17. 1. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Tajné služby USA a Británie sledovali okrem internetovej a telefonickej komunikácie aj textovú v podobe takzvaných SMS. Vyplýva to zo spoločného vyšetrovania britského denníka Guardian a stanice Channel 4 News. Podľa ich zistení zverejnených vo štvrtok americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA) a britská GCHQ denne zbierali a analyzovali desiatky miliónov textových správ po celom svete. Z nich okrem iného zisťovali citlivé súkromné informácie vrátane polohy, zoznamu kontaktov či finančných detailov. Zistenia sa objavili v predvečer očakávaného prejavu prezidenta USA Baracka Obamu, ktorý by v piatok mal oznámiť obmedzenie sledovacích programov. Na ich kontroverzné fungovanie v polovici minulého roka upozornil ich bývalý spolupracovník Edward Snowden. Krátko predtým územie USA opustil a v auguste nakoniec dostal azyl v Rusku.
Snowden v júni 2013 vyvolal rozruch prezradením sledovacích programov americkej Národnej bezpečnostnej agentúry a po niekoľkotýždňovom ukrývaní sa na jednom z moskovských letísk napokon v auguste dostal azyl v Rusku. Jeho informácie zverejnil dnes už bývalý komentátor britského denníka The Guardian Glenn Greenwald. Podľa jeho slov USA ilegálne sledovali komunikáciu zahraničných predstaviteľov ako aj miliónov bežných ľudí. Snowden bol jedným z favoritov na zisk minuloročnej Sacharovovej ceny udeľovanej EP za slobodu myslenia.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané


Zverejnenie informácií o údajnom romániku francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda (59) a herečky Julie Gayetovej (41) bude mať pre bulvárny magazín Closer súdnu dohru.
Ako vyplýva z dnešných správ francúzskych médií a tlačovej agentúry DPA, odvolávajúcich sa na dobre informované zdroje, herečka požaduje od periodika 50.000 eur odškodného za porušenie súkromia. Navyše by magazín mal v jednom z ďalších čísel zverejniť priznanie, že svojím spravodajstvom porušil platnú legislatívu.
Closer zverejnil uplynulý piatok fotografie, ktoré mali dokazovať mimoriadne blízky vzťah medzi oboma spomínanými protagonistami.
Hollandovu životnú partnerku Valérie Trierweilerovú (48), ktorá je prvou dámou krajiny, museli v rovnaký deň hospitalizovať.
Súčasný francúzsky prezident nebol doteraz ženatý, je však štvornásobným otcom vďaka dlhoročnému vzťahu so socialistickou političkou Ségolene Royalovou.
Francois Hollande ani na nedávnej tlačovej konferencii problémy vo svojom súkromí nepoprel avizujúc, že sa k ním vyjadrí ešte pred plánovanou februárovou návštevou USA.

Copyright © TASR 2013