22. 1. 2014

Pravidlá volebného vysielania RTVS pre voľbu prezidenta Slovenskej republiky


Pravidlá volebného vysielania RTVS
pre voľbu prezidenta Slovenskej republiky




PREAMBULA



Predseda Národnej rady SR vyhlásil svojim rozhodnutím z 19. decembra 2013 číslo 801 podľa čl. 89 ods. 2 písm. d) Ústavy Slovenskej republiky a § 2 ods. 1 zákona č. 46/1999 Z. z. o spôsobe voľby prezidenta Slovenskej republiky, o ľudovom hlasovaní o jeho odvolaní a o doplnení niektorých ďalších zákonov v znení neskorších predpisov prvé kolo voľby prezidenta SR na 15. marca 2014.

Zákon ďalej určuje, že „Kampaň pred voľbou (ďalej len „kampaň“) sa začína 15 dní a končí sa 48 hodín pred začiatkom voľby.“ Kampaň pred voľbou sa teda začína 28. februára 2014 o 7:00 hod. a končí sa 13. marca 2014 o 7:00 hod.

Prípadné druhé kolo voľby sa uskutoční 29. marca 2014. Platí preň, že kampaň sa začína vyhlásením výsledkov prvého kola voľby Ústrednou volebnou komisiou (pravdepodobne 16. marca 2014) a končí sa 48 hodín pred konaním druhého kola voľby (27. marca 2014 o 7:00 hod.).

Hlavným poslaním Rozhlasu a televízie Slovenska (ďalej len „RTVS“) je prispievať k realizácii Ústavou daného práva na slobodnú výmenu informácií. Podľa § 3 ods. 3 zákona č. 532/2010 Z. z. o Rozhlase a televízii Slovenska a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o Rozhlase a televízii Slovenska“) tvoria programovú službu RTVS spravodajské, publicistické, dokumentárne, dramatické, hudobné, športové, zábavné a vzdelávacie programy, programy pre deti a mládež a iné programy, ktoré sú založené na zásadách demokracie a humanizmu a poskytujú nestranné, overené, neskreslené, aktuálne, zrozumiteľné a vo svojom celku vyvážené a pluralitné informácie o dianí v Slovenskej republike i v zahraničí na slobodné utváranie názorov.

V súlade s § 4 ods. 2 zákona o Rozhlase a televízii Slovenska je RTVS povinná chrániť a rešpektovať nezávislosť svojich programových pracovníkov a spolupracovníkov v súlade so Štatútom programových pracovníkov a spolupracovníkov Rozhlasu a televízie Slovenska.

Štatút programových pracovníkov a spolupracovníkov Rozhlasu a televízie Slovenska zo dňa 19.5.2011 (ďalej len „Štatút programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS“ alebo Štatút“) v bode 2.2. písm. e) uvádza: „Osobitnú pozornosť venuje Rozhlas a televízia Slovenska diskusným programom pred voľbami prezidenta Slovenskej republiky a voľbami do zastupiteľských orgánov Slovenskej republiky a Európskej únie všetkých stupňov. Podrobné pravidlá a časový harmonogram vysielania uverejní Rozhlas a televízia Slovenska v dostatočnom predstihu vzhľadom na termín volieb a platnú legislatívu.“

Na základe vyššie uvedeného, doterajších skúseností, ale aj na základe dôsledného presadzovania hodnôt verejnoprávnosti sa RTVS rozhodla predložiť na rokovanie Rady RTVS pravidlá a projekt vysielania rozhlasového a televízneho vysielania v súvislosti s voľbou prezidenta SR. Projekt a pravidlá neupravuje volebné vysielanie len počas kampane a volieb, ale aj vysielanie pred začiatkom samotnej kampane tak, aby bola zabezpečená všestrannosť informácií a názorová pluralita v rámci všetkých programových služieb RTVS na základe § 16 ods. 2, písm. a) zákona č.308/2000 Z.z. o vysielaní a retransmisii a o zmene zákona č. 195/2000 Z.z. o telekomunikáciách v znení neskorších predpisov. V tejto súvislosti je RTVS podľa § 16 ods. 3 písm. b) tohto zákona povinná najmä „zabezpečiť objektívnosť a nestrannosť spravodajských programov a politicko-publicistických programov; názory a hodnotiace komentáre musia byť oddelené od informácií spravodajského charakteru“.

Na základe uvedeného bude RTVS v predvolebnom období, rovnako ako mimo neho, dbať na dodržiavanie Štatútu programových pracovníkov a spolupracovníkov, ako aj Etického kódexu novinára Slovenského syndikátu novinárov, ku ktorému Sekcia spravodajstva, športu a publicistiky RTVS pristúpila na vlastnú žiadosť na začiatku roka 2013, o prijatí ktorej informovala RTVS predsedníčka Slovenského syndikátu novinárov listom zo 14. januára 2013.



I. Diskusné programy



Na základe Štatútu programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS patria diskusné programy k základným pilierom služby verejnosti. Ich úlohou je ponúknuť poslucháčom a divákom hlavné názorové prúdy spoločnosti, menšinové postoje, alternatívne pohľady a ich vzájomné konfrontácie, ako aj kultúrne, spoločenské a umelecké trendy. Dramaturgia diskusných programov vždy vychádza z predpokladu, že na každý problém existujú viaceré názory a názorové strety. Z tohto hľadiska dostávajú jednotlivé názorové prúdy rovnomerný priestor vo vysielaní. V prípade, že nie je možné zabezpečiť názorovú vyváženosť, pristúpi dramaturgia k vysielaniu tzv. prázdneho kresla, kde úlohu kvalifikovaného oponenta zastúpi moderátor, pričom z jeho vystúpení nesmie byť zrejmý jeho občiansky a osobný postoj.

Hostí a témy diskusných programov zásadne vyberá RTVS na základe nezávislej redakčnej úvahy. V rámci demokratickej súťaže politických strán a hnutí vo vysielaní diskusných programov nesmie byť zvýhodnená žiadna z nich. Priestor vo vysielaní dostávajú v závislosti od ich reálneho postavenia v politickom a spoločenskom živote. Ak niektorý z pozvaných hostí odmietne účasť v diskusnom programe, moderátor je povinný o odmietnutí a jeho dôvodoch informovať poslucháčov a divákov najmenej dvakrát, a to na začiatku a na konci diskusného programu. Vyváženosť programu musí byt' zabezpečená aj uvádzaním argumentov, ktoré v diskusii nemajú zastúpenie. Moderátori diskusných programov sú povinní zachovávať nestrannosť a usilovať sa o otvorenú výmenu názorov diskutujúcich.

RTVS bude aj pred voľbou prezidenta SR informovať verejnosť o dôležitých udalostiach spoločenského a politického života prostredníctvom svojich existujúcich diskusných relácií. V záujme vyváženosti však budú editori a dramaturgovia prísne posudzovať účasť prezidentských kandidátov v týchto reláciách, ako aj účasť osobností, ktoré sa angažujú v prospech kandidáta na funkciu prezidenta.



Pravidlá pre jednotlivé diskusné relácie vysielané v predvolebnom období


Správy a komentáre – dôležitá diskusná relácia Dvojky RTVS. V predvolebnom období bude vysielanie tejto relácie ovplyvnené mimoriadnou štruktúrou Dvojky počas Zimných olympijských hier v Soči, keď sa relácia nebude vysielať. Pred kampaňou aj v čase kampane sa kritériá výberu hostí nezmenia a budú zamerané na aktuálne a spoločensky závažné témy. Kandidát na prezidenta môže byť hosťom v štúdiu v prípade mimoriadnej udalosti, v záujme vyváženosti však musia byť oslovení oponenti, prípadne ďalší kandidáti, a to buď priamo v štúdiu alebo sprostredkovaným vyjadrením na záznam, prípadne písomným stanoviskom. Prísne sa bude posudzovať aj pozvanie osobností, ktoré sú spojené s kandidatúrou niektorého z kandidátov.

O 5 minút 12 – najvýznamnejšia diskusná relácia Jednotky RTVS. V predvolebnom období sa koncepcia relácie ako diskusie o aktuálnych politických a ekonomických problémoch nebude meniť. Bude zachovaný princíp vyváženosti názorového spektra. Kandidáti na prezidenta budú v predvolebnom období pozývaní len vo verejnom záujme v prípade nezastupiteľnosti a po konzultácii s riaditeľom Sekcie spravodajstva, športu a publicistiky RTVS.

Z prvej ruky – každodenná diskusná relácia Rádia Slovensko. Pred kampaňou aj v čase kampane sa kritériá výberu hostí nezmenia a budú zamerané na aktuálne a spoločensky závažné témy. Okrem relácií určených na rozhovor s kandidátmi na prezidenta môže byť kandidát hosťom v štúdiu v prípade mimoriadnej udalosti, v záujme vyváženosti však musia byť oslovení oponenti, prípadne ďalší kandidáti, a to buď priamo v štúdiu alebo sprostredkovaným vyjadrením na záznam, prípadne písomným stanoviskom. Prísne sa bude posudzovať aj pozvanie osobností, ktoré sú spojené s kandidatúrou niektorého z kandidátov.

K veci – analytická diskusná relácia Rádia Slovensko. Rovnako ako v prípade Správ a komentárov pred kampaňou aj v čase kampane sa kritériá výberu hostí nezmenia a budú zamerané na aktuálne a spoločensky závažné témy. Kandidát na prezidenta môže byť hosťom v štúdiu v prípade mimoriadnej udalosti, v záujme vyváženosti však musia byť oslovení oponenti, prípadne ďalší kandidáti, a to buď priamo v štúdiu alebo sprostredkovaným vyjadrením na záznam, prípadne písomným stanoviskom. Prísne sa bude posudzovať aj pozvanie osobností, ktoré sú spojené s kandidatúrou niektorého z kandidátov.

Sobotné dialógy – najdôležitejšia politická diskusná relácia Rádia Slovensko. V predvolebnom období sa koncepcia relácie ako diskusie o aktuálnych politických a ekonomických problémoch nebude meniť. Bude zachovaný princíp vyváženosti názorového spektra. Okrem relácií, špeciálne vyhradených pre rozhovory s kandidátmi, budú kandidáti na prezidenta v predvolebnom období pozývaní len vo verejnom záujme v prípade nezastupiteľnosti a po konzultácii s riaditeľom Sekcie spravodajstva, športu a publicistiky RTVS.

Rozhovory s kandidátmi v Správach RTVS – špeciálny formát určený na rozhovory s kandidátmi na prezidenta v období pred kampaňou. Kandidáti dostanú rovnaký priestor na rozhovor s moderátorom RTVS na aktuálne spoločensko-politické témy.

Predvolebné diskusie – špeciálne diskusné relácie vysielané naživo na Rádiu Slovensko a Jednotke RTVS v čase kampane, v ktorých budú kandidáti na prezidenta konfrontovať svoje postoje. Definitívna dramaturgia, čas diskusie, ako aj účasť, či počet divákov, bude známy po definitívnom uzavretí zoznamu kandidátov. Všetci kandidáti budú informovaní o spôsobe a obsahu diskusií s dostatočným predstihom.

V prípade druhého kola prezidentských volieb dostanú kandidáti rovnaký priestor v dueloch (minimálne dvoch), prípadne v rozhovoroch s moderátorom.



II. Spravodajské a publicistické programy RTVS



RTVS je podľa § 16 ods. 3 písm. b) zákona č.308/2000 Z.z. o vysielaní a retransmisii a zmene zákona č. 195/2000 Z.z. o telekomunikáciách v znení neskorších predpisov povinná najmä „zabezpečiť objektívnosť a nestrannosť spravodajských programov a politicko-publicistických programov; názory a hodnotiace komentáre musia byť oddelené od informácií spravodajského charakteru“.

RTVS na základe Štatútu programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS poskytuje poslucháčom, divákom a užívateľom komunikačných technológií informácie dôležité na všestrannú orientáciu a slobodné vytváranie názorov. Striktne pri tom rozlišuje medzi informáciou spravodajského charakteru (správa) a hodnotiacim úsudkom (komentár). Je neprípustné spájať alebo zamieňať tieto dva programové prvky vo vysielaní.

RTVS si zakladá na faktickej presnosti a nestrannosti, založenej predovšetkým na zisťovaní a overovaní skutočnosti. Správa preto musí byť overená aspoň z dvoch vierohodných a navzájom nezávislých zdrojov, s výnimkou informácií, ktoré oficiálne sprístupnili štátne a verejné úrady a inštitúcie.

RTVS je pri príprave a vysielaní spravodajských a publicistických programov nezávislá. Vylučuje sa zásah politických, ekonomických, spoločenských a iných lobistických skupín do ich prípravy a vysielania. Okrem organizačných štruktúr RTVS nemá nikto vplyv ani právo rozhodnúť o zaradení alebo nezaradení spravodajského a publicistického programu do vysielania.

RTVS sa pri príprave a vysielaní spravodajských a publicistických programov striktne riadi princípom editovania a profesionálnou zodpovednosťou editorov. Editovanie a redigovanie jednotlivých príspevkov spravodajstva a publicistiky nie je cenzúrou.

Na základe uvedeného je zrejmé, že spravodajské aj publicistické programy majú dôležitú informačnú úlohu pred obdobím kampane, počas kampane ale aj počas volieb. Aj preto nie je možné udalosti zamlčať, no zároveň musí RTVS zabrániť tomu, aby sa stala nástrojom propagácie ktoréhokoľvek kandidáta, prípadne nástrojom na zverejnenie kompromitujúcich informácií o kandidátovi. Editori, vedúci vydania, redaktori, ale aj ostatní redakční pracovníci preto musia veľmi prísne vyhodnocovať pravdivosť a relevantnosť informácie, ktorá má byť v predvolebnom období zverejnená.

Osobitný prístup a hodnotenie si vyžadujú akcie (ako napríklad petície, demonštrácie a i.), ktorých skrytým významom môže byť podpora niektorého z kandidátov. Preto treba takúto skutočnosť dôsledne overiť.

Pri spracovaní spravodajských a publicistických informácií v predvolebnom období budú preto programoví pracovníci prihliadať na verejný záujem; význam tej ktorej udalosti a informácie v kontexte aktuálneho diania; jej vplyv na obyvateľov SR; možnosť presadiť zámer v rámci kompetencií prezidenta; ako aj na doterajší politicko-spoločenský význam kandidáta na prezidenta.



III. Prieskumy verejnej mienky



RTVS bude v predvolebnom období, v záujme objektívneho informovania a plnenia svojich povinností, spolupracovať na prieskumoch verejnej mienky s agentúrou Focus a agentúrou Median, ktoré majú v tejto oblasti dlhoročné skúsenosti. Prieskumy iných agentúr budú po vyhodnotení objektívnosti a relevantnosti využívané v spravodajstve.

Na základe zákona č. 46/1999 Z. z. v znení neskorších predpisov „uverejňovať výsledky prieskumov verejnej mienky možno najneskôr tri dni pred dňom konania voľby“, teda najneskôr 12. marca 2014.



Pri každom uverejnenom prieskume je nutné poslucháča a diváka informovať o preferenciách všetkých kandidátov; názve agentúry, ktorá prieskum realizovala; o období zberu informácií; počte respondentov a nevydávať výsledky prieskumov za fakty, ale v súlade s dlhoročnou praxou informovať divákov s použitím výrazových prostriedkov, ktoré vyjadrujú neistotu zistení prieskumov (napr. prieskum naznačuje, agentúra odhaduje a pod.)



IV. Programoví pracovníci RTVS



Všetci programoví pracovníci a spolupracovníci RTVS sa musia zoznámiť s týmito pravidlami informovania v predvolebnom období. Sú povinní oboznámiť sa so zákonnými obmedzeniami, predovšetkým zákonom č. 46/1999 Z. z. v znení neskorších predpisov , ale aj zákonom č. 308/2000 Z.z. v znení neskorších predpisov.

Rovnako ako mimo volebného obdobia, aj v období pred voľbami musia programoví pracovníci a spolupracovníci dodržiavať Štatút programového pracovníka a spolupracovníka RTVS, ako aj Etický kódex novinára SSN a ďalšie interné predpisy.

V prípade podozrenia z konfliktu záujmov na základe Štatútu: „Konflikt záujmov nastáva už vtedy, ak môžu vzniknúť pochybnosti o nestrannosti osoby pripravujúcej program. Takéto pochybnosti vznikajú vtedy, ak osoba, ktorá program pripravuje, je so subjektom, o ktorom sa má informovať, spojená rodinným, pracovným, zmluvným, členským, priateľským alebo nepriateľským pomerom, alebo ak od tohto subjektu prijala alebo prijíma akékoľvek výhody a požitky, alebo sa iným spôsobom zúčastnila na jeho činnosti.“ Programový pracovník a spolupracovník musí o podozrení informovať riaditeľa Sekcie spravodajstva, športu a publicistiky, prípadne svojho priameho nadriadeného.



V. Predvolebné vysielanie RTVS



Predvolebné vysielanie RTVS sa riadi zákonnými obmedzeniami najmä v čase kampane. Zákon č. 46/1999 Z. z. v znení neskorších predpisov v § 15 ods. 3. uvádza: „V čase kampane má každý kandidát zabezpečený rovnaký prístup k hromadným informačným prostriedkom.“ a v § 15 ods. 4. „Slovenský rozhlas a Slovenská televízia vyčlenia na kampaň podľa odseku 1 každý najviac po jednej hodine vysielacieho času na kandidáta, maximálne 10 hodín vysielacieho času tak, aby určením času vysielania nebol žiaden z týchto kandidátov znevýhodnený. Nárok na vysielací čas sa musí uplatniť aspoň päť dní pred začiatkom kampane, inak zaniká. Slovenská televízia a Slovenský rozhlas zabezpečia zreteľné označenie a oddelenie tohto vysielania od ostatných relácií.“

RTVS nechce pred voľbami prezidenta SR informovať len počas zákonom stanovenej kampane. O kandidátoch na prezidenta preto v záujme sprostredkovania čo najpodrobnejších informácií čo najrozmanitejšiemu spektru divákov a poslucháčov bude podrobne informovať kontinuálne.

Do informovania bude zapojená väčšina rozhlasových aj televíznych programových služieb: Rádio Slovensko, Rádio Regina, Rádio Devín, Rádio FM, Radio Slovakia International, Rádio Patria, Jednotka, Dvojka.

Predvolebné vysielanie preto RTVS rozdelí na dve fázy:

a) informovanie mimo kampane,

b) informovanie počas kampane.



Informovanie mimo kampane

Spravodajské relácie budú vysielané štandardne, informácie bude RTVS prinášať na základe pravidiel definovaných v tomto dokumente, Štatúte programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS ale aj na základe právneho rámca SR.

Rozhovory s kandidátmi na prezidenta SR v reláciách Z prvej ruky a Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko. V oboch reláciách odvysielame 28 minútové tematicky štruktúrované rozhovory moderátorov RTVS s každým z kandidátov na aktuálne témy. Poradie vysielania sa určí na základe relevantnosti kandidátov, teda na základe priemeru preferencií v prieskumoch verejnej mienky, od najnižších preferencií po najvyššie. Kompletný harmonogram bude k dispozícii po uzavretí počtu kandidátov a zrealizovaní prieskumov verejnej mienky. Kandidáti budú informovaní v dostatočnom predstihu. V prípade, že možnosť na rozhovor kandidát na prezidenta nevyužije, priestor prepadne a nie je možné si ho nárokovať v inom termíne.

Rozhovory s kandidátmi na prezidenta SR v Správach RTVS na Jednotke. Tematicky štruktúrované rozhovory na aktuálne témy moderátorov RTVS s každým z kandidátov na prezidenta SR trvajúce rovnaký čas. Poradie vysielania sa určí na základe relevantnosti kandidátov - priemeru preferencií v prieskumoch verejnej mienky, objednaných RTVS, od najnižších preferencií po najvyššie. Kompletný harmonogram bude k dispozícii po uzavretí počtu kandidátov a zrealizovaní prieskumov verejnej mienky. Kandidáti budú informovaní v dostatočnom predstihu. V prípade, že možnosť na rozhovor kandidát na prezidenta nevyužije, priestor prepadne a nie je možné si ho nárokovať v inom termíne.



Informovanie počas volebnej kampane

Spravodajské relácie budú vysielané štandardne, informácie bude RTVS prinášať na základe pravidiel definovaných v tomto dokumente, Štatúte programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS ale aj na základe právneho rámca SR.

Na základe zákona č. 46/1999 Z. z. v znení neskorších predpisov RTVS vyčlení na kampaň na programovej službe Slovenský rozhlas a programovej službe Slovenská televízia každá najviac po jednej hodine vysielacieho času na kandidáta, maximálne 10 hodín vysielacieho času tak, aby určením času vysielania nebol žiaden z týchto kandidátov znevýhodnený. Znamená to, že rozhlasová zložka RTVS vyčlení 10 hodín vysielacieho času a televízna zložka RTVS ďalších desať hodín vysielacieho času na premiérové vysielania volebných informácií jednotlivých kandidátov. Definitívne rozdelenie vysielacích časov, ako aj vyhradených minút bude známe po uzavretí zoznamu kandidátov. Kandidáti budú o rozdelení vysielacieho času podrobne informovaní, rovnako ako Rada RTVS, a tak ako tieto pravidlá, RTVS informáciu zverejní na webovom sídle RTVS.



Čas vyhradený zo zákona bude rozdelený na 3 segmenty (v približnom pomere 12:1:7):
1.Štruktúrovaný rozhovor s kandidátmi na aktuálne témy s rovnakými otázkami pre všetkých kandidátov. Rozhovory budú rozdelené na 3 časti. Tie budú v štvordňových intervaloch vysielané na Rádiu Slovensko a na Dvojke RTVS. Tematické reprízy niektorých častí rozhovoru budú odvysielané aj na ďalších programových službách (napr. regionálna tematika – Rádio Regina, kultúrna tematika – Rádio Devín, témy pre mladých – Radio FM, zahraničná politika – RSI, ako aj v národnostnom vysielaní). Nasadenie do programových okien bude určené žrebovaním.
2.Posolstvo kandidátov voličom – vysielané 12. marca 2014 na Rádiu Slovensko a na Dvojke RTVS, v repríze na Rádiu Regina vo vyžrebovanom poradí.

(Žrebovanie sa uskutoční pod dozorom notára v období pred kampaňou. Všetci kandidáti budú o ňom informovaní v dostatočnom predstihu tak, aby sa v prípade záujmu mohli na žrebovaní zúčastniť. O výsledkoch žrebovania budú informovaní všetci kandidáti, rovnako aj Rada RTVS a harmonogram bude zverejnený na webovom sídle RTVS (www.rtvs.sk alebo www.rtvs.org).
3.Prezidentské diskusie – záverečné moderované diskusie kandidátov na aktuálne témy tak, aby si volič mohol porovnať názory porovnateľných kandidátov. Tí budú rozdelení do skupín na základe relevantnosti (priemerovaných výsledkov prieskumov verejnej mienky), pričom diskusie budú odvysielané v rovnakom čase na Jednotke RTVS a na Rádiu Slovensko. V prípade neúčasti niektorého z kandidátov sa čas diskusie pomerne prispôsobí počtu zúčastnených kandidátov.

V prípade, že si niektorý z kandidátov neuplatní nárok na vysielací čas aspoň 5 dní pred začiatkom kampane, nárok na základe zákona č. 46/1999 Z. z. v znení neskorších predpisov zaniká. RTVS všetky zo zákona vysielané relácie spojené s prezidentskými voľbami zreteľne označí a oddelí od ostatných relácií.



Druhé kolo voľby. V prípade druhého kola voľby RTVS odvysiela aspoň dva diskusné duely na viacerých programových službách a zákonom stanovený čas určený pre kandidátov využije podobne ako pri prvom kole voľby, pri dodržaní zákonných limitov: „vysielací čas, ktorý vyčlení Slovenská televízia a Slovenský rozhlas, sú dve hodiny; kandidáti uplatnia nárok na vysielací čas do 24 hodín od vyhlásenia výsledkov prvého kola voľby.“



Ďalšie vysielanie v súvislosti s voľbou prezidenta SR


Odvysielané materiály v spravodajských a publicistických reláciách by mali voličom pomôcť zorientovať sa v troch základných otázkach:

Prečo voliť

a) súbor príspevkov, v ktorých poukážeme na dôležitosť prezidentskej funkcie v politickom systéme SR – budeme sa zaoberať jednotlivými kompetenciami prezidenta SR, ako aj tým, ako ich využíval v uplynulom funkčnom období prezident Ivan Gašparovič, a ako ovplyvňovali slovenskú politickú scénu. Odvysielame v Rádiožurnále Rádia Slovensko, repríza v Žurnále Rádia Regina, rozhovor s moderátorom v popoludňajšom prúde Rádia Slovensko. Téma bude odvysielaná aj v Správach RTVS na Jednotke. Reportáže RTVS odvysiela pred začiatkom kampane.

b) diskusie v relácii Z prvej ruky – o postavení a právomociach prezidenta s nezávislým politológom a nezávislým ústavným právnikom, ako aj o funkčnom období prezidenta Ivana Gašparoviča s dvoma nezávislými politológmi. Rovnaké témy aj v Správach a komentároch na Dvojke RTVS RTVS odvysiela do začiatku kampane.

Ako voliť

a) už vyskúšaný formát Sprievodca voľbami – 20 – 30 sekundové ozvučené spoty so základnými informáciami o volebnom procese začne RTVS vysielať 24. februára a ukončí dňom prvého kola volieb. Voličský servis bude témou aj v Správach RTVS na Jednotke a v Správach a komentároch na Dvojke.

b) príspevok o volebnom systéme vo voľbách prezidenta SR – príspevok v Rádiožurnále a Žurnále Rádia Regina, ako aj v Správach RTVS RTVS odvysiela počas kampane.

Koho voliť

a) v krátkom príspevku RTVS predstaví každého kandidáta – ozvučená montáž v rannom prúde na Rádiu Slovensko a Rádiu Regina.

Volebné štúdiá RTVS po prvom resp. druhom kole voľby prezidenta SR

15. marca 2014 cca o 22:00 (otvorený záver) – spoločné povolebné štúdio STV a SRo.

16. marca 2014 spoločné volebné štúdio na Jednotke STV a Rádiu Slovensko predbežne o 09:00 hod. Hodinové volebné štúdio na Rádiu Regina o 10:00 hod.

V prípade druhého kola voľby rovnaké štúdiá 29. a 30. marca 2014 v rovnakom čase. Po zvolení prezidenta SR RTVS odvysiela aj inauguračný rozhovor na Jednotke a na Rádiu Slovensko.




VI. Kontakty



Osobami oprávnenými komunikovať s kandidátmi na prezidenta a ich volebnými štábmi v súvislosti s predvolebným vysielaním RTVS sú:

Lukáš Diko, riaditeľ Sekcie spravodajstva, športu a publicistiky RTVS, lukas.diko@rtvs.sk,
tel: +421 2 6061 2185

Boris Koreň, šéfdramaturg aktuálnej publicistiky SRo, boris.koren@rtvs.sk,
tel: +421 2 3250 8142

Viliam Hrivnák, dramaturg diskusných relácií STV, viliam.hrivnak@rtvs.sk,
tel: +421 2 6061 2135



VII. Záverečné ustanovenia



Vedúci zamestnanci oboznámia programových pracovníkov, ako aj spolupracovníkov s Pravidlami volebného vysielania RTVS pre voľbu prezidenta SR. Porušenie týchto Pravidiel bude považované za porušenie pracovnej disciplíny s možnosťou vyvodenia dôsledkov na základe ustanovení Zákonníka práce.

Pravidlá sú doplnkom právnych predpisov a Štatútu programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS.

Tieto Pravidlá nadobúdajú platnosť dňom podpísania Rozhodnutia generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska o vydaní Pravidiel volebného vysielania RTVS pre voľbu prezidenta SR a účinnosť dňom publikovania tohto Rozhodnutia vo Vestníku Rozhlasu a televízie Slovenska.

Tieto Pravidlá sa zverejňujú na webovom sídle RTVS (www.rtvs.sk alebo www.rtvs.org).

V prípade nepredvídaných okolností, ktoré prinútia RTVS zmeniť koncept predvolebného vysielania bude RTVS bezodkladne informovať o zmene Radu RTVS ako aj všetkých kandidátov.

Rada RTVS prerokovala Pravidlá volebného vysielania RTVS pre voľbu prezidenta SR dňa 16. januára 2014. Rada RTVS ich zobrala na vedomie uznesením č. 12/2014.



V Bratislave, 17. 1. 2014



Václav Mika
generálny riaditeľ RTVS