. Z vôd zálivu Port Phillip ju po približne dvadsiatich minútach vytiahli privolaní policajti na motorovom člne. "Keď sme k nej dorazili, bola asi dvadsať metrov od móla, splývala na chrbte, pretože, ako nám povedala neskôr, nevie plávať. Mobilný telefón mala stále v ruke a hneď sa nám ospravedlnila. Povedala, že si pozerala na mobile Facebook a spadla z móla," uviedol policajt Dean Kelly.

Vo Veľkej Británii odsúdili za masturbáciu počas šoférovania 49-ročného Neala Marshalla. Nahého muža si všimol vodič kamiónu, ktorý si následne opísal poznávacie číslo automobilu a oznámil to polícii. Incident sa stal 8. augusta na diaľnici juhozápadne od mesta Manchester. Počas súdneho procesu obhajoba vyhlásila, že Marshall sa nechal uniesť počas písania textových správ. Muža za verejné pohoršenie odsúdili na 12 mesiacov verejnoprospešných prác a dvanásťmesačnú podmienku.

Nemenovanému 16-ročnému dievčaťu z amerického Seattlu zachránili život okuliare, ktorých mostík odchýlil letiacu guľku. K incidentu došlo, keď tínedžerka spala na pohovke v obývačke. V tom čase okolo jej domu prechádzalo auto, z ktorého následne neznámi páchatelia začali na dom strieľať. Viacero projektilov prešlo cez steny a okno, pričom jeden z nich zasiahol dievča do okuliarov, no ich mostík guľku vychýlil, a ona tak utrpela iba menšie zranenia, ktoré jej ošetrili v miestnej nemocnici.



© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

JEDNOTKA takmer víťazom primetimu !

JEDNOTKA takmer víťazom 
primetimu !


31.12.2013

Jednotka - 15,9/20,1
Dvojka - 4,3/2,2
Markíza- 18,5/21,0
Doma- 4,0/3,4
DAJTO- 2,3/1,7
FOOR- 0,7/0,9 
JOJ -11,6/16,3
JOJ Plus -5,6/4,5
WAU- 0,9/0,5
SENZI 0,3/0,2
TA3 -1,6/1,8

Requiescat in pace Fooor !

Requiescat in pace Fooor !