7. 1. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Detaily decembrovej popravy strýka severokórejského vodcu Kima Čong-una, ktorého údajne spolu s piatimi spolupracovníkmi nechali roztrhať vyhladovanými psami, sú zrejme len vymyslené a do svetových médií sa rozšírili z čínskej mikroblogovej stránky Tencent Weibo. Podľa tlačovej agentúry Reuters celý opis vznikol pravdepodobne ako satirický príspevok a následne ho prevzali ďalšie médiá vrátane singapurského denníka The Strait Times. Podrobnosti popravy však podľa neho ešte 12. decembra zverejnili hongkonské noviny Wen-wej-pcho, ktoré prinášajú oficiálne stanoviská Pekingu. Singapurský denník tiež upozornil na reakcie čínskej tlače, ktorá údajne správanie severokórejského režimu otvorene kritizuje napriek tomu, že donedávna bola Čína považovaná za jeho spojenca.
Článok citovaný v uplynulých dňoch spravodajskými portálmi vo svete tvrdí, že Kimovho strýka Čanga Song-tchäka známeho ako niekdajší druhý najmocnejší muž v Severnej Kórei po decembrovom odsúdení za vlastizradu vyzliekli donaha a spolu s piatimi najbližšími spolupracovníkmi ho zavreli do klietky, kde nechali všetkých roztrhať a zožrať svorkou 120 vyhladovaných psov. Celý proces údajne trval hodinu a uskutočnil sa pred očami 300 vysokých predstaviteľov vrátane samotného Kima Čong-una. Skutočný priebeh popravy severokórejské médiá nezverejnili, špekuluje sa však o zastrelení ako zvyčajnom postupe v prípade "zradcov".

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Manželka ťažko zraneného bývalého šampióna F1 Michaela Schumachera vyzvala v utorok médiá, aby opustili Univerzitnú nemocnicu v Grenobli a neobťažovali lekárov pri ich ďalšej práci.
"Prosím, podporte nás v tomto ťažkom boji s Michaelom. Je dôležité, aby ste odľahčili doktorov od otázok a nechali ich pracovať v pokoji. Dôverujte vyhláseniam, ktoré vám podávajú a opustite nemocnicu. Nechajte, prosím, na pokoji aj našu rodinu," cituje agentúra Reuters slová z oficiálneho vyhlásenia Corinny Schumacherovej. Tá prehovorila k médiám prvýkrát od 30. decembra a okrem výzvy pre novinárov poďakovala lekárskemu tímu za úsilie a starostlivosť o jej manžela. Manažérsky tím 45-ročného Nemca zároveň vyzval všetkých, aby rešpektovali jeho súkromie.
Najúspešnejší pilot v dejinách "efjednotky" so siedmimi titulmi a 91 triumfami utrpel v nedeľu 29. decembra po lyžiarskom úraze vo Francúzskych Alpách vážne zranenia hlavy a musel podstúpiť dve operácie. Pri druhej mu odstránili väčší hematóm a zmiernili tak tlak na jeho mozog. Schumacher sa vraj pokúsil pomôcť dcére jedného z jeho priateľov, ktorá spadla. Vyšiel tak mimo zjazdovky, kde narazil na kameň a udrel si hlavu. Jeho pád údajne náhodne nafilmovali nemeckí turisti.
V stredu 8. januára o 11.00 h francúzska prokuratúra oznámi na tlačovej konferencii v Albertville výsledky vyšetrovania lyžiarskej nehody Michaela Schumachera.

Copyright © TASR 2013