30. 1. 2014

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Občianska kandidátka na post prezidenta SR Helena Mezenská (poslankyňa OĽaNO) kritizuje predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD) za opatrenia, ktoré prijal voči novinárom na pôde Národnej rady SR.
Mezenská tieto opatrenia považuje za "tvrdé". Ich cieľ vidí v tom, aby novinári nemohli informovať verejnosť. Domnieva sa, že Paškovi ide o to, aby bol do Národnej rady umožnený vstup "len vyvoleným" novinárom.
"Toto považujeme za cestu do pekla a veríme, že naši novinári po tomto už pochopia a novinárska česť prevládne nad nátlakom," skonštatovala prezidentská kandidátka v tlačovej správe zaslanej médiám.
Predseda parlamentu zmenil s účinnosťou od 15. februára pravidlá akreditácie novinárov, obmedzil ich pohyb po budove NR SR a zaviedol tiež obmedzenie týkajúce sa snímania osobných vecí poslancov. Po kritike opatrenia zmiernil.
Oficiálnymi kandidátmi na prezidenta SR sú okrem Mezenskej premiér Robert Fico (Smer-SD), manažér a filantrop Andrej Kiska, expredseda KDH Ján Čarnogurský, šéf klubu KDH Pavol Hrušovský (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS), Jozef Behýl, expolitik Milan Kňažko, nezaradený poslanec NR SR Radoslav Procházka, nominant SMK Gyula Bárdos, Milan Melník, kardiológ Viliam Fischer, Stanislav Martinčko, kandidát KSS Ján Jurišta a primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko.
Prvé kolo prezidentských volieb sa na Slovensku uskutoční v sobotu 15. marca. Pokiaľ v ňom ani jeden kandidát nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, v sobotu 29. marca sa uskutoční druhé kolo. V ňom sa stretnú dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Zvolený kandidát sa ujíma funkcie prezidenta SR zložením sľubu. Skladať ho bude 15. júna, keď sa skončí funkčné obdobie súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi.

Copyright © TASR 2013