21. 1. 2014

SLOVAK MEDIA NEWS


 


Osem Mladých reportérov pre životné prostredie bude reprezentovať Slovensko na medzinárodnom workshope v Štokholme v dňoch 24. až 26. januára. Reprezentanti sú víťazmi na Slovensku v kategóriách článok, fotografia a video v prvom ročníku medzinárodnej kampane Litter Less, agentúru SITA o tom informoval Richard Medal z Centra environmentálnych aktivít. Cieľom medzinárodného workshopu je podľa jeho slov rozvoj novinárskych zručností v spolupráci s profesionálnymi žurnalistami, ale aj rozvoj vzájomných kontaktov medzi mladými reportérmi z desiatich krajín.
Na workshope sa zúčastnia mladí reportéri pre životné prostredia z krajín, kde bola v školskom roku 2013/2014 kampaň Litter Less realizovaná. Ide o Kanadu, Lotyšsko, Francúzsko, Nemecko, Kazachstan, Macedónsko, Maltu, Čiernu Horu, Rumunsko a Slovensko. "Štokholm pre workshop vybrali ako príkladné mesto v starostlivosti o životné prostredie, v roku 2010 bol ocenený titulom Európske hlavné zelené mesto," poznamenal Medal. Okrem praktickej reportérskej práce čakajú na mladých reportérov odborné prednášky a rôzne workshopy. "V desiatich medzinárodných tímoch navštívia švédske organizácie, ktoré poskytnú príklady dobrej práce na minimalizáciu znečistenia, odpadov alebo spotreby," vysvetlil. Ako následne dodal, svoje zistenia účastníci workshopu spracujú do článkov, či do formy fotografií alebo videí a predstavia ich laickej verejnosti aj novinárom formou výstavy v nedeľu 26. januára v štokholmskom hoteli Rica Hotel Kungsgatan. "Pre študentov z desiatich krajín bude veľmi inšpiratívne stretnúť sa a môcť sa podeliť o nadšenie pre environmentálnu žurnalistiku, ako aj mnohé inovatívne prístupy v oblasti vzdelávania pre udržateľný rozvoj," uviedla medzinárodná riaditeľka programu Mladí reportéri pre životné prostredie Anna Normann.
Medzinárodnú kampaň Litter Less zastrešuje Nadácia pre environmentálne vzdelávanie (FEE) so sídlom v Kodani. Finančne ju podporuje spoločnosť Wrigley. Jej cieľom je motivovať mladých ľudí, aby prostredníctvom environmentálnej žurnalistiky upozorňovali na odpadové problémy vo svojom okolí a v spolupráci so školami, verejnosťou a kompetentnými pracovníkmi hľadali riešenia na ich odstránenie. Informácie o kampani nájdu záujemcovia na stránke
Súťaž Mladí reportéri pre životné prostredie bola určená žiakom a študentom vo veku 11 až 21 rokov, ktorí informujú o environmentálnom probléme v oblasti, kde bývajú, formou článku, fotografie alebo videa. Hlavná súťaž bola rozdelená na kategórie: článok, fotografia a video a v rovnakých kategóriách sa súťažilo aj v sekcii venovanej kampani Menej odpadu (Litter Less Campaign). Mladí reportéri pre životné prostredie (Young Reporters for the Environment, YRE) je vzdelávací certifikačný program medzinárodnej Nadácie pre environmentálne vzdelávanie (Foundation for Environmental education - FEE), určený študentom stredných škôl. Do programu je zapojených vyše 13-tisíc študentov z 25 krajín sveta, medzi nimi aj zo Slovenskej republiky. Viac o Mladých reportéroch na Slovensku možno nájsť na ich webstránke http://www.mladireporteri.sk.


 
©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.