23. 1. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
 


Americký herec Bill Cosby si zahrá v novom rodinnom seriáli. Sedemdesiatšesťročný predstaviteľ Cliffa Huxtabla zo sitkomu Show Billa Cosbyho (1984 - 1992) bude v novinke spoločnosti NBC vystupovať ako hlava viacgeneračnej rodiny. Na projekte bude s Cosbym spolupracovať aj producent Tom Werner, ktorý bol jedným z výkonných producentov spomínanej šou. Dvojica už má predstavu o tom, čo by sa malo v 30-minútových epizódach odohrávať. "Diváci by radi videli manželov, ktorí pôsobia, že sa majú radi, deti, ktoré rešpektujú rodičov, a komédiu o ľuďoch, ktorí robia chyby," povedal nedávno Cosby. Viac detailov zatiaľ neprezradili.
William Henry Cosby Jr. sa narodil 12. júla 1937 vo Filadelfii. Účinkoval v seriáloch ako I Spy (1965 - 1968), v prvých dvoch sezónach projektu The Electric Company (1971 - 1977), v Cosbyho prípadoch (1994 - 1995) či napríklad v snímke Otec je duch (1990). Cosby sa venuje aj hudbe, vydal množstvo albumov ako napríklad Silver Throat: Bill Cosby Sings (1967), At Last Bill Cosby Really Sings (1974) či Bill Cosby Presents the Cosnarati: State of Emergency (2009).

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 


Finančný žurnalizmus sa ocitne v ohrození, ak Európsky parlament (EP) schváli novú európsku smernicu regulujúcu základné trhové ukazovatele bez vyňatia médií. Tvrdí to koalícia čelných európskych vydavateľských a spravodajských združení (EANA, EBP, EFJ, EMMA, ENPA a EPC), ktorá preto vyzýva europoslancov vo výboroch pre ekonomické a menové záležitosti (ECON) a pre priemysel, výskum a energiu (ITRE), aby pri hlasovaniach tento a budúci týždeň zapracovali do smernice oslobodenie médií a novinárov spod jej pôsobnosti. Hlasovanie pléna EP je naplánované na 3. apríla.
      Pracovná verzia smernice zameranej na obnovenie dôvery po škandáloch s ukazovateľmi LIBOR a EURIBOR podľa vydavateľských a spravodajských združení oslabí slobodu tlače a právo novinárov ochraňovať svoje zdroje.
      Podľa ich súčasného znenia totiž finančné informácie získané novinármi spadajú pod reguláciu, ak sa tieto údaje následne použijú ako ukazovateľ, a to aj vtedy, ak si novinár, ktorý spracúva informácie, nie je vedomý, že sa údaje využívajú takýmto spôsobom.
      "Táto smernica vo svojej súčasnej podobe vážne oslabí vzťah medzi novinármi a ich zdrojmi, pričom ohrozí úlohu, ktorú novinári majú v prinášaní transparentnosti na finančné a komoditné trhy poskytovaním nezávislých informácií verejnosti," upozornila riaditeľka Európskeho zväzu novinárov (EFJ) Renate Schröderová.
      "Médiá nedokážu ovplyvniť, ako sa použijú materiály, ktoré publikujú, a určite nemôžu povedať svojim čitateľom, ako naložiť s obsahom, ktorý prijímajú - ako by to od nich neprimerane vyžadovala smernica," doplnila v mene koalície spravodajských a obchodných vydavateľov výkonná riaditeľka Rady európskych vydavateľov (EPC) Angela Mills Wadeová.
      Aj keď vydavatelia podľa nej odsudzujú finančné škandály týkajúce sa ukazovateľov LIBOR a EURIBOR, zároveň upozorňujú, že tieto vznikli v dôsledku existujúcich konfliktov záujmov. "Médiá však nemajú tieto konflikty," zdôraznila. Základný rozdiel je v tom, že tlač je financovaná nezávisle a jej tržby sa nevzťahujú na pohyb finančných trhov.
      Výzva poslancom EP pripomína, že médiá boli vyňaté aj zo smernice o zneužívaní trhu v roku 2003. Po diskusiách medzi nimi a politikmi sa vtedy dospelo k dohode, že v akejkoľvek demokratickej spoločnosti a trhovej ekonomike sa vždy musí zachovávať rešpekt voči základnému právu dostávať a odovzdávať informácie slobodne, bez zásahu štátu, v súlade s čl. 10 Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd
.

Copyright © TASR 2013