7. 1. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Američanku z Pensylvánie, ktorá konvertovala na islam a stala sa známou pod prezývkou Jihad Jane, odsúdil včera súd vo Filadelfii na desať rokov väzenia za poskytovanie pomoci teroristom a prípravy zabitia švédskeho umelca Larsa Vilksa, autora kontroverznej karikatúry proroka Mohameda.
Hoci 50-ročnej žene hrozil doživotný trest a obžaloba žiadala najmenej niekoľko desaťročí väzenia, sudca sa stotožnil s odporúčaním vládnych úradov na udelenie zníženého trestu, pretože obvinená po celú dobu spolupracovala s vyšetrovateľmi a poskytla im množstvo cenných informácií o teroristoch. LaRoseová podľa agentúry Press Association na súdnom pojednávaní povedala, že už nechce mať nikdy s džihádom nič spoločné, zároveň však priznala, že v čase prípravy útoku bola myšlienkou boja v mene islamu posadnutá "od rána do večera".
Colleen LaRoseovú obžalovali, že spolu s inými pripravovala prostredníctvom internetu v roku 2009 zabitie Vilksa. Švéd v roku 2007 zobrazil proroka Mohameda spôsobom, urážajúcim moslimov.
Prípad ženy, ktorá v internetovej komunikácii používala mená Jihad Jane a Fatima LaRose, poukázal podľa amerických úradov na to, ako sa teroristické skupiny snažia zverbovať Američanov na svoje vlastné ciele.
Svetlovlasá Američanka s modrými očami z Pennsburgu v Pensylvánii je vo väzbe od roku 2010. Podľa obžaloby verbovala mužov cez internet, aby sa v južnej Ázii a Európe zapájali do "násilného džihádu".

Copyright © TASR 2013